Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Crima din Caracal, falimentul instituțiilor: polițiștii au stat în fața curții așteptând mandat de percheziție, deși Constituția le dă dreptul să intervină pentru „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică a unei persoane”

Caz Caracal-imagini amator

Ineficiența și lentoarea cu care autoritățile au acționat în cazul crimei de la Caracal au scandalizat opinia publică și l-au determinat pe președintele României să ceară o „anchetă completă”. Falimentul în lanț al instituțiilor de forță a dus la moartea unei adolescente de 15 ani - la 19 ore de la primul ei apel la 112, polițiștii au intrat pe poarta locuinței în care fusese sechestrată. Poliția a acuzat STS că i-a furnizat niște amplasamente greșite, însă Serviciul de Telecomunicații Speciale aruncă responsabilitatea în ograda furnizorului de servicii de telefonie mobilă.

Ce atrage atenția este că polițiștii, deși au reușit în cele din urmă să localizeze casa din care s-a dat apelul la 112, nu au intervenit direct, ci au așteptat să primească mandatul de percheziție. Întrebarea care se pune este de ce au procedat astfel, când Constituția României le permite intervenția?

ARTICOLUL 27 din Constituție:

(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:

a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;

b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;

c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;

d) prevenirea răspândirii unei epidemii.

(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.

(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

Polițiștii s-au comportat în acest caz ca niște birocrați șovăielnici. Folosiți drept instrument politic în ultimii ani (vezi cazul „parola” de la Târgoviște), amenințați cu trimiterea în fața temutei Secții Speciale, oamenii legii dovedesc, după acest eșec de proporții, că și-au pierdut instinctele, procedurile interne și capacitatea de a lucra în serviciul cetățenilor.

Procurorul general: „E incredibil, de nepermis și de neiertat”

„E incredibil, de nepermis și de neiertat”, a reacționat procurorul general interimar Bogdan Licu, la Antena3. El spune că polițiștii și procurorii nu aveau de ce să aștepte mandat de percheziție, când legea le permitea să intre în casă.

„Nu s-a stat doar de la 3 până la 6. Poliția știa cel puțin cu câteva ore locația. Polițiștii trebuiau să interbvină exact când au aflat locația, nu trebuia să aștepte”, spune procurorul general interimar al României, Bogdan Licu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O miliție aservita politic. Ar trebuii decapitați de la vladică la opincă. De la șeful politiei, șeful sts, și inclusiv mamelucii care așteptau la poarta. Încă o data au dovedit ca sunt buni doar sa apere infractorii.
    • Like 1
  • Un politist la tv spune ca din casa nu se auzea nimic, luminile erau stinse, asa justifica faptul de a nu fi intrat fara mandat. Daca vecinii au auzit in timpul noptii galagie si scandal de ce nu au sunat si ei la 112?Poate asa se afla mai repede adresa.
    • Like 0
  • Foarte corect. La ce salarii, măriri de salarii și beneficii au, contribuabilii se așteaptă să facă mult mai mult decât căcatul care l-au făcut...
    Ar trebui luate rapid niște capete!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult