Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Concedierea lui Sam Altman din funcția de CEO al OpenAI a luat prin surprindere lumea tehnologiei și a declanșat o dramă corporatistă în Silicon Valley. Ce a aprins acest scandal. UPDATE: Sam Altman revine la conducerea OpenAI

Sam Altman

 Foto - Andrew Caballero-Reynolds/ AFP/ Profimedia

UPDATE: Sam Altman va reveni la conducerea OpenAI, după șase zile de la demiterea sa din funcția de CEO de către Consiliul de administrație al companiei, scrie BBC. Și Greg Brockman, fost președinte al board-ului OpenAI, care a demisionat în semn de protest față de concedierea lui Altman, va reveni în companie. Compania de tehnologie a anunțat că acordul „de principiu" implică numirea unor membri noi în Consiliu. „Aștept cu nerăbdare să mă întorc la OpenAI", a declarat Altman într-o postare pe X (fostul Twitter).

De câteva zile fierbe presa internațională și industria tehnologiei ca urmare a răscoalei produse la compania din spatele ChatGPT.

Ei bine, ce naiba se întâmplă acolo? Păi Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, a fost demis la finalul săptămânii trecute de consiliul de administrație al OpenAi, companie al cărei fondator este.

Boardul a precizat public că Altman ar fi ascuns lucruri, iar această acuzație a dat naștere unei adevărate frenezii în lumea tehnologiei, însuși Elon Musk, dar și alții actori din domeniu speculând că ar putea fi vorba de un nivel al inteligenței artificiale care pune în pericol omenirea. După cum notează The Guardian, concedierea lui Sam Altman din funcția de director executiv al OpenAI a luat prin surprindere lumea tehnologiei și a declanșat o dramă corporatistă în Silicon Valley.

Altman nu este doar directorul general al companiei din spatele chatbot-ului de inteligență artificială ChatGPT. El este, de asemenea, figura de prim-plan a unei revoluții în domeniul inteligenței artificiale care a entuziasmat publicul și investitorii, dar care a alarmat, de asemenea, specialiștii și experții din industrie.

Pentru cine nu știe (deși cred că știe toată lumea), OpenAI este compania cu sediul în San Francisco care se află în spatele ChatGPT, un robot de chat care a uimit utilizatorii prin capacitatea sa de a produce răspunsuri text extrem de convingătoare la solicitările umane (de la scrierea de eseuri academice la crearea de rețete și rezumarea unor documente lungi).

De asemenea, compania a dezvoltat Dall-E, un instrument care produce imagini virtuale pe baza solicitărilor text ale utilizatorilor. Înainte de evenimentele de săptămâna trecută, se pare că OpenAI se afla în discuții pentru a încheia o operațiune de strângere de fonduri care ar fi evaluat afacerea la 80 de miliarde de dolari.

Altman, în vârstă de 38 de ani, a fost sinonim cu succesul ChatGPT, care a atras 100 de milioane de utilizatori în două luni de la lansarea sa, în 30 noiembrie 2022.

Bine, bine, dar ce a aprins acest scandal? - se întreabă publicul. Ei bine, OpenAI a fost înființată ca organizație non-profit, iar consiliul de administrație al acesteia supervizează o filială comercială a cărei director general este Altman.

Vinerea trecută, consiliul de administrație a anunțat că l-a concediat pe Altman deoarece „nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale cu consiliul de administrație” și, astfel, „a împiedicat capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”.

Consiliul de administrație al OpenAI nu a oferit alte detalii despre comunicările în cauză, dar succesorul lui Altman ca director general interimar, Emmett Shear, cofondator al platformei de streaming Twitch, a declarat că demiterea nu s-a datorat vreunui dezacord privind siguranța aplicațiilor.

Experții și profesioniștii din domeniul tehnologiei și-au exprimat însă îngrijorarea că societăți precum OpenAI dezvoltă prea rapid sisteme de inteligență artificială și că o astfel de tehnologie ar putea reprezenta în cele din urmă o amenințare existențială.

Cu toate acestea, CNN scrie că Altman a purtat discuții cu fostul șef al departamentului de design al Apple, Jony Ive, cu privire la construirea unui nou dispozitiv hardware de inteligență artificială. Totodată, se pare că Altman încearcă să strângă fonduri pentru o nouă întreprindere care produce cipuri care dezvoltă și operează sisteme puternice de inteligență artificială.

Pe parcursul ultimelor trei zile s-a iscat o adevărată dramă corporatistă, iar investitorii OpenAI, în frunte cu cel mai mare, Microsoft, au încercat să-l repună pe Altman în funcție.

Mișcarea a avut sprijinul angajaților OpenAI, inclusiv al directorului general interimar de atunci, Mira Murati, directorul de tehnologie al OpenAI. De atunci, Murati a fost înlocuită de Shear, al treilea CEO al OpenAI în trei zile.

Luni după-amiază, Microsoft a anunțat că i-a angajat pe Altman și pe colegul său apropiat, Greg Brockman, fostul președinte al OpenAI, pentru a conduce o nouă unitate de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale.

În plus, 500 din cei 770 de angajați ai OpenAI au semnat o scrisoare prin care își anunță demisia, dacă fondatorul Sam Altman nu revine, iar actualul consiliu de administrație nu este demis.

Angajații OpenAI sunt revoltați de demiterea lui Altman. În scrisoarea deschisă adresată consiliului de administrație și publicată luni, aceștia au amenințat că nu numai că vor demisiona, ci și se vor alătura Microsoft dacă consiliul de administrație nu renunță și nu îi repune în funcție pe Altman și Brockman. Unul dintre semnatari a fost Ilya Sutskever, cercetătorul șef al OpenAI și unul dintre cei patru membri rămași în consiliu. Sustkever a declarat luni că regretă „profund” rolul său în plecarea lui Altman.

Șirul evenimentelor a trezit o nouă întrebare peste weekend: ar putea Microsoft să cumpere OpenAI? Răspunsul e mai complicat: Banii nu ar fi o problemă majoră pentru Microsoft, chiar și în ceea ce privește prețul de 80 de miliarde de dolari despre care se vorbește pentru OpenAI.

Cu toate acestea, este de așteptat ca autoritățile de concurență din SUA, Marea Britanie și UE să se uite cu atenție la consolidarea pe piața incipientă a inteligenței artificiale generative. Microsoft abia a reușit să achiziționeze compania de jocuri video din spatele Call of Duty, Activision Blizzard (o preluare care a fost puternic contestată de autoritățile de reglementare) și s-ar confrunta cu o bătălie și mai dură cu OpenAI, la care deține o participație de 49%.

În orice caz, Microsoft a semnalat că este gata să găzduiască talentele nemulțumite ale OpenAI și i-a pus deja la lucru pe Altman și Brockman. Directorul său general, Satya Nadella, a indicat că și alți membri ai personalului OpenAI s-au alăturat deja duo-ului de top, în contextul în care s-a raportat că un trio de cercetători de rang înalt a părăsit ChatGPT în urma puciului din sala de consiliu.

Dacă Altman nu se întoarce la OpenAI, atunci se pare că activitatea privind inteligența artificială avansată va continua sub conducerea directă a Microsoft. Altman vrea să construiască inteligența generală artificială, termen care desemnează un sistem de inteligență artificială care poate efectua o varietate de sarcini la un nivel de inteligență uman sau peste acesta.

OpenAI deține în continuare modelele puternice din spatele ChatGPT. Dar ultima aventură a lui Elon Musk, xAI, a arătat cât de rapid pot fi construite noi modele puternice. Acesta a dezvăluit Grok, un prototip de chatbot cu inteligență artificială, în urma a doar patru luni de dezvoltare, după cum susține compania.

Citat de BBC, Altman spune că ChatGPT este „un sistem despre care, uitându-ne în urmă, vom spune că este un foarte timpuriu sistem de inteligență artificială. Este încet, plin de erori, eșuează într-o grămadă de aspecte, dar așa erau și computerele timpurii, care au marcat totuși dezvoltarea acestei tehnologii, chiar dacă a durat câteva decenii ca să evolueze. Progresul tehnologic este un fenomen marcat de continuitate, nu există un moment al nașterii inteligenței artificiale, dar dacă ar fi să aleg un reper în acest moment pentru istoria acestei tehnologii ar fi ChatGPT datorită caracterului de aplicabilitate pe care îl are acest prototip”.

În orice caz, dincolo de această revoltă, un studiu realizat de think-tank-ul Autonomy pe companii din Marea Britanie și SUA care deja au introdus inteligența artificială în procesele economice și comerciale a constatat o creștere a productivității și o îmbunătățire a echilibrului dintre viața profesională și cea privată pentru 28% dintre angajați (8,8 milioane de persoane din Marea Britanie și 35 de milioane în SUA).

Deși rezultatul nu este încă unul spectaculos, extrapolarea datelor arată că, până în 2033, firmele ar putea reduce numărul săptămânal de ore ale unui angajat, de la 40 de ore acum, la 32 de ore, fără a pierde din performanță și fără a tăia salariile. Acest lucru ar permite fie scurtarea săptămânii de lucru la patru zile, fie reducerea numărului de ore zilnice pe care le lucrează un angajat.

Studiul mai arată că o astfel de reformă a muncii ar preveni evitarea creșterii șomajului, pe care introducerea inteligenței artificiale l-ar putea avea asupra economiei, dar ar reduce și bolile psihice și fizice induse angajaților de stresul cotidian legat de muncă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu tot n-am inteles care a fost motivul demiterii. Nu-mi spune mai nimic aceasta justificare: <<Vinerea trecută, consiliul de administrație a anunțat că l-a concediat pe Altman deoarece „nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale cu consiliul de administrație” și, astfel, „a împiedicat capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”.>>
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult