Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Companii din întreaga lume, între care bănci, transportatori aerieni și instituții media, sunt afectate de o întrerupere majoră a serviciilor informatice. Microsoft a anunțat remedierea, dar „impactul indirect” continuă să afecteze unele servicii

avion la sol

Foto: Phil Maturano / robertharding / Profimedia

E știrea zilei la nivel mondial: O pană majoră a serviciilor Microsoft afectează firme şi utilizatori din întreaga lume.

Sunt afectate mai ales companiile aeriene, radiodifuzorii și băncile. În Marea Britanie canalul de televiziune Sky News nu a putut transmite în direct, iar companiile feroviare au înregistrat întârzieri, scrie BBC. În SUA, companii aeriene importante ca United și Delta au oprit zborurile, iar numărul de urgenţă 911 nu e disponibil, indică CNN, în timp ce platforma Biziday notează că în Germania, aeroportul din Berlin raportează întârzieri din cauza defecțiunii tehnice, iar în Spania sunt afectate toate aeroporturile țării.

UPDATE: Cauza principală a acestei perturbări majore a fost o actualizare problematică a platformei Falcon Sensor de la compania de securitate cibernetică CrowdStrike, care a afectat sistemele bazate pe Windows la nivel mondial.

UPDATE: Microsoft spune că „motivul de fond” al întreruperii IT a fost remediat pentru aplicațiile sale, dar „impactul rezidual” continuă să afecteze unele servicii.

Compania a declarat anterior că problema a fost cauzată de „o actualizare de la o platformă software terță parte”, fiind vorba de Crowdstrike.

UPDATE: Peste 1.000 de zboruri au fost anulate în întreaga lume astăzi, potrivit firmei de analiză în domeniul aviației Cirium, notează BBC.

UPDATE: Pe site-ul Aeroportul Internațional Henri Coandă mai multe curse aeriene apar ca având întârzieri la aterizare, dar și la decolare:

Întârzieri la decolare pe Aeroportul Henri Coandă București:

(apasă pe imagine pentru a o vedea la dimensiune mai mare)

UPDATE: Compania aeriană germană Lufthansa și SAS Airline, cu sediul în Scandinavia au raportat perturbări în activitate, notează BBC. Lufthansa a anunțat că recuperarea rezervărilor este limitată, dar se lucrează la o soluție. SAS spune că serviciile sale sunt complet operaționale, dar „problemele tehnice” afectează sistemul de rezervare. 

Pe cel mai mare aeroport din Elveția, Zurich, avioanele nu au permisiunea să aterizeze.

Aeroportul din Praga a fost de asemenea afectat de defecțiunea sistemului de check-in și anunță că unele plecări din capitala Cehiei sunt întârziate.

Compania aeriană germană Eurowings raportează că check-in-ul online nu funcționează în prezent.

În Irlanda de Nord, aeroportul internațional din Belfast a informat pasgeii că defecțiunea afectează aeroportul, dar zborurile rămân operaționale. Și compania KLM anunță probleme în activitate.

UPDATE: Un reprezentant al Aeroportului Otopeni a precizat pentru HotNews.ro că zborurile companiilor WizzAir și Eurowings sunt în prezent afectate defecțiunea majoră a serviciilor informatice. De asemenea, în cursul dimineții, zborurile companiilor Ryanair și Turkish Airlines au fost perturbate. 

Microsoft a declarat că investighează problema, dar nu a subliniat până acum că ar fi vorba de un atac cibernetic. Gigantul IT a anunțat că investighează probleme cu serviciile cloud din SUA și o problemă care afectează mai multe dintre aplicațiile și serviciile sale. „Achetăm cu privire la o problemă care afectează capacitatea utilizatorilor de a accede la diverse aplicaţii şi servicii Microsoft 365”, se arată într-un comunicat publicat vineri dimineaţa de Microsoft, citat de News.ro.

in curs de actualizare

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult