Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristian Tudor Popescu, despre tinerii care l-au votat pe Piedone: „Nu știam asta, e înspăimântător”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a spus vineri seară la Digi24 că i se pare „înspăimântător” faptul că 41% dintre votanții lui Cristian Popescu Piedone, care a câștigat alegerile la sectorul 5, au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Acum cinci ani, Piedone era primar în sectorul 4, unde a avut loc tragedia de la Colectiv, în urma căreia au murit 65 de tineri. Piedone a fost condamnat în primă instanță la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

„Nimeni nu a suferit nicio pedeapsă pentru ce s-a întâmplat atunci. Ceea ce înseamnă nu numai că respectivii se pot considera nevinovați. Nu? Atâta vreme cât nu sunt condamnați definitiv, dom'le... noi suntem nevinovați. Dar și ce s-a întâmplat acolo nu este arătat în adevărata lui natură. Dacă s-ar fi dat niște sentințe cu justificări judecătorești, în care să se explice de ce s-a dat sentința respectivă, dacă am fi avut aceste condamnări, atunci ar fi mai puțini cei care să spună că a fost o reuniune satanistă, că a fost focul pus de la Bruxelles ca să-l dea jos pe Ponta și alte teorii de soiul aceasta. Pentru că nu s-a făcut asta, în continuare circulă așa ceva și s-a întâmplat ceva în acest al cincilea an, a fost ales acel Popescu Piedone la sectorul 5. Din păcate, n-am niște date, dar cred că nu doar cei din sectorul 5 care l-au votat pe Piedone, nu doar acelora puțin le pasă de cei care au murit în Colectiv. Mai sunt și în alte sectoare ale Bucureștiului și în alte orașe din țară inși care n-au nicio treabă - Au murit niște unii pe acolo, niște rockări... Și ce dacă au murit? Eu am treabă, probleme cu slujba, cu impozitul, cu pensia. Ce mă interesează pe mine că au murit unii acolo, acum cinci ani? - și care probabil că fiecare și-ar vota Piedonele lui”, a spus Cristian Tudor Popescu, vineri seară, la emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.

Moderatorul Claudiu Pândaru a prezentat cifrele unui sondaj IRES, făcut în septembrie 2020, care arată profilul votanților pe fiecare candidat în parte, în sectorul 5. Astfel, 41% dintre alegătorii lui Cristian Popescu Piedone au între 18 și 35 ani, iar 30% între 36 și 50 de ani. Dintre toți candidații la sectorul 5, Piedone a obținut astfel cel mai mare procent de voturi din partea tinerilor, următorul fiind Cristian Băcanu, cu 31% dintre voturi pe segmentul de vârstă 18-35.

„Nu știam asta, e înspăimântător. Nu știam această cifră, știam doar distribuția în sector”, a răspuns Cristian Tudor Popescu.

„Am același sentiment pe care l-am încercat în anul 2000, când am văzut cu coada ochiului demograficele de la Vadim Tudor și era votat de tineri, din mediul urban, din Timișoara, din Cluj, din București, era votat acel ins. Acum am același sentiment, niște tineri l-au votat pe Piedone. Unor tineri nu le-a păsat de faptul că unii ca ei, nu cu mult diferiți - nu erau niște bogătași, niște bătrâni corporatiști - erau niște tineri la fel ca și ei și puțin le pasă. Chiar dacă va fi condamnat, rămâne acest vot, acest vot rușinos. Pentru întreaga Românie, nu numai pentru sectorul 5. Condamnarea nu poate spăla asta”, a mai spus gazetarul.

Referitor la infecțiile nosocomiale, Cristian Tudor Popescu a spus că „imediat mi-a venit în minte un nume: Raed Arafat.”

„Îl aveți astă seară invitat? Nu este, e o decizie înțeleaptă. În această pandemie și-a făcut meseria cu profesionalism și fără să amestece politicul în acțiunile sale. Dar atunci, nu pot să nu-mi amintesc cum spunea: «infecții nosocomiale sunt și în spitalele din Occident». Nu pot să uit fraza asta, când au murit cu zile atâția, în spital. Au scăpat din Colectiv și au murit din pricina microbilor intraspitalicești”, a completat gazetarul.

Claudiu Pândaru l-a adus în discuție apoi pe fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu. „Domnul Bănicioiu a ajuns acum să fie cercetat penal nu pentru această afirmație ... «Avem de toate!». Avem niște sute de mii de euro, eventual. Iată că este luat pentru trafic de influență, mită, nu pentru această afirmație criminală. Există o acțiune împotriva lui? În orice caz, nu s-a ajuns (la instanță)”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Aș putea să spun că acolo, deși a fost un accident îngrozitor, moartea acelor oameni nu a fost degeaba, pentru că de la Colectiv a pornit o undă de șoc în societatea românească. S-a manifestat atunci în cei 50.000 de oameni care au ieșit în Piața Victoriei și care, după ani și ani de letargie a societății civile, ieșeau în stradă în număr atât de mare care să manifesteze pentru ceva ce nu ținea de material. Nu era vorba de salarii, de pensii, de drepturi, nici măcar de Roșia Montană, de dinainte. Toate astea sunt chestiuni materiale, era ceva ce nu se gustă, nu se pipăie. Acela a fost momentul în care a început schimbarea, care s-a repercutat apoi în 2017, în cei 600.000 de oameni ieșiți în stradă împotriva OUG 13, s-a dus în 10 august 2018, s-a dus în alegerile europarlamentare și în prezidențialele din 2019. Acum însă, la alegerile locale, valul a început să se stingă. Nu pot să interpretez altfel alegerea lui Popescu Piedone, decât că acest val a început să se stingă. Dacă e să ne luăm după standardele consecvenței și rezistenței românești, cinci ani e chiar mult”, a subliniat gazetarul la Digi24.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tinerii aceia intre 18 si 35 de ani, care l-au votat pe Piedone, fie s-au nascut dupa 1989 fie s-au format ca oameni maturi dupa 1989, intr-un climat ciudat, fara valori, fara respect fata de nimic, o groaznica bulibaseala ivita dupa revolutie si care a si fost (poate intentionat) mentinuta de o clasa politica de proasta calitate. Sunt cel mai probabil oameni needucati, mici smenari de cartier, caraghiosi care se cred mari destepti, unii facand parte din minunata etnie rroma (imi pare rau ca imi exprim atat de direct dispretul fata de aceasta etnie, dar am vazut prea multi facand rele si prea putini dorind sa fie oameni cumsecade - si doamne fereste sa ii atingi macar, ca urla ca si cum le-ai fi rupt o mana, stiu exterm de bine sa exploateze asa zisa lor situatie de "defavorizati""). Astia sunt votantii lui Piedone, niste rebuturi umane care, daca er disparea in secunda doi de pe pamant, chiar nu ar fi nici o paguba. Intr-o tara civlizata, dupa ceva precum incendiul de la Colectiv, Piedone trebuia sa infunde pascaria, nu sa fie ales primar. Personal am semnat petitia initiata de USR "Fara penali in functii publice" si as vrea sa o vad legiferata si pusa in aplicare, odata pentru totdeauna.
  • Like 0
 • Domnule CTP, Ion Cristoiu are un blog (cristoiublog.ro) unde isi posteaza zinic si cate o pastila TV, sub genericul "Jurnal video". In cel de aseara va ataca destul de urat. Va acuza de lipsa de curaj, comparandu-va cu el in aceasta privinta. Ca daca ati avea curaj nu l-ati ataca pe Patriarhul care nu poate sa va faca niciun rau, i-ati ataca de pilda pe evrei ( !?!).
  -Aveti ceva de zis?
  • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Dan check icon
   Domnul CTPopescu ,,NU a atacat pe nimeni ! A spus ,doar ADEVARUL ,, care doare foarte tare ,pe unii ,dar in mod special pe ortodoxi ,, si psd-isti ,,care ,,traiesc inminciuna ,si maanaca la masa cu munciuna !! Asta-i problema ,lui danila ,si altii ca el ! Cat despre cristoiu & COROIU ,, niimic ,desosebit ,,caci tot un fel de mincinos este si mnealui , facand echipa buna pe la TVR1 cu ,,mascariciul dinescu si cristache ! De cand ,au inceput cu R 9 ,, am urmarit cateva ,editii si am , sters din grila de programe ,pe langa ,latrina 3 rtv si TVR1 ,Pacat ptr un post de televiziune nationala , sa nu vezi nimic deosebit ,,normal,educativ ,constructiv,, In schimb urmaresc cu mare placere TVR2 , care are se pare un management deosebit de placut ,Iar stirile , inportante le gasesc pe Digi 24 ,
   • Like 4
 • Gabi check icon
  Mie-mi place un lucru (sau două) la nea' Cristi Popescu.
  - Are o abordare de tip american; viaţa-i scurtă, de ce să ne învârtim după deget?... Nea' Cristi ne spune lucrurile direct aşa cum sunt, fără ocolişuri, fără politicaly corect. BRAVO!
  - Are experienţă de viaţă din timpul comunismului în România. Asta se vede clar din ceea ce relatează. Celor care nu le place chestia asta.. să călătorească înapoi în timp, să încerce să schimbe lucrurile ACOLO - (nu aici, şi nu acum).
  - Nea' Cristi uneori -pe ici pe colo- chiar are un pic de simţ al umorului. Nu mult (căci statutul lui de ziarist nu-i permite). Dar, dacă la un moment dat s-ar elibera de constrâgerile oficiale ale statutului lui de ziarist, atunci dau pariu că ar putea deveni un observator la fel de incisiv, fin şi amuzant...probabil aşa cum a fost George Carlin.
  - Păcat că, momentan CTP este nevoit a se limita la ceea ce se poate livra publicului din România. Însă asta nu e vina Maestrului, este doar mediul în care el activează acum.
  - Cunoscătorii îi simpt adevăratul potenţial şi de-abia aşteaptă momentul în care CTP va decide să arate tot ceea ce poate, (păzea!)

  Cel mai mult îmi place că CTP este prezent şi că lumea îi poate judeca scrierile şi raţionamentele. Sunt multe exemple de alţi „mari justiţiari” care au fost reduşi la tăcere dintr-un motiv sau altul.
  Cristian e încă printre noi, aşa cum e el - bun sau rău.
  Dezbate-l cu argumente... dacă poţi.
  • Like 6
  • @ Gabi
   Adi check icon
   Coane Gabi,,de acord cu ce spui in privinta lui CTP. De acord, nu e din vina subiectelor lui CTP,,,sau din cauza abordarilor lui,,,este doar mediul in care el incearca sa faca ce face. Caci,,in Romania,,,orice incercare oarece mai iesita din comun a esuat:
   * Dan Diaconescu - esuat.
   * Radu Moraru - actualmente vorbeste de unul singur.
   * Malin Bot - un cutezator, insa doar pe internet.
   * Banciu B1-TV -disparut fara alte explicatii.
   * Alte exemple -la fel de esuate- nu-i mai mentionez aici.
   Sti ce mi-ar placea? un CTP cu simptul umorului si poante gen Dan Badea. Si cu influente de la Bombonete si, poate, (de ce nu) in stil Teo.
   Dar,,din pacate,,audienta care se uita "la stiri" nu are simtul umorului. Romanii cred ca daca "la stiri" se flegmeaza unul pe altul,,uite asa "vom rezolva problema". Atata pot unii sa spere,,,din pacate.
   Din pacate, multi nu realizeaza ca de 30 de ani acumulam doar flegme,,,si nimic mai mult. E un popor capabil doar sa observe si sa manance seminte de pe margine,,,dar nu-i in stare sa avanseze.
   Iar daca vreun ziarist ar indrazni sa faca astfel de afirmatii,,, nefericitul s-ar pomeni cu cateva mii de flegme de la fanaticii spalati pe creier de a3 si rtv.
   In afara de CTP, chiar nu-i de mirare de unde provine lipsa de curaj al altor colegi jurnalisti. Pe praful asta,,oricui i-ar fi teama sa-si piarda venitul lunar!
   • Like 4
  • @ Adi
   Gabi check icon
   Amice Adi, de acord. Eu sunt fan CTP în proporţie de **** (patru) stele din cinci. De ce nu maximul de cinci stele? pentru că, modelul meu de un CTP perfect ar critica mereu cheltuielile nesăbuite cu pensiile speciale şi salariile Aristocraţiei bugetofage. Un CTP perfect ar semnala -oricând ar avea ocazia- că numai privaţii duc tot greul în ţara asta în timp ce bugetofagii -care sunt plătiţi de stat cu salarii babane- o duc bine mersi.

   Da, întradevăr, în ultimul timp postul Digi24-TV face unele eforturi de conştientizare în emisiunile sale „Statul la Stat”. Însă, este nevoie de mult mai mult decât atât; fiindcă dacă-l întrebi pe un om de rând de la ţară de ce nu are îndeajuns, el NU va argumeta că banii acumulaţi la Bugetul ţării se duc mai întâi la cei privilegiaţi de sistem. Şi de-aia o mare parte din ei încă mai continuă să voteze socialism (adică PSD).

   Aştept un post de televiziune ideal, cu un gazetar suficient de cutezător, care vor înfiera constant şi cu ardoare acest fenomen. Dar asta nu înseamnă că CTP nu ştie meserie, sau că dânsul n-ar fi îndeajuns de curajos. Mai degrabă, (probabil că), CTP este momentan nevoit să respecte limitările editoriale ale postului respectiv.
   • Like 3
  • @ Gabi
   Adi check icon
   Tu dai vina pe "politica editoriala" a postului respectiv de televiziune - ca si cum un post TV privat poate face ce vrea. Gresit! orice post TV privat e un business! Ca orice business,,un post tv privat nu-si poate permite sa plateasca mai multi bani pt. amenzi decat poate acumula din vanzarile de publicitate. Idea este ca,,degeaba ai incasari din publicitate daca trebuie sa platesti constant amenzi date de CNA din cauza reclamatilor provenite de la unii telespectatori nemultumiti. Si atunci,,nu-i de mirare ca Digi24 "sufla si-n iaurt" ca sa nu-si ia amenzi de la CNA!
   Vrei libertate editoriala necenzurata? desfiinteaza CNA!
   • Like 3
  • @ Adi
   Gabi check icon
   Da. Aici sunt de acord cu tine. În '89 românii s-au revoluţionat fiindcă le era frig şi foame şi pentru ca să poată călători liber. Dar, nu neapărat fiindcă credeau (sau sperau) în genul de libertate intelectuală de tip occidental - cel de exprimare liberă.
   Condamnarea Comunismului în Parlament a fost o cacialma - o scenetă anihilată de către vadim tudor împreună cu alţi frânari anti-schimbare de la vremea respectivă.

   Nu vom avea parte de o schimbare reală atâta timp cât în România sunt două tabere; una care vrea schimbare spre occident şi capitalism şi alta care vrea perpetuarea socialismului şi care încearcă să pună frâne şi să saboteze schimbarea cu orice ocazie.

   Fără a avea o majoritate e o situaţie cam dificilă şi pentru Preşedinte dar şi pentru Guvernul actual ca să poată îmbunătăţi lucrurile. De accea, la următoarele alegeri trebuie să ieşim cu toţii la vot; să spunem un NU hotărât trecutului şi frânarilor care încă mai încearcă să saboteze viitorul nostru şi al copiilor noştri.
   • Like 0
 • Da, trist, foarte trist. N-am sa inteleg cum poti sa arunci la gunoi orice urma de onoare pentru... ce, pana la urma?
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult