Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Coronavirus în România | „O doamnă se lipește de mine. O întreb de ce se înghesuie”. Cât de (im)probabil e să te infectezi la coadă la supermarket

Coadă supermarket

Ne-au lăsat să lucrăm de acasă. O decizie eficientă și înțeleaptă. La prânz m-am hotărât să merg la supermarketul din orășelul nostru să-mi cumpăr câte ceva de mâncare. M-am gândit că, fiind o comunitate mai mică, unda de panică din București nu s-a propagat până la noi în Măgurele. M-am gândit greșit.

Magazinul era arhiplin, mi-am dat seama de lucrul ăsta încă de când am ajuns în parcare. Niciun loc liber. Asta e, până la urmă dacă mersul la cumpărături îi calmează pe oameni e foarte bine. Mai știu că oamenii când sunt stresați mănâncă.  Coșuri pline cu baxuri de sticle de ulei, făină, legume congelate, conserve, și tot felul de alte lucruri. Nu toți clienții cumpărau provizii pentru vremuri de restriște, unii, ca mine de altfel, cumpărau câteva produse. Având în vedere ora, marea majoritate a clienților erau pensionari. Dacă pot să înțeleg oamenii care aleg să cumpere drojdie și făină în cantități industriale, în schimb nu pot să-i înțeleg pe cei care se înghesuie. Înghesuială e boală grea la noi și e moștenire scumpă de pe vremea comunismului. Se vede treaba că nu vrem cu niciun chip să ne debarasăm de obiceiurile proaste.

Înghesuiala cea mai evidentă e la casă, am senzația că cetățenii ăștia nu au auzit nimic despre măsurile de protecție sanitară. La un moment dat simt cum o femeie din spatele meu se lipește de mine. Mă întorc revoltat, mi-e jenă pur simplu de situația asta penibilă, și o întreb „de ce se înghesuie”. Îmi răspunde că s-a băgat în fața ei un alt bărbat care se face că nu ne aude, vorbind preocupat la telefon, iar ea practic și-a recuperat locul pierdut împingându-mă pe mine. Cozile de la cele două case seamănă izbitor de mult cu înghesuielile de pe vremea lui Ceaușescu pentru prins „orice”.

În franceză, când faci cumpărături, se spune că faci curse. Este clar că în acest moment e cel mai bine să limităm numărul de  curse la cât mai puține. Am avut senzația că în magazinul ăsta oamenii continuă să-și ducă viață ca și până acum, se plimbă, se uită curioși, se gândesc apoi se răzgândesc, mai stau de vorbă. 

Cel mai mult mă irită, și asta nu de acum, cei care încep să-și pună produsele în sacoșe abia după ce ultimul produs a fost scanat și apoi plătesc. Bineînțeles că mai durează până își caută portmoneul în genți fără fund, până scot banii, mai fac câte o remarcă de spirit negustată de nimeni. Toată lumea spune că trebuie să stăm acasă, însă unii aleg să stea prin magazine. Mai ales în condițiile în care s-a spus foarte clar că vârstnicii sunt cei mai vulnerabil chiar nu înțeleg de ce aleg să se expună în felul acesta.

Înghesuiala la noi e sport național, avem campionate regionale, în orașe, comune și sate. Există campioni experimentați, înfrângeri și victorii, tehnică și regulamente. Realitatea e că înghesuială e o dovadă crasă de primitivism, lipsă de civilizație, amintire de pe vremea foametei din comunism. Dar astăzi,  mai mult mai mult ca oricând, evitarea aglomerației e o măsură fundamentală de igienă. Poate ajunge virusul ăsta să ne mai civilizeze. Abia acum înțeleg de ce în Italia intră doar câte 20 de persoane în magazine iar la coadă stă câte un polițist care se asigura că se păstrează o distanță corespunzătoare. Oamenii nu vor să înțeleagă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Nu mă miră.Nesimțirea , nepăsarea și ignoranța e tipic românească.Mai frecventă la cei născuți în comunism.
    • Like 3
    • @ Dorin
      Nume check icon
      Nu neaparat. Nici generatiile dupa '90 nu prea au cei sapte ani de acasa
      • Like 5
  • "Cel mai mult mă irită, și asta nu de acum, cei care încep să-și pună produsele în sacoșe abia după ce ultimul produs a fost scanat și apoi plătesc". Oh, slava Domnului, credeam ca sunt singur!... De fapt e ceva care ma irita si mai mult: dezinvoltura cu care scot tacticos portmoneul dintr-o geanta foarte aglomerata, cum cauta bancnotele din tot felul de buzunarase ale portmoneului... Si asta cand daca ochii de la coada ar putea ucide ar cadea izbiti. Ce ma termina e faptul ca eu sunt teribil de stresat sa nu pierd vremea altora (si a mea, desigur) cand exista alternativa de a nu o face.
    PS: da, nu luam in calcul persoanele in varsta care au problemele specifice de mobilitate, acolo e altceva. Doar ca in perioada asta ei ar trebui sa-si reconsidere decizia de a face cumparaturi direct. Sa apeleze la cineva - familie, vecini.
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult