Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Craiovenii au respins „țățismul”: surpriza din fieful Olguței Vasilescu

Lia Olguța Vasilescu - foto George Călin

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Sunt craioveancă, așadar trăiesc cu stigmatul „orașului roșu”, al „fiefului PSD”, al orașului Olguței. Pentru mine, știrea nu este că PSD a pierdut alegerile, căci rezultatul fusese prevestit de mult. Pentru mine, adevărata știre este că USR-PLUS a câștigat cele mai multe voturi la Craiova, orașul care a găzduit cel mai hidos miting PSD, ca să o facă pe Olguța mândră de oltenii ei. 

Prietenii mei, Mihai și Andreea, au stat ieri 8 ore și jumătate la coadă în Birmingham, după un drum de 40 de kilometri, și nu au reușit să voteze. Florentina la fel, în Düsseldorf.

Ei sunt oltenii noștri, doamna Olguța, nu cei adunați și aduși cu autocarele să scandeze la comandă, fără să știe unde se află. Și tataie e olteanul meu. Tataie are 80 de ani, e un om simplu, care nu a avut acces la educație și care ar fi putut fi ușor în publicul țintă al PSD. Dar tataie, duminică, îl asculta cu atenție pe nepotul său când îi explica unde se află USR-PLUS pe buletinul de vot, pentru că nu mai vede bine.

Craiova s-a dezmeticit. A trădat-o pe Olguța care, cu doar câteva zile în urmă, venise cu Dragnea la braț să inaugureze așa-zisele lucrări la drumul expres Craiova-Pitești, luându-i din nou de proști pe oltenii ei. Când am văzut cum fostul nostru primar îl întreba retoric pe rețelele de socializare pe președintele „Blocannis” dacă „se oftică” pentru că o să le iasă autostrada devenită drum expres, deși n-a vrut s-o pună ministru, mă întrebam cum e posibil ca un personaj care folosește în discursul public un astfel de verb are legitimitate în fața alegătorilor. 

Și mi-am amintit că acum câțiva ani, când lucram la un ziar regional, redactorul-șef a caracterizat-o, într-un material, drept „țață opărită”. O caracterizare de scos de la naftalină.

La avizierul blocului meu, deasupra listei de plată pentru întreținere, trona duminică, în ziua votului, un fluturaș PSD. M-a făcut să zâmbesc. Acum câteva zile, un coleg îmi povestea că a fost sunat de o persoană necunoscută care îi recomanda să voteze cu PSD, o practică întâlnită și la alegerile trecute, când soțului i se întâmplase la fel. 

În școli și în instituții din Craiova, conducerea este aservită. Acum o lună, i-am mărturisit descurajată unui om care luptă cu determinare împotriva acestei caracatițe autohtone de ani buni că nu cred că salvarea Craiovei va veni curând. Că va fi nevoie de ani și generații până oamenii vor deschide ochii. Dar rezultatul de duminică seară demonstrează că se poate.

Mai e puțin până la alegerile locale. Numai că, între timp, discursul urii împotriva lui Dragnea trebuie înlocuit cu un discurs responsabil, iar cei ajutați astăzi de acest individ să urce pe primul loc în țară trebuie să înțeleagă că votul de ieri a fost unul de neîncredere pentru PSD, nicidecum de încredere pentru PNL. Nu, PNL nu a demonstrat că este principala forță politică din România, așa cum declamă liderii partidului în aceste momente. Dar e momentul să o facă. Atât PNL, cât și USR-PLUS au obligația să protejeze această victorie încă fragilă până la alegerile de anul viitor. 

E în aer o undă de entuziasm contagios care apare rar, dar să nu ne amăgim. Să nu uităm un lucru. Deocamdată, opoziția nu face decât să se bucure de ura canalizată către cel mai detestat personaj al vieții publice de la Ceaușescu încoace. Iar lupta pentru recuperarea țării abia acum începe. La treabă!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Jos palaria Anda! Te salut de la Iasi, alt fost fief.
  • Like 1
 • Ce gânduri înțelepte. Mă bucur că există români care gândesc atât de matur.
  • Like 2
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  Bun text, doamnă Anda Simion! Mă bucur că a fost găzduit aici. Chiar în acest moment aud vocea uşor scremută a lui Ludovic Orban zicând că scopul PNL a fost învingerea PSD. Mentalitate specifică trântelor în nămol de la emisiunile lui Dan Negru. Niciun politician nu ar trebui să vorbească despre "victorie" în alegeri! Ar trebui să privească procentele ca investiţia de încredere pe care o face poporul în ei. Scopul principal al politicienilor ar trebui să fie slujirea poporului. Cuvântul "ministru" vine din latină şi înseamnă slujitor. În fine, sper ca opoziţia să nu se îmbete de la lipsa de oxigen a marilor înălţimi, acolo unde i-a ridicat votul popular.

  Ah, şi caracterizarea aceea făcută Olguţei : "ţaţă opărită". I-aş da un premiu pentru intuiţie autorului.
  • Like 5
 • Aad check icon
  Ar trebui ca liberalii sa citeasca istoria adevarata a PNT-CD a lui Diaconescu de dupa CDR si sa nu repete greselile lor. Dar vor avea luciditatea si... neuronii necesari?
  Altfel, autoarea articolului poate sa scrie la concurenta cu nume mari din presa. Felicitari!
  • Like 1
 • raimond check icon
  Mi-e mie frica ca PNL-ul va da cu bata-n balta. Rares Bogdan deja il anunta pe Orban prim-ministrul desemnat "de maine".
  In alta ordine de idei, desi nu prea se vorbeste despre asta, o alta veste excelenta de la alegeri este ca "Tari" e pe faras. E foarte important pentru ca ALDE a tot fost umflat cu pompa si era - nu-i asa - principalul aliat in "coalitie" cu ministri etc. (Apropo, marele hulit Melescanu e de la ei....). Pentru mine asta a fost o veste extraordinara, poate la fel de importanta ca scorul mic al pesedeului.
  Dar trebuie sa admit ca cea mai buna veste este rezultatul USR+PLUS.
  • Like 5
 • Mă îndoiesc că PNL o să aibă tăria să scape de reflexul „poalelor în cap”, încă dinainte de USL era clar că nu mai au treabă cu liberalismul.
  • Like 1


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult