Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu: Poate o să câștige PNL alegerile, dar îi va fi greu să guverneze. CCR va lucra în continuare în favoarea PSD

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre conflictul dintre Ludovic Orban și Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale. Gazetarul spune că în ceea ce privește stabilirea datei alegerilor, premierul are dreptate când susține că nu pot să stabilească parlamentarii ziua în care va avea loc scrutinul, pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta. „Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic!”, subliniază Cristian Tudor Popescu. De asemenea, CTP atrage atenția că și în cazul în care PNL va câștiga alegerile, îi va fi greu să guverneze pentru că „această Curte Constituțională va lucra în continuare în favoarea PSD”.

„Domnul Dorneanu făcând apel la Comisia de la Veneția, la Consiliul Europei... Dar când au luat hotărârea aia în legătură cu Laura Codruța Kovesi, atunci au făcut vreun apel să vadă ce zice Comisia de la Veneția? Înainte să ia acea hotărâre, au făcut vreun apel la organismele europene?

De pildă, la Asociația Curților Constituționale din Europa, unde vor să facă acum apel. Atunci au întrebat „Oare e bine ce vrem să facem noi?”, ca să nu ajungem în situația de a ne spune CEDO că ce facem este foarte rău și împotriva oricăror reguli democratice? Nu! Atunci nu au întrebat nimic.

Aici are dreptate Orban! Asta nu înseamnă că îmi este simpatic Orban în vreun fel. Dar, are dreptate spunând că nu pot să stabilească parlamentarii data alegerilor parlamentare, pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta. Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic.

Și, de fapt, este aceeași poveste repetată cu imunitatea parlamentară – unde hotărăsc parlamentarii dacă unul dintre ei va merge pe calea justiției, sau nu. Așa și aici! Hotărâm noi cât mai stăm în funcții. Cum să faci asta? Nu este în regulă! Trebuie ca altă instituție să hotărască data când au loc alegerile, și acea instituție, firește, nu poate să facă lucrul ăsta de capul ei, ci pe baza unor legi, a unor reglementări, ceea ce în cazul de față Guvernul a făcut – 6 decembrie este data alegerilor parlamentare. În jurul acestei date s-au întâmplat lucrurile de 30 de ani încoace.

Din punctul ăsta de vedere este o hotărâre care însă nu-i o noutate la această Curte a lui Dorneanu. Sau, ar trebui să-i spun „Curte al lui Dorneanu”. Că dânsul are o altă gramatică a genitivului, domnul Dorneanu. L-am auzit și eu azi la televizor: „Parlamentul este a poporului!”. „A poporului”, zice domnul Dorneanu. Dânsul fiind... are doi „crieri” în cap, e profesor universitar... „Parlamentul este a poporului!”.

Deci, poate că o să câștige alegerile PNL-ul acum și o să facă alianță cu USR, cu PMP... Da, dar această Curte Constituțională va lucra în continuare - indiferent de rezultatul alegerilor -, va lucra în favoarea PSD. Asta va face! Și atunci cred că în continuare îi va fi greu să guverneze următorului guvern, sau aceluiași, nu știu, care va veni”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce simplu s-ar putea scăpa de actuala CCR! Un Referendum, concomitent cu alegerile, privind depolitizarea Curții. Chiar nimeni nu s-a gândit la această soluție?!
    • Like 0
  • IDIOTEN! Dar oare guvernul nu e foarnat in proportie de 90% din ministrii care sunt si deputati sau senatori? "pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta. „Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic!"
    • Like 0
  • CCR ar trebui sa fie populata cu JUDECATORI impartiali si neafiliati politic, care sa lucreze in slujba respectarii constitutiei. Nu pare greu, dar unde gasim in România impartialii astia? Sa facem o lista, zic. Cand ai ceva cu care sa inlocuiesti e mai usor sa arati de ce vrei sa inlocuiesti.
    • Like 0
    • @ Calin Ungureanu
      :JUDECATORI impartiali si neafiliati" ca cei ce au hotarat ca la Sect.1 nu s-a intamplat nimic? Noi am avut doar halucinatii (sau cosmaruri) vazand imginile din sala cu voturi?
      • Like 1
  • Salutări!

    1,5 din 3,0 țigări s-o fumat singure, în timp ce mă holbam la comentarii.
    Statul o încasat acciza.

    Rămâi țară,!
    -ce ....n-te...
    • Like 1
  • Cu sau fara peneleu, cecereu sau cetepeu, data alegerilor e stabilita prin lege, nu dupa cum vrea un guvern sau altul. Ce, ii e cumva frica lui orban sa guverneze peste iarna si sa aiba alegeri dupa aia, in primavara? De ce, nu e sigur ca rezista psihic romanii pana atunci si-i debarca pe toti de la butoane? De ce s-ar teme, doar are cel mai bun guvern, cel mai bun presedinte si cei mai buni specialisti alaturi (inclusiv presa)! Hai, nitelus curaj, tovarasi!
    • Like 2
    • @ Gabi Vlad
      Da, tovarasi, sinteti si multi ,dar si prosti.
      • Like 4
    • @ Gabi Vlad
      Mai nenica, dar dai bine cu oiste-n gard. Orban vrea amanarea alegerilor? Ciolacu si ai lui vrea asta. Dar ce, la a3 nu asa se spune? Ai simbrie buna pentru a raspani stiri false. Chiar crezi ca toti sunt tampiti?
      • Like 0
  • "Cui dracului ii mai pasa de politica"....! :domnilor ma simt nevoit sa semnalez un derapaj disfunctional de neam...da de neam romanesc. Se vorbeste in spatiul public de nevoia de EDUCATIE chiar obsesiv "ocolinduse ciresul" cu petarde bombastice imagistice ministeriale de la un adevar crunt si dureros. Cum sa aplici EDUCATIA pe minori adolescenti cetateni oameni maturi RETARZI ?.cum ?.din cartiere limitrofe sate resedinte de judete orase jumatate populate cu tarani veniti cu obiceiuri de la tara care-si improasca odraslele cu "scoala vieii" IN SUBSIDIAR toti suferind de RETARD MINTAL. Inutil chiar inutil. Am impresia ca acestui popor roman i s-a umblat PE PSIHIC de catre factori bisericesti gen duh factori securoizi gen bruiaj mental de tip agentii fantoma de pe la "doi si-un sfert" sau s-au nascut din gene malformate din parinti betivi. Domnilor este foarte grav numai priviti viitorul generatiilor adolescence via.emisiunea de pe Kanal D "Din Dragoste" acei babuini sunt cazuri de RETARD MENTAL iar aceleasi obiceiuri le gasim si in suburbiile oraselor romanesti inclusiv in orasul meu natal Bacau unde a fi persoana rationala si a respecta o linie logica de conduita sau discurs verbal a ajuns un DEFECT. Domnilor care o-ti mai fi rationali pe aceasta platforma A GANDI in societatea romaneasca risca sa devina un cliseu improscat cu noroi si batjocorit de primate care actioneaza sub INSTINCTE de gasti pluri-golanesti ghidate dupa fantasmagorii elucubrante demente gen "bunastarea le vine cu marfarul sau trenul CFR-ist". Nici nu stiu daca sa fiu revoltat sau sa-mi fie mila dar metodele prin care acesti "avortoni populari de societate" dau peste tine aproape zilnic sunt de o nesimtire si tupeu nemarginit...unde sa mai incapa mila sau compasiunea. In alta ordine de idei tare ma tem doar speculativ ca si aceste timpuri pandemice sunt cumva corelate cu Biserica Ortodoxa Romana chintesenta genetica a virusului fiind crestina raspandirea lui fiind energetica duh-ovniceasca. Si in final "cui dracului ii mai pasa de politica"...!
    • Like 3
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Cred ca ai urmarit totusi prea mult emisiunile protv si kanald.
      • Like 3
    • @ Gabi Vlad
      Inca unu cu antena de TV pe creier si tranzistor pe la emisiuni cu binomuri matriciale media romanesti. Domnul meu ( prea frumos ) cum sa ma exprim....in Romania NU ESTI LIBER....esti doar folosit in scopuri electorale si in folosul plebei pilangioaice cu foame de oameni destepti. Sa-ti mai spun sa mai citesti odata postarea mea pentru ati da seama cat de grava e situatia educationala romaneasca ?.asta daca n-ai face parte din categoria sugerata cu "epoleti" psiho. .....atunci inutilitatea intelectualului de Romania ar fi si asta o cauza pierduta. But who gives a fuck ?.cat timp "cocaina" ( ghilimele ) de fericire curge de la varf catre baza fericirea este absoluta ( ironie ) !
      • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Ești folosit (popor român) DOAR DACĂ te lași folosit. Compoziția poporului român are în el multe „ingrediente„ toxice : ignoranți, foști și ex de dinainte de Decembrie 1989, ultra proști, turnători, curve politice, etc. Cel mai mult îi lipsește românului DETERMINAREA.
      • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Nu, dar pe bune, nu mai folosi emisiunile tv, de oriunde ar fi ele ca si criteriu in logica ta. Cu logica si cu ce spui, sunt mai.kult decat de acord, recte o simt in fiecare zi. Si stai linistit, exista si oraseni get.beget idioti si provinciali rurali cu bun-simt si gandire macar sanatoasa (am evitat sa spun țărani pt ca acum are alta conotatie)
      • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Ba Panaitescule! Mai usor cu "situatia educationala"! Se scrie "pentru a-ti da seama". Treci inapoi intr-a patra, in ultima banca! Repetentule.
      • Like 0
    • @ Liviu Catana
      Iti raspund domnule doar pentru a nu-ti ceda un nerv pe intelect de atata dobitocie si te invit frumos sa-mi traduci si mie ce am scris in engleza elementara la commnet-ul precedent. INUTIL chiar inutil.......
      • Like 0
  • Adevarul este ca aceasta mafie politica ( mai sunt si altii in afara de PSD) au oameni in toate institutille statului care nu fac decat sa execute comenzi. CCR este cea mai vizibila dar sa vedeti ICCJ si CSM in urmatoarea perioada . In ultimele 12 luni au fost impanate cu tot felul de dubiosi si dubioase. Statul nu poate functiona fara o justitie corecta . In situatia acestei tari , presa ar trebui sa stea cu ochii pe justitie , legislativ si executiv in permanenta. Toate tinichelele astea pot fi foarte usor dezavuate si expuse publicului daca media ar dori. Dar presa noastra este mai preocupata sa pigoale paduchii din capul USR/PLUS . Cu asa presa ,asa democaratie ...
    • Like 5
  • Cred ca si inalti judecatori de la CCR pot fi schimbati, ca nu sunt eterni ca muntii Carpati ! Ca nu cred ca unii dintre ei sunt imaculati ca un prunc nou nascut si nu au ceva schelete prin dulap.
    Si caii se impusca, nu-i asa ? cred ca era un titlu de film.
    • Like 3
  • Ca la noi la nimenea! Totul la noi trebuie să fie ”original” de la democrație și până la competență! Mocofanul de Dorneanu s-a dovedit a fi și agramat! Și cică e profesor universitar! Țară de lichele, țară de secături! Statistic vorbind, desigur!
    • Like 5
  • topala check icon
    PNL ul nu va avea probleme cu CCr pt ca PNL este maleabil,ati uitat ca a facut alianta cu PSD ? A fost cea mai mare greseala,fapt ce s-a dovedit pe parcurs cand pnl ul aflat la guvernare nu a obtinut fonduri si ministere cheie,a aput grija pinochio de ei. Iar sa faci alianta cu basescu ....? De 30 de ani politicenii astia se invart in jurul cozii. Sa nu credeti ca USR ul in frunte cu barna (care mazileste pe toti care sunt impotriva lui) este salvarea,ei sunt mici si spun ca fac tot ce cereplebea,dar fac invers,dovada nicu falcoi senator usr, pensionat de lux la varsta de 42 de ani,a mai primit si solde compensatorii
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult