Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Contraatacul oamenilor de afaceri după agresiunea „guvernării prin OUG”: „Politicienii injectează lipsă de încredere în cantități mari. Dacă ne pasă de viitorul copiilor noștri trebuie să ne implicăm”

Steven van Groningen

Electrizați de antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi, care i-a provocat să strige #șîeu, ca o raliere la protestul din 15 martie, câteva sute de oameni de afaceri, prezenți, miercuri dimineața, la forumul Romanian Business Leaders, au reacționat pentru prima oară in corpore la ceea ce unii dintre ei numesc „guvernare prin ordonanță de urgență”. 

Termenul a fost definit de omul de afaceri Dragoș Anastasiu, CEO Eurolines, care s-a declarat sătul de felul în care actuala guvernare legiferează peste noapte, fără consultări cu nimeni, în economie, finanțe și justiție. 

Mihai Marcu, CEO MedLife, a cerut ca mediul de business să traseze urgent „o linie roșie” pe care să o impună Guvernului. „Pentru mine (această guvernare prin OUG, n.n.) e o încălcare de linie roșie pe care noi, ca mediu de afaceri, nu trebuie să o acceptăm”, a preluat propunerea Dragoș Anastasiu.

Mediul de afaceri a fost foarte afectat de „ordonanța lăcomiei” dată în ultimele zile ale lunii decembrie de actualul Guvern, act normativ care a produs o reacție în lanț nu doar în domeniile bancar, telecom și energie, ci în întreaga economie.

Steven van Groningen, președinte Raiffeisen Bank, a insistat că mediul de afaceri trebuie să se organizeze și să se implice la nivelul structurilor patronale: „Politicienii injectează lipsă de încredere în cantități mari. Dacă ne pasă de viitorul copiilor noștri trebuie să ne implicăm”.

„Există țări unde oamenii intră în politică pentru ca să se îmbogățească și sunt țări unde oamenii fac bani ca să intre mai târziu în politică. Este important să reflectăm un pic. (...) Nu mai există dialog, trebuie să vorbim despre lucruri care sunt importante în societate - educatie, infrastructură.

Acum sunt foarte implicat în structurile patronale care în alte țări sunt extrem de puternice. Aici treaba asta nu funcționează incă. Structurile patronale, prin lege, au un rol în procesul legislativ. (…) Trebuie să găsim modalitatea să comunicăm, ca antreprenori, nu doar cu guvernul, ci și cu clientii noștri, angajații nostri, să contribuim la o discuție bazată pe fapte, pe conținut. Dacă ne pasă de viitorul nostru, de viitorul copiilor noștri , atunci mai bine ne implicăm”, a spus bancherul, în aplauzele audienței.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult