Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Construiesc un spital pentru copii exclusiv din donații private și descoperă „prețul corect”: „La noi un metru pătrat de spital costă 1000 de euro. În 2012, la Spitalul Constanța au dat 12 milioane de lei doar pentru văruire”

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu

În curtea spitalului Marie Curie din Capitală, au început lucrările la prima unitate spitalicească de oncologie și radiologie pediatrică din România. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la opt milioane de euro, a fost finanțat până în prezent doar din donațiile oamenilor și firmelor din România. Asociația „Dăruiește Viață” a început să strângă bani pentru ridicarea unității medicale în urmă cu doi ani. Jumătate de an a durat strângerea avizelor.

„Am început demolările, am dărâmat în curtea spitalului o rampă și o clădire, ca să pregătim terenul, și vom face acest spital când ne va permite vremea, prin martie”, spune Carmen Uscatu, care a fondat alături de Oana Gheorghiu Asociația Dăruiește Viață. De ani buni, luptă împreună pentru viața bolnavilor de cancer din România.

„Am adus specialiști din Franța, ne-am interesat ca spitalul să conțină tot ce e nevoie ca un copil cu cancer să nu mai fie nevoit să plece în străinătate, ca părinții să nu mai aibă primul gând să plece afară. Specialiștii din Franța au definit toate necesitățile, numărul de paturi pe care îl va avea, 97, vor fi 10 paturi în camere sterile pentru transplant și imunitate scăzută, 25 de paturi în ambulator”, a explicat Carmen Uscatu care a fost invitată, alături de Oana Gheorghiu, în emisunea „În fața ta” de la Digi24

„Nu ne-am propus să schimbăm lumea, dar pur și simplu ne-am întâlnit cu o nevoie și ne-am dat seama că ne stă în putere să facem ceva”, a spus Oana Gheorghiu, care și-a făcut o misiune din a-i ajuta pe pacienții cu afecțiuni oncologice.

„Îi ajutăm cumva să parcurgă un traseu despre care nu spune nimeni care este. În momentul în care un om se confruntă cu această veste nu știe încotro să o apuce, aproape nimeni nu-i spune. Chirurgul operează, oncologul începe chimioterapie. La noi nu se respectă niște protocoale, scad șansele oamenilor”, arată Carmen Uscatu.

În prezent, România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității în rândul copiilor cu bolnavi de afecțiuni oncologice. Jumătate dintre ei nu supraviețuiesc, de multe ori din cauza lipsei medicamentelor sau complicațiilor care apar din cauza condițiilor proaste în care sunt tratați. Un spital oncologic realizat la standarde internaționale le va da o șansă reală la vindecare. 

Cei care doresc să finanțeze lucrările de construcție a primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România au la dispoziție mai multe modalități. Companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către Asociația Dăruiește Viață, până la data de 31 decembrie 2017. Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe www.bursadefericire.ro

„E ultimul Crăciun în care care 80% din companii mai pot sponsoriza cu cei 20% din profit. E cazul să se implice acum, să facă sponsorizări până la sfârșitul lui decembrie. Apoi vor fi impozitate pe venit, sunt acele companii care au sub un milion de euro cifra de afaceri”, a spus Carmen Uscatu, care a precizat că până în prezent au sprijinit proiectul peste 1.500 de companii, iar media unei sponsorizări a fost de 5.000 de euro. 

Persoanele fizice pot contribui cu 2 euro pe lună trimițând un SMS cu mesajul SPITAL la 8844 și/sau pot investi online pe Bursa de Fericire.

Cât costă un metru pătrat de spital

„La noi estimăm costul unui metru pătrat cu tot cu amenajare la 1000 de euro. Avem un exemplu: în 2012, la spitalul județean Constanța o secție de pediatrie a primit de la Ministerul Sănătății 12 milioane de lei plus încă 1 milion de la Consiliul Județean și au văruit și înlocuit 2-3 toalete câte or fi fost pe secție cu această sumă imensă. Ne-au sunat apoi asistentele să ceara birouri, paturi deja trimisesem...”

În baza legii accesului la informații publice, au cerut lămuriri în legătură cu această cheltuială exorbitantă. „Între timp, managerul spitalului a ajuns la închisoare, dar pentru alte fapte... N-am reușit să aflăm cum s-au cheltuit acei bani. Am sesizat și Ministerul Sănătății, dar fără răspuns”.

„Putem face o comparație cu Floreasca, cu sectia de arși, care a costat 9 milioane de euro, are 5 paturi, noi vom avea 97 de paturi. La noi costă 8 milioane, 8000 de metri pătrați”. Amintim că barocamera de la Floreasca face obiectul unui dosar penal pentru abuz în serviciu, procurorii suspectând prețuri de achiziție umflate pentru dotarea acestei secții care nu a funcționat niciodată pentru destinația pentru care fusese anunțată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate sunt eu prea sensibil, dar am fost șocat când citirea articolului mi-a fost întreruptă de o reclamă la un Jaguar roșu. Banu'i ban, da' chiar în halul ăsta? Oare câți din cei cu un Jaguar roșu au donat pentru acest spital?
  • Like 1
 • un spital privat dar in parteneriat cu statul a incercat sa faca si dr Pavel Chirila. Sper ca vor discuta cu el sa inteleaga toate procesele la tribunal avute ...
  • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   este suficient sa angajeze o singura persoana care sa apartina Sistemului, indiferent de cat de neinsemnata este functia sau aparent de incredere si s-a ales praful de proiectul Providentei ! nici macar aceasta nu poate sta impotriva Sistemului - nu am mai fi ajuns in acesta situatie de a dota sau construi spitale cu bani din donatii !
   • Like 1
 • check icon
  E deja o teorema multi-demonstrată că de la stat se fură cel mai ușor și că eficiența tinde către zero.De aceea e și bătaie pe posturile cheie până sus de tot, nu din patriotism, nu din dorința de a merge bine țara.Ce mai putem spune în plus....
  • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult