Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu, despre dezbaterea cu președintele: Eu nu vreau să mă număr printre jurnaliștii preferați de domnul Iohannis. Dacă sunt invitații în alb trimise redacțiilor, atunci eu pot să revin asupra hotărârii

CTP la digi24--

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a explicat, într-o intervenție telefonică, de ce Digi24 nu se află, momentan, pe lista participanților la dezbaterea organizată de președintele Klaus Iohannis înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică.

„Domnul Seidler a ridicat o întrebare în cursul dezbaterii, de ce nu a fost invitat nimeni de la Digi24. Pot să lămuresc eu acest aspect. Am fost sunat de Administrația Prezidențială, care mi-a spus, de altfel, că sunt primul sunat și invitat atât în calitate de formator de opinie cât și de reprezentant al Digi24. Am spus doamnei în cauză că eu nu sunt angajat al Digi24, prin urmare nu pot de capul meu să reprezint postul. A insistat doamna: Acestea sunt calitățile în care vă invităm. Am sunat conducerea postului Digi24 și am comunicat: Iată ce vrea Cotroceniul. Conducerea a fost în primă instanță de acord ca eu să reprezint Digi24 deși nu sunt angajat. Eu m-am gândit: nu e normală invitația asta nominală, dar or fi ăștia zgârciți, vor să comaseze postul meu de formator de opinie cu cel de la Digi24. A avut loc a doua convorbire, în care mi s-au lămurit niște lucruri. Acolo am văzut că e vorba de invitații nominale către alți jurnaliști, către toți jurnaliștii invitați și că e un număr foarte restrâns, până în zece. Păi asta arăta ca o recepție exclusivistă a președintelui Iohannis. Și am spus: nu se poate așa ceva, domnul președinte nu are dreptul să facă el selecția jurnaliștilor. Ce înseamnă? Sunt jurnaliștii care îi plac domnului președinte, puțini, care îi plac și care sunt invitați acolo. Eu nu vreau să mă număr printre jurnaliștii preferați de domnul Iohannis, cum nu vreau să mă număr printre jurnaliștii preferați de niciun alt politician. Prefer să fiu detestat de toți. Prin urmare, am comunicat Cotroceniului că nu voi veni la această dezbatere, dar dacă se schimbă datele, mi-am permis să ofer și o sugestie, în sensul că nu la Cotroceni, la PNL în niciun caz, să se desfășoare într-o aulă universitară și așa s-a și făcut. Dacă sunt invitații în alb trimise redacțiilor, așa-i normal, să decidă ele pe cine trimit, nu domnul Iohannis, atunci eu pot să revin asupra hotărârii mele și să particip. De atunci nu am mai primit niciun telefon. Încă o precizare, invitațiile – mi s-a spus – sunt nominale și netransmisibile. Asta-i tot. Am comunicat, de asemenea, hotărârea mea conducerii postului și a fost de acord. Acum, dacă se hotărăște Cotroceniul să mai invite pe altcineva, de pildă pe doamna Manolache de la Digi, asta e o chestiune care nu mă mai privește pe mine, eu v-am spus de ce Digi24 nu figurează deocamdată”, a spus Cristian Tudor Popescu.

La dezbaterea de marți anunțată de președintele Klaus Iohannis vor participa jurnaliști, politologi și formatori de opinie. Dezbaterea va avea loc la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, respectiv în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, potrivit unui comunicat al SNSPA. 

Întrebată duminică dacă va merge marți, neinvitată, la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă a spus că încă nu știe ce va face.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna seara!Este pentru rima oară când va scriu și țin sa menționat de la început ca nu sunt o admiratoare a D-lui președinte sau a D-nei Dăncila dar nu mi se pare corecta abordarea Dvs .Invitatia nominală pe care ați primit-o ar trebui sa va bucure ca in urma experienței Dvs profesionale ati ajuns sa fiti ascultat de oameni și părerea Dvs sa conteze.Ce nu pot eu sa înțeleg este de ce oamenii de cultura din țara stau deoparte și doar privesc ce mizerie trăim și nu ies sa ajute la schimbare.De ce sa nu participați????Lasati toate loazele sa formeze “opinii”in funcție de ce la iese in buzunar....Da.D-nul președinte așa a văzut sa se adreseze oamenilor.Bine sau nu este modul lui de gândire și poate fi acceptat sau nu .Dar D-na Dancila care ne-a prezentat timp de o săptămâna fel de fel de metode de a încurca pe Dnul Iohanis este frumos?A așteptat sa vadă ce face partea adversa și in ultimul moment a decis sa apăra cu o ora înainte și sa arate cât de ea de tare și mare este ,ce se descurca ea cu toate....Asta arată exact fata societății in care ne chinuim sa rezistam .Ne pregătim pentru un post intr-o firma sau pregătim un plan de acțiune pe care îl prezentam .il facem public și dintr-o data ,apare un candidat care îți ia fata,arată ce șmecher și pregătit este el și combate tot ce ai pregătit .Pe mine m-a decepționat așa ceva!NU ESTE NORMAL! Unde e educația ?Nu mai erau alte zile...alte ore....alte metode...?Nu mai este loc sub soare!!!Iai fata celuilalt,suflai din fata tot ce a pregătit ,furi startul și ce tare esti....Iar oameni ca Dvs stați deoparte și priviți simțindu-se jicniti când va nominalizează cineva ....Eu nu mai înțeleg nimic......
  • Like 0
 • Domnule Popescu, ați fost un critic foarte efervescent la adresa USR-Dan Barna acuzându-i că atunci când au ocazia să dovedească, să ajute tara să iasă din groapa în care a dus-o PSD, ei fac pe niznaii. Că vezi-doamne pun condiții, că pretenții aiurea. Ei, acum când ați avut ocazia să vă faceți meseria de jurnalist și să fiți cu incomod în direct și cu folos, dumneavoastră aveți abordări de genul "nu vreau să fiu jurnalist preferat de KWI". La cealaltă nici nu ați catadicsit să vă gândiți. Ciudat. Adică la dumneavoastră e ok să vă țineți de niște principii. La alții, nu. Chiar puteați fi de folos în seara aceasta. La oricare dintre cele 2 întâlniri.
  • Like 1
 • Dan M check icon
  Se pare ca nici ”dezbaterile” nu mai sunt ce-au fost... dezbaterea a devenit ”stand up comedy”... doar că lipsesc glumele... iar auditoriul nu mai plătește să intre ci e plătit sau e adus cu SPP-ul .
  • Like 0
 • Ion check icon
  Nu știu cât de corectă este poziția Dlui Popescu cu privire la agapa Dlui Iohannis, în schimb dezvăluie ceva foarte interesant, salariații președenției fac campanie electorală șefului lor!?
  • Like 0
 • dar, e corect totusi sa spun ca aceasta asa-zisa dezbatere suna si se va desfasura ca o seara-ntre prieteni.... deci are dreptatea lui si dl. CTP , ceea ce nu-i prea ok ! dar , ca o parere personala, dna Dancila, chiar nu are ce cauta acolo !
  • Like 0
 • Imi pare rau ca ati ajuns la aceasta concluzie. Dupa atatia ani va mai pasa de etichetele pe care vi-le pun altii? Nu aveti incredere ca intrebarile pe care le puteati pune ar fi lamurit pozitia dumneavoastra in raport cu Johannis?
  • Like 2
 • uffff, tare-mi vine a va spune dvs., celor ce-ati comentat pina acum ca , de fapt, CTP.ul NU vrea sa-l supere pe dl. viitor presedinte cu vreo intrebare nediplomata, chiar daca-n ultimul timp a devenit maestrul intrebarilor si comentariilor rugoase !
  • Like 0
 • Domnul CTP se revendică jurnalist, a apăsat asupra acestui termen, intr-o discutie cu Prelipceanu. Un jurnalist obiectiv, abordând subiecte de interes public, neinfluențat decât de propria-i covingere/viziune. In acest caz, am anumite nelamuriri: de ce refuză d-l gazetar oporunitatea de a adresa întrebări care să-l provoace pe preşedinte, de ce se abandonează unei reacții capricioase, deconstructive, doar de dragul unui vedetism mascat în simțul echității, de ce face paradă de acest refuz, ca un gest de maaaare frondă, "deconspirând" detaliile unei conversații telefonice, altfel banale, cu Administrația prezidențială, de ce menționează "copleşitorul" amănunt că el a fost primul sunat pentru a fi invitat (poate era o ordine aleatorie, poate era in ordinea vârstei, poate vechimea în domeniu, poate un alt criteriu, doar nu vă închipuiți că ordinea apelurilor respectă o ierarhie a valorilor jurnalistice alcatuită de Administrația Prezidențială?).
  In altă ordine de idei, o reacție dezamăgitoare, nu prima, din păcate! D-lui CTP i s-a oferit accesul la un public de calitate, prin colaborarea cu DIGI24, dar a transformat notorietatea dobândită astfel într-o armă nu întotdeauna folosită cu discernământ jurnalistic. Nu refuzul acestei invitații, ci felul în care l-a adus la cunoştința publicului, este un cadou electoral pentru Vorica Dăncilă, conştient sau nu! Conştient, bineînțeles, nu-l pot bănui de inconştiență pe CTP! Ştie ce efect produce această dramatizare a unei discuții, dar n-a putut renunța, nici măcar de dragul decenţei, la plăcerea de a se erija în marele erou răzbunător al jurnaliştilor neselectați după formule atent gândite, cântărite şi aplicate în redacțile româneşti!
  • Like 2
  • @ Mirela Lungu
   "Domnul ctp se revendică" gazetar, nu jurnalist. In ceea ce privește refuzul de a participa la întâlnirea lui iohannis cu presa, formatorii de opinie, politologii, este opțiunea lui. E drept că face o mică paradă ne la locul ei si neașteptată din partea sa. Mi se pare și mie exagerată, cu toate că are argumente veridice.
   • Like 0
  • @ Mirela Lungu
   Iată că d-l CTP, în cel mai pur gest sportiv (şi n-o spun cu admirație!), a ridicat mingea la fileu doamnei Dăncilă, oferindu-i prilejul sa se profileze, fals, ca lider deschis tuturor provocărilor! Aşadar, doamna anunță că-şi va organiza, tot azi, propria-i sindrofie electorală, unde vor fi primiți şi pupați pe creştet toţi jurnaliştii care încă mai lăcrimează fiindcă n-au fost invitați (sau au fost invitați inadecvat, iată!) de către Iohannis! E chemată toată suflarea jurnalistică să ia lumină de la doamna Dăncilă! Ar fi bine să meargă şi CTP, invitația doamnei e făcută parcă pentru a-i face pe plac!
   • Like 2
 • Dar de ce domnule?
  • Like 0
 • Domnule CTP sunteti pentru societatea romanesca un reper important al dreptatii si bunului simt . Va felicit și multumesc pentru felul cum va faceți meseria de gazetar și Îmi doresc din suflet sa participați la acest eveniment foarte ,, selectiv’’ .
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult