Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Corespondență din Grecia: iată cum funcționează terasele și plajele

Plajă din Atena

Grecia a deschis terasele și plajele de câteva zile, dar, pentru moment, vorbim doar de turism intern. Oana Cercel are 35 de ani și locuiește, de 14 ani, în Atena. Este cofetar, dar deține și o garsonieră pe care o închiriază în regim hotelier.

 


Șezlongurile sunt dezinfectate după fiecare client

Cum autoritățile din România încă se chinuie să aprobe un ghid de măsuri, în Grecia localurile funcționează după reguli bine stabilite. Am rugat-o pe Oana să ne povestească ce măsuri au luat grecii pentru plaje și terase în momentul în care au permis deschiderea acestora. Nu este exclus ca aceste măsuri să rămână valabile și în momentul în care autoritățile elene vor permite accesul turiștilor străini. 

„La terasele de la plajă, clienții se duc la bar și pot comanda cafea, sucuri și mâncare, dar doar ce este ambalat. (sandwich, chipsuri, etc.) Ospatarii nu servesc clienții la șezlonguri. Se păstrează distanța de 1,5m – 2m între clienți. Cei care doresc, își pot aduce de acasă mâncare sau băutură. Având un copil minor, pentru securitatea noastră sanitară, am luat de acasă dezinfectant și șervețele umede însa la bar sunt mai multe sticle de dezinfectant, iar cine vrea, se poate dezinfecta”, povestește Oana. 

Pentru cei care dețin plaje regulile sunt clare.”Șezlongurile sunt dezinfectate de personal, după fiecare client. Distanța dintre umbrele este de 4 metri, iar șezlongurile sunt legate astfel încât să nu putem pune mai multe sub o singură umbrelă. Excepție fac cei cu copii care pot cere un sezlong în plus.”, povestește Oana.

Fără termoscanare pe plajă sau la terase

Și cum în România este o întreagă dezbatere despre termoscanare, iată ce se întâmplă pe plajele din Grecia. “Nu se ia temperatura și nu există nicio altă procedură pentru cei care vin la plajă. La plajele amenajate, numărul persoanelor care pot sta este egal cu numarul șezlongurilor. Este acceptată plaja pe prosop, dar la plajele care nu sunt amenajate, deci la cele la care nu se plateste taxa de intrare”.

Iar pentru cei care au planificată vacanța în Grecia, Oana vine cu o informație extrem de importantă. “Grecii nu au crescut prețurile, ba chiar este o discuție despre reducerea TVA-ului pentru domeniul ospitalier.”

Articol publicat de Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult