Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Isus Christos nu ar fi mers la biserică în plină pandemie

lingurita

(În imagine, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a împărtășit duminică, cu aceeași linguriță, în plină criză a coronavirusului, 100 de credincioși, la Constanța, la liturghia de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”/Foto captură video Libertatea)

Recunosc, nu prea sunt dus la biserică, în sens metaforic, însă am fost mereu pasionat de istoria religiilor. Am colindat o grămadă de locuri religioase, am vizitat câteva sute de temple, din lumea întreagă și am asistat la ritualuri stranii, foarte diferite de slujbele ortodoxe de la noi. Concluzia sumară ar fi că grădina lui Dumnezeu este la fel de mare cu cea a lui Vishnu, Allah sau Buddha.

Isus Christos, idolul a două miliarde de creștini, nu ar fi mers la biserică, adică la templu, în timpul unei pandemii oficiale. Nici măcar de Paște. Cel mai probabil ar fi stat și s-ar fi rugat acasă. S-ar fi izolat, ca un membru responsabil al comunității, pentru a împiedica extinderea pandemiei. Desigur, nimeni nu poate ști ce ar fi făcut Isus, însă cei care au înțeles latura umanistă a învățăturilor sale ar fi de acord cu mine. Cei care cred că Isus s-a născut dintr-o virgină, că a mers pe apă sau că l-a înviat pe Lazăr ar putea crede, eronat, că Isus îi poate proteja și pe ei de COVID-19. Sau că biserica, casa Domnului, ar fi un loc sigur. Din păcate lucrurile stau exact pe dos. De fapt, când se gândesc la Isus, majoritatea credincioșilor îl imaginează pe actorul Robert Powell, interpretul său din cel mai popular film.

Desigur, rugăciunea, ca formă de meditație, mai ales în momente dificile, este o activitatate încurajată de toate religiile pământului, și chiar și de ideologiile mai puțin spirituale. Nu este nimic rău cu rugăciunea. Însă rugăciunea solitară este la fel de apreciată de Dumnezeu, iar aici avem aici exemplele multor călugări care au ales să se retragă în pustnicie, pentru a-și practica credința. Iar legătura lor cu Dumnezeu nu a fost deloc împiedicată de izolarea lor, dimpotrivă.

Este mai putin important cum a apărut virusul, dacă l-a făcut chiar Dumnezeu sau dacă s-a dezvoltat singur, așa cum zic evoluționiștii. Cert este că luptăm împotriva lui cu toții, întreaga specie umană, și nicio divinitate nu este capabilă să ne apere. Nici Yahve, nici Jupiter, nici Arsenie Boca. Nici măcar Isus Christos. Iar aglomerațiile sunt periculoase pentru că facilitează transmiterea virusului. Înțelegând acest lucru, capete luminate ale altor ideologii religioase au decis să întrerupă sau să suspende evenimente esențiale ale credințelor lor, din perioada următoare.

Papa de la Roma a decis să transmită slujbele pe internet și să interzică accesul credincioșilor la Vatican, iar Dalai Lama s-a autoizolat în reședința să de la Dharamshala. Arabia Saudită a interzis accesul credincioșilor la Kaaba, iar pelerinajul celor 12 milioane de musulmani anuali la Mecca (hajji), care ar trebui să explodeze începând cu 28 iulie, este deocamdată suspendat. Ramadanul, luna austeră a musulmanilor, începe pe 23 iulie, însă chiar și așa, rugăciunile publice din zilele de vineri au fost anulate aproape peste tot în Orientul Mijlociu.

În India, festivalul Holi, al culorilor, unul dintre cele două mari festivaluri hindu anuale, a fost compromis de amenințarea virusului, iar premierul a descurajat populația să participe la festivalul Rama Navami care începe pe 2 aprile. Până și ceremonia zilnică Ganga Aarti, care se desfășura de zeci de ani, pe ghat-urile din Varanasi, a fost suspendată.

În eventualul scenariu 4, statul român ar trebui să-și facă curaj să oprească ceremoniile religioase de Paște. Totuși, până atunci, la slujbele regulate, enoriașii încă se îngrămădesc să fie împărtășiți cu aceeași linguriță. Singura măsură a BOR a fost redactarea unui document cu 7 măsuri sugerate, ultima fiind bineînțeles o rugăciune de pocăință, pentru oprirea miraculoasă a virusului. Patriarhia se ambiționează să țină bisericile deschise justificând că Dumnezeu îi protejează pe ortodocși. Iar, dacă nu sunt opriți, înalții noștri prelați sunt capabili să insiste ca slujbele de Paște să se desfășoare ca de obicei, expunându-i pe credincioși la riscul infectării, ca să mai stoarcă niște bănuți de la ei.

În lumea de după criză, golită natural de dogme, un astfel de demers va fi catalogat drept escrocherie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Evreii au fost mereu mai inteligenți: se spălau, erau curați. Nu s-au îmbolnăvit de ciumă exact din acea cauză, ceea ce a atras nedumerirea dar și prigoana celorlalți care trăiau cu și ca porcii și in loc să încerce sa afle de ce evreii nu se imbolnaveau, i-au acuzat de vrăjitorie.
  Iisus a fost evreu, așa că i-ar fi îndemnat pe oameni să se spele.
  În vremea aceea leproșii erau imediat excluși din societate, deci i-ar fi izolat pe cei bolnavi și pe ai lor.
  BOR e din păcate lacomă și ruptă de realitate, nu-i de mirare că ce recomandă e pe dos. Biserica catolică a suspendat total slujbele de vreo săptămână.
  • Like 0
  • @ Delia MC
   Nu doar evreii se spalau, ci si musulmanii. Atat pe maini, cat si pe picioare.
   Pro memoria!
   • Like 1
 • Leo check icon
  Oamenii superstițioși și bisericile care le alimentează superstițiile pot face tot ce doresc, doar că societatea laică este obligată să ia măsurile care se impun pentru a preîntâmpina și, acolo unde sunt nesocotite regulile sociale, pentru a pedepsi acțiunile acestora.
  În acest moment preotul respectiv trebuia să fie în arest, izolat de orice formă neinstituționalizată de contact social, pentru că nu este posibil să mai lași în colectivitate un imbecil ale cărui acțiuni au potențialul de a pune în pericol sănătatea cetățenilor.

  PS: Isus ar fi stat în casă, dar nu pentru că ar fi fost un om moral ci pentru că avea un caracter de sclav; așa cum rezultă din povești, Isus nu a fost răstignit pentru că ar fi încălcat legile statului - în orice face se vede foarte clar că are grijă să nu deranjeze autoritatea romană - ci pentru că poporul evreu - un popor inteligent - și-a arătat disprețul pentru bazaconiile debitate de el.
  • Like 0
 • Ar fi fost o ocazie unica pentru o lovitura maiastra de imagine.
  Pai daca in loc sa se duca la biserica Isus mai facea vreo minune si scotea virusii din oameni si ii transforma in pisicute dragalase ? (Kg pe kg, nu unitate pe unitate, ca eliminam specia rozatoarelor) ? Pai se compara asta cu citeva damigene de vin din apa ca sa se imbete nuntasii? Proportiile, oameni buni !
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Știam că BOR ul e o instituție , anacronică , ahtiată după bani și putere dar nu și Criminală după decizie de a nu închide bisericile.Se pare că m-am înșelat amarnic.
  • Like 4
  • @ Dorin
   Dorin Felicitari ,ptr cuvintele adevarate , Asa a fost ,,asa este ,si tot asa va fi ,daca '
   --Vom continua sa fim redusi in gandire ,BOR in ,Goana popilor , lacomi dupa multi bani ,calca in picioare ,regulile de ,minima igiena !! Legea spune foarte clar ''
   --Cine incalca ,cu buna stiita este pasibil cu inchisoarea !! NU este prima data ,cand popii sfideaza Legea , (vezi cazul teoctist constanta ,vaslui etc) si ce este si mai rau ,este faptul ca NU VOR SA AUDA DE IMPOZITE SI TAXE ,CATRE STAT ,
   Sa li se dea cat de mult ,dar ,,sa nu dea nimic, Mai sunt unele mici exceptii cu anumiti popi care se ocupa de cresterea si educarea unor copii fara fam ,care sunt ,educati si spalati pe creer , dupa canoanele ortodoxe,,
   • Like 2
  • @ Dorin
   - BOR-ul nu-i o institutie, e un asezamant de cuci ...........
   • Like 0
 • Iată și la noi tipul de argument fundamentalist „What would Jesus do”.
  Numai că afirmația e făcută în dorul lelii, scoasă complet din burtă, bazată pe o imagine idealizată a unui personaj care nu era deloc iubitor de reguli și autoritate.
  După cum ne spun evangheliile, Isus ar fi mers la biserică (templu) în plină pandemie pentru că era convins că sfârșitul lumii se va petrece în timpul vieții lui. În plus, se apropie Paștele și drumul lui se va fi îndreptat exact spre templul din Ierusalim! Sinagogile încep să devină o realitate abia după anul 70, după distrugerea templului de către romani.
  Isus a fost un profet apocaliptic și aceste vremuri i-ar fi venit mănușă în sprijinul teoriei lui. Nu doar că ar fi intrat în biserică, dar ar fi răspândit și o grămadă de fake news despre o apocalipsă care, iată, n-a venit nici după 2000 de ani.
  • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult