Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Colectiv-ul americanilor, la 6 ani de la incendiul din România: cum a explodat conspirația satanică după tragedia de la Astroworld

Astroworld

Foto: Twitter/ASSTV

Petrecute la distanță în timp și spațiu, două accidente care au dus la decesul a zeci de oameni nevinovați au constituit teren fertil pentru teorii conspiraționiste flagrant de asemănătoare. Cercurile religioase și mistice din SUA, respectiv România, au propagat ideea, bazată pe nimic altceva decât prejudecăți și speculații pe baza unor asocieri forțate, că la cele două evenimente muzicale se practica un cult satanic.

Pe data de 5 noiembrie 2021, la circa o săptămână după comemorarea a șase ani de la tragedia din clubul Colectiv din București, în Statele Unite s-a petrecut o nenorocire soldată cu moartea a zece tineri. Relativ slab mediatizat în România, pe fondul crizei sanitare și a celei guvernamentale din țară, tragedia s-a produs în Houston (SUA), pe un teren destinat evenimentelor în aer liber din cadrul complexului NRG Park, și a ținut prim-planul fluxului media de peste Ocean.

Travis Scott, la Festivalul Astroworld

În timpul festivalului muzical Astroworld, găzduit în acea seară de vineri pe arena texană, 50.000 de fani asistau la evenimentul principal, concertul lui Travis Scott, când apariția pe scenă a rapperului american a produs frenezie în rândul publicului. Spectatorii din rândurile îndepărtate au căutat să ajungă mai aproape de solist, împingându-i cu forță pe cei din apropierea scenei, astfel că peste 300 de persoane au fost călcate în picioare, necesitând îngrijiri medicale la fața locului. Opt dintre acestea au decedat în acea noapte, iar alte două în zilele care au urmat, din pricina rănilor suferite. Cauza morții era tipică pentru victimele busculadelor: asfixie mecanică prin compresiune toraco-abdominală. Cei zece tineri care și-au pierdut viața aveau vârste cuprinse între 9 și 27 de ani, fapt care a atras atenția și a sensibilizat în mod accentuat opinia publică americană.

Foto: Getty Images

Emoția colectivă și valul de revoltă că un astfel de incident s-a întâmplat într-o țară ca SUA i-au determinat pe unii americani să respingă explicațiile conducătorilor politici, în care nu mai au încredere sau pe care îi consideră vinovați și să caute răspunsuri alternative. Iar teoriile conspiraționiste exact acest lucru îl oferă celor dispuși să le creadă: explicații alternative, foarte diferite de cele oficiale, dar în același timp ușor de înțeles și ancorate în vechi prejudecăți de ordin religios sau cultural.

Evenimentele publice la care participă mulți oameni sunt ceva obișnuit în Houston, cel mai populat oraș al statului federal Texas. Cu o populație rezidentă de 2,3 milioane de locuitori, este comparabil din punct de vedere demografic cu capitala României. Și la fel ca Bucureștiul, Houston este un oraș care a crescut absorbind forță de muncă de la toate nivelurile de pregătire, astfel că profilul socio-profesional al locuitorilor săi este foarte eterogen: de la lucrători agricoli veniți la oraș pentru slujbe modest plătite, până la elita tehnologică a SUA, care lucrează la centrul de comandă al misiunilor spațiale NASA.

Grație dezvoltării Houstonului în ultimele decenii ca hub în domeniul tehnologiei digitale, o felie semnificativă din populația orașului este relativ tânără și puțin religioasă, în contrast cu tradiția conservatoare a statului Texas. Însă biserica joacă în continuare un rol formator în cadrul comunităților sau cel puțin părerile clerului sunt considerate relevante, de pildă, de către mass-media.

Astroworld - Foto: Getty Images

În cadrul transmisiunilor în direct de la locul tragediei, postul TV american Fox News a difuzat opinia lui Michael Maginot, un reverend local care spunea că scena dotată cu aruncătoare de flăcări pe care cânta Travis Scott „semăna cu porțile Iadului”. La scurt timp, pastorul Greg Locke din Pennsylvania a încărcat pe TikTok un montaj video pe fondul căruia el afirma: „Priviți la ce s-a întâmplat la concertul lui Travis Scott. Dacă vi se pare că a fost un accident, nu sunteți atenți. Dacă vă uitați la aranjamentul scenei, dacă ascultați versurile, aceasta nu a fost o întâmplare în Houston. Acesta a fost 100% un ritual satanic”. Clipul postat de Locke s-a viralizat în rețeaua de socializare atât de populară în rândul adolescenților, adunând rapid peste 100.000 de vizualizări.

În zilele care au urmat tragediei, în toate social media au început să abunde din partea utilizatorilor expresii precum „cult demonic”, „concert satanist” sau „sacrificiu uman adus ca ofrandă Diavolului”, cu privire la cele întâmplate la Astroworld. Persoane care nu cunoșteau multe despre Travis Scott sau despre festival au început să brodeze explicații proprii și să identifice tipare în sprijinul ideii de complicitate cu o forță malefică. Începând cu faptul că rapperul interpreta melodia „Soul Snatcher” (Smulgătorul de suflete) în momentul când primele victime erau strivite mortal în picioare de coparticipanții la concert. Unii au argumentat că versurile anumitor piese muzicale din repertoriul lui Travis Scott fac referință la dogma Illuminati, o societate ocultă care face obiectul multor speculații conspiraționiste, sau că scena avea forma unei cruci inversate.

Alții au arătat cu degetul înspre sloganul festivalului Astroworld – „See you on the other side” (Ne vedem pe partea cealaltă) – care post factum sună sinistru, în condițiile în care zece spectatori au trecut în neființă. S-au adus și „dovezi” din spectrul numerologic, afirmându-se (în mod eronat) că solistul Travis Scott și colegul său de scenă Drake sunt născuți la un interval de 66 de luni și 6 zile. Ori s-au numărat literele din titlul celui mai recent album al artistului, pentru a reliefa un presupus înțeles ascuns al repetiției magice a unei cifre: „Dystopia: 8 litere, 8 morți, 8 flăcări. A fost cu siguranță un ritual”. Autorul concluziei se referea la cei opt spectatori al căror deces a fost pronunțat chiar în seara concertului și la cele opt instalații de producere a efectelor pirotehnice care mărgineau scena.

Teoriile conspiraționiste care făceau trimitere la explicații oculte au fost alimentate și de o coincidență pe plan astrologic: în seara de 5 noiembrie 2021 s-a produs conjuncţia Lunii cu Soarele, cunoscută drept Lună Nouă, fenomen ce are însemnătate în tradiția multor popoare ale lumii. În fapt, Luna Nouă este un eveniment care se petrece în fiecare lună calendaristică, mai exact la fiecare 29,5 zile, iar cei mai mulți oameni contemporani nu-i acordă multă importanță.

A doua zi, Travis Scott a declarat în cadrul unui clip video pe care l-a dat publicității: „Sunt absolut devastat de ceea ce s-a întâmplat aseară. Rugăciunile mele se îndreaptă către familiile și către toți cei impactați”, însă cuvintele sale nu au calmat avântul teoriilor despre conspirația satanistă de la concertul său. În săptămânile care au urmat festivalului Astroworld, rapperul a avut o singură apariție publică, în cadrul unui interviu în care a respins toate acuzațiile de venerare a Diavolului prin muzica lui, afirmând „Sunt un om al lui Dumnezeu”. Cu toate acestea, pe YouTube și pe alte platforme online care găzduiesc conținut creat de utilizatori continuă identificarea „conexiunilor” dintre concertul lui Travis Scott și ritualurile demonice.

Ecourile tragediei de la Astroworld în rețelele de socializare sunt izbitor de asemănătoare cu cele care s-au făcut auzite în spațiul public românesc după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, produs pe 30 octombrie 2015. Nu mai puțin de 64 de oameni, în majoritate tineri, și-au pierdut viața în acea seară, unii arși sau asfixiați, alții călcați în picioare de ceilalți participanți la recitalul formației Goodbye To Gravity. Încă de când emoția întregii suflări din țară era la apogeu, din zonele periferice ale societății românești au apărut explicațiile alternative, din partea celor care știu puține, dar au convingeri puternice.

Foto: Getty Images

Pe Facebook și în comentariile articolelor online se insinuau comentarii care descriau concertul de heavy metal ca pe o „sărbătoare satanică” sau „procesiune demonică” și care răspândeau interpretarea deviantă că tragedia ar fi fost o pedeapsă binemeritată pentru invocarea Diavolului. Argumentele celor care vehiculau această narațiune care le culpabiliza pe victime pentru sfârșitul înfiorător de care au avut parte indicau elemente precum capul de mort din logoul trupei Goodbye To Gravity, faptul că se petrecea de Halloween (sărbătoare celtică, păgână, condamnată ca „anticreștină” deopotrivă de Vatican și de Patriarhia de Constantinopol) sau titlul melodiei „The Day We Die” (Ziua în care vom muri). Un călugăr de la o mănăstire din județul Vrancea a atins paroxismul lipsei de empatie față de familiile celor decedați și chiar față de cei care pe atunci încă se zbăteau în ghearele morții, predicând credincioșilor că „tinerii au murit slujindu-l pe Satana”. Radicalismul acestor voci a fost augmentat de confuzia între o filmare înfățișând un ritual bizar derulat în clubul Colectiv în primăvara acelui an în ajunul Paștelui și concertul petrecut șase luni mai târziu, în seara incendiului.

Întregul ecosistem național de website-uri cu știri false și tendențioase a preluat cu nesaț tema polarizantă a tragediei văzută ca pedeapsă divină pentru așa-zisul cult al Diavolului prin muzica underground ascultată de acei tineri. Este drept că alți preoți de diferite confesiuni creștine și însăși Patriarhia Română au combătut public ideea ineptă conform căreia în clubul Colectiv se practica satanismul, însă numitorul comun al tuturor adepților săi era adeziunea față de fanatismul religios sau misticisul ortodox. Izvorâte din acea zonă ultraconservatoare până la nivel de Ev Mediu, cea în care știința este disprețuită, iar a crede este totuna cu a cunoaște, mesajele acuzatoare la adresa victimelor incendiului expuneau încă o dată riftul între mentalități la nivelul societății românești. În paralel cu teoria pedepsei divine pentru venerarea Satanei, în jurul tragediei de la Colectiv au apărut și circulat teorii conspiraționiste ceva mai „seculare”, instrumentalizate politic, cea mai răspândită fiind aceea că președintele Klaus Iohannis ar fi ordonat serviciilor secrete să pună la cale incendiul pentru a provoca schimbarea cabinetului Ponta și a instala în loc un guvern convenabil.

Diavolul este probabil cel mai nedreptățit personaj din istoria civilizației, întrucât reflexul cultural al multor semeni ai noștri este să-l suspecteze că și-a vârât coada în absolut tot ce se întâmplă rău în lume. Psihologii terapeuți arată că printre cele mai nesănătoase comportamente ale pacienților cu un psihic labil este pasarea sau neasumarea responsabilității pentru propria lor nefericire în viață. Însă aceasta este exact ceea ce facem de secole, suspectând că Necuratul și acei oameni care lucrează în slujba lui ne pun în pericol existența fizică ori pe cea spirituală. Ideea planului concertat al Diavolului, prin intermediul oamenilor care și-au vândut sufletul, de a pune stăpânire pe lume se află în epicentrul gândirii conspiraționiste.

Pentru că unora le este greu să cerceteze obiectiv cauzele fenomenelor din jurul lor sau să înțeleagă faptul că în lume există hazard și variabile pe care ei nu le pot controla, la îndemână le este să creadă în narațiuni supranaturale despre demoni. Teoriile conspiraționiste cu substrat satanic se află într-o vădită recrudescență în ultimii ani, accentuată de pandemia COVID-19, pentru că explică dinamica lumii noastre într-o manieră mai simplă și mai atrăgătoare decât felul anost, dar onest, în care o explică știința. Viziunea complotului mondial oferă confortul aparent de a pătrunde înțelesul ascuns al lucrurilor, însă iluzia este un narcotic pentru cei care o consumă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un titlul asemanator il are si concertul virtual a lui Jean Michel Jarre de Anul Nou din 2021, „Wellcome to the other side” difuzat si pe You Tube si FB si numai satanist nu a fost ! Si sa desfasurat in catedrala Notre Dame din Paris ! Ce sa intamplat la Colectiv in Bucuresti a fost un dezastru cu foarte multi factori, incepand cu avizele de functionare a acelui club si termind cu infectiile contactate in spitalele unde au fost tratate victimele tragediei. Si la Colectiv cred ca Diavolul nu are nici o treaba, era o problema de natura umana: banii, lacomia, indiferenta si iresponsabilitatea. In SUA la Astroworld a fost ce era in Romania anilor '80 cand erau cozii infernale la ... si toata lumea se impingea pt ... ceva , acolo !
    • Like 1
  • Dacă nu există dovezi, corelația între fapte și cauze, atât concluzia că nu există o conspirație care a pus la cale o crimă multiplă, cât și opusa acesteia pot fi, deopotrivă de suspecte pentru câte o bună parte a publicului comentator, fie din România, fie din SUA.
    • Like 1
  • Dacă nu există dovezi, corelația între fapte și cauze, atât concluzia că nu există o conspirație care a pus la cale o crimă multiplă, cât și opusa acesteia pot fi, deopotrivă de suspecte pentru câte o bună parte a publicului comentator, fie din România, fie din SUA.
    • Like 1
  • Altă dezinformare : în realitate, numărul de 64 victime cuprinde atât pe cei decedați în clubul Colectiv cât și (mai mulți) pe cei care au decedat ulterior, prin spitale, în țară sau în străinătate !
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult