Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu: Ce-ar spune Isus, dacă ar veni a doua oară pe Pământ și ar fi în România?

Accesul „cu buletinul” la moaștele Sfintei Parascheva și la pelerinajul de Sfântul Dimitrie din București reprezintă o discriminare a credincioșilor, este de părere Cristian Tudor Popescu. Cei mai mulți dintre ei și-ar dori să ajungă la pelerinaj cu orice preț, în ciuda pandemiei, spune gazetarul, care se întreabă: Oare ce-ar spune Isus Hristos, dacă ar veni acum a doua oară pe Pământ și ar veni în România? Subiectul a fost dezbătut vineri seara, cu jurnalistul Claudiu Pândaru, în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.

CTP: Dacă ar veni Isus a doua oară pe Pământ, acum, și-ar veni în România, ce-ar face Isus, întrebat fiind în direct și la o oră de vârf, în legătură cu pelerinajul de la Sfânta Parascheva și cu pelerinajul de acum, de Sfântul Dimitrie cel Nou? Ce poziție credeți că ar avea Isus Hristos? Ar spune să se țină pelerinajul - să se țină așa cum au făcut autoritățile la Sfânta Parascheva și cum au de gând să facă acum, adică unii da, unii nu - sau să nu se țină deloc? Ce-ar spune Mântuitorul? 

Claudiu Pândaru: Îmi permiteți să vă răspund cu o întrebare? Indiferent ce-ar spune. Haideți să presupunem că ar spune să nu se țină, pentru că, eu știu, iubirea e în oameni! L-ar asculta credincioșii? Dar Biserica?

CTP: Credincioșii ca credincioșii, dar Biserica? Știți ce? Când puneți întrebarea asta, l-ar asculta Biserica, imediat mi-ați adus în cap Legenda Marelui Inchizitor a lui Dostoievski din Frații Karamazov. Acolo există un răspuns la această întrebare, și anume că nu l-ar asculta Biserica, că interesele actuale ale Bisericii nu mai corespund cu ce spunea Isus acum 2.000 de ani. Aici e o problemă pentru credincioși. Eu nu iau în discuție statutul dvs, credincios-necredincios. Pe al meu, îl știu și îl știți.

Claudiu Pândaru: Îl știți și pe al meu.

CTP: Nu sunt credincios practicant, îl știu și pe al dumneavoastră, dar nu îl fac public, că nu e dreptul meu să fac asta.

Claudiu Pândaru: Ba da, sunt credincios practicant.

CTP: Sunteți credincios practicant. Eu nu sunt. Voi vorbi pentru dvs, pentru credincioșii practicanți, nu pentru cei ca mine, care oricum n-au ce căuta la Sfânta Parascheva decât în scop de observație științifică.

Claudiu Pândaru: Haideți să vă mai întreb și eu ceva. M-ați vedea la Sfânta Parascheva, anul ăsta?

CTP: Pe dvs? Nu, nu. Și nu v-aș vedea cu cei doi copii de mână ducându-vă acolo.

Claudiu Pândaru: În calitatea mea de credincios practicant, fac parte din majoritatea credincioșilor sau din minoritate?

CTP: Faceți parte dintr-o minoritate. Faptul că dvs, fiind credincios practicant, ați opta acum să nu vă duceți la acest pelerinaj vă așază într-o minoritate. Cei mai mulți ar dori să meargă la acest pelerinaj, cu orice preț, chiar dacă sunt restricții, chiar dacă se face o discriminare. Isus, de pildă, ar spune: De ce bucureștenii și nu alții? Alții nu au voie, decât cei din București și Ilfov. De ce doar cei din Iași au avut voie? (Până când au cedat electoral autoritățile și-au dat drumul la toată lumea, decizie operativă, desigur).

Isus se adresează tuturor, nu ține seama, important este să fii credincios, să crezi cu adevărat în Dumnezeu, nu mă interesează rasa, că ești bogat, sărac, femeie sau bărbat. Asta spunea Isus! Cu ce drept operează această discriminare acum Biserica și autoritățile? Cum adică? Din nou moaște numai cu buletinul? Ce înseamnă asta, că eu sunt bucureștean și am dreptul și alt credincios, care este din Ploiești, n-are dreptul să vină la moaște, să se închine așa cum crede el?

Apoi, ar mai spune ceva Isus. Și mi-am notat aici, poate o să trageți dvs, credincioșii, concluzia. Eu nu fac decât să citesc. (CTP citește un fragment din Evanghelia după Marcu - n.r.). Ce-ar spune Isus acum? Ar spune Sf. Dimitrie și Sf. Parascheva sunt pentru om, nu omul pentru sfinți!

Urmăriți aici intervenția completă a gazetarului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • La a doua venire Domnul Isus Hristos vine sa judece lumea
  • Like 0
 • Ce să caute Cristos prin România?
  Lipsa de dorință de respectare a regulilor, nu numai cele religioase ? De la ,,vlădici" și pînă la ,,opincari" cam au sictir pentru așa ceva, că ei cată ,,calea de mijloc"?
  Cînd Isus a fost ispitit să facă un pic de evaziune fiscală, care a fost decizia Sa ?
  Cînd actualul prezident Iohănnel, un etnic neamț, acorda meditații contra cost, unor elevi, declara el veniturile obținute ? Nuuuu, de ce s[ dea Cezarului !!! Dar ,,statul" de ce nu a băgat de seamă ? Oare printre părinții elevilor meditați contra cost, nu a fost nici un polițist, judecător, procuror, ANAF-iot ??
  Sîntem o nație plină de ipocriți, de pseudocreștini, sîntem un plai unde Isus ar predica în van...Eu sînt ateu...Locuiesc într-un bloc ,,comunist" peste drum de bloc este o biserică ortodoxă, ei în blocul unde locuiesc, după 1989 s-au prăsit niște hoți, măcar vreo 6-7, și cînd ies din bloc unii dintre aceștia au în mînă cîte un snop de lumînări, la ieșirea din bloc, se opresc în fața blocului, cu ochii la biserică și fac niște cruci mari ,,becaliene"...
  • Like 2
  • @ Sorin Constantin
   Dan check icon
   Stimabile ,,ai pareri de ,,popa lovit-n orgoliu !!
   --Ce legatura are Domnul presedinte Johanis cu ,,Subiectul articolului ?
   --Sau ,asa ca sa te bagi ,singur in seama !!
   - Aici se discuta ,de credinta , si nu de smecheriile pe care le ai in cap ?
   --Domnul Presedinte Johanis , daca a dat meditatii , ?Foarte bine a facut , !Trebuia sa-si ocupe timpul cu ceva util ,,, sau poate trebuia ,sa stea in crasma ,ca si ortodoxii ,neaosi ?Si sa contribuie la nivelul de educatie al copiilor , sa fie educati .. De altfel este considerat ,, cel mai bun Presdinte ,care l-a avut Romania ,dupa 89 ,, in comparatie cu ,escu,,,-escu,,escu,,,!
   --- APOI DESPRE ORTODOXIE ,,CEVA UTIL ;;
   -- STUDIAZA NIVELUL DE TRAI IN TOATE TARILE CARE NU SUNT ORTODOXE , COMPARATIV CU TARILE ORTODOXE ,CE NIVEL DE TRAI ,AU ?,,UNUL SLAB, CHIAR F. SLAB,, !
   • Like 1
  • @ Sorin Constantin
   A amesteca tema adusa in discutie de meditatiile lui Johannis demonstreaza rautate izvorata din prostie. Lasa-te de comentarii. Esti tendentios..
   Biserica, de orice fel, s-ar comporta fata de Isus asa cum s-a comportat si acum 2000 de ani. Nu este nici o diferenta intre popiii imbuibati de atuncisi porcii de acum. Cei de acum, mai grav, iau in batjocura numele lui Isus si aduna averi.
   • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   Dan check icon
   Am facut ,referire la comentariul lu ,,sorin constantin ,, inn legatura cu Domnul Johanis,
   -- Cat despre popi ,nimic ,demn de luata in considerare , Ei nu au credinta ,ci doar pofata de bani multi ,De ce credeti ca ;;inca este mare concurenta la admiterea la teologie ?? Mai mare ,ca ,la Medicina ,,Justitie ,,TCM ???
   • Like 0
 • Dumnezeu sa va ierte si sa va calauzeasca!
  • Like 3
 • Dacă ar scoborî iară pe pământ, cum scrie la Cartea Sfântă, n-ar apuca să spună mare lucru, ar fi arestat și internat la dilăii periculoși.
  Unde ar muri, probabil, violat.
  Mă întreb ce semn și-ar face bisericoși după moartea lui, în locul la semnul crucii?
  • Like 3
 • Eu nu cred ca dl. Pandaru poate fi un credincios (si practicant mai zice). Ce e cu aceasta fatarnicie, sa-ti fie teama sa spui ca esti ateu? In afara de CTP, eu nu am auzit sau citit despre nimeni altcineva din Romania sa recunoasca faptul ca e ateu; ma rog, si Iliescu, care recunostea ca e liber cugetator. Eu am declarat si la ultimul recensamant ca sunt ateu. Dar mare mi-a fost uimirea cand, vazand rezultatul recensamantului, am aflat ca doar cca 80.000 cetateni au declarat ca sunt atei. Cum mai p1oate un om informat, instruit, azi, sa mai creada in povestile biblice, mai ales asa cum sunt propovaduite de cultul ortodox, pacostea noastra, a romanilor?
  • Like 4
  • @ Tudor Bucur
   Corina check icon
   De ce nu l-ați crede pe dl Pândaru? Eu mă așteptam.
   • Like 1
  • @ Tudor Bucur
   A fost o chestie ciudata atunci cand a venit nenea de la recensamant la usa sa ne intrebe una/alta. A intrebat ce religie sunt, am zis ateu. M-a intrebat daca am fost botezat, am zis ca da. Apoi a trebuit sa ma cert cu el ca sa bifeze "ateu" pe lista. De ce? Aparent daca esti botezat esti crestin chiar daca vrei chiar daca nu. Asa fusesera instruiti sa faca. Sa intrebe de botez, ca sa nu cumva sa scada procentajul Bisericii (si, deci, puterea electorala si politica).

   De-aia doar 80.000, pentru ca aia au bifat ce au vrut ei.

   Colegii mei de liceu cred toti in Dumnezeu. Unii nu cred in evolutie daca iti vine sa crezi. In schimb, dintre colegii de facultate, oameni educati si intelectuali, multi dintre ei ingineri foarte competenti, nu cunosc decat un singur om care a ramas cu aceasta credinta antica SAU cu orice fel de afinitate fata de gaunoasa biserica ortodoxa...

   Poate, cu timpul.. cine stie.
   • Like 2
 • Sper ca si maestrul sa citeasca : Domnilor primele si unicele scrieri bisericesti de la Biblie pana la obiceiuri si aparitia cultului in sine se gaseau in biblioteca din Alexandria vechiul Babilon o parte a Imperiului Persan care ulterior AU ARS impreuna cu mistere universale matematice astrologice dogmatice spirituale artistice cat si militare epocale etc. principalul tortionar fiind CRESTINATATEA prin dogma Isusceana calugari protestanti sau armate inzestrate cu VIRUSUL ANTROPOIDULUI arhaic facandu-si treaba inchizitoare. De ce "antropoid arhaic" ?.la chintesenta simbioza duhovniceasca a inceput dintr-o pestera vorbind in saptamani i.Hr asadar din intuneric revelatia producandu-se prin lumina virusarea prin duh iar mantuitorul prin asa zisa nastere. Explicatie sumara : o epifamie reverie care in termeni stiintifici s-ar traduce : contactul dintre o primata om obisnuit si o creatura arhaica energetica oxygenara de natura cosmica contagioasa rezultatul fiind unul corasonic transformarea la iesirea din pestera fiind una dependenta lexico-energetica. Pot sugera ca aceeia care au ales viata monahala din antichitate pana in prezent pentru a urma exemplul "povestii" "sfantului" ( caverna ) au suferit din cauza factorul diminuarii luminii pierderi de vedere pentru ca in pre-alabil sa-si dezvolte alte capabilitati senzoriale cum ar fi fost visarea sau a miracolului prin delir fapt dovedibil in prezent de medicina moderna. Deci domnilor si credinta este tot universala ( venita din stele ) cum si pamantenii organic si chimic fauriti tot din praf de stele...numai ai nostrii romanasi credinciosi descendenti din scurta evolutie "batraciana" a ramurii antropoidului arhaic isi SPALA MINTILE si isi viruseaza sufletele cu himere venite din partea unor AFACERISTI de logo. sfant.....mai rau este ca in timpuri prezente cand humanoidul va descoperi s-au a descoperit ca nu este singur in Univers in termeni de materie energie celule chimice datatoare de viata. Logica comment-ului stricto-sensu adica nu suporta interpretari. ( ultimul meu comment Biblic )
  • Like 2
  • @ Radu Panaitescu
   Subiectul este interesant dar etalarea lui este confuza, aiuristica, fara surse de seinspiratie. Caci exista dar sunt trecute sub tacere.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Domnule "Zugravu" fara sa par nepoliticos dar nu aveti vreun perete de "zugravit" ?
   • Like 0
  • @ Radu Panaitescu
   Replica ta vadeste o ingamfare si o aroganta specifica individului care citeste, citeste si reproduca mecanic. Daca ai fi fost un erudit nu m-ai fi persiflat. Dar sa stii: cu spoiala e, relativ, usor sa dai. Aparentele, mai intotdeauna, inseala.
   • Like 3
 • check icon
  Dar ce ar fi spus Iisus dacă venea a doua oară pe Pământ despre salariul lui Danel Hauritu...fix 24000 de RON pe lună??? Nu știu, întreb.
  • Like 7
  • @
   Dan check icon
   daniel hauritu ,, nu are numai 24000 de ron pe luna ! Are miliarde ,in actiunile de la Dedeman,,,la Iuluis Mall ,, etc etc,, Si mai face pe Marele Safnt !! BOR , este cea mai puternica institutie din Romania ,din punct de vedere financiar , mai puternica decat Statul Roman ! Si mai are ,curajul sa cerseasca bani de la Stat , si culmea ipocriziei ,,NU PLATESC NICI IMPOZITE LA STAT ,,DAR PRETINDE ,SA LI SE DEA ,,!!! Oare ,ce ar zice Domnul Isus Hristos ,de asemenea ,,NECREDINCIOSI ? Marele teoctist Spagoveanul , al Tomisului si Constantei , a mai facut ,o isprava Financiara pe la Vatra Dornei , a mai dobandit un Hotel , Barfe ,barfe ,, susanale ,dar nu iese fum fara foc !!
   • Like 5


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult