De la 2000 de cazuri de coronavirus în sus, România intră în scenariul 4 al pandemiei, iar autoritățile au la dispoziție soluția carantinării unor orașe sau regiuni întregi. În Nordul țării, Suceava a devenit un focar epidemiologic, iar vecinii de la Iași cer izolarea sucevenilor, pentru a nu răspândi virusul în toată regiunea de nord-est a Moldovei.
Numărul mare de cazuri diagnosticate cu coronavirus la Suceava pune la grea încercare Iașul, de la oficialități, până la lumea medicală. Între Iași și Suceava încep să fie trasate granițe, invizbile deocamdată. Doi politiceni ieșeni au cerut izolarea totală a județului Suceava, zonă pe care președintele Consiliului Județean Iași a numit-o „Lombardia României”.
Protocoalele clare cu privire la pandemie par a lipsi în spitale. „Noroc că mai avem medici cu experiență care au mai lucrat la protocoale și știu să organizeze”, îmi spune un resident din Suceava. La Suceava, în spitale, se trăiește de pe o zi pe alta. Din toate punctele de vedere. ”Shaorma lui Mandachi sau pachet de acasă sau nimic” - cu asta se țin pe picioare medicii din Suceava. Și combinezoanele sunt de pe o zi pe alta.
Sunt 2 scenarii discutate de oficialii de la Iași în aceste zile:
Planul 1. Iașul vrea barieră la granița cu Suceava
Explozia numărului de cazuri de bolnavi și personal medical diagnosticați cu Covid-19 a pus pe jar autoritățile publice. Prima reacție a venit de la președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, care a cerut izolarea județului Suceava. „Este îngrijorător ceea ce s-a întâmplat la Suceava. Am observat însă că intenția autorităților care gestionează situația de acolo este de a reloca pacienții cu alte patologii către spitale din restul județului, dar și din Iași, Botoșani sau Neamț. Nu cred că este cea mai bună soluție. Există riscul major de a fi infectate și alte spitale, pacienți sau personal medical. Am putea ajunge în situația nefericită ca toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României. De aceea, fac cu toată răspunderea un apel la autorități, la Ministerul Sănătății, la Guvernul României, să regândească această strategie. Cele mai multe dintre spitalele ieșene au adresabilitate regională. Personalul medical de aici trebuie protejat și ferit de orice risc. Dacă se îmbolnăvesc cadrele medicale, riscăm să blocăm tot sistemul de sănătate din Moldova. Cred că municipiul Suceava ar trebui izolat în sistem circular, aria de securizare putând cuprinde, la nevoie, întregul județ. Ar trebui să ducem acolo specialiști din alte județe, dar și echipamente și medicamente pentru a asigura tratamentul tuturor pacienților în condiții optime. Poate și instalarea imediată a unui spital de campanie, în colaborare cu toate celelalte județe din zonă, cu sprijinul armatei, ar fi o soluție de luat în calcul”. Vocea președintelui PSD Iași nu a fost una singular la Iași. Deputatul Marius Bodea a facut la sfârșitul săptămânii trecute un apel la prefectul judeţului Suceava să închidă judeţul. „Închiderea judeţului este o măsură de protecţie în primul rând a Sucevei, pentru că ar stopa intrarea în altor infectaţi şi ar creşte eficienţa folosirii resurselor concentrate acolo. Judeţul Suceava trebuie ajutat ACUM de toată România. Soluţia nu este închidem şi abandonăm!
Din contră, o echipă de medici inimoşi de la Iaşi, condusă de şefa SMURD Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu, deja se află în Suceava. La fel, ar trebui trimise forţe medicale din ţară pentru a aplica măsuri de control a focarului. Acţiunea de a închide judeţul Suceava are şi rolul de a limita răspândirea virusului în celelalte judeţele ale Moldovei. Guvernul trebuie să trimită acum echipamentele necesare pentru ca toate cadrele medicale din Suceava să fie testate de Covid-19!" Alți oficiali spun că acum este momentul ca Iașul să își arate forța ca centru medical de elită.
De la Iași, la Rădăuți. „Să mă treziți în septembrie”
Adrian este rezident la Iași. A vorbit pentru Republica despre penuria de materiale de protecție din spitalele din Iași atunci când autoritățile ne dădeau asigurări că totul este sub control. Acum a ales să fie detașat la Spitalul din Rădăuți. E locul natal. „Nu în prima linie a frontului, în tranșee. Welcome to the jungle. Ori wake me up when September ends” povestește cu umor rezidentul. Adrian povestește că doi medici care aveau o stare de sănătate precară și-au luat concediu iar colegii au înțeles. Care e atmosfera în spitalul din Rădăuți?
„Ca în tranșee. Nu sunt protocoale clare, dar avem noroc de medici cu experiență care au lucrat la protocoale pentru alte situații de criză și care au știut să organizeze. Materialele de protecție ajung de pe o zi la alta. Acum avem o mie de combinezoane la 500 de persoane. Ajung doua zile. Apoi mai vin ajutoare, se mai cumpără. O problemă e cu bolnavii. Ajung la noi bolnavi care ar fi trebuit să ajungă la Iași. Sau îi trimit doar pentru testare”, a povestit rezidentul. Medicii de la Rădăuți, povestește Adrian, sunt deciși să lupte pentru fiecare viață. Au mai primit de mâncare de la omul de afaceri Ștefan Mandachi, dar în rest fiecare ce își aduce de acasă.
Planul 2. Pacienții din Suceava aduși pe protocoale speciale
Lumea medicală din Iași nu dă declarații. Oficial, vorbește doar Grupul de Comunicare Strategică. Neoficial însă, frica și lipsa protocoalelor clare pentru spitale îngheață aerul din spitale și mulți manageri de spital spun că e haos. Vestea că o gravidă internată va ajunge la Maternitatea Elena Doamna a dus la un protest. Nu au vrut să o primească. După intervenție, medicul Doina Iancu, a spus că nu poți lăsa un bolnav în fața porților închise ale unui spital. Dar fără protocoale, decizii clare și ferme bolnavii din Suceava vor sta în fața unor porți închise.
Două spitale sunt în tranșee. Spitalul de Boli Infecțioase este la capacitate maximă, cu Covid. Pneumo abia îți trage răsuflarea. Va intra de luni și Spitalul de Neurochirurgie. Celelalte spitale s-au golit. Pentru că așa au fost dispozițiile. „Ce fac interniștii, dermatologii și celelalte specialități? Stau acasă în timp ce noi murim. Dăm în brânci, nu mai putem. Nu e corect”, ne-a povestit un medic aflat în tranșeele lupteu cu Covid.
„Nu există nimic, nu știm unde vor fi duși pacienții cu Covid 19 care au alte probleme grave care le pun viața în pericol. Trebuie să se ia decizii, dar deciziile întârzie. Protocoale există, dar nu le-au luat în serios”, au povestit alți medici. Angajații și pacienții Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași au fost testați doar după ce un bolnav a fost descoperit că are coronavirus.
Managerul unui alt spital din Iași spune că a făcut circuite separate pentru bolnavii aduși din Suceava. Sunt internați în saloane speciale. Și asta pentru că nu știi dacă mint sau nu. Iar Covid 19 în acel spital ar decima pacienții cu imunitate scăzută.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
https://mariusmioc.wordpress.com/2020/03/27/dr-sucharit-bhakdi-germania-despre-isteria-coronavirusului-masurile-sint-absurde-si-primejdioase-concetatenii-nostri-batrini-au-tot-dreptul-sa-fie-facute-eforturi-pentru-prelungirea-vietii-lor-c/
https://www.dcnews.ro/noul-coronavirus-astarastoae-nici-in-cele-mai-sumbre-scenarii-nu-puteam-sa-mi-imaginez-una-ca-asta_731702.html
Merita sa cititi tot articolul. Redau mai jos doar un pasaj reprezentativ al medicului Vasile Astarastoae:
"Nu mi-am imaginat că nu se vor analiza parametrii epidemiei. Dacă suntem cât de cât raționali, putem să observăm că mortalitatea (raportata la numărul de îmbolnăviri declarate, și nu la populația generală) este de aproximativ 2,4%, apropiată de cea prin gripă în 2018 și că coronavirusul are o patogenie scăzută. Cei care au decedat în Italia aveau comorbidități majore (neoplasm, BPOC, insuficență cardiacă stadiul III). Chiar dacă măsurile autorităților din Italia au trezit admirația unor oficiali români, în realitate, multe sunt absurde, între care carantina și arestarea celor care nu o respectă."
iti spun eu: 480 de mii
dar acel 2.4% este in conditiile in care exista asistenta medicala.
fara el, va fi 10% doar din covid, la care se adauga toate celelalte urgente care nu vor mai fi tratate pentru ca nu are cine
cum iti suna un "2 milioane de morti"?
la fel ca gripa?
E ușor a vorbi de pe margine când nu ești în vâltoare, mă refer la acel ilustru medic german și la dl. dr. Astărăstoaie, față de care am mare respect. Se pare că unii sunt încă în faza de negare și una din manifestări e bagatelizarea problemei.
Însă aș vrea să ne expuneți părerea și când vor fi relatări de pe front. Când vor muri oameni explicit din cauza virusului. Oameni care, cu toate bolile lor asociate, ar mai fi dus-o o vreme. Rude, părinți, cunoscuți. Ai dvs, ai mei, ai noștri. O să ne mai ardă atunci de teoretizari și filozofie?
Raman la parerea ca e o masura aberanta. Faptul ca au adoptat-o si finlandezii nu ma impresioneaza. Multe autoritati din cele mai civilizate tari ale lumii au luat in ultimele luni masuri gresite. Unii au ignorat lucrurile, altii au cazut prada isteriei. Poate situatia din Uusimaa justifica masura, nu stiu, dar in Suceava unde, repet, marea majoritate a cazurilor are legatura cu focarul de la Spitalul judetean cred ca o astfel de masura nu se impune. Inca.
Până or să se ia cu mâinile de cap dar va fi târziu. Întârzierea costă. Dacă se mai scarpină mult în cap, închiderea județului va fi inevitabilă.