Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 declarația premierului Mihai Tudose care a spus că statul a creat condiții pentru ca unii oameni să câștige foarte mulți bani, așa că la rândul lor aceștia trebuie să fie solidari cu statul.
„Este o declarație nu numai criticabilă, ci condamnabilă , din mai multe motive: ataci un lucru necesar în societatea românească, crearea unei elite de carieră. Avem nevoie de elite, nu mai suntem într-un stat proletar, ne place sau nu, unii au salariu mai mare impozitat. Care sunt avantajele pe care statul i le-a dat? Exemplu: Simona Halep – ea câștigă bine. Ce sprijn i-a dat statul, de ce trebuie să impozitezi? Care sunt oamenii cu avantaje din partea statului? Sunt nomenclaturiștii?”, a întrebat retoric Mircea Coșea.
În opinia lui Mircea Coșea este important ce va face statul cu banii din taxa de solidaritate, dând ca exemplu banii din taxa pentru autostrăzi care au ajuns la Trezorerie, iar din ei nu se poate spune că s-au construit autostrăzi.
„De ce trebuie ca un om care muncește foarte mult, care nu se bazează pe egalitarismul comunist., care are o responsabilitate foarte mare să dea din banii lui ca să-i întrețină pe cei care nu muncesc și care primesc ajutoare sociale de ani de zile și care refuză locuri de muncă”, a spus Coșea. El a afirmat că autoritățile ar trebui să prezinte o listă cu țările în care funcționează taxa de solidaritate care se aplică pe veniturile persoanelor fizice, nu pe avere, însă el crede că această măsură fiscală este pe cale de dispariție pentru că nu dă rezultate.
Solicitat să spună dacă taxa de solidaritate este un eufemism pentru introducerea impozitului progresiv și renunțarea la cota unică, Coșea a confirmat.
„Este un pas spre introducerea unui impozit progresiv. E un joc care ar trebui să înceteze - testarea populației -, că nu suntem într-un laborator. Solidaritatea s-a manifestat în alte țări în situații excepționale: în 1870 în Franța, acum 15 ani în Coreea de Sud. Trebuie să ai un obiectiv și trebuie să fie partajată între stat și cetățeni, pe bază de încredere reciprocă”, spune Coșea.
Întrebat dacă ar fi de acord ca taxa de solidaritate să se aplice bugetarilor foarte bine plătiți din companiile de stat, analistul economic a încuviințat și a adăugat că există metode și mai bune de eradicare a acestui „furt”, metode folosite și în multinaționale, precum fixarea unei limite în retribuirea șefilor companiilor de stat, care sunt numiți în baza unui clientelism politic.
Prim-ministrul Mihai Tudose a precizat luni că la Ministerul Finanțelor se fac simulări în ce privește taxa de solidaritate, măsură despre care spune că nu știe dacă va fi aplicată de anul viitor.
„Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a spus luni premierul Tudose.
Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, de la ora 22:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Toată aprecierea și pentru chestiunile din acest material!
Gândindu-ne doar la cazul Simonei Halep, ne-am putea întreba ce venituri ar fi realizat din tenis dacă în România am fi avut o guvernare de tip Boko Haram. Datorează ceva mediului social care i-a favoriizat dezvoltare?
Vrei să iei bani de la cei care câștigă foarte bine, oferă-le posibilitatea de a-și cheltui banii câștigați la tine în țară. Când fac 5 ore de la București la Brașov, ca să stea într-un hotel cu iz comunist, parcă nu prea le arde să mai arunce cu banii în țara ta. Când își deschid o afacere și trebuie să aștepte șase luni să obțină toate autorizațiile, poate se că se gândesc că stau bine și fără.
Astăzi e extrem de simplu să-ți desfășori activitatea în afara țării. Îți poți face tot, de la sediu social până la punct de lucru în ce țară de pe teritoriul UE vrei tu. Ăla cu salariu mare, probabil are și afaceri. Nu i-o fi așa greu să-și mute o parte dintre ele în străinatate, poate se mută cu tot cu salariu, ca să nu-l mai taxeze statul român.
Există taxe asemănătoare, dar nu la nivelul care se vehicula, 3000 de euro, ci la averi de milioane de euro. Acolo poți considera că o persoană câștigă mai mult decât ar putea cheltui el și urmașii lui și na, poate ar putea fi "solidar" cu ceilalți. Iar banii obținuți din taxa asta ar trebui să fie necesari, nu să fie un plus la bugetul de stat. Nu ai reuși să plătești pensiile peste 5 ani, pentru că sunt prea mulți pensionari și prea puțin salariați, atunci poate ai putea să soliciți "solidaritate" din partea persoanelor cu averi foarte mari.