Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Consiliul Investitorilor Străini: Introducerea plății defalcate la TVA va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri

Consiliul Investitorilor Străini se declară împotriva introducerii, cu titlu obligatoriu,a plății defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018. „Împovărarea administrativă și birocratică a contribuabililor onești cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale”, transmite CIS printr-un comunicat. 

Potrivit acestuia, măsura va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri, începând cu micii antreprenori și terminând cu marile companii. 

„Această măsură va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. În opinia FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum și întocmirea unui studiu de impact care să evidențieze efectul asupra evaziunii fiscale și costurile pentru mediul de afaceri”, sunt de părere investitorii străini.

În opinia lor, o măsura care fi trebuit luată ar fi fost implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot și numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală. „De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate și implementate de urgență măsuri care și-au dovedit eficiența în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA”, menționează Consiliul Investitorilor Străini. 

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa prin care introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, motivând că această măsură va duce la scăderea evaziunii fiscale în domeniul TVA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Problema cea mai acută a României sunt foarte multe firme, mici – e drept – care nu au plătit, nu plătesc și, probabil, nu vor plăti TVA. Ele sunt răspândite, mai ales, în micile orașe și în mediul rural. Cu ele ce facem? Ele au prețuri similare celor care plătesc TVA. Acum un sfert de secol, ideea a fost să fie tolerate pt «a prinde cheag» Cheagul l-au prins demult. Mai departe?
    • Like 0
  • O sa aiba guvernul marea surpriza a trecerii multor firme la "neplatitoare de TVA" si sa vezi atunci lipsa de bani la buget.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult