Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Corupția ucide! Câți dintre noi au înțeles asta la un an după #Colectiv

Proteste #Colectiv

photo icon Proteste #Colectiv Sursa: facebook.com

Poate că jumătate din ei erau la serviciu în seara aceea.”- Victor Ponta, martie 2016. 

"Tragedia de la Colectiv a atins cel mai sensibil nerv al națiunii române (...) Oamenii au arătat clar ce asteaptă: schimbare (...) A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă (...) Politicienii au înțeles foarte târziu că nu pot ignora voința poporului."- Klaus Iohannis, 4 noiembrie 2015.

Am fost înlăturați de la guvernare în mod nedemocratic”- Liviu Dragnea, septembrie 2016.

"Să nu credem că se vor mai întâmpla minuni. Până în 11 decembrie nu vor mai fi minuni, Doamne Ferește, nu știu în ce să bat să nu mai se organizeze încă vreun Colectiv sau ceva"- Victor Ponta, septembrie 2016.

Ponta şi-a dat demisia după ce a fost informat că trupe din astea care au luptat în Piaţa Taksim şi Piaţa Maidan urmează să atace Guvernul. Avea următoarele opţiuni: să spună jandarmilor apăraţi Guvernul sau să plece. Şi Ponta a ales să plece”- Sebastian Ghiţă, septembrie 2016.

A trecut un an de la tragedia #Colectiv, în care au murit 64 de tineri veniți la concertul GoodBye to Gravity. Alte câteva zeci au fost răniți, tratați în România, umpluți de infecții intraspitalicești și în cele din urmă, o parte din ei, trimiși la spitalele din Europa pentru a fi salvați. A căzut guvernul, a venit un altul, de tehnocrați. 

Am aflat despre dezinfectanții diluați din spitalele românești, am văzut cum în saloanele de la noi pacienții sunt mâncați de viermi, dar și cum nava spațială pentru arși de la Floreasca era un foarte bun aparat pentru tratamente împotriva îmbătrânirii. Au rămas fără titluri de doctor, după ce CNATDCU a constatat că tezele sunt niște plagiate, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Tobă, Florentin Pandele, Robert Negoiță.

Am votat la alegerile locale din 2016, iar în unele orașe, primarii au câștigat din pușcării. În Baia Mare, Cătălin Cherecheș a ieșit din închisoare pentru 20 de minute ca să depună jurământul ca primar. După ce și-au preluat mandatele, primarii din București au alocat bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului. La Sectorul 1, consilierii USR au împiedicat alocarea către Catedrala Neamului a 10 milioane de lei vechi. 

Pe listele PSD de la Iași, pe locurile eligibile, se află fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Cel care îi asigura pe toți românii, la televizor, că toate spitalele care îngrijeau răniții din #Colectiv au tot ce le trebuie. Tot la Iași, fostul primar Nechita, cel care a tăiat teii de pe bulevarde și este cercetat în mai multe dosare de corupție va candida din partea PRU ca să ajungă în Parlament. 

Ce a învățat România după #Colectiv? A fost o răscoală de mici dimensiuni, sau începutul unei revoluții? Suntem mai buni, mai răi, mai atenți la rolul de cetățeni? Avem o clasă politică nouă? Sunt instituțiile statului mai responsabile? Cererile celor care au ieșit să protesteze împotriva corupției după incendiul din #Colectiv au rămas pe pancarte sau au fost rezolvate?

În octombrie 2016, parlamentarii PSD au eliminat 102 taxe și impozite printr-un pachet legislativ care a fost votat în 15 zile. În 27 de ani, România nu a terminat complet nicio autostradă, a construit un singur spital (oncologie, la Iași), iar pe căile ferate se merge cu o viteză mai mică decât cea din prioada interbelică. Compania națională TAROM a retras ieri, la Madrid, ultimul avion Airbus A310 din flotă, cumpărat în 1992

În 11 decembrie 2016 sunt alegeri parlamentare. 

Vă propun să priviți această galerie foto, durează un minut. Sunt imagini culese de pe internet, imagini surprinse la protestele de după tragedia #Colectiv. (pentru o experință completă, atât pe desktop, cât și pe telefon, apăsați pe fotografii și apoi treceți prin galerie folosind săgețile înainte/ înapoi sau gestul swipe în cazul terminalelor mobile)

Ce s-a schimbat în voi, în ultimul an, după tragedia națională #Colectiv?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pot să vă garantez că toți parlamentarii care au votat pomenile electorale cu scutirile de taxe și măririle de salarii nu au înțeles nimic, pentru că practică în continuare cu nerușinare și pe față corupția. Ce înseamnă a cumpăra voturi cu promisiuni neacoperite? Eu zic că este corupție! Pentru că se amanetează viitorul tinerilor, aceștia ar trebui să știe că degeaba au ieșit în stradă la tragedia de la Colectiv, degeaba au ieșit la vot la alegerile prezidențiale, dacă nu ies masiv la vot la aceste alegeri pentru a contracara demagogia și corupția actualei clase politice.
    • Like 0
  • Cu ce este mai vinovat un conducator in faptele lui, fata de cei care il sustin? ...scria intr-o carte. Ideea e ca, nimic nu se intampla fara a avea sustinere. Prea putini cetateni constientizeaza starea de fapt si cat rau ne face, si asta in mare parte din cauza nepasarii si indiferentei. Cei care circulati cu mijlocele de transport in public, dar in special cu metroul, observati cate persoane sunt deviate de la viata reala de device-urile lor. Sunt multi care nu stiu cine se perinda prin viata politica, ce decizii iau acestia pentru noi si in ce masura ne afecteaza.

    S-au dat o multime de legi care trebuiau protestate, unele au avut incercari dar fara prea mult succes.....de ce? nu e oare indiferenta si nepasare? eu zic ca este, iar cei care le propun si le voteaza stiu asta, stiu ca indiferent ce ar vota ei, noi tot o sa stam in banca noastra. Daca ar fi vot uninominal, pe persoana, poate ar iesi mai multa lume la vot dar in conditiile in care se voteaza pe liste, nu ai garantia de persoane noi intrucat, masinaria de partid promoveaza cantitatea nu calitatea.

    Pareri si opinii se pot eminte o multime despre efecte teoretice, dar realitatea care se vedere este cam una singura.....multi n-au inteles/constientizat ca, coruptia ucide, drept dovada fiind faptul ca autoritatile, partidele, spitalele, parlamentul, votul, media anchetelor, functioneaza la fel, dar noi, nu avem nimic de comentat/schimbat.

    • Like 0
  • Singura solutie, deocamdata, este sa iesim masiv la vot! Toti indecisii, scarbitii de soarta (pe buna dreptate!), pesimistii, comozii (sunt destui) , toti sa mearga si sa voteze. Nu putem scapa de sleahta asta altfel! Sa nu mai decida 15% pentru tot neamul (ca in Bucuresti, la alegerea primarului general!!!)
    • Like 0
  • Înainte să citesc acest articol am citit foarte multe comentarii la o postare pe de Facebook în care se cerea ca parlamentarii să fie plătiți cu salariul minim pe economie. După ce am citit comentariile acelea am înțeles că nu doar corupția ucide, ci şi prostia. Erau sute de români care credeau că problemele României se vor rezolva astfel, unii chiar cereau desființarea Parlamentului, crezând că asta ne va rezolva problemele. Niciunul nu se gândea că fără Parlament nu există democrație, că suntem şi noi vinovați pentru cei care ajung în Parlament, că doar noi i-am votat, că poate dacă nu ar mai vota hoți, în Parlament ar ajunge şi oameni de valoare şi cinstiți, care ar merita mai mult decât salariul minim. Poate ar trebui să ne gândim cu toții înainte să votăm că şi prostia ucide, nu doar corupția.
    • Like 0
  • Ponta impreuna cu guvernul lui de sarlatani, impostori, incapabili, bstjocoritori, arivisti a demisionat ca, la cateva luni, sa puna mana pe intreg bucurestiul, prin partidul din care face parte. Grav!
    • Like 2
  • Mulți văd, puțini pricep! Ce a învâțat publicul dintr-un astfel de eveniment (cumulat cu altele, vezi cazul polițistul Gigină) vom vedea pe 11 decembrie. Și, suprinzător sau nu, ar trebui să se resimtă învâțăturile pe care poporul le-a tras la toate alegerile, de orice fel. Sunt multe semne de întrebare a căror răspunsuri se regăsesc în spatele ușilor instituțiilor politice, răspunsuri care de cele mai multe ori rămân încuiate și sigilate, ascunse de ochii șu urechile contribuabililor. Taxe numeroase, prețuri ridicate, nivel de trai scăzut, promisiuni multiple, speranțe ciobite...până când? Refuz să cred că asta este România. Tot ce pot crede este că asta este o Românie înrobită!
    • Like 1
  • check icon
    Pacat pentru cei ce au murit, e greu pentru cei ce mai traiesc, e greu pentru familiile tuturor. Sa incercam sa fim putin practici: urmarile acestor accidente se puteau evita daca in oricare sala publica din Romania se instalau detectoare de fum si stropitori/sprinkler-e. Si nu inteleg de ce pina acum, la un an de la tragedie, nu exista in legislatia romaneasca o astfel de obligatie, chiar si cu niste termene de realizare in timp si cu obligatie expresa pentru orice constructie noua. Cinic vorbind, ieseau uzi toti de acolo, dar ieseau in viata. Eu am detector de fum si la orice prajeala mai serioasa striga!
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Tot ce s-a intamplat dupa aceasta tragedie e tipic Romaniei dupa '89. Ne umflam, explodam, juram sa schimbam totul, iar in final revenim la ce a fost in trecut si mergem mai departe pana la urmatoarea lovitura. Nu avem modele, nu avem repere, nu suntem in stare sa ducem o treaba pana la cap si (ne) macinam in gol - unii cedeaza si pleaca departe, altii traiesc o frustrare crescanda zi de zi, iar grosul se multumeste sa se bucure de firmiturile care ajung la ei...
    • Like 1
    • @ Liviu
      check icon
      Nu vorbiți la pers. I plural, spuneți despre dv. ori despre cineva cunoscut. Unii avem repere foarte clare, poate unele greșite, dar avem. În jocul de bridge este un principiu de aur: mai bine un plan de joc prost decît nici un plan de joc; dacă e primul caz, îl corectezi data viitoare, dacă e cazul al doilea (cazul României), este timp pierdut, mai bine nu mai joci. Iar în Unix mai este alt principiu, și el de aur: think twice before you type.
      • Like 0
    • @
      Liviu check icon
      Vorbesc la persoana I plural pentru ca toti suntem in acceasi oala. Romania nu merge si e vina noastra ca societate pentru asta.
      Cei ca dumneavoastra cu repere clare nu reusesc, nu vor si/sau nu au puterea sa le arata celorlalti de ce trebuie asa si nu altfel, astfel ramanem intr-un status quo perpetuu.
      • Like 1
    • @ Liviu
      Dl. Liviu, cred că tot nu ați înțeles unde vroia să bată Pan. Cuvintețe tastate de dvs. sunt încărcate cu un pesimism acerb. Nu cumva credeți că asta vrea sistemul de la popor? Nu oare cumva asta se dorește de fapt și de drept? Un popor pe jumătate adormit/hipnotizat de mizeriile mediatizate zilnic la T.V./radio, iar cealaltă jumătate îmbibat în acest pesimism care practic îl trage în jos. Dl. Liviu, bunicu obișnuia să îmi spună: încerci și este posibil să nu reușești, dar dacă nu încerci te asigur că nu vei reuși în veci. Dacă poporul doarme în continuare pe el și crede că nimic nu se mai poate întâmpla pentru a schimba ceva în bine (așa cum dvs. o afirmați) TOTUL este pierdut. Paradoxal, avem un imn național care ne îndeamnă de zeci de ani să facem ceva: să de deșteptăm!
      • Like 1
    • @
      Si cati aplica principiile astea? Aia care se duc la vot pentru o punga de malai? Sau aia care sunt inca in scoala si habar nu au pe ce luma traiesc, in schimb viseaza "sa cada bani din cer"?
      • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      Si cati se desteapta? Cati se lovesc zilnic de taxe idioate, birocratie, coruptie la orice nivel? Prostie la un nivel alarmant? Lipsa de atitudine, de responsabilitate, lenevie? Nu e pesimism, e doar realitate. E bine sa fii optimist, dar e mai bine sa fii realist si sa vezi ca nu te poti increde in nimic in tara asta.
      • Like 0
    • @ Liviu
      Masele nu au capacitatea de a iesi in strada. Daca nu-i organizeaza cineva nici nu realizeaza ca ar trebui sa iasa. S-a vazut asta in atatea cazuri.
      • Like 0
    • @ Liviu
      check icon
      Ei, Liviu dragule, dacă ar fi să fie ce vreau eu... nu e vorba de vrut, e de putut. Dar observația că pers. I pl. rămîne valabilă. Și încă una: NU face observații altora ce să facă, spune la pers. I sing. „ce am făcut eu”, asta, asta, asta... Este totdeauna foarte ușor să acuzi, e mult mai greu să treci pe răboj propriile realizări. Ia încearcă.
      • Like 0
  • #Colectiv nu este cauza unei "treziri a conștiinței civice" sau "începutul unei revoluții". Este doar o erupere a sentimentelor ce duc la ce am scris mai sus. Acele proteste erau urletele de furie ale unui animal abuzat de 25, nu, 65 de ani. Eu zic că lumea s-a cam prins că așa nu se mai poate. De la Roșia Montană încoace am avut mai multe proteste mari și mai multe schimbări decât în restul anilor de democrație, detașat. Politicieni tot aceiași sunt. În mare parte și alegătorii. Însă acum avem ceva, presă sau Facebook sau spirite dacice, care ne permite să vedem aceste lucruri, să știm și să ne oripilăm că avem primari penali. La Buzău am avut, până de curând, același primar nenorocit, votat din inerție. Acum a venit altul, recunosc, PSD, care a început să taie din tumoarea mafiei locale, luptându-se cu toată suflarea administrativă a județului. În toată țara s-a format USR, care-i ca un conglomerat de partide mici/locale, și care se arată a fi cel mai bun vector de schimbare pe care l-am avut de pe vremea monarhiei încoace. Vă mirați că ne mănâncă viermii în spitale? Eu mă mir că am aflat, mă mir că se vorbește, mă mir că interesează pe cineva. Mă mai miră că atâta lume este interesată de etnogeneza României, că se fac dezbateri pe tema romanizării, cu tabăra tracă câștigând teren. Nu mă miră că românii nu s-au trezit încă. Mă miră că o fac. De mic că întrebam, nu dacă plec, ci unde. Acum, când mai am doar niște liceu înainte, știu cu siguranță: nu plec nicăieri.
    • Like 1
  • 1. O tragedie. 2. Un foc de paie. 3. Alte măști, aceeași scenă. O scenă dedicată exclusiv tragediilor. În pauze se joacă aceleași comedii politice. Cu ipocrizia de rigoare. Ce ghinion pe capul lor că azi e duminică. Trebuie să își sacrifice prețiosul lor timp liber ca să presteze 2-3 lacrimi de crocodil. Dar ce oportunitate! Chiar acum, înainte de alegeri. Merită efortul. Cât despre familiile celor morți și despre supraviețuitori, nu știu ce să spun. Nu există cuvinte. "Odihnească se în pace"? Ar fi o ironie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult