Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Colegiile Naționale care demonstrează calitatea educației vor putea organiza, în 2024, propriile examene de admitere - proiect

Elevi liceu

Foto: Getty Images

Modificări importante pentru elevii care vor susține exemenul de Evaluare Națională în 2024. Ministrul Educației a declarat că acești elevi vor avea posibilitatea să dea examen de admitere la unele Colegii Naționale, care vor putea organiza propriile examene, înainte de Evaluarea Națională.

„Mă adresez elevilor care încep în septembrie clasa VII-a: ei vor avea o șansă în plus, aceea de a susține un examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale - urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de Colegiu Național. Colegiile vor avea ocazia să susțină un examen de admitere în liceu.

Altfel spus, aceste licee care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire”, a declarat marți ministrul Educației, într-o conferință de presă, citat de edupedu.ro

Colegiile naționale vor organiza și finaliza procesul de admitere în liceu înainte de organizarea examenului de Evaluare Națională. Cei care nu vor intra la examenul susținut la colegiul dorit, vor putea susține ulterior examenul de Evaluare a Națională și vor fi repartizați prin procesul clasic, computerizat. Prevederile fac parte din noua lege a Educației din învățământul preuniversitar, prezentată marți de ministrul Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă.

Proiectul de lege va fi pus în dezbatere publică, timp de 35 de zile, ulterior va fi aprobat în Guvern și trimis în Parlament.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult