Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Consiliul Investitorilor Străini: Introducerea plății defalcate la TVA va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri

Consiliul Investitorilor Străini se declară împotriva introducerii, cu titlu obligatoriu,a plății defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018. „Împovărarea administrativă și birocratică a contribuabililor onești cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale”, transmite CIS printr-un comunicat. 

Potrivit acestuia, măsura va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri, începând cu micii antreprenori și terminând cu marile companii. 

„Această măsură va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. În opinia FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum și întocmirea unui studiu de impact care să evidențieze efectul asupra evaziunii fiscale și costurile pentru mediul de afaceri”, sunt de părere investitorii străini.

În opinia lor, o măsura care fi trebuit luată ar fi fost implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot și numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală. „De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate și implementate de urgență măsuri care și-au dovedit eficiența în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA”, menționează Consiliul Investitorilor Străini. 

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa prin care introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, motivând că această măsură va duce la scăderea evaziunii fiscale în domeniul TVA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Problema cea mai acută a României sunt foarte multe firme, mici – e drept – care nu au plătit, nu plătesc și, probabil, nu vor plăti TVA. Ele sunt răspândite, mai ales, în micile orașe și în mediul rural. Cu ele ce facem? Ele au prețuri similare celor care plătesc TVA. Acum un sfert de secol, ideea a fost să fie tolerate pt «a prinde cheag» Cheagul l-au prins demult. Mai departe?
    • Like 0
  • check icon
    O sa aiba guvernul marea surpriza a trecerii multor firme la "neplatitoare de TVA" si sa vezi atunci lipsa de bani la buget.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult