Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce a pierdut Clotilde Armand primăria „peste noapte”

Clotilde Armand, candidata USB în sectorul 1 din București, anunța duminică, la închiderea votului – când părea că ieșise câștigătoare – că și într-un caz, cel al victoriei, și în celălalt, al eșecului, este nevoie de implicarea în continuare a tuturor celor care au votat-o și nu numai.

Câți dintre câștigătorii electorali cer alegătorilor lor acest lucru: implicare în continuare în procesul de administrare locală pe următorii patru ani? Cred eu că este singura voce pe care am auzit-o în declarațiile de după vot. De fapt aici este cheia unei administrații locale performante - implicare continuă a cetățeanului în actul de administrare locală.

Potrivit USB, doamna Armand a pierdut la mică diferență, de 1775 de voturi, provenită din cele 36 de secții de votare unde nu a avut reprezentanți. În celelalte 126 de secții din sector a avut, per total, un plus de 76 de voturi. Prin urmare, s-ar putea presupune că s-au furat voturi în cele 36 de secții. Greu și tardiv de demonstrat după.

Să admitem că unde au fost reprezentanții tuturor candidaților în secții – unde a existat implicare din partea simpatizanților - nu s-o fi furat. USB nu a reușit însă să convingă suficient de mulți dintre simpatizanți să se ofere voluntari ca supraveghetori în secțiile de votare. Numai 77%. Acesta, am putea spune, a fost gradul de implicare al simpatizanților USB la sectorul 1. Una dintre condițiile necesare, dar nu și suficiente pentru victorie în procesul electoral nu a fost îndeplinită. Înainte de începerea votării, USB deja „pierduse” în Sectorul 1 în fața celorlalți candidați care aveau reprezentanți supraveghetori în toate secțiile. Este ca și cum aș lăsa ușa larg deschisă la apartament, dimineața, și plec la serviciu, iar seara mă întorc și constat că am fost prădat. Cine o fi de vină? Poliția, că nu mi-a păzit apartamentul sau eu că n-am închis ușa? Hoții, desigur… 

Oare unde îi regăsim pe cei 23% - deficit de implicare - dintre simpatizanții USB care nu s-au numărat printre voluntarii supraveghetori din secțiile de votare? Nu cumva pe FB?

Să-i ascultăm pe câțiva dintre ei… trei justițiari, trei sceptici, un moralist și doi alegători din publicul larg, cu toții votanți USB, reuniți într-o dezbatere cu vădite accente specifice spiritului caragialesc:

Primul Justițiar intervine: „Faceti plângere penală la DNA pentru toate acele secții în care nu ați avut reprezentanți. Acum! Și contestați alegerile în sectorul 1! Solicitați renumărarea voturilor în secțiile unde nu ați avut reprezentanți. Nu stați! Aveți datoria să faceți asta indiferent de rezultatul contestării și a acțiunii la DNA!”

Primul Sceptic răspunde: „Buletinele au fost votate cu cine „trebuie" sau anulate cele valide pentru C A ....așa că numărătoarea va ieșii cum „trebuie". “

Al doilea Justițiar completează: „Faceți plângere, verificare la sânge trebuie, penalii ăștia sunt în stare de orice. Nu vă lăsați, luptați până la capăt!” 

Al doilea Sceptic se alătură discuției:  „Ce contestație?! Buletinele de vot au fost anulate cu o ștampilă în plus. La renumărare nu iese nimic la iveală. Ăștia sunt șmenari cu ștate vechi. Nu te pui cu Dragnea & Co. Sunt curios care este procentul de anulate pe acele secții.”

Îți recomandăm

Al treilea Justițiar atacă decisiv: „ Exact așa! Acum ar trebui să ceară președintele tării autorităților exigență maximă, mai ales Parchetului General să își ia rolul în serios. Fapte, nu doar vorbe de imagine. Altfel, pe langă hoția ordinară tolerată de autoritătile române, ne mai umple și de rușine prin toată Europa, pe unde va circula știrea asta rușinoasă la adresa României.”

Al treilea Sceptic, asigurând paritatea celor două tabere, declamă: „Ce să contești? Poate nu știți cum se fură. După închiderea votării...se iau buletine goale și se ștampilează cu candidatul dorit...în același timp semnându-se pe listele electorale în dreptul celor ce nu au fost la vot. Dacă nu ai prins operațiunea în flagrant...nu ai ce să mai contești. Eventual să iei la rând toți votanții semnați pe liste și să verifici dacă au fost pe bune la vot.”

Primul Justițiar, înviorat că a găsit un interlocutor pe măsură, continuă:  „Exact...iei de pe listă cine a fost la vot și verifici dacă a fost sau nu...iar semnăturile false se pot tria întâi grafologic....și apoi întrebi persoana dacă a fost sau nu....cine a semnat la liste...nu poate fi decât acela sau aceia care aveau acces la liste...și se pot depista grafologic semnăturile care au fost semnate de aceleași persoane....apoi te duci la votantul respectiv și îl întrebi dacă a fost sau nu. Dacă nu a fost...atunci a semnat cineva în locul lui...ai specimene de semnătură de la cei cu acces la liste, poți să îi anchetezi și să le analizezi cum scriu...grafologic și poți depista cine a semnat în fals și câte astfel de semnături sunt în fals. Și uite așa se pot obține rezultate..iar la renumerare cei care fură nu există să nu facă greșeli. Diferența e mică între cei doi candidați de 2-3 procente adică e vorba de câteva sute de voturi furate. În opinia mea la contestarea numărătorii în secțiile respective se pot obține rezultate....și oricum ar fi de datoria celor de la USB să conteste alegerile și numărătoarea în acele secții de votare unde nu au avut reprezentanți.”

Al treilea Sceptic se simte dator să răspundă imediat cu ton scăzut: „Și acum, realist, cu ce resurse să faci o asemenea operațiune? Să iei la rând mii de oameni pe care să îi întrebi dacă au fost la vot. Poate doar să mai angajeze la DNA încă 1000 de procurori care să se ocupe numai de asta până la viitoarele alegeri.” 

Primul Justițiar, părând deodată plictisit: „DNA face această operațiune! Nu trebuie să o facă USB. USB trebuie să pună plângere penală la DNA pentru acele secții unde nu au avut reprezentanți. La fraudarea referendumului de demitere a președintelui, DNA a acționat și a făcut probatoriul....anchetă..a ridicat liste..semnături, a întrebat oameni. Plângerea penală trebuie făcută. Acești oameni care semnează pe liste în numele altora trebuie să plătească! Fără acest gen de oameni, care acceptă să facă astfel de lucruri, PSD nu poate să fure! Deci USB trebuie să facă plângere penală la DNA..are datoria să facă asta...și să nu lase lucrurile așa.....pe de-o parte iar pe de altă parte trebuie să conteste la BEC numărătoarea voturilor în acele secții de votare în care nu au avut reprezentanți...și să solicite acolo renumerotarea voturilor....Se pot descoperi multe....NU se poate fura perfect nicăieri!”

Primul simpatizant din galerie zice: „Să faceți asta pentru toate sectoarele, de fapt.”

Moralistul care asistase tăcut la dialog, se decide în cele din urmă să intervină: „Nu toți au țiglele pe casă, nu ai cum să aduci buletine noi (în secunda în care compari listele cu număr de voturi ai bilet direct către pușcărie) mai ales că s-au scanat buletinele. Singura metodă e anularea voturilor valabile . Când diferența este 0,6 voturi în plus pe secție ( este foarte, foarte puțin, în marja de eroare în care se poate „ciupi" votul ), un partid mare nu poate fi bătut cu 0,6 voturi per secție ...trebuia ca USB să convingă mult mai mult. ”

Al doilea simpatizant din galerie devine patetic:  Chiar nu se mai poate face nimic? Era singurul sector în care exista o speranță....Dacă aveți variante legale de a ataca aceste rezultate, vă rugăm să o faceți! Sunt oameni care merită mai mult!”

***

Așadar, cei nouă, justițiarii, scepticii, moralistul și simpatizanții și cu mine zece, ar fi putut fi printre cei 36 de voluntari din secțiile de votare fără reprezentanți USB din sectorul unu. Desigur, nu este vina lor, a noastră, că am rămas doar pe FB. N-a fost să fie implicare 100%. Poate la toamnă?

Implicarea post-factum în dialoguri pe FB nu are prea mare valoare, chiar dacă este sinceră și indignată. Dacă suporterii de Facebook s-ar fi implicat offline în ziua votului, probabil că acest dialog nu ar mai fi existat.

La un altfel de politicieni și un altfel de a face politică este nevoie de un altfel de alegători și un altfel de abordare din partea amândurora. Altfel, lucrurile se vor perpetua în același fel ca și până acum.

Avem cu toții nevoie de mai multă implicare cetățenească, venită la momentul potrivit.

PS: Dialogul este cât se poate de real și de simptomatic. Nu am intenționat în niciun fel să aduc vreo atingere de imagine celor care se vor recunoaște în aceste vorbe. Le mulțumesc întrucât ei au exprimat concis și relevant cum gândim și acționăm foarte mulți dintre noi așteptând în zadar - pe o „gură de rai” - ca lucrurile să se schimbe în mai bine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Clotilde Armand nu avea loc in Franta pentru ca acolo nu exista Bechtel. Fabulos, sa traiesti pe picior mare si sa iti faci platforma electorala din fichidarea unei firme care ne-a pagubit. Dansa sustine ca are foarte mult de lucru cu lichidarea acestei afaceri panama.
    • Like 0
    • @ Ilarion-Constantin Constantin
      check icon
      daca clotilde asta nu are bani sa se bage in politica, atunci inseamna ca dragnea, care e si condamnat, a dat cateva carute de bani ! se pare ca nici ponta nu-si mai poate plati locul in politica. cred ca pretul pt 1 loc in parlament a ajuns la 1milion euro.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Nu ştiu ce să spun...
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      din pacate pt dumneavostra nu cred ca aveti pregatirea si constitutia necesara sa deveniti pod. sa va explic de ce ar trebui de maine sa deveniti pod : in comunitatile dinsecolul actual exista (cam de 200 de ani) inradacinat obiceiul reprezentantilor/delegatilor comunali, astia sunt votai de comunitatile mici. sa lamurim acet lucru inainte de a merge mai departe : sa luam un sector din capitala europeana (fizic, dar nu faptic) bucuresti, sectorul este impartit in microcolectivitati, cartierul saracimii, cartierul strainilor, cartierul bunastarii si cartierul bogatilor (stie sistemul de impozitare care unde este), in fiecare populatia respectiva alege (functie de nr populatiei) un nr de reprezentantilor/delegatilor comunali. nu povestesc ce batalie este intre acestia, desi functia este onorifica, neplatita (baietii vin sambata si duminica cu masuta si 2-5 scaune sa stea sa discute cu cetatenii, ca au nevoie de voturi). deci cu asta lamurita ne intoarcem la primar, care-si doreste realegerea si se consulta cu reprezentantii ce "minune" il poate arunca in urmatoarea cursa. aici intervin babele, mamelucii, homo ..., mamele, fotbalistii, culturistii, curvele etc, etc ... si vine reprezentantul (care si el se vrea reales de babele lui) o propunere din cartierul strainilor sa se faca o gradinita, si se face in cartirul lor, alta propunere din cartierul bunastarii pt azile de caini, se face si asta dar in cartierul lor si in conditia in care nevestele casnice si homo ... au grije sa stranga o suma pe luna pt hrana .... si tot asa ... nu mai explic, eventual desenez ... asta se intampla din canada pana in ungaria, si din iceland pana in malta. problema podului de la cernavoda este ca financiar, fizic si intelectual nu poate calatorii si locui alaturi de acesti oameni traitori in democratie. cineva care este pe banii lui i-si permite sa inteleaga omul locuind 2-3 luni pe strada cu el si mirandu-se (daca vine din secolul terecut, ca mine :) ) de tot ce vede! respect pt incercarea dumneavostra supraomeneasca de a devenii pod, stia nastase dece-si dorea pod de flori :) si nu de cale ferata :). acu' cu ac postare mi-ati fost simpatic si cumva m-am recunoscu prin lipsa de informatie si viziune ! scuze pt comparatia cu mine :)
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Poate ca cel mai bun lucru ar fi ca toate partidele sau formatiunile politice sa transparentizeze fondurile pentru campaniile electorale. Spun asta la modul general, evident. Nu ştiu dacă în Statele Unite se face chestia asta. Parcă se face.
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      cred ca : verificare averii vis-a-vis de impozitele platite, de la vladica la opinca, cu majorarea cu 30% a impozitelor neplatite dupa 2 ani + puscarie 5 ani la datorii mai mari de 3 ani, daca se achita in 12 ore, amnistie :), ar rezolva problema in 12 ore,
      • Like 0
  • Pentru ca niste sondaje mincinoase o dadeau drept castigatoare?
    • Like 0
    • @ Paul Lozba
      check icon
      sondaj = minciuna, asta se stie, problema este de ce se duce lumea la vot daca nu voteaza, adica intra 5432 de votanti x 4 formulare = 18624 voturi ! unde sunt 3104 ? ca cei ce au mers la vot sunt prosti, asta se vede in rezultate, dar este altceva :)
      • Like 0
  • La toamna! Bătălia continua! USB a devenit o forță care sperie partidele politice. Nu prin plângeri penale, ci prin numărul mare de simpatizanți. Succes!
    • Like 1
    • @ Laurentiu Ioan Stoica
      Da da sigur ca da, USB e fix o trompeta propagandista. Mai stim noi o formatiune politica care vroia sa salveze natiunea. Mai tineti minte FSN???
      • Like 1
    • @ Laurentiu Ioan Stoica
      check icon
      votez USB numai ca sa se mai schimbe hotii ! daca sustineti hoti din PSD nu-i nici o problema :)
      • Like 0
    • @
      Da vreau schimbarea hoților PNL care au furat si distrus Romania 15 ani cu cei din PSD care sa reconstruiască țara înapoi.
      • Like 0
    • @ Corneliu Bilauca
      check icon
      pai si psd si pnl au furat destul, acum sa dam dreptul si la cei din usb sa se infrupte pe saturate, numai asa se creaza haos si egalitata intre hotii si borfasii ramasi in romaniaca, aia plecati se descurca ei :)
      • Like 0
  • Dar acum s-a scanat electronic buletinul, deci poti descoperi mult mai usor cine a fost si cine nu, la vot
    • Like 0
    • @ Madalina Radu
      Ionut Ch Ionut Ch check icon
      Nu poti tu sa descoperi ci anumite instututii cum ar fi B.E.C. si se pare ca nu vor deloc acest lucru.
      • Like 0
    • @ Madalina Radu
      check icon
      manareala era pregatita, dovada : intra 1000 de votanti si voteaza 800 :) ma scuzi, adica se duce omul la vot numai sa dea mana cu comisia :) dar ne vedem in toamna si intr-un sfert de tur :)
      • Like 0
  • Imi cer scuze dar substratul acestui articol este nociv si orecum pervers. Cumva dumneavostra pasati responsabilitatea pe omul cinstit pentru ca este cinstit si astfel permite omului necinstit sa il fure ? Asa ceva ...
    • Like 1
    • @ Lucian Vecerdea
      Nocive si oarecum perverse sunt mai toate articolele de pe publicatia asta progresist-o sorosista.
      • Like 0
    • @ Paul Lozba
      Ionut Ch Ionut Ch check icon
      Nociv si pervers poate fi dar sorosista? Chiar Soros e cauza tuturor relelor din tara noastra?
      • Like 1
    • @ Ionut Ch
      Evident ca nu. Dar daca ai studia tentaculele caracatitei ai ramane socat. Are cateva zeci de ONG-uri si multe persoane cheie sus puse care trag multe parghii.
      • Like 1
    • @ Ionut Ch
      Soros a pariat in Romania numai pe cai morti, vrei sa-ti dau exemple? cred ca te ascunzi sub pat de rusine, move on!
      • Like 1
  • Nu poti reprosa USB-ului ca mai cred in onestitate, corectitudine , legalitate ...Apropo, am copilarit intr-un orasel in vestul tarii si uitam adeseori, dimineata, sa incui usa la locuinta. Nu fura nimeni nimic !!! Desigur nu eram incurajat sa procedez asa dar ani de zile nu am inteles de ce trebuia sa port cheia aia la mine daca tot era inutil sa incui. E bine sa afle poporul ce jaf se petrece in sectiile de votare ! La urma urmelor presedintii care de ani de zile fac asta, tocmai au fost facuti experti prin lege! Deci au avut rezervata o placintica sigura de alegeri , rezultatul e ca stiu ce mina trebuie sa pupe... Un dus rece necesar atit USB-ului cit si altor outside-eri pentru campionatul national de la toamna !! Si apropo de ideea cu webcam - apoi chiar erau disponibile ! Dar ar fi utile ?....
    • Like 2
    • @ Cornel Dobrician
      check icon
      „Nu poti reprosa USB-ului ca mai cred in onestitate, corectitudine , legalitate” // Amplasarea corturilor dlui Dan prin urbe, cu vreo nouă luni înainte de scrutin, a ținut tot de corectitudine și de legalitate? // Eu unu-s mai prudent la cîntul de sirenă al vorbelor mari...
      • Like 1
    • @
      Poi urbea voastra nu are pe la primarie inspectori care se ocupa de treaba asta? Presupun ca au platit.... tu nu ?
      • Like 0
  • Dar niște webcams nu se puteau pune în secții, ca la bacalaureat? A da, nu-s bani... adică nu mai e nimic de furat.
    • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Ionut Ch Ionut Ch check icon
      Sigur se poate acorda un contract unei firme pentru asa ceva. Sa luam exemplu UTI care a avut o multitudine de contracte cu statul anchetate de DNA. Intrebarea e, inafara de cetateni, cine ar dori sa existe camere de filmat in sectile de votare?
      • Like 0
  • check icon
    Nu știu la alții cum a fost, dar la mine la secție după ce s-au sigilat ferestrele și alte fante ori orificii care ar fi compromis procesul electoral, după ce s-au pus deoparte ștampilele și s-au anulat buletinele de vot nefolosite, ei bine, când s-a trecut la verificarea și numărarea conținutului urnelor, reprezentanții partidelor au fost scoși afară (nu cu forța, practic, au fost invitați să aștepte liniștiți la locurile lor, afară, pe trotuarul opus școlii cu pricina), la numărătoare rămânând doar membrii comisiei electorale. Dacă și la secțiile din sectorul 1 s-a procedat la fel, nu văd cui ar fi folosit prezența, sau neprezența, voluntarilor USB.
    • Like 0
  • Oricum, ce mai conta o picatura intr-un ocean?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult