Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Coronavirus în România | De ce a redevenit hârtia igienică valută forte?

Hârtie igienică

Foto: Guliver Getty Images

Hârtia igienică, adică lipsa ei, ne plimbă de la un supermarket la altul. Nu înțeleg de ce se aruncă unii să cumpere în disperare, căci niciun simptom al infectării cu Covid-19 nu reclamă folosirea în exces a acestei hârtii. Eu înțeleg că vremurile sunt tulburi, dar chiar așa? 

Logic, au dispărut primele spirtul și dezinfectanții, aici am o explicație. Dar pentru hârtia igienică, chiar nu…

Probabil are vreo legătură cu „epoca de aur”, vreo reminiscență rămasă de atunci, când într-adevăr sulul de hârtie igienică era „aurul” vremurilor. După câțiva ani buni de la Revoluție, chiar am văzut o fotografie de arhivă în care un tip căra un șirag de suluri în jurul brațului. 

Sursa foto: ap-arte.ro

Nu puteai uita acea senzație „poroasă” care ne-a urmărit mulți ani până a apărut „catifelarea” Zewei.

Isteria și panica ne-au cuprins pe toți. Exagerarea unora îi determină și pe alții să nu ierte nimic din ce le iese în cale pe culoarele marketurilor. Ne trebuie, nu ne trebuie, unde mai găsim ceva pe raft, luăm, „că nu se știe”. Facem provizii, mutăm marfa din magazine acasă, umplem debaralele, frigiderele. Pe rețelele de socializare apar tot felul de filmări-martor. O pensionară „rade” raftul cu Sanytol, umplându-și coșul cu acest produs pentru următorii 10 ani. Alt domn iese din market cu zeci de recipiente de spirt Mona. 

Apoi, rafturile, care de fiecare dată erau neîncăpătoare pentru făină și mălai, sunt acum golite ca în filmele cu catastrofe, epidemii, invazii pe care le vizionam cândva. 

Isteria nu este totuna cu prevenția și protecția. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Folosim mai multa hartie igienica pt.ca ne-am dat seama ca pana acum nu am gandit cu capul, ci cu acea parte a corpului la care care folosim hartia igienica! Sper sa ne LECUIM.
    • Like 0
  • Profitorii ca niște hiene nu vor dispărea nicicând, în vremurile grele! Va reapărea specula, bișnița aia oribilă de pe vremea comunismului! Omenie, altruism?! Ce sunt altceva decât niște cuvinte fără conținut!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult