Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

CNCD a pierdut procesul cu Cristian Tudor Popescu în cazul „pavianul”. Amenda a fost anulată

Curtea de Apel București i-a dat marți câștig de cauză jurnalistului Cristian Tudor Popescu, care a contestat în instanță amenda primită de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că a comparat coafura premierului Viorica Dăncilă cu cea a unui pavian cu mantie. Decizia nu este definitivă.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat și a votat în timp record în unanimitate hotărârea prin care Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei pe motiv că asocierea reprezintă hărțuire și încalcă dreptul la demnitate.

Jurnalistul a intentat proces CNCD, iar Curtea de Apel a decis anularea amenzii. 

„Când s-a întâmplat asta? (...) Cred că acum 48 de ore. Ce viteză de reacție, domnule, are Consiliul nostru pentru Combaterea Discriminării! Foarte bine, sunt vigilenți, domnule! Înțeleg că și CNA-ul are o problemă...”, declara atunci Cristian Tudor Popescu.

„Am început prin a spune: E incorect ceea ce fac... și o să explic de ce am spus asta imediat. Dar observaţia mea, stimaţi domni și doamne de la CNCD, este de natură estetică. Ea nu se leagă de un aspect fizic al doamnei. Această coafură reprezintă o opţiune estetică a dnei Dăncilă, aşa cum sunt rujul, rimelul, hainele pe care le poartă, parfumul pe care îl folosește. Eu nu am spus niciun moment, așa cum au titrat cei de la stiripesurse, și Antena 3, și B1: Cristian Tudor Popescu o compară pe Viorica Dăncilă cu o maimuţă! Unde o compar eu pe doamna Dăncilă cu o maimuță?! Nu m-am referit la figura dânsei, nu m-am referit la făptura în general, la mâini,

la picioare, la niciun element fizic. M-am referit la aranjamentul părului, care reprezintă o opțiune a doamnei. Nici măcar nu l-am contestat. Am observat doar o similitudine cu modul în care e aşezata coama acestei specii de maimuţe „pavianul cu mantie”. Acesta este pavianul cu mantie, putem vedea această similitudine de formă”, explica jurnalistul în emisiunea Jurnal de Seară, la Digi24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acu' dom' ziarist poate scrie fără teamă că duoamna veorica chiar seamănă cu un pavian. Măcar la înfăţişare, dacă nu şi la inteligenţă
    • Like 0
  • Uraaaa!! Prima bătălie câștigată! Dă, Doamne, și altele!!
    • Like 2
  • CNCD-ul asta este de tot rasul.Ca si CNA-ul.Ma bucur pentru CTP!Si aia chiar seamana cu un pavian dar pavianul este mai destept!
    • Like 2
  • Nu pot decât să mă bucur! În sfârşit, CNCD (poate, la un moment dat, şi alte instituţii) sper să înţeleagă că legea este aceeaşi pentru toţi şi trebuie respectată. Mi-aş dori ca votanţii CNCD să plătească şi cheltuielile de judecată, nu statul (adică contribuabilul) român. Dar... cred că deja sunt nesimţit şi cer prea mult.

    Parafrazând un proverb chinezesc, mi-aş dori ca acesta să fie primul pas pe drumul de 1.000 de veste spre statul de drept. Dă, Doamne!
    • Like 2
  • Întâmplarea e o snoava foarte hazlie! Pe de o parte să o "coafezi" pe prima ministra, pe de alta un Consiliu care nu are treburi serioase, apoi simpatia reală a publicului față de dl. Popescu și frica (sau respectul) Curții de Apel față de dl Popescu.
    • Like 1
  • check icon
    Este normal, pavianul are demnitatea sa! Ce vina sa aibe animalul? In curand nu vom mai avea voie sa scriem ceva critic sa nu suparam.
    Traiasca unanimitatea!
    • Like 3
    • @
      ... în cel mai pur stil „1984”. Brrrrrr!
      • Like 2
  • Sunt incantat ca s-a facut dreptate.
    • Like 3
  • Bine ca s a facut dreptate .Sa plateasca CNA ul cheltuieli de judecata.
    • Like 5
    • @ Ana Mereanu Ex Avram
      Nu cred că CNA trebuie să plătească obedienţa politică a CNCD. Are şi CNA-ul bubele lui, multe, puturoase şi purulente; nu mai are nevoie de altele.
      • Like 0
  • Corect ! Acest organism ( CNCD ) trebuie restructurat din temelii ! Mai zilele trecute facea apel la istorie in sensul justificarii acuzarii unui fapt actual pe baza originilor istorice !
    • Like 3
  • Cristi check icon
    Nu-mi vine sa cred ca se poate intampla una ca aiasta in tara lu' daddy cool.. Astept sa citesc motivarea instantei, vreau sa vad daca instanta considera si ea ca acea coafura a doamnei Dancila aduce a pavian cu mantie. Sper sa nu depaseasca 100 de pagini.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult