Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cele 19 ore ale Alexandrei

Caz Caracal-imagini amator

(Foto imagini amator)

19 ore. Atât le-a luat autorităților din România să răspundă unui apel de urgență.

Apelul la 112 venit din partea unei fete răpite și sechestrate s-a „pierdut” în birocrația românească, între STS și Poliția Română. Din datele oficiale furnizate de purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, pentru Republica, reiese faptul că fata, pe nume Alexandra Măceșanu, a sunat la 112 joi, 25 iulie, la ora 11:00, și polițiștii au intrat in curtea suspectului la ora 6 în dimineața următoare. 

Vineri, după dispariția Alexandrei Măceșanu, poliția a arestat un suspect de crime în serie și vorbește despre „resturi umane” și „bijuterii”, despre care există informații că i-ar fi aparținut fetei.

Citiți și: 

În vârstă de 14 ani, adolescenta din comuna Dobrosloveni a plecat de acasă, spre Caracal și s-ar fi urcat într-o mașină „la ocazie”. Cum nu au reușit să dea de ea, părinții au anunțat dispariția la Poliție. O zi mai târziu, la ora 11:00, chiar adolescenta a sunat la numărul de urgență 112 pentru a cere ajutor. „Minora a sunat la 112 ieri, în jurul orei 11:00. STS a furnizat o zonă și trei adrese. Colegii mei de la IPJ Olt au efectuat percheziții la cele trei adrese, dar nu au găsit nici minora, nici alte mijloace materiale. Ulterior, colegii din cadrul serviciului de Operațiuni Speciale al Poliției Române au desfășurat activități specifice, coroborate cu activitățile de cercetare ale colegilor din cadrul IPJ Olt, care au dus la razia efectuată azi dimineață, la ora 6:00. Acolo a fost descoperit un butoi cu rămășițe ce par a fi de natură umană și par a proveni de la două persoane”, a declarat Drăgan pentru Republica. Tot acolo, polițiștii au găsit inele, despre care cred că i-ar fi aparținut Alexandrei.

Aceștia au reținut un suspect în vârstă de 65 de ani, care este acum audiat de polițiști și procurori. Potrivit News.ro, suspectul se numeşte Gheorghe Dincă şi locuia singur într-o hală dezafectată. El este mecanic auto, dar şi taximetrist de ocazie.

Aceasta este adresa unde polițiștii l-au arestat pe suspect și la care au găsit resturile umane:

Oamenii legii verifică dacă acest caz are legătură și cu o altă dispariție înregistrată în Olt, în aceeași zonă. Potrivit presei locale, în aprilie, o fată din Craiova a mers la Caracal pentru a lua bani de la mama ei, iar de atunci nu a mai fost găsită.

Ca spune STS despre cele trei apeluri la 112

Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează într-un comunicat că Alexandra a dat trei apeluri la 112, dar că „STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului.”

STS a oferit în comunicat câteva detalii despre cele trei apeluri:

Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07

11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției

11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112

11:06:55: dispecerul Poliției a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire;

Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25

11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției

11:07:53: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;

Pe timpul discuției cu dispecerul de la Poliție, apelanta nu a reușit să furnizeze date privind adresa/locația în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla. Apelanta a menționat că nu știe dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.

Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36

11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției

11:12:51: : dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;

Ulterior, pentru a obține informații suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.

Adevărul: Polițiștii ar fi așteptat două ore să intervină

Adevărul citează o sursă din rândul anchetatorilor care susține că polițiștii au ajuns la locul unde se afla suspectul la ora 4 dimineața, dar nu ar fi intervenit până la ora 6:00. 

„După telefon au venit la adresă, dar nu a intrat absolut nimeni, pentru că dimineaţă la ora 4.00 se auzea – «Lasă-mă, că mă omori! Lasă-mă, că mă omori!». Au sunat vecinii la 112, au venit 3-4 echipaje de poliţie şi s-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până la ora 6,00. La ora 6,00 au intrat în curte pentru că atunci au obţinut mandat de percheziţie. Alexandra le-a spus la telefon că este fata răpită când aştepta o maşină de ocazie“, a declarat sursa citată pentru Adevărul.

Contactat de Republica, purtătorul de cuvânt al Poliției Române afirmă că nu are această informație și nu poate oferi detalii pe acest subiect. „Cercetările sunt în curs”, spune el. 

Florin Negruțiu: Nu putem să ne facem că nu vedem complicitatea și incompetența criminală a autorităților

„19 ore! Atât a trecut de la primul apel la 112 al fetei răpite și sechestrate până când polițiștii au intrat în curtea bărbatului suspectat de crime în serie. Ore în care o fată singură și înspăimântată a strigat după ajutor și a sperat că autoritățile statului o vor salva. Ore în care criminalul a avut timp să-și facă treaba, nederanjat de polițiștii care stăteau la gard, așteptând mandat de percheziție. Ce vom vedea în următoarele zile ne va îngrozi: dincolo de detaliile sordide ale cazului, va fi un război al instituțiilor, o aruncare a vinovățiilor peste gard, o luptă surdă între Poliție, STS, ministere de forță, servicii, cu politicienii drept chibiți.

Rețineți esențialul: 19 ore! Se va dovedi probabil că Alexandra, fata de 15 ani din Olt, a fost ucisă de un scelerat, însă nu putem să ne facem că nu vedem complicitatea și incompetența criminală a autorităților care ar trebuit să ofere ordine și siguranță cetățenilor acestei țări. Ceva este profund greșit în țara asta”, scrie jurnalistul Florin Negruțiu.

Un alt caz cu probleme de localizare: accidentul din Munții Apuseni

În privința problemelor de localizare, cazul seamănă cu un altul: cel al accidentului de avion din Munții Apuseni, în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și Aura Ion. 

Nici acolo victimele nu au fost localizate, deși au sunat la 112, fiind găsite,în cele din urmă de câțiva săteni care au anunțat autoritățile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Îmi pare foarte rău de lipsa de respect de acesti polițiști din Caracal sper sa fie în viața fetele și interpolul să-și facă datoria
  • Like 0
 • "Mulțumim,Florin Iordache şi Tudorel Toader!!!Ați dat legi pentru eliberarea monştrilor!România a devenit un teren al junglei!Crima aceasta a dus la descoperirea altei crime,victime nevinovate,vieți ciopârțite cu violență de un monstru eliberat de voi! Reinstaurați Pedeapsa cu moartea!Prețul este plătit de aceste victime! Nu ştiu cine este mai CRIMINAL: sistemul juridic actual,sau criminalii în sine!?Nu există DREPTATE pentru că viețile ucise cu cruzime nu vor fi recuperare!Să răspundă toți : de la miniştri,până la ultimul polițist care nu a intervenit în forță împotriva criminalului! Cine l-ar fi tras la răspundere dacă spărgea uşa locuinței şi o salva pe Alexandra???CINE???
  ÎN ROMÂNIA NE SUNT UCIŞI COPIII!
  ÎN ROMÂNIA NE SUNT UCISE DREPTURILE!
  ÎN ROMÂNIA MOARTEA ÎŞI FACE DE CAP,IAR ROMÂNII PLĂTESC TAXE STATULUI CARE STĂ NEPĂSĂTOR,INDOLENT ŞI NESIMȚIT,ÎŞI CREAZĂ LEGI PENTRU AVANTAJUL CELOR CARE DISTRUG,NU CONDUC,ROMÂNIA! AJUNGE? DOARE? VĂ PASĂ?
  ÎN ROMÂNIA ACESTE ÎNTREBĂRI S-AU NĂSCUT MOARTE!
  • Like 1
 • Reintroducerea pedepsei cu moartea pt criminali si pedofili. Dar sa moara in chinuri, jupuiti de vii, trasi in teapa sau pe roata...daca primeste inchisoare pe viata, are totul asigurat din banii nostri, ai contribuabililor. Refuz sa hranesc asemenea animale din banii mei. Trebuie facut ceva urgent in acest sens..
  Iar cu acei oameni incapabili care se aflau in serviciu in ziua aceea, trebuiesc demisi si sa plateasca daune familiei, cu toate ca nu mai aduc copilul la viata.
  • Like 1
 • care proveduri oameni buni...
  legea spune clar ca in caz de forta majora trebuie actionat deindata...
  cum au putut sa stea politistii langa gard 2 ore iar in conditiile in care existau informatii certe comfirmate de vecinii ce au sunat la 112 si au reclamat tipetele auzite.....
  aaa politia sa inteleg ca daca intro locuinta sunt tipete de ajutor si chiar se produce o crima in jurul orei 12 noaptea nu intervin pana la ora 6 dimineata???
  nu pot sa cred in ce tara traim si ce sistem de tot cacatul avem ...
  daca imi amintesc bine sau mai facut greseli si in trecut atunci cand au intrat peste alta familie decat cea vizata mascatii :))
  • Like 1
 • Dreptul de a detine arme cu munitie de razboi pentru a te apara pe tine si pe ceilalti care nu se pot apara inseamna Legitima Aparare."Fortele de ordine" in 100% din cazuri ajung mult prea tarziu fapt ce scoate din context Starea de Necesitate care era o lege care iti permitea incalcare proprietatii cuiva pentru a salva o persoana.Justitia si formele de autoritate reprezinta o mafie care mai mult incurca societatea si o jefuiesc cu taxe,impozite la ordinul parazitilor politici.Fata ucisa demonstreaza cu prisosinta ceeace zic.Criminalii in uniforma actioneaza doar impotriva poporului ,nu si in folosul lui.Cine ne apara de abuzul oamenilor legii incompetenti sau inregimentati in structuri de crima organizata?
  • Like 1
 • 1- Reintroducerea pedepsei cu moartea pentru criminalii in serie !!! ( - nu ar putea fi vorba de erori judiciare - daca vorbim de omoruri multiple.... Cand e o singura fapta - se poate gresi...Dar daca omul doarme cu butoiul de cadavre in curte...nu prea mai e loc de erori....)
  2- Am patit in mod frecvent sa sun la 112 pentru a anunta fapte (infractiuni) de cersetorie si altele - si sa nu mi se raspunda !!!! Am sunat uneori de 3 ori la rand !!!! Nu numai ca nu mi se raspundea dar nici macar nu eram sunat ulterior !!! Nici macar dupa 19 ore !!!! NIMIC !!! As fi murit de 100 de ori !!!
  3 - Cei care trebuiau sa preia apelurile fetei ucise - POT raspunde penal pentru ucidere din culpa !!! - DAca cumva se considera ca fapta lor nu ar fi infractiune - ATUNCI va rog respectuos ( pe parlamentari) sa incriminati fapta de a NU raspunde apelurilor la 112 !!!!!
  Daca cei de la 112 - nu constientizeaza ca de la ora 11:00 - unii oameni pot muri din cauza ca ei isi iau gustarea sau pranzul atunci sa se desfinteze naibii acest serviciu !!!!
  Va mai povestesc una cu 112 - M-au atacat niste indivizi cu cutitele...intr-o noapte - am fugit si am sunat la 112 - gafaiam si eram speriat - iar dna de la 112 imi cerea niste detalii tampite (sunt avocat si stiu care fapte au relevanta sau nu !!!) . Spre exemplu - imi cerea CNP - ca si cum toti cei ce suna stiu ce e ala !!! Pot suna copii....sau straini...sau orice altcineva ce nu stie ce e aia CNP !!! Apoi - mi-a zis - sa am grija cu TONUL !!!!! - desi ,,tonul" meu era cel al unui om speriat si care implora ajutor pentru viata sa !!!! I-am zis eu : ,,Dna - faceti abstractie de TO N - si ne vom contrazice dupa aia pe tema ,,tonului" meu !!"".....La urma-urmei obligatia lor nu e sa imi tempereze mie TONUL !! IA uite ce grija avea dna de la 112 - !! ....tonul meu....nu situatia in care ma aflam !!! - Si totusi - pentru a nu da frau imaginatiei unora - NU - nu era un ,,ton" necuviincios fata de persoana de la 112 !! Eram doar speriat si gafaiam - presupunand ca ,,tonul" meu nu era PERFECT - nu a fost in intentia mea sa imi folosesc modulatia vocii pentru a ma rasti sau a jigni pe cea care mi-a raspuns la apelul de la 112 !!!
  • Like 4
  • @ Nevi Dagosaiel
   P.S. - apelurile la care nu mi se rapundea erau facute , de regula, chiar intre 11:00 si 12:00 !!! (se ia masa oare ??? )
   • Like 0
 • Stupizenia vine din lipsa de logica, sau mai bine spus cretinismul autoritatilor.... Lasind la o parte STS-ul, despre care sant convins ca e doldora de incapabili angajati pe ochi frumosi pe salarii nesimtite,, ma uimeste reactia politistilor care asteptau mandatul unui judecator puturis.... Oameni buni, regulamentele pentru interventie in forta sant clare... se intervine fara somatie in momentul in care viata unei persoane se afla in pericol iminent... Vad ca au trecut 19 ore din momentul in care persoana seechestrata a anuntat 112... iar autortatile aveau nevoie de mandat ca s-o elibereze... Stupid?... Nu.... Cretinism.... pebtru ca nu te poti juca de-a calaul chiar daca te afli pe propritatea ta.... Nici nu putem discuta despre eventualitatea unui act liber consimtit de vreme ce vorbim despre o minora...
  • Like 0
 • Dacă tot veni vorba de STS: Sebastian Ghiță e bine, mai vinde software pentru instituțiile statului?
  • Like 4
 • Ada check icon
  Atat de multe "activitati" au facut incat nu au aflat fata !
  Dupa ce e posibil sa fi murit au facut "activitati". Povesti pentru a da bine pe ecran !
  • Like 1
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  Îl aud pe Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR. Un robot cretinoid. Singura lui grijă, încolţit de întrebările jurnalistei Digi 24 e să nu dea impresia că ar fi om.
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult