Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Păsările Nu Sunt Reale”: farsa care a devenit teorie conspiraționistă arată cât de vulnerabili suntem în fața dezinformării

Birds arent real

Foto: Getty Images

Inițiatorul unei mișcări conspiraționiste foarte populare în rândul tinerilor din SUA a recunoscut, după patru ani de militantism asiduu, că totul a fost un experiment menit să demonstreze că oamenii din zilele noastre pot fi convinși să adere la cele mai absurde idei.

Mișcarea Birds Aren’t Real („Păsările Nu Sunt Reale”) susține că toate păsările din Statele Unite au fost treptat exterminate și înlocuite în ultimele decenii cu drone zburătoare, prin intermediul cărora agențiile guvernamentale americane își supraveghează în mod ilegal cetățenii. Sute de mii de tineri de peste Ocean urmăresc conținutul publicat de mișcare pe rețelele de socializare Facebook, YouTube, Instagram, Reddit și TikTok, distribuindu-i mesajele absurde în anturajul lor.

Dacă la început era întâlnită doar în mediul online, campania Birds Aren’t Real a devenit o prezență obișnuită și în offline, pe străzile unor mari orașe americane, unde pot fi văzute panouri publicitare cu sloganul omonim. În luna noiembrie, cei mai înfocați adepți ai mișcării au protestat la San Francisco în fața birourilor platformei Twitter, pe care au acuzat-o că, prin intermediul logo-ului său sub formă de pasăre ciripitoare, face propagandă pro-păsări. Vara trecută, stadionul echipei de baseball Cardinals din St. Louis a fost scena unei demonstrații similare, a cărei doleanță a fost schimbarea logo-ului înfățișând un cardinal – pasăre cântătoare endemică din America de Nord. Pentru a întări revendicarea, liderul mișcării s-a urcat pe plafonul microbuzului de campanie și a incendiat un steag al echipei St. Louis Cardinals, în uralele susținătorilor.

În centrul campaniei Birds Aren’t Real este Peter McIndoe, un tânăr american în vârstă de 23 de ani, care a lansat această teorie conspiraționistă în 2017, iar în ultimii patru ani s-a prezentat drept principal promotor și ideolog al mișcării. La început lipsit de mijloace financiare semnificative, dar cu aplomb și cu multă putere de convingere, McIndoe a atras un mare număr de colegi de generație de partea ideii că păsările de astăzi sunt replici tehnologice de spionaj ale celor în carne și oase. Din punct de vedere demografic, cei mai mulți dintre activiștii săi se încadrează în categoria de vârstă numită de sociologi Generația Z, respectiv cei născuți în intervalul 1997-2012. Cunoscuți și ca zoomers, adolescenții și tinerii adulți care în prezent numără cu aproximație între 10 și 25 de ani sunt considerați „cetățeni nativi” ai erei digitale, fără ca aceasta să însemne că posedă automat și competență sau discernământ în trierea volumului mare de informație la care sunt supuși. Prin prisma acestui fapt, deși utilizează computerul și Internetul cu multă ușurință, tinerii Generației Z nu sunt mai puțin predispuși decât generațiile precedente să cadă în capcana dezinformării și manipulării.

Foto Facebook Birds Aren't Real

În SUA și în alte țări industrializate, Generația Z a crescut într-un mediu contaminat de o dezinformare augmentată prin forța comunicării virtuale, prin intermediul căreia știrile false și teoriile conspiraționiste se răspândesc și ajung la public mai rapid și mai eficient decât oricând. Unele teorii conspiraționiste, precum planul malefic al lui Bill Gates de a subjuga lumea sau QAnon cu sataniștii pedofili care conduc politica americană, sunt toxice pentru societate și dăunătoare pentru sănătatea psihică a celor care le îmbrățișează. Alte narative conspiraționiste, ca teoria Pământului plat sau cea potrivit căreia expediția Apollo 11 pe Lună din 1969 a fost regizată într-un studio de filmare, sunt în egală măsură lipsite de fundament științific, dar mai puțin periculoase.

