Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Coronavirus Germania | Directorul Institutului Medical Robert Koch: Majoritatea persoanelor vor suferi probabil de o formă a îmbolnăvirii

Merkel - COVID

Foto: Guliver/ Getty Images

Numărul cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19 în Germania a ajuns pe 17 martie, la 6012; iar cazurile mortale, la 23. Acestea au fost afirmațiile directorului Institutului Medical Robert Koch, Lothar H. Wieler, care, în cadrul conferinței de presă din cursul dimineții, a precizat gradul ridicat de periculozitate al virusului - majoritatea persoanelor vor suferi (probabil) de o formă mai blândă a îmbolnăvirii. În consecință, Germania pregătește un plan de urgență pentru a depăși punctul culminant al crizei corona.

Se intenționează transformarea provizorie a sălilor de sport, a hotelurilor și a clinicilor în secții de reanimare. În contextul numărului din ce în ce mai mare de contagieri, ieri dimineață s-a decis un plan național de acțiune.

Ideea este cea de a dubla numărul secțiilor de terapie intensivă: sălile de sport, hotelurile și clinicile de reabilitare (sanatoriile) vor trebui echipate pentru a se putea ocupa de cazurile mai ușoare de COVID-19.

Aceasta a fost decizia luată de către Ministerul Sănătății și de cancelariile landurilor. Conform Ministrului Sănătății, Jens Spahn (CDU), Germania dispune în prezent de 28.000 de paturi în secțiile de terapie intensivă (dintre care 25.000 dotate cu aparate de ventilație respiratorie) și se caută deja soluții pentru creșterea numărului acestora. Spitalele deja echipate corespunzător și clinicile în curs de echipare vor trebui să se ocupe în principal de pacienții de coronavirus.

Pentru a facilita acest efort susținut al clinicilor, restul centrelor medicale va multiplica numărul de paturi și stații de tratament, pentru a asista pacienții cu alte afecțiuni. O cerere adresată tuturor clinicilor este cea referitoare la orice fel de material sau echipament util în acest moment de criză: paturi, tărgi, aparatură de ventilatie etc.

Clinicile sunt rugate să întocmească schimburi flexibile de personal medical, să formeze personalul existent în vederea activității în secția de terapie intensivă și să găsească soluții viabile pentru ocuparea studenților mediciniști în anii terminali în cadrul centrelor spitalicești.

Landurile trebuie să se afle în permanent contact cu serviciile medicale ale caselor de asigurări și să asiste cât mai eficient posibil medicii și personalul medical din secțiile de terapie intensivă.

Cu ajutorul acestor inițiative, asociate cu închiderea granițelor naționale și ale UE, se dorește evitarea unei situații similare celei din Italia, unde până pe 17 martie, s-au înregistrat 25.000 de îmbolnăviri.

La Berlin, unde numărul bolnavilor de coronavirus a atins astăzi 332, se preconizează și construirea unui spital localizat în perimetrul Târgului Internațional (Messe Berlin), un stabiliment medical conceput pentru 1000 persoane și finanțat cu fonduri provenite de la Armata Națională (Bundeswehr).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult