Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Colegiile Naționale care demonstrează calitatea educației vor putea organiza, în 2024, propriile examene de admitere - proiect

Elevi liceu

Foto: Getty Images

Modificări importante pentru elevii care vor susține exemenul de Evaluare Națională în 2024. Ministrul Educației a declarat că acești elevi vor avea posibilitatea să dea examen de admitere la unele Colegii Naționale, care vor putea organiza propriile examene, înainte de Evaluarea Națională.

„Mă adresez elevilor care încep în septembrie clasa VII-a: ei vor avea o șansă în plus, aceea de a susține un examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale - urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de Colegiu Național. Colegiile vor avea ocazia să susțină un examen de admitere în liceu.

Altfel spus, aceste licee care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire”, a declarat marți ministrul Educației, într-o conferință de presă, citat de edupedu.ro

Colegiile naționale vor organiza și finaliza procesul de admitere în liceu înainte de organizarea examenului de Evaluare Națională. Cei care nu vor intra la examenul susținut la colegiul dorit, vor putea susține ulterior examenul de Evaluare a Națională și vor fi repartizați prin procesul clasic, computerizat. Prevederile fac parte din noua lege a Educației din învățământul preuniversitar, prezentată marți de ministrul Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă.

Proiectul de lege va fi pus în dezbatere publică, timp de 35 de zile, ulterior va fi aprobat în Guvern și trimis în Parlament.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult