Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Confesiune. Cum a organizat Silviu Brucan preluarea puterii după împușcarea lui Ceaușescu: „Caramitrule, dacă vrei să participi la alegeri ca președinte, tu ești acela!”

Ion Iliescu în 1989

(Foto Guliver/Getty Images)

Actorul Ion Caramitru a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 depre momentul în care Silviu Brucan i-a propus în 1989 să candideze la președinție.   

„Eu am participat la o revoluție, nici nu știam atunci cine e în jurul lui Iliescu. Îl cunoșteam vag, de când eram student, el era ministrul Tineretului. Când am fost duși la Casa de cultură a studenților,  ne-a vorbit fără să citească, deschis, doct, cu un limbaj mai puțin știut. Și mi-a făcut o impresie foarte bună.

Înainte de '89, când se știa că Ceaușescu e bolnav, aștepta lumea să și moară, erau două variante de orânduire nouă politico-socială. Dacă venea Nicu, care era băutor, o să o ducem și noi bine, o să fie libertate pe toate planurile. Dacă venea Iliescu, el era comunistul de tip nou, cu față umană, deschis”, a spus Ion Caramitru.

„Brucan a spus că noi suntem «spuma de pe val»”

„În ședința biroului executiv al CFSN-ului din care făceam parte și care era format din 11 membri - ulterior am aflat că din toti cei 11, singurul care nu fusese membru de partid eram eu -, s-a făcut o ședință și s-a venit cu ideea transformării FSN-ului în partid si a participării lui ca partid la alegeri. Brucan a fost purtătorul de cuvânt. Erau și Iliescu și Petre Roman. Brucan a ținut un mic discurs, despre ce înseamna schimbarea la față a Europei, ce înseamna ruperea de regimurile trecute, cum în Germania întregită au apărut partide noi, și că ar fi o lipsă de respect față de istorie ca FSN să nu se transforme în partid. A spus că noi suntem «spuma de pe val».

Brucan a spus că avem nevoie de un lider, un om care să conducă partidul și a spus că eu trebuie să fiu acela. Vă dați seama, nu m-am așteptat la așa ceva. Au fost oameni are mi-au reproșat că nu am acceptat. Am râs, ca orice actor conștient de sine, că nu e un rol potrivit. Am spus: Ha, ha, păi dacă ar fi să primesc, primii care ar trebui să plece sunteți voi. Și Brucan a zis: lăsați gluma la o parte. Caramitrule, dacă vrei să participi la alegeri ca președinte, tu ești acela! Pauza pe care o fac acum a fost și cea de atunci. Cei 3 au dat din cap. În străfulgerarea aia am avut peisajul diabolic, dement, a ceea ce se dorea. Ce se dorea de fapt?Cine eram eu, în raport cu puterea? Puteam eu să am în spate Securitatea, puteam să am armata, activul de partid comunist? (Erați interfața de care ei aveau nevoie) . Exact, eram un actor cunoscut, și atunci mi-am dat seama că argumetul suprem a fost asta – că nu am fost membru de partid. Am plecat atunci. Iliescu s-a dus personal la tribunal și a înscris partidul”, a povestit Ion Caramitru la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • M0sh0o check icon
  "Mircea, fă-te că lucrezi!". Cine-a scos celebra vorbă, oare? Un actor, ceva, la un show TV, numit ceva gen "revolutie-n direct"...Atunci m-au prostit, recunosc, dar acu' nu mai ascult nici la ce spune el,si nici feciorul. Mircea, fă-te că lucrezi !
  • Like 1
  • @ M0sh0o
   Te inseli : Caramitru nu a zis niciodata "Mircea fa-te ca lucrezi". E o legenda urbana (stiu fiindca am vazut inregistrarea.)

   Si chiar daca ar fii zis concluzia ta e idioata : nu poti ignora faptele lui si cu atit mai putin ale copilului lui pt fapte (imaginare) ale tatalui.
   • Like 3
  • @ M0sh0o
   fa-te ca dormi, moshoole!
   • Like 0
  • @ Florin Popa
   Corect, a zis de fapt ,, arată că lucrezi".
   • Like 0
 • Ion aramitru...un adorat actor...Nu de mult am citit un articol in care se arata ca actorii (lol), care erau si cunoscuti de romani, au fost sustinuti extraordinar de romani...Cine auzise de Iliescu, Brucan, pumnul de politicieni care l-au infruntat pe fata, direct, pe Ceausescu? Pana ajungem la progeniturile unora, Andrei caramitru, educati prin strainaturi pe banii FSN (achizitii de terenuri la 1 euro/m2 sau de-a moca...sau slugi ordinare ale lui Ceasca ca Plesu + jigodia de drogat de fii-su...
  • Like 0
  • @ Cristian Guidea
   Felicitari : ai reusit sa scrii multe timpenii in putine fraze. E o performanta.

   1. Te rog sa arati legatura intre banii FSN (?) si plata educatiei lui Andrei Caramitru
   2. Jigodia de fiu Plesu ? Ce legatura are tatal lui cu asta (sau pacatele fiilor se transmit genetic asupra tatilor ) ?
   3. Ce legatura are ce ai scris cu interviul ?
   4. Poti sa fii coerent si sa urmaresti subiectul ?
   • Like 7
  • @ Florin Popa
   E greu sa fii coerent cind esti platit sa scrii prostii sau locul tau e la Balaceanca ...
   Eu ma bucur cind ii vad pe indivizii astia activi , ar trebui sa ne aduca aminte la toti , ce ne ofera Dragnea & Co . E gresit cind zicem ca "nimic" , pentru ca PSD de astazi , ne ofera batalioane bine organizate de lichele si dementi capabili sa faca si sa spuna orice , pentru propasirea personala.
   Daca aveti impresia ca astia care injura si urasc pe bloguri sau pe FB, vor ezita sa sparga capete sau sa omoare oameni sub protectia partidului stat , va inselati amarnic.
   Sper sa nu ajungem acolo ....
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult