Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Clotilde Armand, o înfrângere cât o victorie

Doamna Clotilde Armand a transformat înfrângerea din alegeri într-o victorie uriașă pentru domnia sa și pentru USB.

Rareori se strâng românii în Piața Universității ca să susțină un om pe care îl simt nedreptățit de sistem. De regulă, protestele sunt împotriva a ceva sau a cuiva, rareori oamenii ies pentru cineva anume. Raed Arafat sau Vlad Alexandrescu sunt printre puținele personalități care au catalizat, în ultimii ani, susținerea populară.

Nevoia naturală de eroi a poporului a fost umbrită în deceniile corupției endemice de un scepticism gros, exprimat într-o propoziție cu rol de apoftegmă: „Toți sunt la fel!” Lipsa de încredere în politicieni, cinismul, mâna pe portofel sunt semne de igienă politico-socială în societatea noastră, în care furtul se lipește de toți ca râia. Bulversarea valorilor ne face să nu mai credem în nimic, să ne rugăm să fi ales răul mai mic. 

De aceea, atunci când un politician scoate oameni în stradă (care n-au venit cu autobuzul, cu partidul sau cu televiziunea, ci pur și simplu pentru că așa au vrut ei, într-o sâmbătă după-amiaza), momentul este semnificativ.

Doamna Clotilde Armand și-a făcut în stradă botezul în politica din România, iar viitorul pentru domnia sa sună promițător. Faptul că reușește să strângă oameni în jurul său este prima regulă a jobului politic enunțat de un fost președinte: Du-te-n piață, stai lângă un stâlp, iar dacă oamenii se opresc lângă tine, și nu lângă stâlp, atunci ești cu adevărat politician.

Foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

Deocamdată, doamna Armand a reușit să capteze atenția. Beneficiază de un grațios accent franțuzesc, pe care ar fi o prostie să încerce să și-l corecteze. Telespectatorii chemați în platoul Digi24, în seara anunțării rezultatelor, i-au dat numele: Aha, a câștigat Franțuzoaica! A doua zi rezultatele erau altele decât cele de la exit-poll, dar numele i-a rămas. Franțuzoiaca a început să-și câștige notorietatea de abia după ce a pierdut. În săptămâna de după alegeri, a jucat toate cărțile pe care le avea în mână (a contestat rezultatele la BEC, în instanță, la televizor; a anunțat că merge cu legea alegerilor locale într-un tur până la Curtea Constituțională; a reușit, în fine, să scoată oameni în stradă, care au cerut renumărarea voturilor). Nu discutăm despre cât de realiste sau cât de bine întemeiate sunt aceste cereri (de pildă, amenințarea cu CCR-ul, pentru că primarul ales la sectorul 1 n-ar avea legitimitate, mă face să mă întreb câtă legitimitate ar fi avut doamna Armand dacă ieșea primar?; și apoi unde scrie în Constituție că primarul trebuie să aibă legitimitate, ca acest caz să fie de competența Curții?) Însă popularitatea domniei sale a explodat. Ce va face cu ea?

Doamna Clotilde Armand și dl. Nicușor Dan au fost invitații mei și ai lui Claudiu Pândaru, duminică, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24. „Care dintre dvs. va conduce Uniunea Salvați România, noul partid cu care mergeți la alegerile parlamentare?” Răspunsul dlui Dan a fost că domnia sa este un om de echipă, ceea ce poate însemna faptul că doamna Armand, care trece sticla și care este pe cale să-și construiască un brand politic național, ar putea fi dacă nu liderul, atunci imaginea USR. Singura șansă a USR de a deveni dintr-un partid de București un partid național care să reușească să treacă pragul electoral este să joace în planul imaginii proaspăt descoperite. Nimeni nu are geniul organizatoric și resursele de a pune în șase luni un partid pe roate, județ cu județ, iar, în ciuda rezultatului bun, USB a arătat la București mai degrabă ca un partid de poeți sau de groupies Maroon5, cu mult entuziasm, dar cu slabă aderență la realitatea politică.

USR are marele avantaj că PNL este încântat de propriul eșec („un rezultat bun pe țară, chiar dacă rezultatul de la București nu ne nemulțumește”) ca să mai facă o opoziție serioasă la puterea PSD (care, chiar dacă nu are premierul și miniștrii, controlează atât structurile locale, cât și cele guvernamentale). Prin urmare, USR are un culoar politic (opoziția antisistem) și o Franțuzoaică al cărei atu este carisma, adică exact ce-i lipsea lui Nicușor Dan. Îi mai lipsește un partid. 

Articol apărut pe digi24.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Am avut atatea freshuri de-a lungul timpului incat ar fi trebuit sa ne vindecam pana acum. Atitudinea critica e vitala in politica. Cel care nu-si pune intrebari poate fi usor manipulat. E normal sa ne punem intrebari in orice moment, sa chestionam orice lucru, sa citim toate programele unui partid etc.
    • Like 0
  • Femeia este ceva fresh în împuțita politică românească. Așadar, are șanse să urce pe voturile noastre, și ea și Nicușor Dan, și oricare alt om cu creier care a făcut ceva cinstit în viață și care va candida în toamnă.
    • Like 0
  • Din pacate Clotilde nu are nici un viitor la USB, desi are o personalitate care "trece sticla". Romania este captiva marilor partide PSD si PNL, doar naivii pot crede ca poti face in 3-4 luni un partid Salvati Romania, care sa treaca pragul electoral la alegeri in noiembrie. Fara activisti in tara si fara bani foarte multi, nu poti nimic nici in 3 ani, darami-te in numai 3 luni cum cred idealisti ca Nicusor Dan ca se poate face!
    • Like 0
  • check icon
    „Rareori se strâng românii în Piața Universității ca să susțină un om pe care îl simt nedreptățit de sistem.” / Un material de presă nu dă bine dacă-i lipsește părtinirea, respectiv încercarea de a înșela cititorul neutru.
    • Like 0
  • Ai spus bine ca rar ies oamenii in strada nemanipulati si sincer eu de la revolutie nu prea am mai vazut ...ce vreau eu sa spun este ca si cu Raed Arafat, Vlad Alexandrescu sau madam Clotilde si indiferent ce adunari au fost au semanat mai degraba cu "solidari cu Antena 3" adica manipularea maselor de catre formatorii de opinie din media care au de partea lor un anumit segment de populatie pentru a ajunge la un anumit scop urmarit de cei de la butoane.
    • Like 0
    • @ Mache Amaluka
      Valentin check icon
      Bine spus.
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult