Foto: Guliver Getty Images
Nu număr cazurile noi apărute de la oră la oră, mă gândesc că, exponențial vorbind, cu cât creșterea e mai mare, cu atât va determina un dezechilibru mai mare pe un termen și mai lung.
Niciuna dintre schimbările prin care trecem zilele astea nu mă neliniștește la fel de tare precum perspectiva incertă a lunilor viitoare.
„#Wfh”, spre exemplu, deși un experiment pentru piața de muncă din România, nu e nimic nou pentru multe joburi globale sau regionale cu angajați care lucrează de la distanță și care fac o treaba excelentă de la care putem învăța foarte multe. De la ei nu am auzit să își pună atâtea întrebări: cum lucrăm? cum împăcăm timpul personal cu cel de birou? ce citim? ce gătim?
Pentru mulți este ‚business as usual’. La noi e mai greu. O dată pentru că e ceva nou dar mai ales pentru că mulți au învățat să performeze doar de frică și nu din responsabilitate.
Acum însă, nu doar că adoptăm un mod de lucru nou, trebuie să ne adaptam și la alt context, cel în care nu știm ce va urma. Aceasta este noutatea și de-abia lucrul acesta schimbă modul în care trăim și lucram zilele acestea.
Cât va dura?
Nu se știe și nimeni nu poate prezice cu exactitate. Oricât va dura, va avea efecte pe termen lung în toate aspectele vieții. Dar mai ales în cel medical.
Un sistem medical care a intrat în această situație cu multe probleme nerezolvate va fi complet vulnerabil chiar și în situații normale, de zi cu zi. Atât din punct de vedere financiar, cât și uman.
Sunt spitale care au intrat în această criză fără să aibă acreditarea de funcționare. Totul se va amâna și reprioritiza. Sunt secții, cum ar fi cea de ORL, în care medicii nu au nici acum echipament de protecție. Măști, adică. Nu vorbesc de lucruri mai sofisticate. Și ORL-ul este o secție de linie 1 în această situație.
Nu sunt fonduri, dar nici organizare nu este. Și asta pentru că mulți manageri de spital sunt puși în situația pe care nu au practicat-o până acum: să ia decizii clare și să creeze proceduri interne. Totul merge lent. Iar din genul acesta de situație nu ieși bine decât dacă gândești si acționezi fulger. Și dacă toată echipa de sub tine e antrenată să răspundă la genul acesta de coordonare.
Cum navighezi în business cu această incertitudine? Ce poți să planifici și ce poți executa acum fără să ai orizontul liber?
Acum e momentul să faci bine ce ai de făcut azi. Să ții frâiele task-urilor și echipei, să minimizezi greșelile sau lipsa eficienței în procese. Nu va fi timp să repari ce faci greșit acum. Când ne vom reîntoarce la „business as usual” vom recupera cu toata viteza tot ce vom pierde în această perioadă.
Teama sau, și mai rău, adaptarea la un aparent context de confort (ziua trece, leafa merge) vor avea repercusiuni vizibile și imediate. Din acest punct de vedere, nu va mai fi ca înainte, din fericire.
Cum ne uităm la viitor?
O mare parte din felul în care ne vom redresa ține de fiecare dintre noi, de cum se organizează și de cât de vizionar sau aplicabil va răspunde nevoilor din piață. Nu va anunța nimeni la televizor cu titlu de breaking news, gata s-a terminat, de azi totul se întoarce la normal. Fiecare moment este un alt context, cu deciziile și oportunitățile lui.
E greșit să spunem că acum totul se oprește când de fapt, „acuitatea” de business fix acum trebuie să funcționeze la turație maximă. Chiar dacă se vor închide fabrici, magazine, chiar dacă se pun de hold proiecte. Să te frămânți cum să le faci să funcționeze, să automatizezi procese, să găsești soluții noi pentru business-ul tău - la toate acestea trebuie să te gândești acum.
O altă parte, la fel de importantă, ține de modul în care autoritățile vor sprijini financiar această redresare prin măsuri fiscale adoptate pentru o perioadă mai lungă de timp. Antreprenorii, business-uri mari sau mici nu cer acest lucru ca să stea liniștiți că există o plasă de salvare. Sunt oameni care de-a lungul multor ani au dezvoltat business-uri solide pentru ei, pentru angajații lor și care au contribuit semnificativ la bugetele de stat. Au muncit și asta vor face în continuare. Și nu, nu trebuie privită ca pe o rugăminte și nici ca pe un favor personal. Este singurul mod în care cu toții putem să ne gândim cu optimism la viitor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.