Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Movilă, Fundația Eidos: Am văzut situații critice generate de un stat cu o democrație slabă/E nevoie de un kilometru zero în construcția democrației pentru viitor, iar acest punct poate fi UNFINISHED Democracy

Cristian Movila

Fundația Eidos, în parteneriat global cu fundația londoneză The Democracy and Culture, a lansat inițiativa UNFINISHED Democracy, proiect care își propune să exploreze noi modalități de consolidare și transformare a democrației, în toate formele ei, într-o lume în continuă schimbare. „E nevoie de un kilometru zero în construcția și adaptarea democrației pentru viitor, unde sectorul privat, cu cel non-profit, alături de societatea civilă și policy makers să dezbată și să creeze cadrul perfect pentru o democrație sănătoasă, iar acel punct poate fi UNFINISHED Democracy, spune Cristian Movilă, președintele fundației Eidos și fondator al proiectului UNFINISHED Democracy, într-un interviu acordat Republica.ro.

Cum a apărut ideea UNFINISHED Democracy și care sunt principalele repere ale proiectului?

În ultimii ani, mai ales din postura mea de fotojurnalist, am fost martor al unor momente în care oamenii își puneau viața în pericol, luptând pentru democrație. Am văzut situații critice generate de un stat cu o democrație slabă și efectul pe care îl are asupra oamenilor simpli. Asta m-a făcut să mă uit cu adevărat la cum arată democrația în România și în regiune și am realizat că ea este extrem de importantă pentru fiecare dintre noi, indiferent de profesia, naționalitatea, religia sau ocupația pe care o avem. Democrația nu poate exista fără implicarea și contribuția noastră, fie că suntem jurnaliști, profesori, antreprenori sau studenți, oameni de cultură sau politicieni, sector privat sau non-guvernamental. Din acest motiv, am venit cu ideea de a crea, împreună cu Democracy and Culture Foundation, acest spațiu de conversație despre democrație și această platformă în care fiecare dintre noi poate veni cu idei reale și poate participa la discuții cu cei care au puterea de a schimba lucrurile în bine.

În același timp, prin Unfinished Democracy, ne-am propus să punem umărul la consolidarea democrației la nivel global prin promovarea valorilor democratice și identificarea soluțiilor concrete pentru provocările cu care aceasta se confruntă, fiind parteneri la ceea ce din 2024 se va numi Centrul permanent global pentru democrație.

Până atunci, la fix 33 de ani de la alegerile libere, pe 20 mai 2023, sub umbrela UNFINISHED Democracy, vom organiza o sesiune de consultări civice unde românii vor avea șansa să propună soluții și pași concreți pentru depășirea obstacolelor din calea democrației în România și în întreaga regiune. La sesiunea asta pot participa maximum 200 de persoane și se poate înscrie oricine, printr-un proces deschis de aplicare, iar selecția lor va fi realizată de către institutul internațional de sondaje AtlasIntel.

Pe lângă această sesiune de consultări, vom face și niște workshop-uri pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 15 ani, cu scopul de a promova democrația în rândul celor mici, dar și de a-i implica de la vârste fragede în susținerea și transformarea ei. Ziua se va încheia cu un moment extrem de important, un eveniment de seară, la Ateneul Român, unde se vor aduna sub același acoperiș peste 800 de lideri din diferite domenii cum ar fi educație, sănătate, business, politică, societate civilă, fără de care o democrație sănătoasă nu ar putea exista. Vor avea loc prezentări, se vor anunța concluziile zilei, dar și rezultatele unui sondaj amplu pe subiectul democrației aplicat pe cel mai mare eșantion efectuat vreodată în România și Republica Moldova, realizat de noi, prin fundația EIDOS, și AtlasIntel.

Cum pot fi identificate soluțiile și procesele concrete prin care democrația poate deveni mai rezilientă în întreaga lume?

Cu ajutorul oamenilor. Serios! Pe cât de facil sună, pe atât de adevărat. Cred că e cea mai mare unealtă a tuturor națiunilor: implicarea activă a oamenilor. Cu cât mai diferiți, cu atât mai bine. E nevoie de această energie a societății civile și de un dialog real cu cei care sunt împuterniciți (tot de noi, de oameni) să mențină democrația și să o facă mai rezilientă. Cred că dacă începem să promovăm participarea activă și implicarea în deciziile democratice, oamenii își vor recunoaște puterea și mai ales rolul în construcția unei societăți mai juste și mai egalitare.

Da! Cred că soluțiile trebuie să vină și de la noi și suntem nerăbdători să vedem și să prezentăm propunerile românilor care vor reieși din UNFINISHED Democracy. Eu cred că vom avea mari surprize.

Odată obținută, cum poate fi democrația menținută?

Cred că odată ce democrația este obținută, ca ea să fie menținută e nevoie tot de implicarea activă și constantă a oamenilor, dar și de respectarea principiilor și valorilor democratice de către instituțiile și liderii politici.

Care sunt principalii piloni ai democrației și cum pot fi ei consolidați?

UNFINISHED Democracy lucrează pe 5 piloni pe care noi și partenerii noștri de la The Democracy and Culture Foundation îi numim (1) oameni, (2) partide - bani și influență, (3) vot, (4) informare și dezinformare și (5) echilibru între puterea legislativă și cea executivă. Încercăm să analizăm acești piloni în contextul problemelor actuale sociale și economice care le modelează, dar atenția va fi pe cum adaptăm aceste mecanisme astfel încât să fie relevante în prezent, ținând cont de provocările actuale.

Pentru ca acești piloni să fie cu adevărat rezistenți, vom folosi toate cunoștințele și experiența noastră și a partenerilor noștri, alături de puterea intelectuală a experților parte din proiect, dar mai ales ne vom baza pe implicarea cetățenilor pentru a iniția o dezbatere globală reală în jurul acestui subiect prin propunerea unor politici cu pași concreți care vor ajuta la conceperea unor noi modele pentru viitorul democrației.

Provocări în consolidarea democrației în România?

Abia aștept să văd ce provocări în consolidarea democrației identifică grupul de lucru în cadrul consultării civice. Cred că acest brainstorming comun al unor oameni cu backgrounduri complet diferite, cu preferințe politice variate, cu opinii diverse, ba chiar divergente, dar cu aceeași dorință ca democrația să fie soclul pe care își clădesc viața, poate genera niște idei cu adevărat valoroase.

Însă, personal, cred că în România marile probleme sunt corupția, care afectează atât instituțiile publice, cât și sectorul privat, dependența politică a instituțiilor, lipsa unei culturi politice solide, care o duce la o implicare redusă a cetățenilor în procesul democratic, infrastructura complet precară și tensiunile etnice și religioase care subminează coeziunea socială care afectează capacitatea noastră de a funcționa în mod democratic și în spiritul toleranței.

Cred că dacă depășim aceste provocări și începem să promovăm transparența și responsabilitatea în cadrul instituțiilor publice, prin consolidarea independenței acestora și prin promovarea unei culturi politice solide și educației civice cred că vom fi pe drumul cel bun. Însă până acolo, cred că e important să pornim de undeva, e nevoie de un kilometru zero în construcția și adaptarea democrației pentru viitor, unde sectorul privat, cu cel non-profit, alături de societatea civilă și policy makers să dezbată și să creeze cadrul perfect pentru o democrație sănătoasă, iar acel punct poate fi UNFINISHED Democracy

Pe 20 mai va fi prezentat un amplu research pe subiectul democrației aplicat unui mare eșantion și realizat în România și Republica Moldova. Care sunt principalele concluzii ale cercetării?

În ambele țări, AtlasIntel va realiza un sondaj reprezentativ la nivelul întregii populații adulte (aprox. 2000 de respondenți în fiecare țară, cu o marjă de eroare de 2p.p.), cu posibilitatea de a înțelege și a compara percepțiile despre democrație în cadrul segmentelor populaționale (bărbați vs. femei, tineri vs. bătrâni, populația urbană vs. rurală, etc.). Cu acest sondaj ne dorim să luăm pulsul societății civile din România și Republica Moldova vizavi de sprijinul pentru democrație ca regim de guvernământ, despre nivelul de satisfacție pe care îl au oamenii cu privire la modul în care democrația funcționează actualmente, despre amenințările pe care ei le percep la adresa evoluției democratice cât și despre idei și viziuni legate de consolidarea mecanismelor de implicare și participare.

Studiul nu este încă gata, rezultatele lui vor fi prezentate în seara de 20 mai, dar am început colectarea datelor, iar Andrei Roman, fondatorul AtlasIntel, spune că până la acest moment rezultatele sunt în același timp încurajatoare și îngrijorătoare. Încurajatoare pentru că în ambele țări opțiunea pro-democrație deține o majoritate covârșitoare. Oamenii înțeleg valoarea democrației și nu sunt indiferenți: își doresc consolidarea instituțiilor și sunt dispuși să participe. În același timp însă democrația e percepută în ambele țări ca fiind extrem de disfuncțională, ea ne-asigurând egalitatea de șanse și evoluția societății în armonie cu valorile oamenilor și a speranțelor pe care ei le au pentru viitor. Corupția, nepăsarea și incompetența clasei politice, lipsa transparenței în practicile de decizie, decăderea sistemului educațional și erodarea imparțialității și profesionalismului trusturilor de media sunt percepute ca probleme extrem de acute care afectează profund calitatea democrației din ambele țări.

Tot Andrei concluzionează că oamenii sprijină democrația, dar nu au impresia că ea funcționează nici de departe așa cum ar trebui. De aici vin și pericolele legate de declinul democratic, pentru că vor exista întotdeauna actori politici pregătiți să speculeze starea generală de dezamăgire cu un discurs populist și radical. Și tot din această cauză inițiative precum Unfinished Democracy sunt atât de importante, pentru că ele pot contura posibile soluții și noi alianțe strategice pentru cele mai mari obstacole pe care le are consolidarea democratică în acest moment.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult