Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cristian Tudor Popescu: Românii nu au fost foc de paie. Au simțit că PSD este o frână pentru această țară. Prezența la vot a fost extraordinară

CT Popescu, 27 septembrie 2020

„Românii nu au fost foc de paie” și s-au mobilizat la vot într-un număr remarcabil de mare, având în vedere condițiile date, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Știrile Pro TV, după anunțarea rezultatelor exit-poll, care îl indică pe Nicușor Dan drept învingător clar în cursa pentru Primăria Capitalei. 

„Este o prezență remarcabilă, având în vedere presiunile la care au fost supuși cetățenii. Azi, la piață, o doamnă tarabagioacă îi spunea alteia: Nu mă duc la vot, că ăștia te duc la urgență că ai Covid. Au existat mesaje date pe telefon, că e Covid în secții. Au fost imagini date insistent de unele televiziuni - în 2 au 3 localități minuscule din Ilfov au fost cozi, cu mesajul nu vă duceți la vot, că e coadă, Toate aceste manipulări au provenit de la o anumită parte a participanților la alegeri, pentru care orice vot nou era un vot periculos. Își doreau să rămână în cofrajul, în tiparul din 2016. Prezența mi se pare extraordinară. oamenii au rezistat la manipulările agresive”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

În opinia sa, românii au fost capabili să mențină trendul creat în 2019, odată cu alegerile europarlamentare. 

„Românii nu sunt foc de paie, românii nu au fost foc de paie. Auzim asta de decenii: românii au un entuziasm, se năpustesc să facă ceva, după care recad în „somnul cel de moarte”. Românii au fost capabili să mențină acel efort din 2019 și în 2020. Au rezistat bucureștenii la rafalele de publicitate și astăzi am văzut publicitate la Primăria Capitalei pe unele televiziuni”, a declarat jurnalistul.

În opinia sa, la această rundă de alegeri locale votul a fost, cu câteva excepții, unul politic.

„Oamenii au simțit că nu se poate repeta în România, o situație ca în 1992. În 1992 pentru că Ion Iliescu a câștigat împotriva cursului istoriei, românii au pierdut 4 ani. Românii au simțit că nu se poate așa ceva, că PSD nu poate fi decât o frână pentru această țară. Asta este semnificația acestui vot”, a afirmat  Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Multi sunt inca, care "iubesc"minciuna.mizeria de pe strazile capitalei,tv-unile manipulatoare pe banii bucurestenilor,aerul greu inspi-expirabil,in raport cu un Cluj-Napoca(condus de cel mai slab priministru-vorba vine),Oradea,Mica Roma=Blaj,unde omul sfinteste locul de mizerie si subdezvoltare,sau ,ar fi o greseala neamantindu-l pe Damian-primarul din Ciugud-Alba,care a atras peste 20 mil euro fonduri UE,transformand comuna intr-o localitate asemenea celor din occident.
  • Like 0
 • Liberty check icon
  Bucureștiul a arătat un realism aproape neașteptat, cenzurând ceea ce trebuia. Cei care au înfruntat condițiile speciale pentru a putea vota pot fi împăcați cu sine în ceea ce privește rezultatul. Mai mult decât în alți ani, Capitala a reușit să dovedească interes și maturitate civică, apreciind ceea ce merită în privința candidaților.... ai inteles, brucan2ctp.2 ?!
  • Like 1
 • Gecaba Gecaba check icon
  In ciuda faptului ca ma bucura victoria lui Nicușor Dan, eu cred ca lipsa seniorilor de la vot (cred ca din teama acestora de îmbolnăvire ) a fost de prost augur ptr Firea. Nu cred ca este o revoluție in mentalitate.Dovada sta scorul relativ apropiat dintre primii doi. Dacă într-adevăr seniorii au lipsit de la vot, este chiar îngrijorător ce scor a obținut Firea. Îngrijorător este și votul politic, unde PSD este pe primul loc. Ceea ce este de subliniat, importanta aliantelor ptr a elimina PSD-ul.
  • Like 0
 • check icon
  tot au fost puțini la vot. Ar trebui vot obligatoriu.
  • Like 0
 • check icon
  dar la sectoare nu e roz
  • Like 0


Îți recomandăm