Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Coșea: În România există încă un foarte important aspect speculativ în legătură cu piața imobiliară

Creșterea veniturilor duce inevitabil și la majorarea prețurilor pe piața imobiliară, a spus profesorul de economie Mircea Coșea, invitat joi seara la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

În opinia lui, creșterea prețurilor pe piața imobiliară din România va continua.

„Va continua, pentru că există o mai mare posibilitate de manevrare a sumei de bani aflate pe piață. Creșterea veniturilor duce inevitabil și la așa ceva”, a punctat economistul Mircea Coșea, care spune că în viitoarea perioadă trebuie să ne așteptăm și la o creștere cu până în 2% a inflației, ca efect normal al creșterii consumului.

Întrebat dacă unei persoane i-ar recomanda să cumpere sau să își vândă apartamentul, Coșea a răspuns că se abține să dea un verdict, și că în România există încă un foarte important aspect speculativ în legatură cu piața imobiliară.

Sunt încercări legislative - precum Legea Dării în plată - , care la prima vedere sunt în avantajul celui care a luat credite, dar care nu știu ce efecte vor avea în timp

„ Piața imobiliară din România nu e atât de bine structurată astfel incât să existe posibilitatea unor orientări spre vânzare sau cumpărare. Sunt mulți factori conjucturali. Mă abțin să dau un verdit, pentru că nu știu exact care sunt efectele programului Prima Case. Am auzit de la domnul Petrescu, care răspunde acum de Fondul de Garantare a IMM, fostul ministru al economiei, că în acest fond peste 60% e reprezentat de Prima Casă”.

„În al doilea rând cred că în România există cred încă un foarte important aspect speculativ în legătură cu piața imobiliară și mai există aceste încercări legislative, care la prima vedere sunt în avantajul cumpărătorului sau a celui care a luat credite, dar care nu știu ce efecte vor avea în timp, pentru că efectele pot fi importante, mă refer la Legea Dării în plată și alte proiecte care sunt acum în discuție”, a mai spus Coșea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cresterea preturilor in imobiliare este direct proportionala cu cresterea creditarii si a dobanzilor in finantarea acestui sector. Acest lucru a dus in trecut si va duce si in viitor la supraevaluarea pretului unui imobil. Manipulare si specula, acestea sunt caracteristicile pietei imobiliar-bancare, e simplu de inteles : vor sa se imbogateasca rapid, intrebarea este daca voi o sa-i ajutati? Eu nu.
    • Like 0
  • Cresterea preturilor in imobiliare este direct proportionala cu cresterea creditarii si a dobanzilor in finantarea acestui sector. Acest lucru a dus in trecut si va duce si in viitor la supraevaluarea pretului unui imobil. Manipulare si specula, acestea sunt caracteristicile pietei imobiliar-bancare, e simplu de inteles : vor sa se imbogateasca rapid, intrebarea este daca voi o sa-i ajutati? Eu nu.
    • Like 0
  • check icon
    Se va repeta coșmarul din 2008-2009? Cu siguranță! Întrebarea este nu dacă, ci când: iar ciclul crizelor pare a fi din ce în ce mai scurt, ceea ce ne arată că actualul sistem economic nu mai funcționează corect și se cere înlocuit! Aici, avem o problemă: cu ce poate fi schimbat în bine?
    Vom afla probabil abia când criza va deveni perpetuă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult