Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Copiii protestelor, în ziua care speram că nu va veni: „- Mama, noi de ce nu plecăm din țară?”

copii la protest

(Foto: Rareș Helici)

Am ajuns în ziua aceea care speram că nu va veni. Sau că va fi departe și că nu o să doară. Dar copiii de astăzi au o intuiție precoce, iar întrebările lor sunt neiertătoare. Așa că au lovit:

- Mama, noi de ce nu plecăm din țară?

- Păi și unde ați vrea voi să mergem?

- În Austria. Ne închiriem ceva lângă Prater. Iar iarna schieeeeeem!

Părea ca un plan, făcut de niște copii obosiți de discuțiile despre Dragnea.

Sunt aproape 7 luni de când copiii mei adorm cu un update (la cererea lor) despre ce a mai făcut PSD, în loc de povestea de seară. În mintea celei mici, de 7 ani, Pesedeul e chiar un personaj sumbru, fiindcă l-a și desenat. Iar pentru cea de 10 ani, Pesedeul e o entitate care o revoltă.

- Și casa o închiriem. Sau și mai bine, facem schimb de case cu niște austrieci.

- Crezi că e cineva din Austria care ar vrea să vină acum în România?

- A, mama, dar au și ei hoți. Hoții cu hoții și bunii cu bunii, a spus cea mare.

Nu le-am crescut în spirit patriotic, n-am discutat niciodată în termeni patetici despre dragostea de țară și de neam. Le-am spus mereu că sunt mai degrabă cetățeni ai lumii și că lumea în care vor trăi poate fi, oricând, o alegere, nu un dat. Au crescut învățând germana și româna în același timp, nu fiindcă am vrut să le pregătim de mici pentru emigrare, ci pentru felul în care limbile străine modelează gândirea, încă din copilărie. Și mi-am amintit că eram toți patru pe coasta Mării Nordului când a avut loc discuția despre naționalitate și cetățenie. Au înțeles atunci că oriunde se vor duce, combinația lor genetică va fi mereu made in Romania.

Și totuși, greșisem undeva, dacă acum erau gata să lase România pe mâna hoților și să ia toți „bunii” cu ele în Austria.

- Și să lăsăm așa, Valea Avrigului, pe mâna lor? Și Marea Neagră? Și Delta? Și toate locurile de joacă?

- În Austria tu nu o să mai stai cu telefonul în mână și nu o să mai citești toată ziua despre ei, a zis cea mică.

Mă plângeam astă iarnă, zicând că nu e ușor să fii o mamă în geacă de potestatar, când alte mame poartă la ședința cu părinții haine de blană. Dar astăzi aveam să aflu că nu e ușor nici să fii copilul unei mame care purta, în iarnă, geacă de protestatar.

M-am oprit din tot ce făceam ca să sap mai adânc și să înțeleg. Copiii mei se istoviseră așteptând să mă întorc de la proteste, copiii mei se credeau neiubiți, fiindcă în loc de prăjituri cu povești le-am făcut în ultima vreme pop-corn rapid, copiii mei se simțeau dezlegați de mine doar pentru că nu mai întrebasem nimic despre prietenii lor, copiii mei prinseseră, fără să știu, sensurile termenului de „abuz în serviciu” înainte să întrebe un adult. Și din păcate nici despre „pavian” nu aflaseră din enciclopedie, ci dintr-o postare văzută „pe facebookul” unui copil din vecini.

În copilăria mea se discuta despre Ceaușescu doar în afara casei, iar seara părinții se închideau la ei și deschideau radioul Electronica pe frecvența Europa Liberă. Îmi interziseseră cu desăvârșire să mai ascult pe la ușă în ziua când s-au trezit cu mine fredonând compoziția lui Enescu pe fondul lui „Aici Radio Europa Liberă” și au refuzat pe un ton ferm să îmi explice ce teatru radiofonic ascultau ei în secret.

Dar copiii zilelor noastre au ajuns să ne împărtășască grijile, să meargă la proteste împreună cu noi, să poarte pe umerii lor steaguri și poveri de adulți, să li se cuibărească în suflete nesiguranța că poate ceva rău se va întâmpla cu părinții lor, să adoarmă cu vocea străzii în minte și să aibă sloganuri preferate.

(Foto: Rareș Helici)

În afara generațiilor de copii ai căror părinți au plecat din țară, pentru că statul român nu le poate asigura pâinea zilnică în timp ce italienii îi așteaptă cu focaccia caldă, Liviu Dragnea și Partidul său vor mai avea pe conștiință și generațiile de copii care își așteptă părinții să vină acasă, întregi, din piețele protestelor.

Și cel mai greu lucru de dus e că au aflat, de pe pancarte, că părinții ies în stradă pentru viitorul copiilor lor. Sentimentul de vinovăție al copiilor nevinovați, pacea furată din familii, ochii care ustură compilând articole din Constituție, nesomnul oamenilor buni, timpul nostru, asta se va adăuga la nota de plată a lui Dragnea față de România. Demisia n-a fost niciodată un cuvânt atât de puternic și atât de rostit. De data asta, chiar îndrăznesc să cred.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Inainte de celebrul protest al diasporei, in celebrul 10 august, baiatul meu de 19 ani isi programase o intalnire cu niste fosti colegi, la Bucuresti, pentru a pleca apoi intr-o excursie prin tara.Cred ca inclusiv Sibiu.
    In gluma sau in trecat, nu mai tin bine minte, ori numai mi-a trecut prin cap, ori am si spus dar a trecut asa mai mult neobservat, l-am intrebat, ,,Nu treceti si pe la proteste?".

    Nu mai stiu daca chiar am intrebat si pentru ca nu era chiar asa o idee interesanta a ridicat numai din umeri discret fara sa-mi raspunda sau numai am avut o intentie sa intreb.

    Cert este ca in momentul acela am simtit o strangere de inima pentru porumbelul gata sa-mi iasa pe gura. Dar imediat dupa ce am vazut monstruozitatea absurda si dezastrul gratuit pe care l-au creat din rautate si prostie cei care erau atunci responsabili, m-am ingrozit de sugestia facuta copilului meu.

    Si astazi sunt terifiat si vinovat cand imi amintesc de recomandarea pe cale sa o fac propriului meu copil, putandu-l pune astfel, intr-un mare pericol. In raza de actiune a unor dezaxati, in capul carora exista o combinatie malefica si distrugatoare de prostie amestecata cu rautate si lipsa de empatie, incapabile si neinteresate sa-si reprezinte suferinta pe care o provoaca gratuit unor semeni.

    E laudabila atitudinea plina de civism pe care o aveti si o promovati, si care si mie mi se parea legitima, de bon-ton si justificata de mascarada groteasca si absurda pe care niste saltimbanci de proasta calitate si proasta conditie, o desfasurau in fata ochilor unei lumi intregi. Mai ales ca la precedentele proteste, vazusem o multime de oameni civilizati, unii impreuna cu proprii copii.

    Cand am realizat insa la ce pericol am fost pe punctul sa-mi imping copilul, m-am lecuit definitiv.

    Avusesem din start un sentiment amestecat. Ca il incurajez sa aiba demnitate, sa fie responsabil si sa ia atitudine, in apararea unor lucruri nobile, dar si de ingrijorare ca ceva ar putea sa ia o turnura neasteptata, nedorita si periculoasa. Mi-am dorit insa o secunda, sa am indrazneala, si nu mi-am putut refuza asta, sa-mi imaginez ca ma aflu intr-o tara pana la urma rezonabila, in care un copil de 19 ani se poate exprima liber si deschis in favoarea unei idei.

    M-am lecuit, si sperietura pe care am tras-o m-a readus definitiv cu picioarele pe pamant si m-a retrezit la realitate.
    • Like 0
  • 1. Educatia copiilor se face stand langa ei, nu in strada; 2. Daca un parinte nu insufla copilului de mic dragoste de tara, nu va avea mai tarziu nici prea mare dragoste de mama; 3.Coruptie la nivel inalt exista oriunde in lumea asta, chiar si-n cele mai civilizate si democratice state, important este sa nu fii las si sa zici ca mai bine pleci din tara!;Guvernele si conducatorii sunt trecatori, deci nu vad motivul nemultumirii atata vreme cat s-au rotit guverne si conducatori de toate orientarile, important este sa mergem sa votam in loc sa alegem mini-vacante si apoi sa ne plangem si sa vociferam prosteste pe strazi!.....si termin cu 4. Discutie intre doi copii de vreo 5 ani:' Tu unde ai fost in vacanta?/ Am fost cu mama si tata la Marea Neagra, a fost foarte frumos, m-am balacit toata ziua in mare/Tu unde ai fost?/ A, noi am fost la mare in Grecia, am stat la un hotel special de cinci stele ca noi nu stam la hotel de saraci!!!!!Tatal era mandru de fiu, discutia se purta in complexul Tei pe un teren de tenis pt. copii. Deci, asa cum sunt parintii vor fi si copiii, puterea exemplului este mai mare decat orice educatie de la scoala, Trageti concluzii!
    • Like 0
    • @ Luminita Ciocazan
      dalex check icon
      Sa protestezi fata de hotie este un exemplu bun.
      Si sub Ceauseacu ne-am "balacit toata ziua" dar nu in apa.
      • Like 0
  • Va inteleg numai partial durerea, deoarece nu sunt parinte.
    Eu insa imi amintesc cum parintii mei erau mereu carcotasi fiind destul de inteligenti sa identifice lucrurile care mergeau prost dar nu destul de curajosi sa le tina piept.

    Imi amintesc senzatia de neputinta si umilire in fata tuturor nedreptatilor si mismasurilor. Orice initiativa, orice idee as fi avut era omorata imediat de groaza de a interactiona cu vreo institutie.

    In adolescenta am fost foarte interesata de istorie incercand sa imi dau seama cum s-a ajuns aici. M-a urmarit mereu intrebarea: ce au facut oamenii de la momentul respectiv? Cum de au lasat asta sa se intample?
    Abia zilele astea imi gasesc niste raspunsuri.

    Mai ramane si intrebarea: cei din tarile vestice cum au ajuns sa aiba state functionale? Am lucrat cu cativa intre timp si mi-am raspuns: pentru ei e normal asa cum ai o viata personala sau una profesionala, sa ai si o viata civica. Sa fii implicat in niste cauze, sa donezi la niste organizatii, sa fii la curent cu lucrurile, sa iti aperi drepturile, etc. sunt parte din viata contidiana.
    Democratiile mature ca si Austria s-au format prin zeci de ani de activism, implicare politica si munca.

    Noi suntem o democratie tanara, suntem abia la inceput in aceasta existenta de cetateni liberi si activi. Trebuie sa invatam sa integram implicarea civica in viata noastra, sa o armonizam cu celelalte aspecte ale vietii.
    • Like 0
  • Păi ,noi am crescut cu gândul de a pleca cât mai departe de comunism...la un moment dat Africa de Sud și Australia nu mi se păreau atât de departe...așa că normal să ne creștem și educăm copiii la pachet cu acest motiv.... Nu mă miră faptul că, fiica mea deși are 14 ani și o așteaptă recompensa unei vacanțe binemeritate (9.76 media de admitere) a decis să învețe daneză..... deci.. RUN baby RUN!
    • Like 3
  • Doamna va inteleg ,cred, framantarile fiindaca aveti doi copii al caror viitor il pregatiti.Azi le puteti spune mult mai mut decat v-au spus parintii dvs,dar nici azi nu le puteti spune tot de teama sa nu creasca frustrati ,sau sa respinga tara in care s-au nascut.Nu le-ati spus ca gruparea "Bombonica"a luat (a furat) de la gura copiilor orfani si a celor cu dizabilitati,iar profitorul a fost partdul,care
    conduce azi tara.Ce vina morala mai mare exista?Eu i-as condamna ,sa ingrijasca copii cu dizabilitati locomotorii.
    Da,aveti o dilema si va e greu ca atator romani care vor ,sa traiasca intr-o tara cinstita si curata.Doamne ajuta!
    • Like 0
  • De ce ne mirăm acum de ce se întîmplă, cînd Parlamentul votează un nou Cod penal care nu prea mai condamnă abuzul în serviciu, ce mare chestie a făcut Dragnea, el nu a băgat de seamă că două bugetare prestau la sediul PSD zi lumină, cînd el era la servici, la Cosiliul Județean, de unde să știe Dragnea că acele două femei aveau servici la stat, la protecția copilului...Oare chiar putem crede că el nu le-a întrebat pe cele două din ce trăiesc, nu le evalua activitatea, nu el stabilea dacă le mai ,,ține" la sediul PSD Teleorman sau le dă afară?
    Dar noi toți ne-am cam făcut că nu vedem ce face clasa politică, toți, nu numai PSD-ul, pe vremea cînd PNL-ul s-a ,,întovărășit" cu PSD-ul și în 2004-2008 a devenit o marionetă a tri-randafiraților, cînd majorau cu nonșalanță salariile bugetarilor în dispreț față de ce putea susține bugetul, Tăriceanu era prim ministru atunci și conducea atunci pe liberali...
    Sau poate să ne amintim ce a făcut guvernul Emil Boc cînd în 2012 au băgat de seamă că PFA-urile, cîteva zeci de mii, nu plăteau CAS,CASS și le-a pus să plătească retroactiv pe 5 ani, dar nimeni nu a pus problema atunci cum s-a ajuns ca activitatea persoanelor fizice autorizate să fi fost incorect organizată și majoritatea covîrșitoare erau în ilegalitate...Oare angajații ANAF, care le controlau activitatea din punct de vedere fiscal, nu au observat că acestea nu deduceau cheltuieli cu contribuții la,,sănătate și pensii" eu eram în acea perioadă PFA, și am fost unul dintre ,,exoticii" care plătiseră, eram taximetrist și nu avocat sau contabil...Taximetriștilor le-au venit atunci somații de circa 30-35.000 lei și nu li s-au vizat autorizațiile decît după ce au achitat aceste sume, au fost niște zeci de mii de astfel de PFA-uri în acel 2012, și în timp ce acestora li s-au aplicat toate majorările și sancțiunile posibile, angajații companiilor de stat falimentare care nici astea nu plăteau, și nici azi nu plătesc CAS, CASS-urile, erau lăsate să încalce legislația fiscală, angajații acestora beneficiau de asistență medicală în sistemul public de stat, deveneau pensionabili, deși angajatorul avea restanțe uriașe la fondul de pensii, CFR, CNLO,CNH, pe acestea nu le vede. nimeni...
    Cine face de obicei abuzuri? Funcționarii publici...De acum încolo să vedeți indolența bugetarilor în relațiile cu contribuabilii, solicitanții de diferite avize, autorizații, etc. Va fi ,,haiducie" pe față!
    Sunt naivi care își fac iluzii că parlamentarii USR, o să facă și o să dregă...vise, cînd li s-au dublat indemnizațiile, peste noapte, ce au făcut?
    • Like 4
    • @ Sorin Constantin
      Poate ar trebui sa intelegeti ca dupa revolutie nu au fost decat tot pcr-ul si securitatea care au continuat sa faca jocurile in tara asta? Ca si-au facut aripi, partide si partidulete, totul a fost sub control, o oarecare impartire pe factiuni ale fostei securitati care tineau cu vestul si factiuni care tineau cu estul sau orientul mijlociu, asa, ca sa fie mai colorat. Dar, in mare, eu ii vad pe toti ca pe niste oameni lipsiti de profunzime si de patriotism, ahtiati dupa averi, pentru ei Romania e un talcioc, o piata de pacalit diversi clienti!!!!!!!!!!! Clientii reprezentati de masele largi sunt milogii lor, doar alesii sunt atentionati cu beneficii grase…Vor vinde aceasta tara fara sa clipeasca, nu au scrupule, sunt printre ei multi romani amestecati cu tigani sau cu alte natii(cum ar fi rusi, ucrainiei, fosti agenti sovietici) si nu dau doi bani pe poporul roman. Asta e viziunea si temerea mea. Teatru, asta a fost democratia noastra de dupa 1989...teatru intr-un talcioc!!!
      • Like 0
  • Multi acuza ca printre protestatari sunt oameni care o duc bine si nu protesteaza decat pentru ca vor sa vina altii la putere.Ei nu vad ca se protesteaza cu adevarat pentru PRINCIPII ! In Romania, din pacate, s-a demonetizat valoarea ideii de a protesta pentru un principiu inca de la Piata Universitatii cand li s-a spus maselor, prin singura televiziune care exista, ca acolo in piata sunt elemente fasciste, drogate, dusmanoase...Acea manipulare a prins si nu mai iese din capul oamenilor, chiar daca noi generatii au aparut intre timp, dar Posturile puterii urmeaza aceeasi schema de manipulare. Imi spun prieteni din vest ca o tara poate fi salvata numai de catre propria populatie...Dar de fapt in lupta mass media se transpune lupta dintre oamenii buni si oamenii rai. La noi in Romania oamenii fara principii sunt mai puternici. Ei au pus gheara pe posturi tv si asmut pe cei care au afinitate cu genul lor de a gandi impotriva celor ce doresc Romaniei o democratie autentica. Ramane ca cei ce lupta pentru principii si pentru dreptate sa faca mai mult efort pentru a fi convingatori. Daca nu au capacitatea intelectuala pentru a convinge, tara va ramane pe mana mafiei actuale. E simplu.
    • Like 3
  • Am dubii că va achita o sutime din nota de plată. Sau oricare din haita lui.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult