Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

#șîeu. Mai mulți primari, inclusiv din PSD, se alătură mișcării pentru construirea de autostrăzi. „Din punct de vedere al drumurilor și al căilor de acces către marile orașe suntem praf”

santier - Ștefan Mandachi

Mai mulți primari au anunțat că vor opri activitatea pe 15 martie, la ora 15:00, timp de 15 minute, alăturându-se astfel protestului inițiat de omul de afaceri Ștefan Mandachi, care a construit simbolic un metru de autostradă în Suceava. 

Mihai Chirica, primarul din Iași, a declarat marți dimineață la Digi FM că va opri activitatea un sfert de oră în Primărie, pentru a atrage atenția asupra necesității construirii de autostrăzi. 

„Nu numai Autostrada A8 este importantă, Autostrada Moldova, ci toată țara are nevoie de rețea de autostrăzi, pentru că avem nevoie să ne dezvoltăm în primul rând. Ecoul nu cred că va fi de o rezonanță mare pentru că despre această necesitate se vorbește de prea multă vreme. Probabil, s-a erodat în mintea celor care trebuie să decidă acest subiect, dar, cel puțin, vom reuși să atragem atenția Comisiei Europene că a devenit o problemă națională lipsa autostrăzilor și că ar trebui să abordăm următoarea etapă de finanțare europeană într-un mod mult mai responsabil”, a spus primarul din Iași, potrivit Digi24.

Citește și:

Și primarul comunei Dobrovăț, din județul Iași, a anunțat că activitatea instituției va fi suspendată pe 15 martie. Cătălin Martinuș este membru PSD. La fel și edilul din Săvinești, Neamț, tot membru PSD, a anunțat că susține demersul antreprenorului din Suceava.

La rândul său primarul din Rovinari, Robert Dorin Filip, de la ALDE, a declarat într-un interviu la Digi FM că e nevoie urgent de construcția unui drum expres între Craiova și Târgu Jiu.

„Salut acest demers apolitic și mă bucur că un tânăr antreprenor ia inițiativa și vrea să schimbe ceva în țara asta. Eu particip la acest demers în calitate de primar, fără a aduce politicul în discuție și pentru că județul Gorj este un județ codaș din punct de vedere economic, iar din punct de vedere al drumurilor și al căilor de acces către marile orașe, către aeroportul din Craiova, suntem praf”, a spus primarul din Rovinari. Edilul a povestit că de doi ani, de când este primar, în localitate au venit doi investitori care au creat 1350 de locuri de muncă.

„În discuțiile premergătoare, ne întrebau de ce nu avem un drum expres, de ce nu avem o autostradă, de ce nu avem orice cale de acces către un mare oraș, pentru că orice investitor care ocolește aceste zone defavorizate, cum este zona noastră, trebuie să aibă niște avantaje. Și noi nu avem ce să le spunem. Ce să le spunem? Că nu suntem în stare sau că nu s-au întâmplat lucrurile astea sau că se vor întâmpla peste 5 sau 10 ani?!”, a spus edilul din Rovinari.

De asemenea, primarul din Târgu-Jiu, Marcel Romanescu și cel din Turceni, Cristina Cilibiu, au anunţat, pe Facebook, că se vor alătura protestului din 15 martie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vic check icon
  Ma intreb unde sunt toate marile companii care se plâng de infrastructura ( Dacia , Dedeman , kaufland și altele ) Sa nu cumva sa piardă câteva mii de lei dacă iau o pauza de 15 min in semn de solidaritate cu protestul asta inedit . Da de asta avem analfabeți care ne conduc ca nu suntem solidari , in loc sa iesim toți odată noi iesim azi 10 mâine 5 , poimâine 20 și tot așa .
  • Like 0
 • Da. Ce sa mai zici la un asemenea protest.Dupa ce conduci tara timp de treizeci de ani,cu mici pauze, iesi sa protestezi pentru propria incompetenta si hotie,desigur.
  Ce vremuri traim,o sa protesteze hotul contra hotilor etc...
  Da bine la poza electorala pentru ei, la cei cu educatie precara...
  Parca vad ca dupa portest sau greva de 15 min...in toate cotloanele tari pline de namol si fara utilitatii, mai marii alesi ai psd-ului o sa dea vina pe Iohannis,Soros sau multinationale ca nu avem:strazi,autostrazi,spitale,scolii cu toalete normale..etc.
  Lupu-şi schimbă părul, dar năravul, ba!
  • Like 0
 • Cosmin check icon
  Chiar dacă nu în mod direct,primarii fac parte din clasa politică responsabilă pentru (ne)realizările din infrastructură.
  Rămâne să se alăture protestului Cuc,Viorica și cu Dragnea
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult