Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Crima din Caracal, falimentul instituțiilor: polițiștii au stat în fața curții așteptând mandat de percheziție, deși Constituția le dă dreptul să intervină pentru „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică a unei persoane”

Caz Caracal-imagini amator

Ineficiența și lentoarea cu care autoritățile au acționat în cazul crimei de la Caracal au scandalizat opinia publică și l-au determinat pe președintele României să ceară o „anchetă completă”. Falimentul în lanț al instituțiilor de forță a dus la moartea unei adolescente de 15 ani - la 19 ore de la primul ei apel la 112, polițiștii au intrat pe poarta locuinței în care fusese sechestrată. Poliția a acuzat STS că i-a furnizat niște amplasamente greșite, însă Serviciul de Telecomunicații Speciale aruncă responsabilitatea în ograda furnizorului de servicii de telefonie mobilă.

Ce atrage atenția este că polițiștii, deși au reușit în cele din urmă să localizeze casa din care s-a dat apelul la 112, nu au intervenit direct, ci au așteptat să primească mandatul de percheziție. Întrebarea care se pune este de ce au procedat astfel, când Constituția României le permite intervenția?

ARTICOLUL 27 din Constituție:

(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:

a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;

b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;

c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;

d) prevenirea răspândirii unei epidemii.

(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.

(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

Polițiștii s-au comportat în acest caz ca niște birocrați șovăielnici. Folosiți drept instrument politic în ultimii ani (vezi cazul „parola” de la Târgoviște), amenințați cu trimiterea în fața temutei Secții Speciale, oamenii legii dovedesc, după acest eșec de proporții, că și-au pierdut instinctele, procedurile interne și capacitatea de a lucra în serviciul cetățenilor.

Procurorul general: „E incredibil, de nepermis și de neiertat”

„E incredibil, de nepermis și de neiertat”, a reacționat procurorul general interimar Bogdan Licu, la Antena3. El spune că polițiștii și procurorii nu aveau de ce să aștepte mandat de percheziție, când legea le permitea să intre în casă.

„Nu s-a stat doar de la 3 până la 6. Poliția știa cel puțin cu câteva ore locația. Polițiștii trebuiau să interbvină exact când au aflat locația, nu trebuia să aștepte”, spune procurorul general interimar al României, Bogdan Licu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O miliție aservita politic. Ar trebuii decapitați de la vladică la opincă. De la șeful politiei, șeful sts, și inclusiv mamelucii care așteptau la poarta. Încă o data au dovedit ca sunt buni doar sa apere infractorii.
  • Like 1
 • Un politist la tv spune ca din casa nu se auzea nimic, luminile erau stinse, asa justifica faptul de a nu fi intrat fara mandat. Daca vecinii au auzit in timpul noptii galagie si scandal de ce nu au sunat si ei la 112?Poate asa se afla mai repede adresa.
  • Like 0
 • Foarte corect. La ce salarii, măriri de salarii și beneficii au, contribuabilii se așteaptă să facă mult mai mult decât căcatul care l-au făcut...
  Ar trebui luate rapid niște capete!
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult