Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Contraatacul oamenilor de afaceri după agresiunea „guvernării prin OUG”: „Politicienii injectează lipsă de încredere în cantități mari. Dacă ne pasă de viitorul copiilor noștri trebuie să ne implicăm”

Steven van Groningen

Electrizați de antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi, care i-a provocat să strige #șîeu, ca o raliere la protestul din 15 martie, câteva sute de oameni de afaceri, prezenți, miercuri dimineața, la forumul Romanian Business Leaders, au reacționat pentru prima oară in corpore la ceea ce unii dintre ei numesc „guvernare prin ordonanță de urgență”. 

Termenul a fost definit de omul de afaceri Dragoș Anastasiu, CEO Eurolines, care s-a declarat sătul de felul în care actuala guvernare legiferează peste noapte, fără consultări cu nimeni, în economie, finanțe și justiție. 

Mihai Marcu, CEO MedLife, a cerut ca mediul de business să traseze urgent „o linie roșie” pe care să o impună Guvernului. „Pentru mine (această guvernare prin OUG, n.n.) e o încălcare de linie roșie pe care noi, ca mediu de afaceri, nu trebuie să o acceptăm”, a preluat propunerea Dragoș Anastasiu.

Mediul de afaceri a fost foarte afectat de „ordonanța lăcomiei” dată în ultimele zile ale lunii decembrie de actualul Guvern, act normativ care a produs o reacție în lanț nu doar în domeniile bancar, telecom și energie, ci în întreaga economie.

Steven van Groningen, președinte Raiffeisen Bank, a insistat că mediul de afaceri trebuie să se organizeze și să se implice la nivelul structurilor patronale: „Politicienii injectează lipsă de încredere în cantități mari. Dacă ne pasă de viitorul copiilor noștri trebuie să ne implicăm”.

„Există țări unde oamenii intră în politică pentru ca să se îmbogățească și sunt țări unde oamenii fac bani ca să intre mai târziu în politică. Este important să reflectăm un pic. (...) Nu mai există dialog, trebuie să vorbim despre lucruri care sunt importante în societate - educatie, infrastructură.

Acum sunt foarte implicat în structurile patronale care în alte țări sunt extrem de puternice. Aici treaba asta nu funcționează incă. Structurile patronale, prin lege, au un rol în procesul legislativ. (…) Trebuie să găsim modalitatea să comunicăm, ca antreprenori, nu doar cu guvernul, ci și cu clientii noștri, angajații nostri, să contribuim la o discuție bazată pe fapte, pe conținut. Dacă ne pasă de viitorul nostru, de viitorul copiilor noștri , atunci mai bine ne implicăm”, a spus bancherul, în aplauzele audienței.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult