Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu e Bibicul

Pampon (lui Crăcănel): Costumul polinez! E Didina cu Bibicul!

Crăcănel: Cu Bibicul...

Pampon: Pe el! (Iordache vrea să plece; Pampon îl apucă de o parte, Crăcănel de alta, și-l readuc târâș în scenă).

Crăcănel: Unde te duci, Bibicule?

Pampon: Stai să te judec eu, Bibicule...

Iordache (zbătându-se între amândoi): Nu mă cheamă Bibicul, mă cheamă Iordache!... (luptând să scape de Crăcănel, își scoate masca): Lasă-mă, domnule!

Crăcănel (ținându-l din răsputeri): Stai aici!

Și Iordache a stat. Și-o să mai stea, în funcția de șef al ceva, până când o deceda. Și când se va-ntâmpla și asta, i se vor citi la catafalc funcțiile ce le-a avut, inclusiv cea votată acum de Parlament, și se va spune: Mare om! O să tragă armata cu tunul...

Că PSD l-a propus și l-a votat pe Fl. Iordache, nicio uimire – s-a ridicat un colț al măștii pe care PSDragnea încearcă să și-o pună pe sub masca pandemiei. Dar travestiții lui Ciolacu n-ar fi reușit fără ajutorul lui Pampon PNL și Crăcănel USR, care l-au readus târâș în scenă. Și care, pasămite, vor să-l împingă la loc afară, făcând reclamație la Curtea lui Dorneanu, cumătrul lui Iordache...

Acum sunt ocupați să se mire cu glas mare și unii, și ceilalți, că Iordache nu e, domle, nu e Bibicul, e chiar Iordache, guzganul cenușiu care a mușcat România de obraz. Dacă numirea lui ar fi fost supusă votului poporului, Altăntrebare ar fi fost făcut zob. Parlamentul, în schimb, cică reprezentând poporul, l-a ales. Alt parlament, cu 465 de membri, nu cu 300, cum l-au dorit cetățenii.

Niciunul dintre parlamentarii PNL și USR n-a simțit nevoia, înainte de a începe să se învinuiască reciproc, să ceară iertare celor care au luptat ani de zile cu guzganul cenușiu și haita lui.

Despre USR nu putem spune decât că omul lor, un anume Dircă, a ajuns bine-mersi în Consiliul Legislativ, de-a dreapta lui Iordache. PNL însă, stimați Republicani, cred că merită o întrebare: Ce ar fi așa de surprinzător că liberalii l-au votat pe Iordache, bătându-și joc de cei care i-au ales, de vreme ce o țin ministru și o vor senator pe Molusca Anisie, bătându-și joc de cei care i-au ales? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mai e Dimineață?!
  Iorda-che, ultimă preocupare, iepurele alergând ogarii, timp în care nici prada, nici prădătorii nu-și văd cap-coada.
  Ce bine,
  p/rice
  • Like 0
 • Iordache, cel mai mare specialist al PSD în știința dreptului (cred că și a stângului). E inginer, absolvent de drept la vreo universitate celebră, (tip Herculane) și doctor de baltă, avand doctoratul luat (poate cumpărat ?) la Universitatea Moldoveano-Americană din Bălți ! Mai-mai decât Cambridge. Așa că e normal ca el să fie cel care - până la moarte - va judeca dacă propunerile de lege sunt sau nu sunt corecte și bune pentru România ! Bravos națiune ! Halal să-ți fie !
  • Like 1
 • E vorba despre Masca Mortii Rosii de Edgar A. Poe..Ce nu e clar?!
  • Like 0
 • profun check icon
  E-o ... „modă” perversă. Tuturor dăștepților le put ... Parlamentul, CCR-ul, Avocatul Poporului (și nu numai).

  Dăștepților, în frunte cu Ohannis și țuțării săi din presă și de aiurea, cam ce logică intolerantă cu tușe neofasciste vă impinge la atâtea atacuri împotriva instituțiilor fundamentale ale democrației!?

  Dacă e să judecăm alegerea lui Iordache în detrimentul lui Zegrean, lucrurile îmi par foarte clare. Cei care au asigurat voturile lui Iordache din partea puterii sunt parlamentarii PNL care au fost martori, dacă nu chiar victime ale mârșăviei lui Zegrean, cel care a condus acel desant de la miezul nopții prin care a schimbat fundamental o hotărâre a CCR dată spre publicare (prin august 2012).

  • Like 2
  • @ profun
   Dragul meu Cetepeu, iata cui dai tu posibilitatea sa te aprobe! Astuia care scrie aici!
   • Like 1
  • @ Tudor Bucur
   profun check icon
   După îndemn, nu ați priceput nimic din ce am spus, dle. Bu-
   cur. Probabil din cauza unei alfabetizări defective de ... funcționalitate
   • Like 1
  • @ profun
   Gecaba Gecaba check icon
   " Dăștepților" nu le put instituțiile democratice, ci căcații care le infectează. Și nu mai spune atâta "instituții democratice" ca să acoperi jegoșii de acolo cu denumiri pompoase. "Dăștepții" au votat partide care au făcut promisiuni mincinoase și au infestat "instituțiile democratice", dacă îți place atâta pompozitatea asta, cu derbedei care nu sunt în stare nici sa își scrie numele,dar au un talent, sa ii șteargă la cur pe șefii de partid și sa le facă treburile murdare. Stiu, vei încerca să dai un raspuns deștept, te vei aprinde ca cineva îți spune ca ești cretin, vei înnebuni, căci ești convins ca ai dreptate, ca ești deștept și ca cei de acolo au dreptul sa facă ce vor, căci ei sunt nu numai reprezentanții instituțiilor democratice, ci însăși "Instituția democratica". Dar noi știm, tu știi la fel, ca sunt niște nenorociți care se cufuresc pe ea de democrație pentru interesul lor.
   • Like 7
  • @ Gecaba
   Corect ce spui (deși cam din topor), dar nu am înțeles dacă te referi la PSD și fanii lor sau la PNL / Iohannis și fanii lor. Asta fiindcă totul se potrivește până la identificare în ambele cazuri. Și mai înainte pe vremea PSD-ului și acum în vremea PNL-ului avem exact aceleași nasoale pe care le fac iubiții noștri conducători.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Gecaba Gecaba check icon
   Asa cum nobilii francezi ascundeau cu parfum ca puțeau de nespalati, asa ascund barbarii astia care au cotropit instituțiile publice, prin revendicarea apartenentei la instituțiile democratice, tot ce ii definește în fapt: incultura, impostura, prostia, proasta creștere, cleptocratia , de parca nu este evident ca noi, "deștepții", de ne permitem sa comentam prin ziare, nu știm ca votam partide și promisiuni și primim un sictir. Și ala scuipat. Limbajul grobian, din topor, este adaptat nivelului socio-intelectual caruia trebuie sa ii explic în felul acesta, ca adjectivarea pompoasa ca "reprezentanți ai instituțiilor democratice" nu le șterge acestor "reprezentati" mirosul apartenentei la cea mai umila clasa sociala, ajunsa alunecos acolo sus și în niciun caz prin vreun concurs. Iar marasma vine din într-adevăr prea des siluita instituție democratica a parlamentului, de către cam toți locatarii sai. Serios, ar vrea sa ii pupam în dos acum? Hai sictir!
   • Like 4
 • De un pupincurist e oricand nevoie. El schimba doar tinta. In rest linge si face treburile murdare ale cui trebuie. Ciordache a ajuns cu putin inainte si presedintele asociatiei vanatorilor si pescarilor, asociatia de unde vin icrele, cotele la vanatoare si traftirurile cu fete prin cabanele din tara. Pai cum sa nu.l apreciem!?
  • Like 5
 • Cred ca oricum iesea Iordache, ca majoritatea in parlament este psd-ista. De aceatsa majoritate ar trebui scapat cat mai curand. Cat despre dl. Ciordache, avand in vedere raul pe care l-a facut si l-a urmarit, mai ca as dori sa se iveasca vreunul din baietii aia ceceni hotarati, sa il decapiteze in plina strada, ca pe profesorul francez.... Ca in cazul Ciordache chiar nu ar fi nici o paguba, mai degraba s-ar da o lectie cum ca astia care dau ordonante gen 13 si care sunt in favoarea recursului compensatoriu pot ramane fara cap - la propriu
  • Like 7
  • @ andreea dragusin
   Majoritatea din parlament NU MAI ESTE PSD-istă; mulți PSD-iști au fost cumpărați pur și simplu de dragii dumneavoastră PNL-iști, ca să nu treacă ultima moțiune și asta s-a văzut clar. Așa că morala nu e de găsit nici la unii nici la alții.
   În ceea ce privește tăierea capului lui Iordache, pe stradă, chiar vă auziți ce spuneți? Indiferent ce ar fi făcut un om (Iordache) numai o persoană dezaxată poate instiga la crime teroriste. Și, în fond, cine este acest Iordache? Aveți concret idee sau doar vă apucă, așa, furiile necontrolate? O fi vreun Stalin, vreun Hitler? Vreun Saddam Hussein? Vreun ucigaș de copii? Dacă a fost promotorul modificării legilor justiției care e marea sa crimă? Poate au fost și inițiative bune pe lângă altele rele. De unde știți? Ați citit Dvs. personal Ordonanța 13? Cunoașteți problemele, abuzurile și putregaiul din Justiția română și sunteți sigură că nimic din ce a propus Iordache și PSD nu e moral și corect? Nu cumva Iordache a fost prea mult umflat și vopsit în negru de propaganda super-profesionistă a dreptei, la care și Dvs. si mulți alți exaltați ați ”pus botu” cu naivitate, ajungând, iată, chiar la instigare la execuție teroristă?!
   • Like 0
 • Decembrie 2016 reprezintă răzbunarea neamului prost împotriva celor pe ca îi percep ca elite...acest proces este continuu, conține mult jeg propagandistic prin televiziunile toxice, o enormă risipă de bani publici și instaurarea unor dinastii de neica-nimeni(sectorul 1 București deja e plin cu ei, de aici și numărul incredibil de voturi pentru fostu primar inutil, limaxul pesedist...)
  Din păcate, cam același lucru îl observăm în PNL...mușlte neamuri și extrem de proaste...
  • Like 0
 • Dl.CTP emite din nou un “comunicat” de intoxicare,dezinformare si propagare a teoriei “ toti politicienii sunt o apa si pamant” ,deci mergeti in tara SF sa votati acolo!Chiar nu a remarcat ca PSD si aliatii l-au ales de fapt pe Iordache,cei 20 de liberali sau useristi sau ambii,fiind doar “bomboane pe coliva” ?De fapt cei care au castigat ceva (qui prodest?)pentru omul lor ,care ramasese “fara colegi” au fost useristii,liberalii de ce ar fi facut-o?Nu cumva dl.Zegrean,fost presedinte CCR,le-o fi spus ca alegerea nu e valabila si sa le dea impresia PSD ca au castigat amanand numirea pana dupa alegeri?Asa ca dl.CTP nai usor cu pianul pe scari sunteti in scadere de logica,la greu!PS.Aveti dvs.competenta de a evalua activitatea concreta a unui ministru,in afara managementului unor ziare falimentare cam ce entitati mari ati condus,organizat sau reformat?Aceasta activitate nu e ca la tenis,unde dupa unii nu va pricepeti de loc!
  • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   D-le Arthur consider ca cel putin exagerati cu acuzatiile pe care i le aduceti d-lui CTP . Se vede clar ca PSD-ul i-a dat lui Iordache aceasta functie ca o compensatie ptr. ,,serviciile ,, aduse lui Dragnea si ai lui , dar faptul ca multi parlamentari liberali au declarat non combat lipsind de la vot ,iar d-l Orban nu a luat atitudine fata de acestia este , cel putin ptr. mine , de neinteles. USR-ul a facut un joc politic mic care ii v-a costa electoral , fapt care se va intampla si cu liberalii ptr. lipsa de reactie la atitudinea acelor parlamentari ,,tradatori,, .Modul in care puneti dvs. problema in ce priveste cine ar trebui sa fie jurnalisti sau gazetari este ,,curios,, , adica mai intai trebuie sa fi fost manager intr-un anumit domeniu ca sa poti sa ai o anumita opinie , si sa fii jurnalist . Pe aceeasi logica se pune intrebarea ce competenta avem noi , eu si cu dvs. , sa emitem pareri despre aceste subiecte. Deocamdata este valabil si in Romania dreptul la opinie ,cu conditia sa nu fie una jignitoare sau ofensatoare si sa fie de bun simt.
   • Like 5
  • @ Arthur Chivulescu
   In ceea ce priveste "activitatea" unui gunoi ca iordache pana si un om fara prea multa carte are "competenta" sa judece. Numai cine vrea sa acopere scarna facuta de psd contesta competenta cuiva. Psd-ul are o adunatura de slugi, cu facultati obscure, cursuri pe repede inainte si dipoome pe bani. Deci niste incompetenti parveniti care nu se dau in laturi de la nicio marsavie pentru a-si multumi mentorul. Iordache aste unul dintre astia.
   • Like 5
  • @ Mihai Romanciuc
   Stimate domn ,eu zic ca e o diferenta majora intre mine ca persoana si persoana publica CTP care beneficiaza de mai multe canale masmedia unde este formator de opinie!Ba chiar e citat,in sensul :”ati vazut ce i-a facut CTP Anisiei?”!De aici parerea mea ca o astfel de desfiintare trebuie sa fie facuta cu raspunderea competentei,pe care nu o prea vad ,in ultima vreme la CTP,pare sa fi intervenit un fel de narcisism!Parerea mea!
   • Like 0
  • @ Mihai Romanciuc
   Delia MC Delia MC check icon
   Important e acum care din peneliști au înfipt cuțitul, ăia care au stat acasă (poate special, să nu fie cvorum) ori cei care au fost totuși prezenți. Cred, de aia tace Orban. Deocamdată. Se mai spune că USR ar fi propus să iasă din sală, să nu se poată vota, peneliștii n-au făcut și au luat-o. Că pentru USR nu psd ci PNL e dușmanul, e clar demult. Nu mi-e clar de ce nu vad ei că psd nu e mort, psd se transformă și crește până o să-i arunce ca pe o zdreanță de care și-au șters picioarele. Pesemne, au orbul găinilor, nu mai văd de Barna... din ochi.
   • Like 2
  • @ Arthur Chivulescu
   Nu mă refer la fondul postării, ci o să fac un scurt comentariu la trimiterea Dvs. către ”O scrisoare pierdută” a lui Caragiale. Mult timp am crezut și eu că zicerea lui Agamiță Dandanache se referea la colegii (persoanele) din parlament. Ulterior, când am aflat ce înseamnă alegeri uninominale, am realizat că Dandanache se referea la un Colegiu (uninominal). Va să zică ai lui erau de la '48 în Cameră, așa că nu se putea să rămână tocmai el, acum, fără un Colegiu în care să candideze, deci fără șansa de a fi ales. Faptul că era vorba atunci de alegeri uninominale este demonstrat de susținerea unei singure persoane (și nu a unei liste) de către partidul respectiv în acea zonă: ori Dandanache ori Cațavencu (din păcate ambii acționând prin șantaj - parcă nu s-a schimbat mare lucru de atunci).
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Sugur ca aveti dreptate,era virba de colegiu si eu am inteles in timp caci acesta notiune nu era familiara inainte de ‘89.Am pastrat citatul ca atare,cu speranta ca va fi inteleasa idea,care il face pe unul ca Nicolae sa candideze oricum,chiar fara sanse,dar sa candideze!Caragiale este vesnic actual in comportamentul societatii romanesti in general si a clasei politice in special!
   • Like 2
 • Adi check icon
  Pe un alt subiect, a mai observat cineva ca o mare parte a blocurilor din Bucuresti nu au apa calda? Situatia a inceput imediat dupa alegerile locale. Dupa alegeri, ca sa nu poata fi vorba de responsabilitate. Din pacate mass-media tace malc, (oare de ce?)
  Pensionariatul care a votat cu PSD-ul au reusit sa ne intoarca in timp, sa ne fie exact ca inainte de '89.
  Rusine franarilor PSD-isti. Sper sa fiti umiliti la alegerile parlamentare!
  • Like 7
  • @ Adi
   Si nici caldura. Asta face parte din razbunarea firei pentru ca nu a fost votata. Jigodiile se prevaleaza de o lege, cum altfel decat tampita, data de proasta statului dancila. Aceasta lege tergiverseaza numire in functie a primarulu ales si a noului consiliu, dependenti de hotararile unei instante judecatoresti, dar nimeni nu stie care. nItre timp firea si ai ei isi acopera furaciunile. Termoenergetica, mai scurt falimentarul radet este, ca itotdeauna unealta de pedepsire a celor, multi, care nu au votat-o. In privinta unor pensionari, spun unor pentru ca si eu sunt pensionar, astia s-au opus intotdeauna, fara deosebire de pensia pe care o au, pornirii caldurii in blocuri, cu toate ca au repartitoare si robineti pe radiatoare nu vor sa plateasca nici partile comune ale instalatiei. Sunt de o meschinarie si de o rautate, izvorata din ramolisment. Iar iarna, cand nu mai au incotro, opresc caldura si se incalzesc cu aragazul sau cu instalatii improvizate, periculoase. Gazul este platit pausal, deci consumul lor este suportat de toti locatarii.
   • Like 2
 • Ei stimați concetățenii , acum sunt într-o ceață totală , cu cine mai votez?
  • Like 1
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   USR nu o votat Iordache. Usr a votat Zegrean. Oricum erau doar 20 USR-isti prezenti. Matematic oricum o iei se vede clar ca PNL si PMP au votat Iordache
   • Like 1
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   Poti iesi din ceata, daca vrei. Iar a vota inseamna a alege. Alegem permanent, niciodata intre doua sau mai multe variante perfecte, dar ne plangem doar cand vine vorba despre partide si oameni politici. Important este s-o faci informat.
   • Like 2
  • @ Silviu Pop Sese
   Cu tot respectul , dacă USR nu vroia să viteze cu Iordache ( ce fetei îmi este să îl bag in seamă pe acest individ) atunci pur și simplu ieșea din sală , greu să mă convingă cineva de contrariul acestei situații.
   • Like 1
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   Scuze '(ce greu îmi este să îl bag în seamă pe acest individ)"
   • Like 0
  • @ Horst Schuller
   Da putem sau alegem râul cel mai mic , dar câteodată în viață alegi și drumul cel mai greu . Ce s-a întâmplat acolo a avut girul celor două partide de opoziție , altfel ar fi avut o abordare tactică transparentă prezentată din timp publicului elector și nu ar fi dat ocazia PSD ului să poată în vreun fel valida votul din parlament.
   • Like 0
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   Voteaza cu MASCA!
   • Like 0
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   Cu tot respectul, vorbiți prostii. Nu se intră in sală în turmă. USR-ul nu putea ști că sunt doar 30 de PNL-iști (au fost mințiți că vor fi mai mulți). Trebuia să voteze. Și au votat Zegrean, sută la sută. Unele lucruri în viață nu sunt negociabile. Din păcate, coloana vertebrală lipsește cu desăvârșire la români, iar Parlamentul reflectă asta din plin.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult