Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Colegiile Naționale care demonstrează calitatea educației vor putea organiza, în 2024, propriile examene de admitere - proiect

Elevi liceu

Foto: Getty Images

Modificări importante pentru elevii care vor susține exemenul de Evaluare Națională în 2024. Ministrul Educației a declarat că acești elevi vor avea posibilitatea să dea examen de admitere la unele Colegii Naționale, care vor putea organiza propriile examene, înainte de Evaluarea Națională.

„Mă adresez elevilor care încep în septembrie clasa VII-a: ei vor avea o șansă în plus, aceea de a susține un examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale - urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de Colegiu Național. Colegiile vor avea ocazia să susțină un examen de admitere în liceu.

Altfel spus, aceste licee care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire”, a declarat marți ministrul Educației, într-o conferință de presă, citat de edupedu.ro

Colegiile naționale vor organiza și finaliza procesul de admitere în liceu înainte de organizarea examenului de Evaluare Națională. Cei care nu vor intra la examenul susținut la colegiul dorit, vor putea susține ulterior examenul de Evaluare a Națională și vor fi repartizați prin procesul clasic, computerizat. Prevederile fac parte din noua lege a Educației din învățământul preuniversitar, prezentată marți de ministrul Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă.

Proiectul de lege va fi pus în dezbatere publică, timp de 35 de zile, ulterior va fi aprobat în Guvern și trimis în Parlament.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult