Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

OUG 92: Somat de Parchetul General și de opoziție „să facă ceva”, Victor Ciorbea a plecat în vacanță. Cum a primit Liviu Dragnea noua „dedicație” de la Tudorel Toader

Parchetul General, USR și PNL au cerut, miercuri, Avocatul Poporului să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale a României cu privire la aspecte de neconstituţionalitate conţinute de articolul VII din OUG 92 referitor la menţinerea în funcţie a procurorilor. Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat miercuri interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte, al DIICOT şi al DNA, precum şi în cadrul celorlalte parchete. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, la ieşirea de la discuţiile din CSM despre OUG pe justiţie, că vrea să transmită procurorilor un mesaj de stabilitate şi şi-a exprimat încrederea că Secţia pentru procurori va da interpretarea corectă către sistem, potrivit News.ro

Judecătorul Cristi Danileț a criticat noua OUG prin care Guvernul a modificat legile justiției. Pe de-o parte nu există caracterul urgent al adoptării acestui act normativ. Pe de alta, acesta afectează independența procurorilor. 

Ce spune Liviu Dragnea și care a fost reacția lui Victor Ciorbea când un ziarist l-a „prins” la telefon vedeți mai jos:

Judecătorul Cristi Danileț: „Ministrul își subordonează procurorii”. 5 soluții pentru anularea efectelor ordonanței

„Prin noile legi, ministrul poate propune un înalt procuror în funcție de conducere și Președintele statului nu poate refuza decât o dată; iar propunerea de revocare a înaltului procuror devine obligatorie pentru Președinte, care poate respinge doar pe motive de legalitate. Acest lucru a fost criticat de Comisia de la Veneția. Prin OUG nu se aduce nicio modificare la acest sistem.

Până în octombrie 2018 ministrul propunea numirea și revocarea procurorilor șefi de secții ai PICCJ, DNA și DIICOT. În octombrie Parlamentul dă această putere secției de procurori a CSM, fără să mai fie implicat ministrul. Prin OUG de azi, ministrul reia puterile de a se implica în numirea și revocarea șefilor de secție, încălcând astfel decizia Parlamentului”, a scris magistratul pe blogul său.

Potrivit acestuia, ordonanța nu respectă principiul separației puterilor în stat și încalcă două decizii ale Curții Constituționale. „Curtea a stabilit că magistrații nu pot desfășura activități specifice celei de legiferare sau de organizare și punere în aplicare a legii pe calea a actelor administrative (par. 168 și 170 din Decizia nr. 45/2018), respectiv nu numai că magistratul nu poate fi detașat într-o poziție unde nu ar desfășura activități în legătură cu calitatea sa, dar nici nu poate fi ales, numit sau detașat în funcții de demnitate publică pentru că își asumă un rol diferit de cel de înfăptuire a justiției, componenta politică sau administrativă preluată evidențiind, în realitate, o nouă funcție exercitată concomitent cu deținerea calității de judecător/procuror (par. 102 din Decizia nr. 252/2018). Or, dispozițiile legale actuale care permiteau aceste detașări tocmai fuseseră corectate de către Parlament prin Legea 242, când a interveni Guvernl care în mod expres prin OUG 92/2018 a amânat aplicarea acestor dispoziții până la 30 iunie 2019. Ceea ce înseamnă că deciziile CCR, care sunt obligatorii de la data publicării lor în M.Of. și care au fost transpuse în legislație, râmân nerespectate încă 8 luni ceea ce este inadmisibil, ele producându-și oricum efectele în mod direct, chiar în absența unor transpuneri în lege”, a scris Danileț.

Judecătorul mai atrage atenția că, deși avizul CSM este obligatoriu când vine vorba de schimbarea legilor justiției, Guvernul nu îl avea la momentul la care a aprobat ordonanța. 

Pentru a contracara OUG care modifică legile justiției, Cristi Danileț a identificat 5 soluții: Guvernul să dea OUG 93 prin care să abroge OUG 92, Avocatul Poporului să sesizeze CCR, Parlamentul să respingă OUG, Președintele să sesizeze CCR, procurorii ale căror mandate se vor încheia din cauza OUG 92 să atace în justiție actul administrativ prin care se va dispune eliberarea lor din funcție, iar în justiție să invoce excepția de neconstituționalitate a OUG.

Dragnea: „După propaganda asta, orice lege, Ordonanţă, Hotărâre de Guvern se dă pentru mine”

Liviu Dragnea a avut azi o scurtă întâlnire la Parlament cu Tudorel Toader și a reacționat pentru prima oară public la OUG 92. Liderul PSD susține că și el a văzut „textul final” al ordonanței, ca toți cetățenii, după publicarea în Monitorul Oficial și a negat că i s-a făcut o nouă dedicație legislativă.

„După propaganda asta, orice lege, ordonanţă, hotărâre de Guvern se dă pentru mine. Nu mă interesează dacă rămâne sau nu în DNA procurorul din acel dosar. În primul rând, este o manipulare, şi dacă pleacă doamna (procuror, n.r.), dosarul ce face, se aruncă în aer? Nu îl preia altcineva? În al doilea rând, eu am înţeles că nu pleacă”, a declarat Liviu Dragnea miercuri, în Parlament, scrie News.ro.

Liviu Dragnea (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Întrebat despre sesizarea opoziţiei cu privire la OUG privind legile justiţiei, Dragnea a spus că „fiecare este liber să atace OUG”, dar actul normativ are la bază observaţii din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia.

Dragnea a precizat că susţine ideea ca în DNA şi DIICOT să existe procurori cu experienţă, aşa cum spune una dintre modificările aduse legilor justiţiei prin OUG.

„Din ce am înţeles de la domnul Toader s-a intenţionat ca nivelul de experienţă profesională din aceste unităţi de elită să fie mai mare”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că nu împărtăşeşte nemulţumirile unora dintre social-democraţii care acuză că nu au fost consultaţi cu privire la adoptarea unei OUG pentru modificări.

„Nu am nicio părere despre asta, nu sunt comentator. Sunt nemulţumiri ale unor colegi pe care eu nu le împărtăşesc. Am văzut textul final în Monitorul Oficial”, a spus Dragnea.

Ciorbea a plecat în vacanță cu atribuțiile în bagaj. „Tu nu auzi că am delegat, taci din gură odată!”

Avocatul Poporului este cel în măsură să sesizeze Curtea Constituțională în privința ordonanței lui Tudorel Toader. Victor Ciorbea, cel care deține în acest moment funcția de avocat al poporului a plecat în vacanță, iar potrivit parlamentarilor USR - care au venit miercuri la sediul instituției pentru a-l determina pe Victor Ciorbea să sesizeze CCR - Avocatul Poporului a luat atribuțiile cu el, fără a le delega pe perioada vacanței unui subaltern.

Victor Ciorbea și Tudorel Toader (Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos)

Un reporter de la postul TV Digi24 a reușit să-l prindă la telefon pe Victor Ciorbea, în timp ce se pregătea să decoleze. „De ce nu ați delegat atribuțiile pentru atacarea ordonanței de urgență 92 la CCR?”, l-a întrebat ziaristul.

„Tu nu auzi că am delegat?! Am delegat, taci din gură odată!”, a fost răspunsul Avocatului Poporului, după care a închis telefonul.

  • UPDATE. În a doua parte a zilei de miercuri, instituția Avocatului Poporului a dat un comunicat de presă. Victor Ciorbea precizează că în perioada 17-30 octombrie se află în concediu în SUA, pe care l-a programat de acum şase luni, iar petiţiile privind OUG pe legile justiţiei sunt analizate şi apoi va fi luată o decizie. „Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea precizează că perioada concediului de odihnă, pe care îl efectuează în Statele Unite ale Americii (17-30 octombrie 2018) a fost programată în urmă cu 6 luni, iar biletele de avion şi serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Avocatului Poporului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Zice LN Dragnea că " orice lege se da, va fi în favoarea sa" (citat aproximativ). eu întreb. și nu-i așa???
    • Like 0
  • Al Lui Al Lui check icon
    Omul acesta incaseaza lunar, 360 de milioane vechi/ (36.000ROL), drepturi salariale cumulate cu pensia ! Totul obtinut prin bunavointa si cu complicitatea interesata a coalitiei PSD+ALDE si nu a poporului. Pai, cum sa nu fie el mut si surd la nevoile si nedreptatile facute acestui popor, cand bunastarea lui financiara depinde exclusiv de coalitia PSD+ALDE si nu de performanta dovedita in functia de avocat al poporului ? Pentru ce s-a luptat el din greu la Antena 3, aratandu-si sprijinul si sustinerea oarba fata de coalitia PSD+ALDE ( desi era membru PNL), dc nu, tocmai pentru o asemenea sinecura politica, aducatoare de mari venituri fara efort ? Cum sa riste el,fostul judecator, primar general al Bucurestiului, mai apoi premier al Romaniei, senator si avocat, un asemenea post caldut si bine platit, de dragul unui popor care-l lasa complet indiferent ! Acesta-i portretul moral al omului, de la care noi asteptam uneori, salvarea unei tari capturata politic si economic de un grup infractional-organizat .
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult