Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Ce sprijin i-a dat statul Simonei Halep ca să-i ceară taxă de solidaritate?” - Mircea Coșea, În fața ta, la Digi24

Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 declarația premierului Mihai Tudose care a spus că statul a creat condiții pentru ca unii oameni să câștige foarte mulți bani, așa că la rândul lor aceștia trebuie să fie solidari cu statul.

„Este o declarație nu numai criticabilă, ci condamnabilă , din mai multe motive: ataci un lucru necesar în societatea românească, crearea unei elite de carieră. Avem nevoie de elite, nu mai suntem într-un stat proletar, ne place sau nu, unii au salariu mai mare impozitat. Care sunt avantajele pe care statul i le-a dat? Exemplu: Simona Halep – ea câștigă bine. Ce sprijn i-a dat statul, de ce trebuie să impozitezi? Care sunt oamenii cu avantaje din partea statului? Sunt nomenclaturiștii?”, a întrebat retoric Mircea Coșea.

Simona Halep (Foto: Guliver Getty Images)

În opinia lui Mircea Coșea este important ce va face statul cu banii din taxa de solidaritate, dând ca exemplu banii din taxa pentru autostrăzi care au ajuns la Trezorerie, iar din ei nu se poate spune că s-au construit autostrăzi. 

„De ce trebuie ca un om care muncește foarte mult, care nu se bazează pe egalitarismul comunist., care are o responsabilitate foarte mare să dea din banii lui ca să-i întrețină pe cei care nu muncesc și care primesc ajutoare sociale de ani de zile și care refuză locuri de muncă”, a spus Coșea. El a afirmat că autoritățile ar trebui să prezinte o listă cu țările în care funcționează taxa de solidaritate care se aplică pe veniturile persoanelor fizice, nu pe avere, însă el crede că această măsură fiscală este pe cale de dispariție pentru că nu dă rezultate. 

Solicitat să spună dacă taxa de solidaritate este un eufemism pentru introducerea impozitului progresiv și renunțarea la cota unică, Coșea a confirmat.

„Este un pas spre introducerea unui impozit progresiv. E un joc care ar trebui să înceteze - testarea populației -, că nu suntem într-un laborator. Solidaritatea s-a manifestat în alte țări în situații excepționale: în 1870 în Franța, acum 15 ani în Coreea de Sud. Trebuie să ai un obiectiv și trebuie să fie partajată între stat și cetățeni, pe bază de încredere reciprocă”, spune Coșea.

Întrebat dacă ar fi de acord ca taxa de solidaritate să se aplice bugetarilor foarte bine plătiți din companiile de stat, analistul economic a încuviințat și a adăugat că există metode și mai bune de eradicare a acestui „furt”, metode folosite și în multinaționale, precum fixarea unei limite în retribuirea șefilor companiilor de stat, care sunt numiți în baza unui clientelism politic.

Prim-ministrul Mihai Tudose a precizat luni că la Ministerul Finanțelor se fac simulări în ce privește  taxa de solidaritate, măsură despre care spune că nu știe dacă va fi aplicată de anul viitor.

„Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a spus luni premierul Tudose.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, de la ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Urmăresc de multă vreme opiniile d-lui prof. Mircea Coșa, pentru poziția corect economică pe care o reprezintă și pentru felul limpede și mai ales argumentat al acestora.
    Toată aprecierea și pentru chestiunile din acest material!
    • Like 0
  • Da o taxa pe leneveala sau betivaneala de ce nu bagă statul ? Sau pe prostie ?
    • Like 1
  • Sa zicem ca orice venit este impozabil.Bun.Ok.Normal.Din venitul impozitat deja i-ti cumperi o casa,o masina,un teren,pe care iar platesti impozit ca...de ce?Ca ti-ai cumparat casa din banii impozitati deja in loc sa-i bei cu pitipoancele??? Simona e data ca exemplu,dar mai sunt o gramada de fosti oameni de valoare intr-o vreme care numai n-au murit de foame la batranete datorita recunostintei "vesnice" a partidului,tarii,blablabla,etcetera! Nea primu', nu stiu cum se face ca mereu e prin miriste.Ba ca a gasit(nu de capu' lui) o noua metoda de muls vaca oricum(stearpa sau nu) si zice mai apoi ca s-a "cam pripit", acum cu taxa de solidaritate cu dracu' de care spune ca "inca se intampla sa se lucreze,sunt simulari..."! Nu putea sa spuna simplu,fara shtouri sau ce naiba o fi insemnand ca se intampla sa se lucreze? Simulari pe la Bruxelles? Romania e in Bruxelles sau invers? Asta e prim' simulat,simulant, sau/si mai ce naiba? Domnule Presedinte, am inteles,vizati inca o tura la conducerea tarii(toti presedintii de tara vreti asta desi sa fiu al dracului daca inteleg de ce)dar chiar nu puteti pune bocancul in prag sa nu mai fie atatia...spuneti dumneavoastra ce,pe-acolo prin Olimp?Prea fac tara de cacao cu simulari,bruseluri,si idei ideologice ca sa nu scriu altfel!
    • Like 1
  • Există foarte mulţi oameni care cred că situaţia lor materială ( proprietăţi, venituri şi alte forme de bogăţie) este rezultatul meritelor lor individuale şi că cei care nu au o situaţie asemănătoare sunt mai puţin merituoşi. O asemenea concepţie ar putea fi parţial justificată doar într-o economie naturală sau într-o economie de schimb bazată numai pe troc. Pe măsură ce mecanismele economice şi sociale de creare şi distribuire a bogăţiei devin tot mai elaborate, mai complicate şi mai puţin vizibile, legătura dintre meritul personal şi mărimea avuţiei personale este tot mai greu de justificat. A subestima componenta socială cu numerosele ei pârgii de valorizare sau de înăbuşire a potenţialului individual, este o mare eroare.
    Gândindu-ne doar la cazul Simonei Halep, ne-am putea întreba ce venituri ar fi realizat din tenis dacă în România am fi avut o guvernare de tip Boko Haram. Datorează ceva mediului social care i-a favoriizat dezvoltare?
    • Like 1
  • Poziția domnului Mircea Coșea este corectă, competentă și are alianța bunului simț.Poate și sugerarea unor strategii alternative ar fi fost de dorit. Cum ar fi mai bine? Dar... De ce este atât de mare suportul electoral pentru un partid care și-a făcut o strategie din a proba nervii nației? Mă întreb. De ce ? De șase luni asistăm numai la lovituri. Și nu rămân de loc suspendați în sondaje. Cum se explică?
    • Like 0
  • Concret : ce ajutor i a dat statul Simonei Halep ? Pentru ce vrea acum bani de la ea ? Lui Năstase i a cerut cineva bani ???
    • Like 0
  • SmurfK check icon
    Taxa de solidaritate e o inepție notorie.

    Vrei să iei bani de la cei care câștigă foarte bine, oferă-le posibilitatea de a-și cheltui banii câștigați la tine în țară. Când fac 5 ore de la București la Brașov, ca să stea într-un hotel cu iz comunist, parcă nu prea le arde să mai arunce cu banii în țara ta. Când își deschid o afacere și trebuie să aștepte șase luni să obțină toate autorizațiile, poate se că se gândesc că stau bine și fără.

    Astăzi e extrem de simplu să-ți desfășori activitatea în afara țării. Îți poți face tot, de la sediu social până la punct de lucru în ce țară de pe teritoriul UE vrei tu. Ăla cu salariu mare, probabil are și afaceri. Nu i-o fi așa greu să-și mute o parte dintre ele în străinatate, poate se mută cu tot cu salariu, ca să nu-l mai taxeze statul român.

    Există taxe asemănătoare, dar nu la nivelul care se vehicula, 3000 de euro, ci la averi de milioane de euro. Acolo poți considera că o persoană câștigă mai mult decât ar putea cheltui el și urmașii lui și na, poate ar putea fi "solidar" cu ceilalți. Iar banii obținuți din taxa asta ar trebui să fie necesari, nu să fie un plus la bugetul de stat. Nu ai reuși să plătești pensiile peste 5 ani, pentru că sunt prea mulți pensionari și prea puțin salariați, atunci poate ai putea să soliciți "solidaritate" din partea persoanelor cu averi foarte mari.
    • Like 1
  • Cu riscul sa ma repet pe aici, am mai scris: in 35 de ani am cotizat la stat incepand cu varsta de 18 ani, si nu am lucrat niciodata la negru. Cand am plecat din RO acum 2 ani aveam salariu brut 7557 de lei . Nu am folosit niciodata un spital de stat, un ajutor social sau orice fel de ajutor. Nici macar cand a murit taica-miu nu am luat ajutorul de la primarie. Facultatea am platit-o. Scoala generala a fost gratis, si liceul au fost gratis, dar nu mai eu stiu cati bani au dat parintii pentru fondul clasei, fondul scolii, carti si manuale, etc. Cat despre vaccinurile facute de stat, cred ca pana la varsta asta, la cat am platit taxe si impozite (nu vorbesc numai de salariu, pe masina, pe apartment, pe ce mai am lasat de la bunici) , acopera cu mult daca nu de cateva zeci de ori ce mi-a dat mie statul. Taxa asta, daca se va aplica, va produce 2 efecte: 1 . imigratia, pentru ca aia care castiga 2000-3000E sigur nu indreapta cuie in fabrica (nu ca asta ar fi o munca nasoala) , si 2. evaziunea fiscala, munca la negru. Deci in ambele cazuri, colectare 0 la buget.
    • Like 2
  • Doar eventualele „afișări electorale” . Evident, în profitul/ statului. De fapt, a „acelui stat” din afișele electorale. A acelui stat care o determină pe Simona să treacă peste accidentările care îi limitează accesul la victoriile din turneele mari. Sigur, Simona e convinsă că sacrificiile sale sunt destinate marelui public român, acelui public aflat în căutarea unor momente fericite, menite să atenueze deziluziile vieții de zi cu zi. Numai că startul acestor momente fericite este mai mereu furat de „sirene și girofaruri” mai mici sau mai mari. Sirene și girofaruri degrabă inventatoare de taxe ți impozite.
    • Like 0
  • AJUTOARELE SOCIALE PENTRU PERSOANELE APTE DE MUNCA TREBUIE SISTATE. AJUTOARE TREBUIE DATE NUMAI LA CEI CU HANDICAP. LENEA NU ESTE HANDICAP.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult