Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Coronavirus în România: 1.415 cazuri noi de COVID-19. Dr Valeriu Gheorghiță: Spania are zilnic circa 2.900 de infectări, dar numărul celor ce ajung la terapie intensivă este mult mai mic decât în România

ATI - covid - Georgiy Datsenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto Georgiy Datsenko / Alamy / Alamy / Profimedia

În ultimele 24 de ore în România au fost înregistrate 1.415 cazuri noi de COVID-19, din 22.914 teste efectuate, iar 44 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus.

La terapie intensivă sunt 473 de pacienți internați, unii în stare gravă.

Dr. Valeriu Gheorghiță, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Militar, a făcut la Digi24 o comparație cu situația din Spania, unde deși zilnic sunt identificate circa 2.900 de noi cazuri de Covid-19, numărul celor ce ajung la terapie intensivă este mult mai mic decât în România. 

„Spania are peste 100 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile, iar România circa 80 de cazuri noi la suta de mii de locuitori, în ultimele 14 zile. Dar Spania are totusi un număr foarte mic de pacienți care ajung în terapie intensivă. Au peste 2900 de cazuri noi raportate în fiecare zi. În ultimele 7 zile de exemplu Spania a avut doar 51 de pacienți care au ajuns la terapie intensivă, noi doar de ieri până azi am avut 40 de pacienți care au intrat în terapie intensivă.

Asta ne spune că incă nu identificăm toți pacienții care sunt infectați, nici nu am avea cum, în mod real, însă e clar că suntem mult sub ce ar trebui să diagnosticăm, dacă ne uităm la procentul de forme severe, dacă ne uităm la  ratele de mortalitate. E nevoie de eforturi din partea tuturor, în sensul respectării tuturor măsurilor de protecție, trebuie crescută accesibilitatea populației la testare, trebuie să ne autoizolăm la domiciliu atunci când știm că am intrat în contact cu cineva care e suspect sau diagnosticat cu Covid. Nu trebuie să așteptăm ca prin anchete epidemiologice să fim identificați drept contact, decizia trebuie să fie voluntară, tocmai pentru a împiedica răspândirea virusului”, a explicat dr Valeriu Gheorghiță.

Până astăzi, 14 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 68.046 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

31.920 pacienți au fost declarați vindecați și 7.497 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 2.904 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 13.08.2020 (10:00) – 14.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 44 de decese (29 bărbați și 15 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Caraș – Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 decese la categoria de peste 80 de ani.

43 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.431 Dintre acestea, 473 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.478.056 de teste. Dintre acestea 22.914 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.439 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.475 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 4.873 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 14 august.

Pe teritoriul României, 8.799 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.179 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 24.859 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 77 de persoane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult