Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu: „Așa ceva nu a făcut nici Ceaușescu. Victor Ciorbea va rămâne în istorie cu acest cuvânt: unipersonal”

Victor Ciorbea, Inquam

Foto: George Călin/Inquam Photos

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care a refuzat să își delege atribuțiile atunci când a plecat în concediu, pe motiv că această instituție este „unipersonală”.

„Unipersonală. Deci e mai tare decât regele Arabiei Saudite, acolo unde se întâmpla în consulat de l-au tranșat pe omul ăla, pe jurnalist. E mai tare decât Tudorel Toader. Unipersonal. Deci pronunți cuvântul unipersonal. Așa ceva nu a făcut nici Ceaușescu. Ne-am transformat în țara maimuțelor, potrivit dlui Ciorbea. Cum adică să fie o funcție în această țară care să poată fi împlinită, executată, de o singură persoană, cu nume și prenume? Este o colecție de frustrări acest personaj care acum, ca și Tudorel Toader, a găsit ocazia să spună că e unic, de neînlocuit. El spune: nu deleg. Adică dacă nu pot să o fac eu, muriți. E ca și cum un chirurg care trebuie să opereze ar spune că mă duc să fumez o țigară sau am o nuntă, dar să nu opereze nimeni în locul meu, că doar eu fac operații din astea, numai eu. Va rămâne în istorie cu acest cuvânt, unipersonal, pe care l-a pus acolo acest individ, va rămâne în istorie într-adevăr”, a spus jurnalistul la Digi24.

„Cum să existe o funcţie care să fie executată de o singură persoană, cu nume şi prenume, în democraţie? Adică atunci când preşedintele nu poate să-şi exercite atribuţiile există soluţie de înlocuire, nu poate el, poate preşedintele Senatului, al Camerei, prim- ministrul, primarul general al Capitalei, deci merge această delegare de responsabilitate.

Cum să fie o funcţie îndeplinită de o singură persoană?”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Avocatul Poporului a transmis joi seară că „decizia de a nu delega atribuţiile în materia controlului de constituţionalitate al legilor şi ordonanţelor pe calea obiecţiei şi a excepţiei de neconstituţionalitate este justificată şi de faptul că instituţia Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai baieti , oamenii astia nu pot fi trasi la raspundere caci ar trebui sa se traga unii pe altii ,ceea ce nu se va intimpla. La reteaua asta de lichele bine interconectata care se protejeaza, se mai adauga si lighioanele flaminde din esalonul doi care ii musca permanent si pe aia care au mai ramas normali la cap. Singura solutie este iesitul in strada fara flori si fite de UE . Trebuie sa le fie frica ... numai de frica se vor opri.
    • Like 0
  • Si adica nu poate fi tras la raspundere omul asta? Pentru abuz in serviciu, comportament abuziv etc. Asta inseamna ca societatea romaneasca (si institutiile ei, mai ales) este prizoniera unor infractori prezumtivi, a unor feudali in comportament, si nu poate (sau , mai grav, nu stie cum....) sa iasa din aceasta fundatura.
    Va mai mirati ca PNT-CD s-a dus pe copca? Brontozaurul asta a fost prim-ministru CDR, primar al Bucurestilor, si imi aduc aminte ca Ion Diaconescu era foarte mandru de el. Un oportunist lingusitor, Ciorbea asta, un pupincurist pur-sange. Nu principii, nu ideologie, nimic, nimic... Asta se intampla cu cel pe care nu-l lasi sa moara: nu te lasa sa traiesti!
    • Like 2
  • Mai era unul care a pus în constituție "Cetățeanul Bonaparte este Prim Consul".
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Ciorbea ar fi putut sa opreasca odioasa OUG pe legile justitiei, insa a preferat lasitatea si slugarnicia pentru bani mai multi. Un slugoi si un fel de tradator. Un om care pune in pericol statul de drept in Romania si care pune in pericol insusi statutul de membru UE. Ciolos fa ceva!
    • Like 1
    • @ mike
      Cosmin check icon
      Sunt mai mulți. Toți pe bani mulți. Unul singur nu ar fi reușit niciodată.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult