Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Craiovenii au respins „țățismul”: surpriza din fieful Olguței Vasilescu

Lia Olguța Vasilescu - foto George Călin

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Sunt craioveancă, așadar trăiesc cu stigmatul „orașului roșu”, al „fiefului PSD”, al orașului Olguței. Pentru mine, știrea nu este că PSD a pierdut alegerile, căci rezultatul fusese prevestit de mult. Pentru mine, adevărata știre este că USR-PLUS a câștigat cele mai multe voturi la Craiova, orașul care a găzduit cel mai hidos miting PSD, ca să o facă pe Olguța mândră de oltenii ei. 

Prietenii mei, Mihai și Andreea, au stat ieri 8 ore și jumătate la coadă în Birmingham, după un drum de 40 de kilometri, și nu au reușit să voteze. Florentina la fel, în Düsseldorf.

Ei sunt oltenii noștri, doamna Olguța, nu cei adunați și aduși cu autocarele să scandeze la comandă, fără să știe unde se află. Și tataie e olteanul meu. Tataie are 80 de ani, e un om simplu, care nu a avut acces la educație și care ar fi putut fi ușor în publicul țintă al PSD. Dar tataie, duminică, îl asculta cu atenție pe nepotul său când îi explica unde se află USR-PLUS pe buletinul de vot, pentru că nu mai vede bine.

Craiova s-a dezmeticit. A trădat-o pe Olguța care, cu doar câteva zile în urmă, venise cu Dragnea la braț să inaugureze așa-zisele lucrări la drumul expres Craiova-Pitești, luându-i din nou de proști pe oltenii ei. Când am văzut cum fostul nostru primar îl întreba retoric pe rețelele de socializare pe președintele „Blocannis” dacă „se oftică” pentru că o să le iasă autostrada devenită drum expres, deși n-a vrut s-o pună ministru, mă întrebam cum e posibil ca un personaj care folosește în discursul public un astfel de verb are legitimitate în fața alegătorilor. 

Și mi-am amintit că acum câțiva ani, când lucram la un ziar regional, redactorul-șef a caracterizat-o, într-un material, drept „țață opărită”. O caracterizare de scos de la naftalină.

La avizierul blocului meu, deasupra listei de plată pentru întreținere, trona duminică, în ziua votului, un fluturaș PSD. M-a făcut să zâmbesc. Acum câteva zile, un coleg îmi povestea că a fost sunat de o persoană necunoscută care îi recomanda să voteze cu PSD, o practică întâlnită și la alegerile trecute, când soțului i se întâmplase la fel. 

În școli și în instituții din Craiova, conducerea este aservită. Acum o lună, i-am mărturisit descurajată unui om care luptă cu determinare împotriva acestei caracatițe autohtone de ani buni că nu cred că salvarea Craiovei va veni curând. Că va fi nevoie de ani și generații până oamenii vor deschide ochii. Dar rezultatul de duminică seară demonstrează că se poate.

Mai e puțin până la alegerile locale. Numai că, între timp, discursul urii împotriva lui Dragnea trebuie înlocuit cu un discurs responsabil, iar cei ajutați astăzi de acest individ să urce pe primul loc în țară trebuie să înțeleagă că votul de ieri a fost unul de neîncredere pentru PSD, nicidecum de încredere pentru PNL. Nu, PNL nu a demonstrat că este principala forță politică din România, așa cum declamă liderii partidului în aceste momente. Dar e momentul să o facă. Atât PNL, cât și USR-PLUS au obligația să protejeze această victorie încă fragilă până la alegerile de anul viitor. 

E în aer o undă de entuziasm contagios care apare rar, dar să nu ne amăgim. Să nu uităm un lucru. Deocamdată, opoziția nu face decât să se bucure de ura canalizată către cel mai detestat personaj al vieții publice de la Ceaușescu încoace. Iar lupta pentru recuperarea țării abia acum începe. La treabă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Jos palaria Anda! Te salut de la Iasi, alt fost fief.
    • Like 1
  • Ce gânduri înțelepte. Mă bucur că există români care gândesc atât de matur.
    • Like 2
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Bun text, doamnă Anda Simion! Mă bucur că a fost găzduit aici. Chiar în acest moment aud vocea uşor scremută a lui Ludovic Orban zicând că scopul PNL a fost învingerea PSD. Mentalitate specifică trântelor în nămol de la emisiunile lui Dan Negru. Niciun politician nu ar trebui să vorbească despre "victorie" în alegeri! Ar trebui să privească procentele ca investiţia de încredere pe care o face poporul în ei. Scopul principal al politicienilor ar trebui să fie slujirea poporului. Cuvântul "ministru" vine din latină şi înseamnă slujitor. În fine, sper ca opoziţia să nu se îmbete de la lipsa de oxigen a marilor înălţimi, acolo unde i-a ridicat votul popular.

    Ah, şi caracterizarea aceea făcută Olguţei : "ţaţă opărită". I-aş da un premiu pentru intuiţie autorului.
    • Like 5
  • Aad check icon
    Ar trebui ca liberalii sa citeasca istoria adevarata a PNT-CD a lui Diaconescu de dupa CDR si sa nu repete greselile lor. Dar vor avea luciditatea si... neuronii necesari?
    Altfel, autoarea articolului poate sa scrie la concurenta cu nume mari din presa. Felicitari!
    • Like 1
  • raimond check icon
    Mi-e mie frica ca PNL-ul va da cu bata-n balta. Rares Bogdan deja il anunta pe Orban prim-ministrul desemnat "de maine".
    In alta ordine de idei, desi nu prea se vorbeste despre asta, o alta veste excelenta de la alegeri este ca "Tari" e pe faras. E foarte important pentru ca ALDE a tot fost umflat cu pompa si era - nu-i asa - principalul aliat in "coalitie" cu ministri etc. (Apropo, marele hulit Melescanu e de la ei....). Pentru mine asta a fost o veste extraordinara, poate la fel de importanta ca scorul mic al pesedeului.
    Dar trebuie sa admit ca cea mai buna veste este rezultatul USR+PLUS.
    • Like 5
  • Mă îndoiesc că PNL o să aibă tăria să scape de reflexul „poalelor în cap”, încă dinainte de USL era clar că nu mai au treabă cu liberalismul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult