Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Comisar european zero. Îl votez pe Kelemen Hunor. Refuzatul la export

Cristian Tudor Popescu---

● Partidul Liberal, căci Național e mai greu să-l numești, ocărăște din greu poziția repartizată României de președinta Comisiei Europene: comisar pentru Educație, Competențe, Locuri de muncă, Drepturi sociale, Democrație. Asta pentru că rivalul lor politic, Ciolacu, a promis postul de comisar pentru Economie și nu l-a obținut.

E cât se poate de normal (vorba lui Ciolacu) că von der Leyen nu ne-a dat Economia. România are în clipa de față una dintre cele mai proaste situații economice din Europa, iar la anul va fi și mai rău, după cadourile electorale distribuite de pomanagerii guvernamentali. 

Portofoliul dnei Roxanei Mînzatu nu e nicidecum „gol de conținut, zero, lipsit de importanță”, cum croncăne PNL. Cum dracu să fie așa, când are alocat 20% din bugetul CE? Adică 235 miliarde euro sunt dați pe nimic? Alta e problema: prin ce se califică România ca să-l primească? Educație, Competențe? Sistemul educațional, sub privegherea profesorului Iohannis, e o catastrofă în desfășurare, cu consecințe incalculabile.

Drepturi sociale? Țipă țara în fața nedreptăților comise cu prilejul recalculării pensiilor nespeciale, în vreme ce specialele sunt bine păstrate. Locuri de muncă? Milioane de români au părăsit România; avem un număr record în UE de diasporă plecată la muncă în străinătate.

Demografie? Țara noastră, potrivit datelor CIA, cu 14,6 decese/1000 locuitori este pe locul 5 în lume la mortalitate, iar la natalitate ocupăm, cu 8,5 nașteri/1000 locuitori, poziția 206 din 228 state. Nu e nevoie ca România să intre în război cu străinii, e deja într-un război cu ea însăși, în care pierde mii de oameni în fiecare an. 

Dacă ar fi după performanțele pe domenii, nu știu dacă merităm vreun post de comisar european. Zero.

Mai zice gândirea liberală: „Portofoliul obținut de Ciolacu nu este o victorie, este un eșec. România nu avea nevoie de un comisar cu o funcție onorifică, ci de un comisar care poate influența deciziile pe domeniile care contează cel mai mult pentru România”. E o mostră de nărav românesc nevindecabil, oricâtă Europă s-ar băga în noi: comisarul român trebuie nu să acționeze profesionist și echitabil față de toate țările UE, cum e fișa postului, ci să fie „Omul nostru din Bruxelles” care se duce acolo ca să tragă spuza pe turta României.

Și în ultimă, sau, de fapt, în primă instanță, să nu uităm că primim aceste posturi în conducerea UE pentru simplul și esențialul motiv că suntem membri UE, nu pentru că am fi câștigat vreun concurs de patriotism.

● În primul tur al alegerilor prezidențiale îl voi vota pe Kelemen Hunor. De ce? Pentru că de doi ani încoace este singurul politician din România care avertizează mereu în legătură cu cea mai gravă problemă a acestei țări – depopularea: „Dacă continuă trendul, peste 20 de ani vom avea o țară mare, frumoasă, sigură și goală, fiindcă până astăzi au plecat peste 5 milioane de oameni din țară și trendul încă nu s-a oprit. Plus, natalitatea e o problemă. Putem construi câte autostrăzi vrem, putem construi ce doriți dumneavoastră. Rămâne o problemă: și unde vor fi cetățenii, unde vor fi oamenii?”.

● Pe vremuri, în România ceaușistă, marca de prestigiu considerată mai bună decât ce se găsea sau nu se găsea în comerțul socialist era „refuzat la export”. Dl Iohannis a zgrepțănat pe la toate ușile NATO și UE doar-doar i s-o da și lui un jilț în care să se hodinească după ce a trudit de s-a rupt pentru România. A fost trimis la golf de peste tot. Acum consideră că i se cuvine președinte la Senatul Românichii, în calitate de Întâiul Refuzat la Export al țării. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult