Clotilde Armand, candidata USB în sectorul 1 din București, anunța duminică, la închiderea votului – când părea că ieșise câștigătoare – că și într-un caz, cel al victoriei, și în celălalt, al eșecului, este nevoie de implicarea în continuare a tuturor celor care au votat-o și nu numai.
Câți dintre câștigătorii electorali cer alegătorilor lor acest lucru: implicare în continuare în procesul de administrare locală pe următorii patru ani? Cred eu că este singura voce pe care am auzit-o în declarațiile de după vot. De fapt aici este cheia unei administrații locale performante - implicare continuă a cetățeanului în actul de administrare locală.
Potrivit USB, doamna Armand a pierdut la mică diferență, de 1775 de voturi, provenită din cele 36 de secții de votare unde nu a avut reprezentanți. În celelalte 126 de secții din sector a avut, per total, un plus de 76 de voturi. Prin urmare, s-ar putea presupune că s-au furat voturi în cele 36 de secții. Greu și tardiv de demonstrat după.
Să admitem că unde au fost reprezentanții tuturor candidaților în secții – unde a existat implicare din partea simpatizanților - nu s-o fi furat. USB nu a reușit însă să convingă suficient de mulți dintre simpatizanți să se ofere voluntari ca supraveghetori în secțiile de votare. Numai 77%. Acesta, am putea spune, a fost gradul de implicare al simpatizanților USB la sectorul 1. Una dintre condițiile necesare, dar nu și suficiente pentru victorie în procesul electoral nu a fost îndeplinită. Înainte de începerea votării, USB deja „pierduse” în Sectorul 1 în fața celorlalți candidați care aveau reprezentanți supraveghetori în toate secțiile. Este ca și cum aș lăsa ușa larg deschisă la apartament, dimineața, și plec la serviciu, iar seara mă întorc și constat că am fost prădat. Cine o fi de vină? Poliția, că nu mi-a păzit apartamentul sau eu că n-am închis ușa? Hoții, desigur…
Oare unde îi regăsim pe cei 23% - deficit de implicare - dintre simpatizanții USB care nu s-au numărat printre voluntarii supraveghetori din secțiile de votare? Nu cumva pe FB?
Să-i ascultăm pe câțiva dintre ei… trei justițiari, trei sceptici, un moralist și doi alegători din publicul larg, cu toții votanți USB, reuniți într-o dezbatere cu vădite accente specifice spiritului caragialesc:
Primul Justițiar intervine: „Faceti plângere penală la DNA pentru toate acele secții în care nu ați avut reprezentanți. Acum! Și contestați alegerile în sectorul 1! Solicitați renumărarea voturilor în secțiile unde nu ați avut reprezentanți. Nu stați! Aveți datoria să faceți asta indiferent de rezultatul contestării și a acțiunii la DNA!”
Primul Sceptic răspunde: „Buletinele au fost votate cu cine „trebuie" sau anulate cele valide pentru C A ....așa că numărătoarea va ieșii cum „trebuie". “
Al doilea Justițiar completează: „Faceți plângere, verificare la sânge trebuie, penalii ăștia sunt în stare de orice. Nu vă lăsați, luptați până la capăt!”
Al doilea Sceptic se alătură discuției: „Ce contestație?! Buletinele de vot au fost anulate cu o ștampilă în plus. La renumărare nu iese nimic la iveală. Ăștia sunt șmenari cu ștate vechi. Nu te pui cu Dragnea & Co. Sunt curios care este procentul de anulate pe acele secții.”
Al treilea Justițiar atacă decisiv: „ Exact așa! Acum ar trebui să ceară președintele tării autorităților exigență maximă, mai ales Parchetului General să își ia rolul în serios. Fapte, nu doar vorbe de imagine. Altfel, pe langă hoția ordinară tolerată de autoritătile române, ne mai umple și de rușine prin toată Europa, pe unde va circula știrea asta rușinoasă la adresa României.”
Al treilea Sceptic, asigurând paritatea celor două tabere, declamă: „Ce să contești? Poate nu știți cum se fură. După închiderea votării...se iau buletine goale și se ștampilează cu candidatul dorit...în același timp semnându-se pe listele electorale în dreptul celor ce nu au fost la vot. Dacă nu ai prins operațiunea în flagrant...nu ai ce să mai contești. Eventual să iei la rând toți votanții semnați pe liste și să verifici dacă au fost pe bune la vot.”
Primul Justițiar, înviorat că a găsit un interlocutor pe măsură, continuă: „Exact...iei de pe listă cine a fost la vot și verifici dacă a fost sau nu...iar semnăturile false se pot tria întâi grafologic....și apoi întrebi persoana dacă a fost sau nu....cine a semnat la liste...nu poate fi decât acela sau aceia care aveau acces la liste...și se pot depista grafologic semnăturile care au fost semnate de aceleași persoane....apoi te duci la votantul respectiv și îl întrebi dacă a fost sau nu. Dacă nu a fost...atunci a semnat cineva în locul lui...ai specimene de semnătură de la cei cu acces la liste, poți să îi anchetezi și să le analizezi cum scriu...grafologic și poți depista cine a semnat în fals și câte astfel de semnături sunt în fals. Și uite așa se pot obține rezultate..iar la renumerare cei care fură nu există să nu facă greșeli. Diferența e mică între cei doi candidați de 2-3 procente adică e vorba de câteva sute de voturi furate. În opinia mea la contestarea numărătorii în secțiile respective se pot obține rezultate....și oricum ar fi de datoria celor de la USB să conteste alegerile și numărătoarea în acele secții de votare unde nu au avut reprezentanți.”
Al treilea Sceptic se simte dator să răspundă imediat cu ton scăzut: „Și acum, realist, cu ce resurse să faci o asemenea operațiune? Să iei la rând mii de oameni pe care să îi întrebi dacă au fost la vot. Poate doar să mai angajeze la DNA încă 1000 de procurori care să se ocupe numai de asta până la viitoarele alegeri.”
Primul Justițiar, părând deodată plictisit: „DNA face această operațiune! Nu trebuie să o facă USB. USB trebuie să pună plângere penală la DNA pentru acele secții unde nu au avut reprezentanți. La fraudarea referendumului de demitere a președintelui, DNA a acționat și a făcut probatoriul....anchetă..a ridicat liste..semnături, a întrebat oameni. Plângerea penală trebuie făcută. Acești oameni care semnează pe liste în numele altora trebuie să plătească! Fără acest gen de oameni, care acceptă să facă astfel de lucruri, PSD nu poate să fure! Deci USB trebuie să facă plângere penală la DNA..are datoria să facă asta...și să nu lase lucrurile așa.....pe de-o parte iar pe de altă parte trebuie să conteste la BEC numărătoarea voturilor în acele secții de votare în care nu au avut reprezentanți...și să solicite acolo renumerotarea voturilor....Se pot descoperi multe....NU se poate fura perfect nicăieri!”
Primul simpatizant din galerie zice: „Să faceți asta pentru toate sectoarele, de fapt.”
Moralistul care asistase tăcut la dialog, se decide în cele din urmă să intervină: „Nu toți au țiglele pe casă, nu ai cum să aduci buletine noi (în secunda în care compari listele cu număr de voturi ai bilet direct către pușcărie) mai ales că s-au scanat buletinele. Singura metodă e anularea voturilor valabile . Când diferența este 0,6 voturi în plus pe secție ( este foarte, foarte puțin, în marja de eroare în care se poate „ciupi" votul ), un partid mare nu poate fi bătut cu 0,6 voturi per secție ...trebuia ca USB să convingă mult mai mult. ”
Al doilea simpatizant din galerie devine patetic: „Chiar nu se mai poate face nimic? Era singurul sector în care exista o speranță....Dacă aveți variante legale de a ataca aceste rezultate, vă rugăm să o faceți! Sunt oameni care merită mai mult!”
***
Așadar, cei nouă, justițiarii, scepticii, moralistul și simpatizanții și cu mine zece, ar fi putut fi printre cei 36 de voluntari din secțiile de votare fără reprezentanți USB din sectorul unu. Desigur, nu este vina lor, a noastră, că am rămas doar pe FB. N-a fost să fie implicare 100%. Poate la toamnă?
Implicarea post-factum în dialoguri pe FB nu are prea mare valoare, chiar dacă este sinceră și indignată. Dacă suporterii de Facebook s-ar fi implicat offline în ziua votului, probabil că acest dialog nu ar mai fi existat.
La un altfel de politicieni și un altfel de a face politică este nevoie de un altfel de alegători și un altfel de abordare din partea amândurora. Altfel, lucrurile se vor perpetua în același fel ca și până acum.
Avem cu toții nevoie de mai multă implicare cetățenească, venită la momentul potrivit.
PS: Dialogul este cât se poate de real și de simptomatic. Nu am intenționat în niciun fel să aduc vreo atingere de imagine celor care se vor recunoaște în aceste vorbe. Le mulțumesc întrucât ei au exprimat concis și relevant cum gândim și acționăm foarte mulți dintre noi așteptând în zadar - pe o „gură de rai” - ca lucrurile să se schimbe în mai bine.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.