Ineficiența și lentoarea cu care autoritățile au acționat în cazul crimei de la Caracal au scandalizat opinia publică și l-au determinat pe președintele României să ceară o „anchetă completă”. Falimentul în lanț al instituțiilor de forță a dus la moartea unei adolescente de 15 ani - la 19 ore de la primul ei apel la 112, polițiștii au intrat pe poarta locuinței în care fusese sechestrată. Poliția a acuzat STS că i-a furnizat niște amplasamente greșite, însă Serviciul de Telecomunicații Speciale aruncă responsabilitatea în ograda furnizorului de servicii de telefonie mobilă.
Ce atrage atenția este că polițiștii, deși au reușit în cele din urmă să localizeze casa din care s-a dat apelul la 112, nu au intervenit direct, ci au așteptat să primească mandatul de percheziție. Întrebarea care se pune este de ce au procedat astfel, când Constituția României le permite intervenția?
ARTICOLUL 27 din Constituție:
(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.
(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:
a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;
b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;
d) prevenirea răspândirii unei epidemii.
(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.
(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.
Polițiștii s-au comportat în acest caz ca niște birocrați șovăielnici. Folosiți drept instrument politic în ultimii ani (vezi cazul „parola” de la Târgoviște), amenințați cu trimiterea în fața temutei Secții Speciale, oamenii legii dovedesc, după acest eșec de proporții, că și-au pierdut instinctele, procedurile interne și capacitatea de a lucra în serviciul cetățenilor.
Procurorul general: „E incredibil, de nepermis și de neiertat”
„E incredibil, de nepermis și de neiertat”, a reacționat procurorul general interimar Bogdan Licu, la Antena3. El spune că polițiștii și procurorii nu aveau de ce să aștepte mandat de percheziție, când legea le permitea să intre în casă.
„Nu s-a stat doar de la 3 până la 6. Poliția știa cel puțin cu câteva ore locația. Polițiștii trebuiau să interbvină exact când au aflat locația, nu trebuia să aștepte”, spune procurorul general interimar al României, Bogdan Licu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ar trebui luate rapid niște capete!