Născut în 1998, Peter McIndoe a copilărit într-un mediu familial conservator și profund religios, împreună cu cei șapte frați ai săi, mai întâi într-o suburbie a orașului Cincinnati, apoi în zona rurală a statului american Arkansas. Părinții nu l-au înscris în sistemul clasic de învățământ, ci l-au educat acasă, în regim homeschooling, unde i s-a inoculat de mic ideea că „evoluționismul este un uriaș plan de spălare a creierului pus la cale de politicienii democrați și că Obama era Antihristul”, conform spuselor sale. Toate cărțile pe care le-a citit până la vârsta de 18 ani îi întăreau aceste convingeri extreme, precum aceea că producțiile cinematografice de masă de la Hollywood sunt presărate cu mesaje subliminale anticreștine.

În preajma majoratului, McIndoe a descoperit și a prins gustul documentarelor gratuite de pe YouTube, care i-au oferit o perspectivă științifică, logică și obiectivă asupra lumii din jur, apoi s-a înscris la facultate, în cadrul Universității din Arkansas. Odată evadat din mediul domestic și instalat în campusul universitar, tânărul și-a creat ocazia să țeasă propriul narativ conspiraționist, mai întâi ca farsă, apoi ca stil de viață. În ianuarie 2017, cu prilejul unei vizite în orașul Memphis, a asistat de pe margine la un marș pentru drepturile femeilor, în contextul recentei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane, după care a fost martorul unui contraprotest care i-a scos în stradă pe susținătorii noului (pe atunci) președinte al SUA. Văzând procesiunea acestora din urmă, McIndoe li s-a alăturat, simulând un afiș de pe un zid și scriind pe verso primele cuvinte care i-au trecut prin cap: „Păsările Nu Sunt Reale”.

„A fost o glumă spontană, dar era reflexia absurdului pe care toată lumea îl trăia în acea clipă”, a mărturisit recent Peter McIndoe cu privire la impulsul de moment care a demarat mișcarea Birds Aren’t Real. În mijlocul demonstranților pro-Trump, tânărul a improvizat narativul conspiraționist despre faptul că păsările au fost înlocuite cu drone de supraveghere și că operațiunea guvernamentală de mușamalizare este în desfășurare încă din anii 1970. Fără știrea sa, tânărul a fost filmat și distribuit pe Facebook, iar povestea fantasmagorică s-a viralizat în special printre tinerii din sudul Statelor Unite. La scurt timp, mesajul Birds Aren’t Real a apărut în Memphis sub formă de graffiti, scris cu vopsea-spray pe ziduri sau cu carioca pe pereții liceelor.

După reacția neașteptată la festa pe care o jucase, intrând pe post de troll în rândul susținătorilor lui Donald Trump, McIndoe a decis să investească timp și energie în dezvoltarea narativului. „Am început să-mi intru în personaj și să construiesc lumea căreia acest personaj îi aparținea”, își amintește tânărul care, împreună cu un prieten, a elaborat un website și o falsă istorie a mișcării, compilând în mod creativ idei noi cu teorii conspiraționiste anterioare și aducând documente contrafăcute ca dovezi în sprijinul afirmațiilor sale.

McIndoe a mers mai departe, angajând un actor care, chipurile, ar fi lucrat ca agent CIA la programul de supraveghere prin intermediul dronelor-păsări, iar confesiunea așa-zisului fost agent Eugene Price are peste 10,5 milioane de vizualizări pe TikTok. După câteva săptămâni, mișcarea Birds Aren’t Real a anunțat decesul „agentului” pensionar, alimentând suspiciunea că a fost astfel redus la tăcere. Alți actori au interpretat rolurile unor mărturisitori care au furnizat informații suplimentare despre programul CIA de supraveghere, precum faptul că dronele-păsări își reîncarcă bateriile interne atunci când se așază pe cablurile de înaltă tensiune.

„Practic, a devenit un experiment în materie de dezinformare. Am reușit să construim o lume complet fictivă, prezentată de mass-media ca fiind factuală și pusă în discuție de către public”, a explicat Peter McIndoe scopul demersului său în momentul în care a dat în vileag farsa, după ce a promovat-o intens timp de patru ani, adăugând că „dacă cineva crede că păsările nu există cu adevărat, noi suntem cea mai mică dintre problemele sale, deoarece probabil că nu a rămas nicio conspirație în care nu crede”. În ecosistemul conspiraționist în care a apărut, teoria care susține că toate păsările de astăzi sunt drone care zboară autonom se încadrează în rândul celor mai nevinovate.

Din 2018, McIndoe a renunțat la studiile universitare pentru a continua și crește experimentul, împreună cu un colaborator apropiat. Tot din acel an comercializează materiale promoționale cu mesajul Birds Aren’t Real, în special articole vestimentare, și se întreține din profitul de câteva mii de dolari pe care îl încasează lunar. Duce o viață nomadă, dormind în dubița care îl poartă într-un permanent turneu național sau în gazdă la susținătorii săi de pe tot întinsul Statelor Unite. Cei mai implicați activiști fac parte din „Bird Brigade”, care contribuie la eforturile de organizare a evenimentelor de campanie.

La sfârșitul săptămânii trecute, Peter McIndoe a recunoscut că personajul pe care l-a interpretat este artificial și că mesajul conspiraționist pe care l-a vehiculat nu are nicio legătură cu realitatea. În limbajul presei politice din România, s-a „autodetonat”. Deși a promovat intens campania Birds Aren’t Real din 2017 până în prezent și i-a combătut pe cei care îi expuneau public hibele, afirmă că a avut mereu grijă ca mișcarea să nu degenereze în ură sau în comportamente periculoase pentru susținători ori față de societate. În următorii ani, experimentul său va servi drept material de studiu pentru cercetătorii din științele sociale în domeniul culturii internetului sau pe tema radicalizării online a tinerilor.

Probabil că nu toți sunt la fel de preocupați ca McIndoe de latura etică a ideilor pe care le lansează în spațiul public, însă există și în România promotori ai teoriilor conspiraționiste, de import sau asamblate local. Mecanismul pe baza căruia sunt construite este similar oriunde în lume: o idee grefată pe substratul de neîncredere cronică în autoritățile de stat are cu atât mai multă priză la oameni cu cât este mai ușor de înțeles și mai ruptă de banalitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu m-ar mira daca multe dintre "conspiratiile" contemporane au aparut la fel de spontan, un raspuns in stil dadaist la evenimente aparent greu de explicat prin simtul comun.
  Intotdeauna am crezut ca teoria Pamantului plat a fost readusa in discutie de persoane convinse pe deplin ca era o teorie absurda, numai ca foarte curand, acestia au devenit minoritari intr-o comunitate deja convinsa ca Pamantul e plat.
  • Like 0
 • Da, astfel de experimente și rezultatele lor arată cât de multă prostie există pe planeta albastră. Și că Homo Sapiens e doar o himeră...
  • Like 0
 • Am facut si eu o experienta de manipulare intr-un grup mic.
  Cand era Presedinte Emil Constantinescu, vazand eu cat de porniti erau satenii dintr-o localitate din Baragan impotriva lui, numindu-l "Tapul", le relatez ce urmeaza:
  - Ati vazut vineri seara la TV emisiunea aia despre cum traieste EC? Nu o vazusera, pentru ca nici nu existase, dar trebuia sa dau credibilitate la ce urma sa le spun, adica:
  - Pai arata cum se trezeste el dimineata si cum e servit de cei 16 servitori platiti cu salarii de ... (Nu mai stiu ce sume am spus, dar exagerat de mari). Mai intai vine unul care striga: "Atentie! Urmeaza sa-l trezim pe D-l Presedinte" si intra in dormitor si il trezeste.
  Urmatorul servitor ii aduce papucii langa pat, spunand: "Papucii Domnului Presedinte". Urmatorul ii aduce camasa si ... Si tot asa pana cand i se aduc toate obiectele de imbracaminte.
  (Ati recunoscut, desigur, povestea cu "Hainele Imparatului Gateala")
  La fiecare aducere a unui obiect de imbracaminte, precizam: "Si pentru atata, ca doar asta era datoria lui, acesta primeste ca leafa lunara suma de ...
  Partea ce mai stranie nu e faptul ca niciunul nu se revolta pentru ca avea atatia servitori care faceau lucruri absurde, ci doar pentru ca erau platiti cu acele salarii mari pentru o treaba care dura cateva minute zilnic.
  In final, mi s-a facut mila de ei pentru cat de usor pot fi manipulati, dar nu am avut curajul sa recunosc ca i-am pacalit, dupa ce ii adusesem in starea de revolta maxima. Va spun si numele comunei: Axintele, judetul Ialomita.
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cât de prost poți să fii să crezi că o dronă poate imita perfect aspectul și zborul unei păsări?!...

  Da, și dlui McIndoe nu i-o fi plăcut deloc rolul de idol... nuuu, chiar deloc! Mă și mir că s-a "detonat". Ba conspirațiile astea chiar pun unora o pâine bună pe masă. La fel cum azi, unii chiar posesori a unei diplome de medic, sunt cunoscuți, adulați, invitați pe la televiziuni, etc. Se pare că e simplu să devii idolul mulțimilor și să câștigi bani pe seama credulilor debitând aiureli în timp ce urli că Farma face ceafa groasă din vânzarea vaccinurilor. Trebuie numai să găsești o nișă și să te apuci s-o folosești, acum sunt nișe cu grămada înșirate pe lângă curentul mainstream, trebuie doar o idee originală, că alea cu nanoroboți, oxid de grafen, etc, sunt luate. Ai bani și public garantat.
  • Like 3
  • @ Delia MC
   Va sugerez sa cititi si postarea mea.
   • Like 1
  • @ Tudor Bucur
   Delia MC Delia MC check icon
   Super experiment.
   Acum probabil n-ați mai face așa ceva. De milă.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Ce să ne mai mirăm, că doar avem exemplul politrucilor de acum câțiva ani care erau revoltați că apa era contaminată cu doi atomi de hidrogen...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   "Cât de prost poți să fii să crezi că o dronă poate imita perfect aspectul și zborul unei păsări?!..." - nu cred ca gradul de inteligenta este factorul important aici, conteaza mai mult comunitatea (fizica sau virtuala) in care pierzi cel mai mult timp...
   • Like 0
 • Cati aderenti are miscarea? Eu pana acum nu am auzit de ea si citesc Guardian, Times, Daily Mail, Ny Times, Washington Post, Breitbart. Ce pretext mai bun ca sa i demonizam pe cei ce indraznesc sa puna la indoiala deciziile autoritatii.
  • Like 2
  • @ Constantin Teodor
   Probabil ati scapat acest articol din NYTimes:
   https://www.nytimes.com/2021/12/09/technology/birds-arent-real-gen-z-misinformation.html
   Sau pe asta din Washington Post:
   https://www.washingtonpost.com/education/2021/12/16/birds-arent-real-misinformation/
   • Like 2
 • sa vezi si pe la noi ce au prins ideile astea. cunosc persoane care inspecteaza cu atentie forma norilor si indica cu ce chimicale au fost facuti si asezati deasupra orasului ca sa se disperseze in atmosfera pentru a ne controla. sau se uita la soare si pe urma posteaza pe facebook articole despre simulatoare solare trimise de chinezi in spatiu pentru a inlocui soarele...
  este halucinant si nu prea vad o solutie pentru oamenii astia. toata situatia nu arata decat ca nu este suficient sa ai informatia la varful degetelor, trebuie sa mai si stii sa o cerni ca sa extragi ceva folositor din ea. iar asta cu stiutul se facea la un moment dat in scoala. scoala a imbatranit, a ramas in urma si suntem unde suntem
  • Like 4


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult