Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Creatorii de viitor

Creatori de viitor

Ce fac în Cluj-Napoca un absolvent de Harvard și London School of Economics, fondatorul afacerii Salad Box, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii și un publicitar care tocmai l-a propus pe Pokemon Dracula creatorilor faimosului joc?

Au venit să se întâlnească cu 130 de liceeni din 40 de orașe din România și din Republica Moldova, care participă la a treia ediție a proiectului „Creatori de viitor”.

Clujul devine pentru o săptămână, capitala entuziasmului, a speranței și mai ales a viitorului. Pentru că, așa cum spunea Eleanor Roosvelt, „viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor lor”, acești tineri cu performațe deosebite în educație, cultură, sport și leadership școlar au visat, au aplicat și au fost selectați să ia parte la unul din cele mai importante evenimente de acest gen din România. Organizat de Asociația 11even și susținut de Kaufland România, proiectul reunește în acest an, pe lângă liceenii români și o echipă de 11 tineri din Moldova.


Știm că mulți din acești participanți urmează să studieze la universități de top din străinătate. De aceea, unul dintre obiectivele urmărite în acest proiect este acela de a le oferi acestor liceeni exemple de tineri care au ales să-și construiască cariere sau afaceri de succes în țară, motivându-i să ia în considerare o astfel de opțiune și pentru viitorul lor. An de an, dorim să-i recompensăm la cel mai înalt nivel pentru performanțele lor deosebite, pentru că ei sunt acei tineri care, dacă vor alege să trăiască în România (sau în cazul liceenilor de peste Prut, în Republica Moldova), vor avea o contribuţie deosebită la dezvoltarea țării. Ne bucurăm de implicarea Kaufland România, companie care susține alături de noi, ideea de a aduce împreună tineri care apreciază educația și performanța”, declară Ovidiu Neamțu, inițiator al programului „Creatori de viitor”.

Un punct de atracție în agenda acestui an îl reprezintă concursul de proiecte ale viitorului la care vor lucra participanții împărțiți în 10 echipe, competiție în urma căreia 3 din cele mai bune idei vor primi finanțări totale de 30.000 lei. Anul trecut, o echipă câștigătoare a avut ideea de a-i învăța pe copiii din ciclul primar să înțeleagă mult mai ușor teorile predate la școală și care sunt înțelese mai greu în timpul orelor de curs. Cu finanțarea de la Asociația 11even și Kaufland, „Fabrica de Experimente” a străbătut în Săptămâna „Școala altfel” 3 orașe, ajutând 2000 de copii din clasele 1-4 să înțeleagă teorii de fizică și chimie prin experimente distractive.

Sesiuni interactive sau vizite în laboratoarele Universității Tehnice îi aduc pe participanți mai aproape de ceea ce înseamnă inovația văzută prin ochii celor care performează în prezent în diverse domenii. Agenda acestui an include și momente de relaxare, cum sunt vizitele la Salina Turda sau Adrenalin Park și un treasure hunt prin frumosul oraș transilvănean. Alte evenimente special organizate sunt Picnic & Movie Night și Gala performanței în educație. În această gala, desfășurată în ultima seară a proiectului pe platoul din fața Centrului Casino din Parcul Central, vor fi premiate cele mai bune echipe la concursul de proiecte și cei mai buni liceeni prezenți anul acesta în cadrul „Creatori de viitor”. Evenimentul va beneficia și de un moment muzical oferit de Mara Prună, finalistă a concursului „Românii au talent” și se va bucura de participarea unor invitați din zona academică, socială și de business care susțin an de an acest proiect.

Mai multe detalii despre acest proiect, poze și clipuri de la edițile precedente și de la ediția din acest an se pot vedea pe pagina oficială www.creatorideviitor.ro sau pe pagina de Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult