Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Companiile care pot câștiga de pe urma statului acasă: serviciile de video streaming, dezvoltatorii de jocuri video, livratorii la domiciliu și furnizorii de servicii de business

familie - canapea

 Foto Guliver/Getty Images

Deoarece coronavirusul a ajuns aproape în fiecare țară din lume, impactul negativ al pandemiei asupra economiei globale este așteptat să fie enorm. Fiecare sector al economiei va fi afectat. Cu toate acestea, unele companii pot vedea efectiv o cerere crescută pentru serviciile lor în aceste condiții. Vom arunca, așadar, o privire asupra grupurilor de acțiuni care pot beneficia de situația actuală: serviciile de video streaming, dezvoltatorii de jocuri video, livratorii la domiciliu și furnizorii de servicii de business.

Serviciile de video streaming

A fi obligat să stai în casă câteva săptămâni s-ar putea dovedi provocator pentru unii, deoarece pur și simplu ar putea rămâne fără idei cu privire la activitățile din această perioadă. Din fericire, sunt foarte multe lucruri de făcut acasă în secolul XXI. Multe persoane încep să se uite la filme și seriale când sunt obligate să rămână acasă, astfel încât Netflix (NFLX.US) este una dintre acțiunile de urmărit. Creșterea cererii pentru astfel de servicii a determinat anumite guverne să solicite companiilor să reducă calitatea streaming-ului pentru a nu bloca Internetul. Se spune că streaming-ul la Netflix a atins recent maxime istorice. Mai mult, compania câștigă în ceea ce privește cota de piață în detrimentul celor mai mari companii din domeniu, Amazon (AMZN.US) și Disney (DIS.US).

Netflix (NFLX.US) a reușit să recupereze aproape în totalitate scăderea recentă. Acțiunea se tranzacționează cu doar 12% sub nivelul dinaintea epidemiei. Cu toate acestea, o evoluție ascendentă poate fi limitată de zona de rezistență care se situează sub 385 USD. Acest nivel a opus rezistență avansului acțiunii în ultima jumătate de an, iar o spargere ascendentă ar putea însemna o victorie uriașă pentru cumpărători.

Dezvoltatorii de jocuri video

Cu toate acestea, nu toată lumea este confortabilă să stea culcată pe canapea și să privească un film. Unii preferă să fie mai „activi” în fața ecranului. Acest aspect ne conduce către un alt grup de companii care pot beneficia de situația în curs - dezvoltatorii de jocuri video. Statisticile privind timpul alocat jocurilor au crescut în țările în care a fost impusă izolarea la domiciliu, tendință ce a fost însoțită și de o creștere a descărcărilor de astfel de jocuri. Prin urmare, un efect pozitiv al pandemiei de coronavirus poate fi observat în rapoartele dezvoltatorilor de jocuri video. Cu toate acestea, impactul pe termen lung al pandemiei este probabil negativ pentru sector datorită anulării în masă a evenimentelor și întârzierilor în dezvoltarea de noi titluri. Acțiuni de urmărit: Activision Blizzard (ATVI.US), Ubisoft (UBI.FR), Electronic Arts (EA.US) și Take-Two Interactive (TTWO.US).

Activision Blizzard (ATVI.US) a înregistrat o scădere relativ mică în cursul prăbușirii pieței bursiere, pierzând ”doar” 22% față de maximul din februarie, în cel mai rău moment. Cu toate acestea, revenirea ulterioară nu a reușit să readucă prețul deasupra liniei ascendente de trend, iar prețul a scăzut. Zona de 51,50 USD este suportul de urmărit pe termen scurt, în timp ce o zonă importantă de rezistență poate fi găsită la 57,30 USD. 

Companiile de livrare a alimentelor la domiciliu

În majoritatea țărilor unde au fost impuse blocaje, cetățenilor nu li se interzice accesul la alimente. Cu toate acestea, este posibil să dorească să limiteze astfel de călătorii sau să renunțe la ele, dacă este posibil. Prin urmare, pandemia de coronavirus aduce o creștere a cererii de servicii de livrare a alimentelor. Aruncând o privire la graficele de la HelloFresh (HFG.DE) și Delivery Hero (DHER.DE), pare că piața susține acest punct de vedere - prima companie a atins astăzi un nou maxim istoric, în timp ce a doua s-a apreciat cu peste 40% în ultimele 10 zile. HelloFresh pare a fi deosebit de bine poziționată deoarece este un jucător global, cu o prezență semnificativă pe piața americană.

Delivery Hero (DHER.DE) a crescut la sfârșitul anului 2019 după ce a anunțat achiziționarea unei aplicații coreene de livrări. Compania a scăzut cu aproape 40% pe fondul situației actuale, dar a reușit să se redreseze semnificativ. Mișcarea ascendentă a fost întreruptă de limita superioară a intervalului de consolidare de la începutul anului 2020 (72 €). O retragere Fibonacci de 50% din zona de 66 € este primul nivel de urmărit unei extinderi a corecției.

Furnizorii de servicii de business

Nu în ultimul rând, faptul că oamenii stau acasă nu înseamnă că nu lucrează. Cel puțin nu toți. Companiile încearcă din răsputeri să amortizeze impactul pandemiei și blocajelor asupra operațiunilor și iau măsuri ample pentru a permite angajaților să lucreze de la distanță. La rândul lor, companiile care furnizează programe software necesare pentru a lucra de la distanță au înregistrat o creștere a cererii pentru produsele lor. Slack Technologies (WORK.US) a spus că a adăugat peste 7.000 de clienți plătitori în portofoliul său între 1 februarie și 18 martie. Compania a obținut aproximativ 5.000 de noi clienți în fiecare din ultimele două trimestre. O altă companie care înregistrează o creștere a activității de la începutul pandemiei de coronavirus este Zoom Video Communications (ZM.US), furnizor de software pentru conferințe video.

Ceea ce diferențiază Zoom Video Communications (ZM.US) de celelalte companii pe care le-am analizat anterior este faptul că prețul acțiunilor a suferit foarte puțin în timpul panicii generate de coronavirus. Cotația s-a apreciat cu aproximativ 30% de la începutul mișcării descendente a piețelor și a atins un nou maxim istoric la începutul săptămânii. Cu toate acestea, există riscul ca interesul investitorilor față de aceste acțiuni să dispară odată ce criza determinată de coronavirus va fi gestionată. 

A contribuit Claudiu Cazacu

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Leo check icon
  Vedeți ca Zoom partajează cu Facebook datele voastre personale fără sa va fi spus acest lucru in prealabil - se aude, stat român? Uite o ocazie excelenta ca sa dai niște amenzi gdpr.
  • Like 1
  • @ Leo
   Parerist check icon
   Ce jeguri. Cum ai aflat? Noi îl folosim la cooperativa și as vrea să-mi avertizez sefimea.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult