Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Profit.ro: Cum se calculează venitul pe gospodărie. Cheltuielile cu grădinița particulară, cu after-school-ul, cu RCA-ul, dar și abonamentele la fitness sau biletele la cinema, pe lista deducerilor

Impozitul pe venit ar urma să fie aplicat, de anul următor, în funcție de un venit anual global pe gospodărie, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal obținut de Profit.ro.

Proiectul prevede că o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri, printre care asigurarea obligatorie pentru casă și mașină (RCA), cursuri de tip meditații, abonament la sala de fitness, medicamente pentru boli cronice.

Plafonul neimpozabil, la care statul nu va aplica impozit pe venit, în cazul unei gospodării formate dintr-o singură persoană va fi de 24.000 de lei pe an. Totodată, va avea dreptul la deduceri cumulând într-un an 2.000 de lei (în cazul în care plafonul neimpozabil lunar nu variază). Din venitul total obținut de acea persoană într-un an se scad în primă fază cei 24.000 de lei, după care se scad și deducerile până la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce rămâne statul ar urma să aplice un impozit de 10%.

În calculul venitului anual global al unei gospodării se va ține cont de veniturile/câștigurile nete/brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepția veniturilor neimpozabile și a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.

Lista deducerilor, potrivit proiectului prezentat de Profit.ro:

* contribuția de asigurări sociale și contributia de asigurări sociale de sănătate datorate și plătite de către persoanele fizice în baza art. 148 si 170 din Codul fiscal; 

* primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească nivelul unui salariu minim pentru un muncitor necalificat pe gospodărie; 

* fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare sau cele reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European; 

* prime de asigurare voluntară de sănătate conform Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament; 

* asigurările obligatorii pentru casă și mașină (RCA).

* programe educaționale și recreere pentru copiii aflați în întreținere: grădinițe particulare, programe tip before/after school, taxe școlare, tabere sau excursii școlare, cursuri: limbi străine, arte, sport, cursuri de pregătire tip meditații; 

* alimentarea contului pentru educație permanentă, înființat în baza Legea nr. 1/2011 Legea educației naționale; activități educaționale pentru tineri/adulți (ex. taxe școlare, etc) activități sportive pentru adulți (ex. abonamente sală fitness, gimnastică, dans, alte activități sportive); achiziții de cărți și produse de papetarie; 

* activități culturale (ex: bilete/abonamente la teatru, cinema, spectacole); servicii balneo-climaterice, fiziterapeutice, kinetoterapeutice; medicamente pentru boli cronice și grave; întreținere și reparații gospodărie; susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu in propunerea publicată nu am identificat daca impozitul de 10% este suplimentar celui unic de 16%
  • Like 0
 • ade check icon
  De ce nu vorbeste nimeni despre impozitul pe AVERE? Pentru ca politicienii au case multe, terenuri agricole, masini, bijuterii. Acestea de ce sa nu fie impozitate? Pentru ca prostii care muncesc sunt usor de urmarit, sunt in sistem. Dar cei care au vile de lux si parcuri auto in curte si mai incaseaza si ajutoare sociale ca nu au venituri... A , scuze, astia sunt votantii siguri cum sa-i deranjam?
  • Like 3
 • Deduceri de 2000 de lei pe an? Ce gluma buna. O gradinita particulara in Bucuresti: 1300 de lei pe luna. O scoala particulara: 2800 de lei pe luna. Pai, ajunge sa depun numai factura pe o luna de la scoala. Nu mai trebuie sa cer bonuri fiscale de niciunde altundeva. Obictivul Olgutei de a scoate la lumina serviciile la negru e ratat din start. Ca sa nu mai spun ca, chiar si cu deduceri nelimitate, nu voi avea interes sa cer bon fiscal daca astel mi se vor scumpi serviciile. Ca prestatorul de servicii va avea cheltuieli mult mai mari fie si numai cu contributiile sociale.
  • Like 2
 • Nu înțeleg de ce mai stăm să comentăm aiurea, fără nici-un un rost! Timp de 27 de ani dupa revoluție, doar comentarii.. Sunt curioasă dacă lor li se impozitează salariile de peste 3000 de euro, casele de lux din Snagov, piscinele si conturile cu banii furați din buzunarul romanilor!
  Ei au autonomie sa iși bată joc de noi de atâta amar de vreme si nu înțelegem că noi trebuie să-i doborâm pe acești boieri îngrașați pe banii săracilor români. Să numai toleram tâmpeniile lor și să fim UNIȚI !! Asta e problema cu adevărat in România, pentru că am ajuns o nație de proști, leneși și ușor de manipulat.
  Prostie peste prostie și mai sunt alți "deștepți" care o incurajează la TV. Dacă noi nu devenim corecți și drepți cu fiecare.. dar tot degeaba pentru că unii atunci când văd banii sunt în stare să își vîndă și familia. Vai-ș-amar de noi..
  • Like 1
 • daca eu nu sunt atat de gospodina, ma mai impozitati?
  Dincolo de gluma asa functioneaza prin unele tari. In Belgia imi ia cateva saptamani sa adun toate actele si cateva zile sa completez online (sistemul online functioneaza) - verific de cateva ori si eu si sotul. Din pacate multi romani au probleme si ajung sa apeleze la consultanti contra cost (sute de euro). ce ne facem insa cu romanii analfabeti functional? ( cum 40% sunt scosi din scoala) ce nu inteleg nici un prospect/o eticheta, d-apoi sa execute o serie de 10-20 de pasi?
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult