Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Companii din întreaga lume, între care bănci, transportatori aerieni și instituții media, sunt afectate de o întrerupere majoră a serviciilor informatice. Microsoft a anunțat remedierea, dar „impactul indirect” continuă să afecteze unele servicii

avion la sol

Foto: Phil Maturano / robertharding / Profimedia

E știrea zilei la nivel mondial: O pană majoră a serviciilor Microsoft afectează firme şi utilizatori din întreaga lume.

Sunt afectate mai ales companiile aeriene, radiodifuzorii și băncile. În Marea Britanie canalul de televiziune Sky News nu a putut transmite în direct, iar companiile feroviare au înregistrat întârzieri, scrie BBC. În SUA, companii aeriene importante ca United și Delta au oprit zborurile, iar numărul de urgenţă 911 nu e disponibil, indică CNN, în timp ce platforma Biziday notează că în Germania, aeroportul din Berlin raportează întârzieri din cauza defecțiunii tehnice, iar în Spania sunt afectate toate aeroporturile țării.

UPDATE: Cauza principală a acestei perturbări majore a fost o actualizare problematică a platformei Falcon Sensor de la compania de securitate cibernetică CrowdStrike, care a afectat sistemele bazate pe Windows la nivel mondial.

UPDATE: Microsoft spune că „motivul de fond” al întreruperii IT a fost remediat pentru aplicațiile sale, dar „impactul rezidual” continuă să afecteze unele servicii.

Compania a declarat anterior că problema a fost cauzată de „o actualizare de la o platformă software terță parte”, fiind vorba de Crowdstrike.

UPDATE: Peste 1.000 de zboruri au fost anulate în întreaga lume astăzi, potrivit firmei de analiză în domeniul aviației Cirium, notează BBC.

UPDATE: Pe site-ul Aeroportul Internațional Henri Coandă mai multe curse aeriene apar ca având întârzieri la aterizare, dar și la decolare:

Întârzieri la decolare pe Aeroportul Henri Coandă București:

(apasă pe imagine pentru a o vedea la dimensiune mai mare)

UPDATE: Compania aeriană germană Lufthansa și SAS Airline, cu sediul în Scandinavia au raportat perturbări în activitate, notează BBC. Lufthansa a anunțat că recuperarea rezervărilor este limitată, dar se lucrează la o soluție. SAS spune că serviciile sale sunt complet operaționale, dar „problemele tehnice” afectează sistemul de rezervare. 

Pe cel mai mare aeroport din Elveția, Zurich, avioanele nu au permisiunea să aterizeze.

Aeroportul din Praga a fost de asemenea afectat de defecțiunea sistemului de check-in și anunță că unele plecări din capitala Cehiei sunt întârziate.

Compania aeriană germană Eurowings raportează că check-in-ul online nu funcționează în prezent.

În Irlanda de Nord, aeroportul internațional din Belfast a informat pasgeii că defecțiunea afectează aeroportul, dar zborurile rămân operaționale. Și compania KLM anunță probleme în activitate.

UPDATE: Un reprezentant al Aeroportului Otopeni a precizat pentru HotNews.ro că zborurile companiilor WizzAir și Eurowings sunt în prezent afectate defecțiunea majoră a serviciilor informatice. De asemenea, în cursul dimineții, zborurile companiilor Ryanair și Turkish Airlines au fost perturbate. 

Microsoft a declarat că investighează problema, dar nu a subliniat până acum că ar fi vorba de un atac cibernetic. Gigantul IT a anunțat că investighează probleme cu serviciile cloud din SUA și o problemă care afectează mai multe dintre aplicațiile și serviciile sale. „Achetăm cu privire la o problemă care afectează capacitatea utilizatorilor de a accede la diverse aplicaţii şi servicii Microsoft 365”, se arată într-un comunicat publicat vineri dimineaţa de Microsoft, citat de News.ro.

in curs de actualizare

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult