Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

#șîeu. Mai mulți primari, inclusiv din PSD, se alătură mișcării pentru construirea de autostrăzi. „Din punct de vedere al drumurilor și al căilor de acces către marile orașe suntem praf”

santier - Ștefan Mandachi

Mai mulți primari au anunțat că vor opri activitatea pe 15 martie, la ora 15:00, timp de 15 minute, alăturându-se astfel protestului inițiat de omul de afaceri Ștefan Mandachi, care a construit simbolic un metru de autostradă în Suceava. 

Mihai Chirica, primarul din Iași, a declarat marți dimineață la Digi FM că va opri activitatea un sfert de oră în Primărie, pentru a atrage atenția asupra necesității construirii de autostrăzi. 

„Nu numai Autostrada A8 este importantă, Autostrada Moldova, ci toată țara are nevoie de rețea de autostrăzi, pentru că avem nevoie să ne dezvoltăm în primul rând. Ecoul nu cred că va fi de o rezonanță mare pentru că despre această necesitate se vorbește de prea multă vreme. Probabil, s-a erodat în mintea celor care trebuie să decidă acest subiect, dar, cel puțin, vom reuși să atragem atenția Comisiei Europene că a devenit o problemă națională lipsa autostrăzilor și că ar trebui să abordăm următoarea etapă de finanțare europeană într-un mod mult mai responsabil”, a spus primarul din Iași, potrivit Digi24.

Citește și:

Și primarul comunei Dobrovăț, din județul Iași, a anunțat că activitatea instituției va fi suspendată pe 15 martie. Cătălin Martinuș este membru PSD. La fel și edilul din Săvinești, Neamț, tot membru PSD, a anunțat că susține demersul antreprenorului din Suceava.

La rândul său primarul din Rovinari, Robert Dorin Filip, de la ALDE, a declarat într-un interviu la Digi FM că e nevoie urgent de construcția unui drum expres între Craiova și Târgu Jiu.

„Salut acest demers apolitic și mă bucur că un tânăr antreprenor ia inițiativa și vrea să schimbe ceva în țara asta. Eu particip la acest demers în calitate de primar, fără a aduce politicul în discuție și pentru că județul Gorj este un județ codaș din punct de vedere economic, iar din punct de vedere al drumurilor și al căilor de acces către marile orașe, către aeroportul din Craiova, suntem praf”, a spus primarul din Rovinari. Edilul a povestit că de doi ani, de când este primar, în localitate au venit doi investitori care au creat 1350 de locuri de muncă.

„În discuțiile premergătoare, ne întrebau de ce nu avem un drum expres, de ce nu avem o autostradă, de ce nu avem orice cale de acces către un mare oraș, pentru că orice investitor care ocolește aceste zone defavorizate, cum este zona noastră, trebuie să aibă niște avantaje. Și noi nu avem ce să le spunem. Ce să le spunem? Că nu suntem în stare sau că nu s-au întâmplat lucrurile astea sau că se vor întâmpla peste 5 sau 10 ani?!”, a spus edilul din Rovinari.

De asemenea, primarul din Târgu-Jiu, Marcel Romanescu și cel din Turceni, Cristina Cilibiu, au anunţat, pe Facebook, că se vor alătura protestului din 15 martie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vic check icon
    Ma intreb unde sunt toate marile companii care se plâng de infrastructura ( Dacia , Dedeman , kaufland și altele ) Sa nu cumva sa piardă câteva mii de lei dacă iau o pauza de 15 min in semn de solidaritate cu protestul asta inedit . Da de asta avem analfabeți care ne conduc ca nu suntem solidari , in loc sa iesim toți odată noi iesim azi 10 mâine 5 , poimâine 20 și tot așa .
    • Like 0
  • Da. Ce sa mai zici la un asemenea protest.Dupa ce conduci tara timp de treizeci de ani,cu mici pauze, iesi sa protestezi pentru propria incompetenta si hotie,desigur.
    Ce vremuri traim,o sa protesteze hotul contra hotilor etc...
    Da bine la poza electorala pentru ei, la cei cu educatie precara...
    Parca vad ca dupa portest sau greva de 15 min...in toate cotloanele tari pline de namol si fara utilitatii, mai marii alesi ai psd-ului o sa dea vina pe Iohannis,Soros sau multinationale ca nu avem:strazi,autostrazi,spitale,scolii cu toalete normale..etc.
    Lupu-şi schimbă părul, dar năravul, ba!
    • Like 0
  • Cosmin check icon
    Chiar dacă nu în mod direct,primarii fac parte din clasa politică responsabilă pentru (ne)realizările din infrastructură.
    Rămâne să se alăture protestului Cuc,Viorica și cu Dragnea
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult