Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Costul litigiilor în dosarele de colectare de datorii ar putea crește de cel puțin 10 ori. Ce înseamnă asta pentru România

Justitie

Foto: Guliver/Getty Images

  • Costul litigiilor în dosarele de colectare de datorii ar putea crește de cel puțin 10 ori atât pentru consumatori, cât și pentru creditori sau companiile de colectare de creanțe.
  • Mai mult, soluționarea unor astfel de situații ar putea întârzia cel puțin 3 ani, în plus față de cât durează în prezent, adică până la 1 an.
  • În plus, există estimări cum că instanțele ar putea fi de-a dreptul blocate de vălul copleșitor de dosare de executare silită așteptat să le ia cu asalt. Această și într-un context nefericit în care, la final de 2017, jumătate din dosarele aflate pe rolul instanțelor, adică aproximativ 1,1 milioane, vizau litigii legate de colectarea de datorii în valoare de circa 6-7 miliarde de Euro. 

Toate acestea ar putea fi declanșate de adoptarea unei propuneri legislative, aflată în prezent în Cameră Deputaților, potrivit căreia caracterul de titlu executoriu pentru contractele de credit și de leasing încheiate cu consumatorii ar putea fi eliminat.

Ce înseamnă acest lucru?

Concret, în momentul de față, dacă un consumator nu-și poate plăti datoria, angajament asumat de altfel într-un contract cu un creditor, acesta din urmă are dreptul de a-l executa silit.

Odată adoptat acest nou proiect de lege, creditorii vor trebui mai întâi să se adreseze instanțelor și abia după aceea vor putea trece la executare silită.

Inițiatorii proiectului de lege sunt de părere că astfel instanțele vor verifică contractele privind existența unor clauze abuzive înainte de începerea executării silite. Și că aceasta ar fi o măsură de protecție împotrivă unor practici incorecte.

Însă, este util să reamintim că debitorii au în prezent cel puțin două alternative mult mai eficiente, mai rapide și mai ieftine decât soluția propusă de noua inițiativă legislativă, pentru a se apăra de eventualul abuz al creditorilor:

  • Acțiuni în instanță începute înainte de executarea silită și
  • Contestații la executare 

Analiștii KPMG susțin de asemenea, într-un studiu de impact, că la un credit de circa 17.000 de Euro, debitorul ar ajunge să achite cheltuieli de peste 5.000 de Euro, reprezentând taxa de timbru și onorariile avocaților pentru ambele părți într-un dosar care trece prin fond, apel și recurs.

Asupra băncilor impactul unei asemenea legi va fi că ele vor acumula mult mai multe credite neperformante decât în prezent. Acest lucru va genera costuri mai mari pentru creditori, care nu vor avea altă soluție decât să scumpească și să înăsprească accesul la creditare.

Însă, dacă în momentul de față, credem că instanțele românești sunt inundate de dosare ce vizează colectarea de creanțe – adică jumătate din toate dosarele aflate pe rol – imaginați-va ce ar putea însemna adoptarea acestei legi pentru curțile judecătorești din România.

 Această și într-un context în care conceptul de E-court încă nu există în România, cum există în țări precum Polonia sau Spania (aceasta din urmă încă din 2004). Aici se poate depune online documentația necesară în instanță, serviciu care este disponibil 24/7 365 de zile pe an. Astfel s-ar putea economisi enorm de mult timp, bani, precum și tone de hârtie.

În Polonia, spre exemplu, sistemul de tip E-court este deja foarte bine dezvoltat, iar toate dosarele care se referă la rezolvarea onor probleme bănești, se rezolvă online. S-a lucrat la acest sistem în Polonia timp de 2 ani până a fost definitivat, dar odată ce a devenit disponibil circa 2 milioane de dosare au putut fi soluționate în primul an de la activare.

Visăm, așadar, și continuăm să avem încredere că în business, ca și în viață, e bine să te confrunți cu provocări, nu cu probleme și că orice are rezolvare dacă ne dorim îndeajuns de mult.

Și continui, totodată, să visez că în viitorul nu foarte îndepărtat astfel de discuții vor părea nesemnificative.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca ar fi de folos daca am avea instante specializate numai in astfel de procese. (Ca si instante specializate numai in accidente auto; sau instante specializate numai in probleme ale minorilor.)
    Si cred ca ar trebui dezvoltat sistemul prin care banca isi recupereaza doar bunul cumparat prin credit. (Masina, apartamentul, mobila, electrocasnicele, etc.) Nu trebuie dat drumu la abuzuri. Banca sa confiste orice, pina la atingerea sumei datorate. La orice pret...
    Un credit neperformant este vina celui ce nu achita, dar si vina celui ce da un credit aiurea. Si nu isi ia masuri de siguranta(ASIGURARI ETC.)
    Atentie la datoriile asociatiilor, care sunt puse pe distrus. Pentru 2 lei, iti iau 10 chetuieli de judecata si penalizari. Si vor sa-ti ia toata casa la licitatii trucate. E o forma de spoliere a celor amariti, de rechini imobiliairi.
    Asa face un partid social-democrat? Mai credeti ca PSD este social-democrat?
    Pe cand inchisori pentru datornici?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult