Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Corespondență din Grecia: iată cum funcționează terasele și plajele

Plajă din Atena

Grecia a deschis terasele și plajele de câteva zile, dar, pentru moment, vorbim doar de turism intern. Oana Cercel are 35 de ani și locuiește, de 14 ani, în Atena. Este cofetar, dar deține și o garsonieră pe care o închiriază în regim hotelier.

 


Șezlongurile sunt dezinfectate după fiecare client

Cum autoritățile din România încă se chinuie să aprobe un ghid de măsuri, în Grecia localurile funcționează după reguli bine stabilite. Am rugat-o pe Oana să ne povestească ce măsuri au luat grecii pentru plaje și terase în momentul în care au permis deschiderea acestora. Nu este exclus ca aceste măsuri să rămână valabile și în momentul în care autoritățile elene vor permite accesul turiștilor străini. 

„La terasele de la plajă, clienții se duc la bar și pot comanda cafea, sucuri și mâncare, dar doar ce este ambalat. (sandwich, chipsuri, etc.) Ospatarii nu servesc clienții la șezlonguri. Se păstrează distanța de 1,5m – 2m între clienți. Cei care doresc, își pot aduce de acasă mâncare sau băutură. Având un copil minor, pentru securitatea noastră sanitară, am luat de acasă dezinfectant și șervețele umede însa la bar sunt mai multe sticle de dezinfectant, iar cine vrea, se poate dezinfecta”, povestește Oana. 

Pentru cei care dețin plaje regulile sunt clare.”Șezlongurile sunt dezinfectate de personal, după fiecare client. Distanța dintre umbrele este de 4 metri, iar șezlongurile sunt legate astfel încât să nu putem pune mai multe sub o singură umbrelă. Excepție fac cei cu copii care pot cere un sezlong în plus.”, povestește Oana.

Fără termoscanare pe plajă sau la terase

Și cum în România este o întreagă dezbatere despre termoscanare, iată ce se întâmplă pe plajele din Grecia. “Nu se ia temperatura și nu există nicio altă procedură pentru cei care vin la plajă. La plajele amenajate, numărul persoanelor care pot sta este egal cu numarul șezlongurilor. Este acceptată plaja pe prosop, dar la plajele care nu sunt amenajate, deci la cele la care nu se plateste taxa de intrare”.

Iar pentru cei care au planificată vacanța în Grecia, Oana vine cu o informație extrem de importantă. “Grecii nu au crescut prețurile, ba chiar este o discuție despre reducerea TVA-ului pentru domeniul ospitalier.”

Articol publicat de Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult