Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Coșea: În România există încă un foarte important aspect speculativ în legătură cu piața imobiliară

Creșterea veniturilor duce inevitabil și la majorarea prețurilor pe piața imobiliară, a spus profesorul de economie Mircea Coșea, invitat joi seara la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

În opinia lui, creșterea prețurilor pe piața imobiliară din România va continua.

„Va continua, pentru că există o mai mare posibilitate de manevrare a sumei de bani aflate pe piață. Creșterea veniturilor duce inevitabil și la așa ceva”, a punctat economistul Mircea Coșea, care spune că în viitoarea perioadă trebuie să ne așteptăm și la o creștere cu până în 2% a inflației, ca efect normal al creșterii consumului.

Întrebat dacă unei persoane i-ar recomanda să cumpere sau să își vândă apartamentul, Coșea a răspuns că se abține să dea un verdict, și că în România există încă un foarte important aspect speculativ în legatură cu piața imobiliară.

Sunt încercări legislative - precum Legea Dării în plată - , care la prima vedere sunt în avantajul celui care a luat credite, dar care nu știu ce efecte vor avea în timp

„ Piața imobiliară din România nu e atât de bine structurată astfel incât să existe posibilitatea unor orientări spre vânzare sau cumpărare. Sunt mulți factori conjucturali. Mă abțin să dau un verdit, pentru că nu știu exact care sunt efectele programului Prima Case. Am auzit de la domnul Petrescu, care răspunde acum de Fondul de Garantare a IMM, fostul ministru al economiei, că în acest fond peste 60% e reprezentat de Prima Casă”.

„În al doilea rând cred că în România există cred încă un foarte important aspect speculativ în legătură cu piața imobiliară și mai există aceste încercări legislative, care la prima vedere sunt în avantajul cumpărătorului sau a celui care a luat credite, dar care nu știu ce efecte vor avea în timp, pentru că efectele pot fi importante, mă refer la Legea Dării în plată și alte proiecte care sunt acum în discuție”, a mai spus Coșea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cresterea preturilor in imobiliare este direct proportionala cu cresterea creditarii si a dobanzilor in finantarea acestui sector. Acest lucru a dus in trecut si va duce si in viitor la supraevaluarea pretului unui imobil. Manipulare si specula, acestea sunt caracteristicile pietei imobiliar-bancare, e simplu de inteles : vor sa se imbogateasca rapid, intrebarea este daca voi o sa-i ajutati? Eu nu.
    • Like 0
  • Cresterea preturilor in imobiliare este direct proportionala cu cresterea creditarii si a dobanzilor in finantarea acestui sector. Acest lucru a dus in trecut si va duce si in viitor la supraevaluarea pretului unui imobil. Manipulare si specula, acestea sunt caracteristicile pietei imobiliar-bancare, e simplu de inteles : vor sa se imbogateasca rapid, intrebarea este daca voi o sa-i ajutati? Eu nu.
    • Like 0
  • check icon
    Se va repeta coșmarul din 2008-2009? Cu siguranță! Întrebarea este nu dacă, ci când: iar ciclul crizelor pare a fi din ce în ce mai scurt, ceea ce ne arată că actualul sistem economic nu mai funcționează corect și se cere înlocuit! Aici, avem o problemă: cu ce poate fi schimbat în bine?
    Vom afla probabil abia când criza va deveni perpetuă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult