Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cătălin Cîrstoveanu, medicul copiilor, s-a mutat la spital și le transmite colegilor doctori să reziste: „E o onoare că ne facem treaba în condițiile astea, iar unii o fac în condiții foarte grele. Vom trece și peste asta!”

„Ne facem datoria”, declară Cătălin Cîrstoveanu, șeful Terapiei Intensive nou-născuți de la Marie Curie: „Avem 30 de copii de bolnavi, unii dintre ei în stare gravă. La terapie neonat, ne facem treaba”, spune medicul. Mutat în spital în această perioadă, el anunță măsurile speciale luate în secție și păstrează legătura cu o colegă asistentă, depistată cu covid. Contactă a lucrătorului ADP care a mințit autoritățile, asistenta este asimptomatică, în stare bună, și e îngrijită la Spitalul Victor Babeș. Cîrstoveanu are un mesaj pentru colegii săi medici: „Avem nevoie de doctori. Cred că cei care acordă consultații cronice le-ar putea amâna o perioadă, iar celor care lucrează la foc continuu – e o onoare că ne facem treaba în condițiile astea, iar unii o fac în condiții foarte grele. Stau o săptămână la spital și apoi pleacă două săptămâni la izolare. Și oamenii ăștia nu se mai plâng de nimic. Cu inteligență, proceduri medicale și credință în Dumnezeu, vom trece și peste valul ăsta de epidemie. Să nu uităm că nu avem niciun deces în România și că epidemia e la început”.

30 de copii sunt internați la acest moment în secția de la „Marie Curie”, cu trei în plus față de cele 27 de locuri disponibile, în timp ce alți 21 se află încă pe lista de așteptare. „Trei au plecat acasă și urmează să mai externăm un copil zilele acestea”, spune doctorul Cîrstoveanu. Toți cei externați sunt asimptomatici, în stare bună.

„Au plecat cu indicații clare: să stea acasă, izolați, în următoarele două săptămâni. Nicio persoană bolnavă să îi viziteze; rămân acasă. Sunt pacienți cu probleme ale aparatului respirator, mulți prematuri care au stat sub tratament antibiotic, au fost ventilați mecanic, cu boli cardiace unii dintre ei. Ei sunt receptivi la infecții virale. Să stea separat - este recomandarea pe care o facem la externare tuturor pacienților noștri: cel puțin o lună de zile să fie feriți de orice fel de viroză respiratorie, iar primele două săptămâni să fie de izolare, la domiciliu, având în vedere contextul”, afirmă categoric medicul.

Alături de medici, asistenții medicali care au asigurat îngrijirea noilor-născuți în noaptea de 15/16 martie

În ceea ce-i privește pe ultimii micuți internați în secție, aceștia sunt urgențe, copii cu malformații cardiace: un cord hipoplazic, o stenoză pulmonară și un retur venos total aberant fiind diagnosticele. Din fericire, în această perioadă e în desfășurare misiunea de la Cardiochirurgie, organizată cu ajutorul asociației Inima Copiilor. Cei patru medici se străduiesc să salveze cele mai grave cazuri aici având în vedere situația generală: spitalele din Europa nu mai primesc pacienți din afară, iar zborurile către Italia sunt sistate. Practic, acești copii nu aveau nicio șansă. „Venită de la Londra, doctor Hyam Mahmoud, cardiolog intervenționist, a rezolvat într-o primă fază stenoza pulmonară dilatând-o”, explică Cîrstoveanu. „Copilul e bine, e detubat. Cel cu retur venos total aberant a fost rezolvat de doctorul Tammam Youssef, cardiochirurg, iar acum e pe dializă, încercăm să îl salvăm. Vedem ce decizie ia dr Tammam în cazul cordului hipoplazic”. 

Îți recomandăm

În plină epidemie de infecții respiratorii, din cei internați în secție un singur nou-născut a avut virus sincițial respirator, o viroză care face ravagii. Ventilat non-invaziv, copilul e bine acum și urmează să fie externat cât mai repede, asigură dr Cîrstoveanu.

„Copiii sunt în siguranță”, precizează acesta – „sunt în boxe individuale, cu clima sterilă, lumină UV și beneficiază de măsuri de izolare specifice medicale și de toată priceperea noastră; a medicilor și asistenților din secție”.

Imaginea pe care o vedeți a fost realizată în urmă cu câteva ore în secția de Terapie Intensivă nou-născuți de la „Marie Curie”, unde doctorii Cătălin Cîrstoveanu, Ileana Bărăscu, Luminița Nine și rezidentul Ruxandra Chircă erau de gardă. 

Dr. Cîrstoveanu s-a mutat în spital, la propriu, în această perioadă: „E normal să fim aici. E o temere colectivă îngrozitoare, pe care îmi amintesc că nu am mai simțit-o de la cutremurul din 1986”, spune medicul. „Ne facem datoria: avem 30 de copii bolnavi, mulți dintre ei în stare gravă. Unii sunt operați pe inimă, unii sunt pe aparate de respirat, alții sunt cu diverse malformații și, ca atare, nu avem timp de alte lucruri.

Sigur că există temere.

Noi ne simțim foarte bine, nu avem simptomatologie virală. Luăm vitamina C. Încercăm să mâncăm sănătos și să ne și odihnim, ceea ce e foarte important”.

Administrativ, Cîrstoveanu spune că în secție sunt dezinfectanți și măști și anunță măsurile speciale luate: „Avem cinci lămpi UV extrem de puternice pe toată secția, 200W fiecare – cum am văzut că se folosesc acum la Shanghai - , dar vor urma încă zece, am achiziționat niște detergenți speciali și am reconfigurat activitatea în secție. Rezidenții mici au fost împărțiți în două grupe – dimineața și seara, iar cine folosește transportul în comun stă acasă până trece valul infecțios. Avem și o colegă asistent medical care a rămas în secție, eu sunt aici, non-stop. Avem 30 de copii. Când unul dintre noi e depistat pozitiv plecăm acasă sau la spital, unde se impune. Cu inteligență, cu pricepere medicală, cu vitamina C, cu D3, cu odihnă și credință în Dumnezeu vom trece și peste valul ăsta epidemic”, mai spune Cîrstoveanu, șeful celui mai performant centru de terapie intensivă neonatală din România.

Locurile acestuia însă – 27 - sunt prea puține. Pe lista de așteptare, ce poate fi consultată online, în orice moment, accesând e-neonat.ro, se află permanent copii în stare critică care așteaptă să fie salvați. Unii dintre ei mor așteptând. „Noi tratăm 60%-70% dintre nou-născuții cu probleme critice. Ce facem cu restul?”, întreabă medicul.

Actuala secție de Terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Clinic de Urgență „Marie Curie” a fost construită în 2012 printr-un parteneriat al Fundației Vodafone România cu Asociația Inima Copiilor. Secția a devenit neîncăpătoare pentru copiii care au nevoie de asistență medicală specializată, astfel încât în decembrie 2019, Fundația a anunțat extinderea acesteia. Poți sprijini proiectul trimițând un SMS cu textul BINE la 8844.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult