Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristian Tudor Popescu, despre Emma Răducanu: Să o iubim pentru ce joacă, pentru cum este ca om. Nu pentru că e româncă, că nu e!

CTP la digi24--

Cristian Tudor Popescu a spus duminică la Digi24 că românii ar trebui să o iubească pe Emma Răducanu „pentru ce joacă și pentru cum este ca om, nu pentru faptul că e româncă”.

„Să nu mai facem astfel de apropieri, cu Hagi, cu Simona Halep și cu Emma Răducanu. Sigur că da, o iubim, dar haideți s-o iubim pentru ce joacă, pentru cum este ea ca om. Și este extraordinară!

Nu pentru faptul că e româncă, că nu e! Tatăl ei este român. Atât. Să vă spun ceva care n-o să vă placă, dacă nu se năștea în Canada și nu trăia în Anglia, ci lucrurile astea se întâmplau în România era foarte puțin probabil ca Emma Răducanu să fie unde este astăzi, să ridice trofeul de la US Open.

Pentru că accidente fericite precum Simona Halep se întâmplă foarte rar. Dacă era în România nu știu ce făcea. Să fim serioși. Nici nu mai contează ce naționalitate are o jucătoare. Nici n-are rost să ne mai gândim. Sunt vreo șase țări, România, China, Filipine, Ecuador, Canada, Marea Britanie, toate la un loc.

Nu mai are rost în ziua de azi să iubești pe cineva, să-ți placă de cineva foarte mult pentru că «e de-al nostru». Nu, îți place pentru că joacă extraordinar, pentru că e un om extraordinar. Nu înseamnă că trebuie să îmi placă o jucătoare cu nume românesc mai mult decât o alta.

Ar trebui să ne dezobișnuim de obiceiul ăsta, să nu ne mai amăgim. E o amăgire asta, «o româncă de-a noastră a câștigat, extraordinar». Este victoria ei, e meritul ei și n-are nicio treabă cu noi. Noi nu suntem mai puțin hoți în conducerea acestei țări, mai puțin imbecili, mai puțin escroci și megalomani în conducerea României, conducerea aleasă de acest popor, dacă Emma Răducanu a câștigat la US Open și noi ne imaginăm că este o româncuță de-a noastră”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cateva consideratii:
    - un rezultat extraordinar. Sa vi din calificari si sa nu pierzi nici un set in tot turneul reprezinta bucuria si dorinta de a juca tenis. Simplu nimic altceva.
    - acum ca Simona Halep ne cam "paraseste" si isi vede de viata ei persoanala suntem fericiti ca am gasit rapid o valoare cu care sa ne "asociem" ca sa iesim din mocirla anonimatului in care ne scaldam de vreo 30 de ani, ca de mici, palinca, fete frumoase si oameni "ospitalieri' ne-am cam saturat si noi. Nu stiu ce zic dacii liberi care au inventat limba latina si AUR-arii de prin galeriile de fotbal daca pe Emma o putem sau nu considera romanca, dar lumea "buna" a internetului din Romania ne-a inundat deja cu postari care mai de care mai siropoase si mai "inspirationale" referitor la victoria Emmei si mai ales sfaturi pentru noi astia profanii. A trebuit sa beau multa apa sa imi treaca greata, dar recunosc ca din pacate le-am dat click-urile pe care nu le meritau.
    - si media este extrem de bucuroasa ca a gasit rapid un inlocuitor al Simonei Halep. Click-urile trebuie sa mearga in continuare. O sa re-apara imediat expertii din rubrica: Ce sfaturi i-a dat x sau y Emmei care sa invinga la nu stiu ce turneu. Din fericire nu cred ca Emma citeste in limba romana. Traind ceva ani in strainatate cred ca Emma nu va avea o presiune mediatica la ea acasa in UK cum a avut Simona Halep 'condamnata" sa castige tot timpul, chiar si cand ea nu vroia sau nu putea. Apropo, cea mai face Bianca?! Bine? O mai urmarim sau numai cand castiga?
    • Like 0
  • Dl Popescu nu prea are dreptate. Mi-ar plăcea să fi depășit, și dumnealui și alții, raportarea la paradigme răsuflate de tipul "în România nu ar fi ajuns la performanța asta", "nu datorează nimic României", "nu este româncă, ci britanică", "e ridicol să o simpatizăm doar pt că taica-său e român" etc.

    Toate acestea sunt adevărate și corecte. Dar...

    Eu unul cred că e chiar necesar ca în secolul nostru, unul al multiculturalismului și melanjurilor genetice, să ne recunoaștem, prețuim si respectăm valorile naționale, ancestrale sau familiale, chiar și în diluții homeopatice. Fie ca e vorba de Turnul Eiffel, care are oțel de Reșița în compozitie, de monumentul lui Isus Mântuitorul din Rio de Janeiro, care are capul sculptat de românul Leonida, sau de o jucătoare de tenis cu gene si legături românești.

    Apoi, nu ar trebui să ne interzică nimeni să ne identificăm, afectiv, cultural sau chiar național, cu cine sau ce simțim noi, când vrem noi și unde vrem noi. Dacă eu prefer să "mă amăgesc" ținând, de exemplu, cu Bianca Andreescu împotriva Simonei Halep pt că o simt mai "româncă", sau dacă sunt fanul Emmei Raducanu pt că, să zicem, joacă cu o rachetă românească, asta nu ar trebui sa priveasca pe nimeni decât pe mine.

    Adică românii din diaspora nu s-ar putea mândri în fața prietenilor străini că au niște legături genetice sau culturale, fie și vagi, cu niște celebrități în ascensiune, că așa vrea dl. Popescu?

    În cazul Emmei Răducanu, lucrurile sunt și mai clare. Copila vine de două ori pe an în România să-si vadă bunica, vorbește românește (pe lânga engleză și mandarină, desigur), are nume românesc și îi plac... mâncărurile noastre. Dacă nu aș cunoaște-o și ca jucătoare de tenis, doar cele patru mici argumente menționate mi-ar fi suficiente ca să o consider întrucâtva, pe undeva, și româncă. Nimeni nu ar trebui sa aibă o problemă cu chestia asta. Iar dacă o apreciez și pt tenisul încântător, pt charismă, pt inteligență si maturitate etc, atunci ar trebui să uit instantaneu cum o cheamă și de unde-i taică-său? Nu cred.

    Ieri, primarul Londrei a adăugat pe Twitter la mesajul lui de felicitare și un drapel românesc, alături de unul britanic, unul canadian si unul chinezesc, tocmai pt a celebra diversitatea culturală a noii campioane de la USA Open. Sunt convins că și Regina, și primul ministru, când au felicitat-o pe Emma pt o performanță istorică, s-au interesat despre originile ei, măcar de curiozitate!

    Sunt curios ce ar gândi Regina dacă ar afla că în România mulți români, unii chiar jurnaliști reputați, socotesc absolut insignifiante rădăcinile românești ale acestei copile în drum spre celebritate și sfătuiesc și pe alții să facă la fel, dacă au de gând să le placă tenisul și personalitatea ei...
    • Like 0
  • De câte ori cineva cu origini mioritice ajunge, PRIN PROPRIILE EFORTURI, într-o zonă de succes, indiferent de domeniu, se găsesc sute şi sute de lipitori (şi politice) să se agaţe de imaginea acelei (acelor) persoane. Cu toate că Rromânica N-A FĂCUT NIMIC pentru a-i (a le) netezi drumul. În aceeaşi măsură este valabilă şi reciproca: fiindcă Răducanu a câştigat US Open, este englezoaică; dacă ar fi fost prinsă la furat, ar fi fost româncă...
    ____________________________
    P.S.
    Şi, totuşi, publicul nu poate fi pălăcit. De câte ori politicul a încercat să-şi bage capul în poză (fie Ponta, fie Firea) a fost răsplătit copios cu huiduieli.
    • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      Cine sunt lipitorile politice care se agata de imaginea Emmei Raducanu, ca eu vad doar „lipitori civili (comentatori)” care se agata de imaginea ei, invocand originea romana?
      • Like 1
  • De ce sa nu?
    Suntem Romani asa cum nemții sunt nemți iar grecii sunt greci.
    Dacă ești roman ai gene dar mai important formarea prin experientele tale românești.
    Asadar sa ținem cu Ema și pentru ca este pe jumătate româncă și sa o apreciem ca este o jucătoare foarte bună la nivel internațional.
    Dimpotrivă fiți mândri ca un om care are o legătură foarte stransa cu nația noastră este printre cele mai bune din lume.
    Mandria națională este un sentiment care te înaltă, este o virtute și nu un lucu rău.

    Hai România.
    • Like 0
  • Mult mai dezamagitor mi se pare cum a au ales romanii, covirsitor, sa tina cu Fernandez, ca deh, capra vecinului. Adica nu venim noi cu povesti de succes cu romani pentru romani, ah nuu, noi avem bucurii cind romanii au esecuri, sau hai, in cel mai rau caz, succesuri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult