Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Crima din Caracal, falimentul instituțiilor: polițiștii au stat în fața curții așteptând mandat de percheziție, deși Constituția le dă dreptul să intervină pentru „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică a unei persoane”

Caz Caracal-imagini amator

Ineficiența și lentoarea cu care autoritățile au acționat în cazul crimei de la Caracal au scandalizat opinia publică și l-au determinat pe președintele României să ceară o „anchetă completă”. Falimentul în lanț al instituțiilor de forță a dus la moartea unei adolescente de 15 ani - la 19 ore de la primul ei apel la 112, polițiștii au intrat pe poarta locuinței în care fusese sechestrată. Poliția a acuzat STS că i-a furnizat niște amplasamente greșite, însă Serviciul de Telecomunicații Speciale aruncă responsabilitatea în ograda furnizorului de servicii de telefonie mobilă.

Ce atrage atenția este că polițiștii, deși au reușit în cele din urmă să localizeze casa din care s-a dat apelul la 112, nu au intervenit direct, ci au așteptat să primească mandatul de percheziție. Întrebarea care se pune este de ce au procedat astfel, când Constituția României le permite intervenția?

ARTICOLUL 27 din Constituție:

(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:

a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;

b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;

c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;

d) prevenirea răspândirii unei epidemii.

(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.

(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

Polițiștii s-au comportat în acest caz ca niște birocrați șovăielnici. Folosiți drept instrument politic în ultimii ani (vezi cazul „parola” de la Târgoviște), amenințați cu trimiterea în fața temutei Secții Speciale, oamenii legii dovedesc, după acest eșec de proporții, că și-au pierdut instinctele, procedurile interne și capacitatea de a lucra în serviciul cetățenilor.

Procurorul general: „E incredibil, de nepermis și de neiertat”

„E incredibil, de nepermis și de neiertat”, a reacționat procurorul general interimar Bogdan Licu, la Antena3. El spune că polițiștii și procurorii nu aveau de ce să aștepte mandat de percheziție, când legea le permitea să intre în casă.

„Nu s-a stat doar de la 3 până la 6. Poliția știa cel puțin cu câteva ore locația. Polițiștii trebuiau să interbvină exact când au aflat locația, nu trebuia să aștepte”, spune procurorul general interimar al României, Bogdan Licu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O miliție aservita politic. Ar trebuii decapitați de la vladică la opincă. De la șeful politiei, șeful sts, și inclusiv mamelucii care așteptau la poarta. Încă o data au dovedit ca sunt buni doar sa apere infractorii.
  • Like 1
 • Un politist la tv spune ca din casa nu se auzea nimic, luminile erau stinse, asa justifica faptul de a nu fi intrat fara mandat. Daca vecinii au auzit in timpul noptii galagie si scandal de ce nu au sunat si ei la 112?Poate asa se afla mai repede adresa.
  • Like 0
 • Foarte corect. La ce salarii, măriri de salarii și beneficii au, contribuabilii se așteaptă să facă mult mai mult decât căcatul care l-au făcut...
  Ar trebui luate rapid niște capete!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult