Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Consiliul Investitorilor Străini: Introducerea plății defalcate la TVA va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri

Consiliul Investitorilor Străini se declară împotriva introducerii, cu titlu obligatoriu,a plății defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018. „Împovărarea administrativă și birocratică a contribuabililor onești cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale”, transmite CIS printr-un comunicat. 

Potrivit acestuia, măsura va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri, începând cu micii antreprenori și terminând cu marile companii. 

„Această măsură va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. În opinia FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum și întocmirea unui studiu de impact care să evidențieze efectul asupra evaziunii fiscale și costurile pentru mediul de afaceri”, sunt de părere investitorii străini.

În opinia lor, o măsura care fi trebuit luată ar fi fost implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot și numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală. „De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate și implementate de urgență măsuri care și-au dovedit eficiența în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA”, menționează Consiliul Investitorilor Străini. 

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa prin care introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, motivând că această măsură va duce la scăderea evaziunii fiscale în domeniul TVA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Problema cea mai acută a României sunt foarte multe firme, mici – e drept – care nu au plătit, nu plătesc și, probabil, nu vor plăti TVA. Ele sunt răspândite, mai ales, în micile orașe și în mediul rural. Cu ele ce facem? Ele au prețuri similare celor care plătesc TVA. Acum un sfert de secol, ideea a fost să fie tolerate pt «a prinde cheag» Cheagul l-au prins demult. Mai departe?
    • Like 0
  • O sa aiba guvernul marea surpriza a trecerii multor firme la "neplatitoare de TVA" si sa vezi atunci lipsa de bani la buget.
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult