Clotilde Armand a declarat la RFI că legea legea este un proiect complex, care „nu trebuie făcut doar de dragul audienţei”.
„Trebuie consultaţi experţi în economie şi finanţe. Apropo, ce expertiză au Liviu Dragnea şi Olguţa Vasilescu în materie de finanţe? Ambii au sărăcit două judeţe. Dacă acest proiect de lege este venit din partea lor, mi se pare că România riscă să intre în faliment”, a spus aceasta.
Ea a adăugat că i se pare „revoltător” faptul că nu au existat consultări la nivel național, în contextul în care legea va avea impact asupra a milioane de oameni.
Și a afirmat că previziunile PSD nu au sens economic. “Legea salarizării este bazată pe corelaţia cu salariul minim. Salariul minim este prevăzut, între ghilimele, să crească nefundamentat în această lege. Este evident că previziunile PSD nu au sens economic”, a spus Clotilde Armand.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți că proiectul legii salarizării unitare va fi depus cât mai curând la Parlament și că nu are „niciun stres”, fiind convinsă că va trece foarte repede.
Legea este în linie dreaptă. Orizontul de timp este exact cum scrie în programul de guvernare, la data de 1 iulie ea să se aplice”, a adăugat ministrul Muncii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2016.
În capitolul bugetari intră și medici, profesori, polițiști, cercetători, nu doar cei de la ghișee. Oare unde stăm noi mai prost?
Sunt unii care au treabă cu profiturile multinaționalelor, că ar trebui să plătească mai mult impozit. Mai mult cu cât? Și de ce? Comentatorii nu au răspuns, dar așa știu ei că ar trebui, pentru că așa presupune Dragnea și PSD-ul că ar trebui. Atunci să le majoreze impozitul pe profit/venit, cine-i oprește?
Alții presupun că 4-5 milioane de români muncesc la negru (tot fără dovezi sau date, dar cine are nevoie de dovezi?), plătiți de patronii ăștia nemernici tot la negru, evazioniștii ăștia care exploatează sclavi nevinovați. Jos cu ei, să ne întoarcem cu toții să lucrăm numai la stat, că statul e mama și tata nostru. Numai iubiții conducători sunt cinstiți, competenți, performanți, numai ei știu ce și cât au nevoie cetățenii. Să nu uităm de bunăstarea existentă în județele pe care le-au condus ani la rând, bunăstare la care noi puteam doar visa până anul ăsta. Cu toții dorim să atingem acel nivel de trai și bunăstare. Dar cum unii dintre noi ne-am ales prost conducătorii locali, așteptăm salvarea de la partidul iubit, Partidul Săse Dea SRL. Ura și la gară!
Eu nu am spus că multinaţionalele trebuie să plătească impozit mai mult decât prevede legea, ci să plătească impozitul CORECT. Corect, nu mai mult. Ştii foarte bine că subtilizarea profitului de către multinaţionale a devenit preocupare şi la Bruxelles. Şi dacă multinaţionalele fură în Germania şi Franţa, atunci în Românica este jaf... Să ai profit mai mic de trei ori faţă de firmele private româneşte înseamnă că ai furat ca nesimţitul, n-ai mai avut măsură.
Economia subterană a României a fost estimată la 40 şi ... miliarde de euro. Asta înseamnă că geme România de prea multă muncă la negru şi la gri. Nu mai bagateliza subiectul că nu este cazul.
Dacă citeai atent (deși nu cred că ar conta la tine) datele despre bugetari sunt citate din articolul menționat în ziarul financiar și sunt între ghilimele care semnalează un citat. Ele aparțin autorului articolului.
Economia subterană aduce bani negri la politicieni, motiv pentru care ea și există și lipsește interesul de eliminare sau diminuare a ei.
Orice firmă care lucrează la negru are protecție de la o instituție a statului pusă să elimine evaziunea și nu numai, altfel puțini ar mai face evaziune.
Acesta este și motivul OUG 13 ”noaptea ca hoții” și amendamentele la codul penal și la grațieri. Vezi Băse ce propune, doar Udrea e implicată, nu-i așa?
Să dezincriminăm corupția și astfel politicienii vor fi cei ma cinstiți oameni de pe planetă.
Dar ce vorbesc eu aici? E clar că ești singurul care deține adevărul absolut. Și cu acest răspuns, de la mine ai ignore pe viitor.
Şi dacă politicienii vor bani negri, atunci privatul îi produce... Aşa? De ce privatul nu intră în legalitate dacă îi pasă aşa de mult de România? Vă obligă politicienii? Avem DNA....
Multinaţionalele să plătească impozit atât cât prevede legea, nu să-şi încarce cheltuielile în mod artficial pentru a subtiliza profitul. Iar problema nu este românească, ci europeană, chiar mondială.
Eu nu am răspuns la toate, dar acolo unde am răspuns comentez.
Vreţi servicii ca în Danemarca? Atunci să avem bugetari ca în Danemarca: 180 la mia de locuitori... În România sunt 69 la mia de locuitori... Cam asa arată şi calitatea serviciilor.... Cu cât mai puţini bugetari, cu atât mai prost serviţi suntem noi.
În plus, în niciuna din țările europene menționate de dvs. nu se mai regăsește raportul de 1:2 între salariații din sectorul public și salariații din sectorul privat.
Ca să nu mai vorbim de raportul dintre salariul mediu în domeniul public și salariul mediu în privat, zdrobitor în favoarea celui public...
Nu zău... Păi înainte de 1990 eram toți bugetari, și nu eram mai bine serviți...
Problema este de bani, Constantine. Dacă nu bagi bani în învățământ, degeaba crești salariile profesorilor, serviciile oferite elevilor nu vor fi superioare. Dacă nu bagi bani în spitale, degeaba crești salariile medicilor și asistentelor, serviciile oferite pacientului nu vor fi superioare. Dacă nu informatizezi totul și unești bazele de date, degeaba crești salariile funcționarilor, serviciile nu vor crește în paralel cu acestea.
Și, cel mai important: dacă nu-s bani mai mulți pentru salariați în mediul privat, atunci nu au cum să fie mult mai mulți bani nici pentru salariații publici, cel puțin nu pe un orizont lung de timp, adică în mod sustenabil.
Tu ai jucat la Caritas pe vremuri? Crezi în perpetuum mobile? Că nu pari departe de ideile astea, din câte văd.
Raportul de 1:2 este mincinos. Cât reprezintă munca la negru în România? Aud? Câţi cetăţeni lucrează fără contract de muncă la privat? Dar la gri? Aud?
Spui că salariul la privat este mai mic decât cel de la stat. Oare? Dacă un angajat de la privat care are un salariu în contractul de muncă de 1500 lei (brut) şi câştigă la gri 2500 lei în mână, se poate spune că el câştigă mai puţin decât un bugetar care are un salariu brut de 3000 lei şi 2000 lei net? Că la stat nu sunt bani negri... Cam aşa stau lucrurile. Care este salariul REAL de la privat? Răspunde la întrebarea asta. Mă doare în cot de salariul declarat de privat, pe mine mă interesează cât plăteşte net ( la gri sau la negru, pe sub masă). Pe mine mă interesează România Reală, nu minciunile privatului.
Păi ce, se compară cumva PIB-ul pe locuitor din aceste țări?
Poate România face ce face Danemarca fără banii Danemarcei? Tu poți face ce face Țiriac, dacă n-ai banii lui?
De ce nu compari România cu Bulgaria, sau cu cineva mai aproape la PIB/capita?
Să ne comparăm cu Bulgaria? Dar cu Ciadul ce are? Şi de ce vreţi servicii ca în Danemarca? Aveţi servicii bugetare de câţi bani plătiţi. Nu aveţi bani? Nasol... Staţi la coadă şi daţi şpagă! Şi mai uşor cu pretenţiile.Nu aveţi niciun drept să cereţi respect. NU MERITAŢI. Când veţi plăti la buget ca danezul, o să aveţi servicii ca el... Până atunci, ciocul mic, mic. Luaţi bani la negru sau la gri de la patron şi daţi şpagă la funcţionari. Asta-i ţara pe care o meritaţi.
Referitor la medicii de familie, eu sunt la al treilea medic de familie, primii doi au plecat în Franţa. Actuala este foarte tânără...învaţă şi, probabil, pleacă şi ea. Te-apucă disperarea.
Eu nu am spus că taxele şi impozitele noastre au fost cheltuite cu prea mare folos, dar poate că acest guvern care are nişte obiective clare şi termene de realizare va reuşi ceva. Nu sunt un naiv, dar până acum toate partidele ajungeau la putere pe bază de gargară. Măcar în privinţa asta s-a schimbat ceva. După 4 ani, luăm lista cu obiective şi termene şi analizăm. Dacă PSD-ul reuşeşte să respecte mare parte din programul de guvernare, atunci se schimbă paradigma politică: partidele vor trebui să se prezinte în alegeri cu programe clare iar noi le vom evalua obiectiv, la final, pe bază de realizări. Eu asta am votat: un partid care a venit cu obiective şi termene. Dacă nu reuşeşte, peste 4 ani dau cu el de pământ.
Și încă ceva, dacă zici că economia subterană a României e atât de gri, de ce bugetarii noștri competenți nu o albesc? Au legea și puterea de partea lor, ar putea s-o facă dacă ar vrea asta, nu? Așadar, data viitoare nu mai pomeni de „patronii excroci” , pomenește de bugetarii impotenți și incompetenți care nu-i amendează!
2. De curiozitate vezi ce drepturi au salariatii in Franta .
Bugetari la mia de locuitori: România 69, Danemarca 180, Norvegia 179, Suedia 146, Polonia 113, Marea Britanie 115, Franţa 88, Elveţia 101...
Ai noştri sunt şi puţini şi prost plătiţi dar Cristache are pretenţii. Mi-e scârbă.
Scoateti date din context si nu oferiti surse, manipulari jalnice. Ati imputit netul cu atacuri la persoana, diversiuni si balacareala de carciuma, ia uitati date reale oficiale, dle. postac:
Date Eurostat pe anul 2013 asupra productivitatii muncii:
Romania: 5.6, Franta: 45,6, vreti salarii ca in Franta, dar plimbati hartii si atacati ca la Latrina 3. La munca, nu la mana intinsa, postacie pe net si jignit contribuabilul.
Până atunci situaţia din sectorul bugetar este asta: România are 69 de bugetari la mia de locuitori (foarte prost plătiţi) iar Franţa are 88 de bugetari la mia de locuitori (foarte bine plătiţi).
În anul 2015 (ultimile date disponibile), multinaţionalele au înregistrat un profit de 9 miliarde iar firmele private româneşti au avut 27 de miliarde profit... LA O CIFRĂ DE AFACERI APROAPE EGALĂ. Vrei să-mi spui că managerii de la multinaţionale ( foarte bine plătiţi) sunt mai proşti decât managerii români? Nu! Asta este dimensiunea furtului... Şi tu vorbeşti despre productivitate în aceste condiţii? Abia aştept rezultatele pentru anul 2016...