Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cristian Tudor Popescu: „Știți care e problema cu doamna Dăncilă? E din cap până în picioare o fake news. Uitați-vă la modul în care și-a schimbat fața de când e prim-ministru”

Viorica Dancila - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus joi seara la Digi24 că premierul Viorica Dăncilă, care a afirmat la Bruxelles că despre Guvernul român se vehiculează „știri false”, este „ea însăși o fake news”. 

„Doamna Dăncilă a vorbit de fake news, asta a spus, că se spun lucruri fake news despre Guvernul României, acolo la Bruxelles, nepatrioții care spun lucruri. Știți care e problema cu doamna Dăncilă? Problema e faptul că dânsa este din cap până în picioare o fake news. Ea însăși e o fake news. Uitați-vă la modul în care și-a schimbat fața de când e prim-ministru. Fake înseamnă fals, contrafăcut. Uitați-vă cât de contrafăcută este fața acestei doamne”, a spus joi seara la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

„În tot ceea ce spune, ce face, în modul în care se mișcă, în care își ține mâinile, doamna aceasta este fake. Nici nu mai are sens să vorbim despre fake news pe care le generează doamna Dăncilă, de genul „trebuie să combatem Holocaustul și negaționalismul”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Probabil în capul dânsei asta a sunat ceva un soi de naționalism mai special, negaționalismul acesta, cuvânt inexistent. În mod evident, nu știe ce e ăla Holocaust, din moment ce combate Holocaustul”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Pe de altă parte, jurnalistul a spus că „l-au trecut fiorii” și „nu a mai râs” atunci când a văzut momentul întâlnirii premierului Viorica Dăncilă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„A avut o reacție de bucurie doamna, a auzit EU, Israel - EU. Atât a înțeles din tot ce i-a spus Bibi, ea atât a înțeles, Israel - EU. În rest ea nu a înțeles nimic. Deci omul ăla nu îi dădea nimic. Îi cerea nici mai mult nici mai puțin decât să facă trafic de influență, că domnul Netanyahu e specialist recunoscut pe plan național și mondial în trafic de influență, în șpagă și pentru ce mai este el cercetat acolo în Israel. Îi cerea să facă trafic de influență în favoarea Israelului doamnei Dăncilă din poziția de președinție a Consiliului Uniunii Europene. Și în plus, încă o dată, să mute ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Și dânsa răspunde senchiuverimaci. De ce? Pentru că nu știe altceva. (...) Nu se răspunde prostește cu senchiuverimaci, nu îi mulțumești celui care îți cere ceva, și încă niște chestii cât se poate de grele. Îi răspunzi, mesteci talaș, că există suficient rumeguș diplomatic. (...) Dar ca să mânânci talaș trebuie să știi o boabă în engleză, să știi engleza aia funcțională, engleza aia europeană, cu cuvinte standard, care nu sunt prea greu de pronunțat. Ca să fi dat un răspuns corect, evaziv, în fața unei asemenea abordări frontale din partea lui Netanyahu”, a mai spus jurnalistul la Digi24.

Premierul Dăncilă „nu este o excepție în România”, a adăugat Cristian Tudor Popescu. „Este produsul sistemului educațional și cultural de după 1990. Doamna Dăncilă e consecința logică a faptului că 39-40 la sută dintre elevii din România sunt analfabeți funcțional. De acolo vor veni alte dăncile. (...) Să nu fii analfabet funcțional înseamnă să spui ce știi și să știi ce spui. Cred că asta e mai ușor de reținut decât analfabetism funcțional. Să spui ce știi, nu ce nu știi. Toate aceste persoane publice spun ce nu știu. Această doamnă vorbește de un an de zile despre ceva ce habar n-are. Calcă pe cuvinte fără să știe ce este dedesubt. Procesul de combatere a analfabetismului funcțional începe cu dicționarul”, a punctat jurnalistul. 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi la sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European că în România statul de drept este respectat, adăugând că este „mâhnită" să constate că „încă există dezinformare". 

„Vreau să vă asigur că în România statul de drept este respectat. Vreau să vă asigur că drepturile omului în România trebuie respectate şi în acelaşi timp sunt mâhnită să constat că încă există dezinformare. Guvernul României nu a avut niciun fel de interferenţă în justiţie. Deci cred că puteţi adresa aceste întrebări şi am să vă dau răspunsurile corecte. Una din problemele pe care nu le-aţi ridicat, dar pe care trebuie să le avem în vedere este cel referitor la dezinformare şi la ştirile false, pentru că acestea pot de multe ori să inducă percepţii greşite despre un anumit stat sau un anumit guvern, aşa cum este acum referitor la Guvernul României", a afirmat Dăncilă, potrivit News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „Uitați-vă la modul în care și-a schimbat fața de când e prim-ministru”

  Dna premier se află leit dumneavoastră, gazetarii.

  Servește publicului ceea ce dorește acesta.

  PS
  Există unii care nu-s atenți la cum arată.
  Nu spun cine.
  • Like 0
 • PONEGRIREA CONDUCATORILOR ROMANIEI (ministri,prim-ministru),in dezbaterile UE SI IN PRESA DIN TARA SI STRAINATATE NU MAI TINE DE LUPTA POLITICA CI DE O DENIGRARE A TARII NOASTRE.Faptul ca aceasta denigrare se face in principal de catre romani,este ilogic si in defavoarea noastra a tuturor.NE FACEM RAU SINGURI.Cetatenii UE,privesc cu stupoare cum romanii se mananca unii pe altii precum cainii turbati.DEZBINAREA ACEASTA NU VA ADUCE NIMIC BUN.
  • Like 0
 • Și noi făceam mișto de Postelnicul in 1990 la proces când a zis " s a intunericit "
  • Like 0
 • Of Doamne, ce multi si prosti! Am citit cateva recenzii si am vazut cum sunt scrise! Mare pacat. Invatamantul este la pamant. Cred ca multi au cel putin 8 clase. Nu se cunoaste. Poate au si ei (ele) sansa Vioricai. Doamne fereste-ne!
  • Like 0
 • Cu toate acestea, imi pare rau de dna Dancila, premierul Romaniei. Poate ca a fost mana lui Dumnezeu ca a pus-o acolo ca sa vedem noi, romanii, cum ar trebui sa fim sau sa nu fim, ce ar trebui sa facem si ce nu.
  Concluzia mea este ca noi romanii ar trebui sa revenim la indemnul aristotelic : "Invatati, Invatati, Invatati !". Cititi, cititi, cititi si incercati sa intelegeti ce ati citit. Ca sa va salvati. Zic si eu.
  • Like 1
  • @ Cristescu P. Radu
   "Invatati, Invatati, Invatati !" - asta n-a zis Lenin ?? - sau si Lenin ?? - oricare din ei o fi zis, e clar ca romanii n-au invatat nimic din asta ....... - in clasa intai am vazut eu prima data un tablou cu portrtetul lui Lenin, si dedesubt indemnul cu invatatul .......
   • Like 1
  • @ Stan Colton
   Da,Lenin. Nu l-am menționat de frica sa nu fiu acuzat de bolșevism.
   • Like 0
 • Corina check icon
  Ați pus încă o dată punctul pe i. Vedem cum prostia și trufia fac un aliaj beton. Le numărăm gafele, ne mirăm - cum de s-a putut, cum de am ajuns să fim conduși de astfel de indivizi? - și aberația crește și se înstăpânește sub ochii noștri. Groaznic.
  • Like 3
  • @ Corina
   Doamna/Domnisoara Corina. Totusi dna Dancila nu a dat dovada de trufie. Si daca nu a dat dovada de trufie, n-o pot atasa la prostie. Imi pare tenace, Mi-as dori ca toti romanii sa fie perseverenti. Sa poata razbi in viata. Sa fie tenaci la invatatura, studiu, educatie, morala, civism, empatie, socializare. Sa fie tenaci si creativi la locul de munca. Este bine ca diversi o critica pe Doamna Dancila. Invatam si noi din greselile dansei ca sa nu gresim si noi. Dar sa nu dam cu pietre.
   • Like 0
  • @ Corina
   Da. - Groaznic. - nici eu nu stiu ce-i de facut. - ne lipseste baza, adica totul .......
   • Like 1
  • @ Cristescu P. Radu
   "sa nu dam cu pietre" - nu mai spune ! - da unde vezi mataluta pietre ? - ce-ai vrea, sa fie scolita din nou, educata, informata si calificata in ceva, orice, sau ce ? - ar trebui indepartata din locul ala si trimisa la ceva ce poate sa faca oarecum, dar demonstreaza ca stie doar treaba de difuzor, dupa cum a fost programata sa zica, Doamne iarta-ma, este ca o bunicuta defectata de varsta, iar mataluta tii in brate un obiect miscator crezand ca-i nepotel, si aperi reputatia repetentei care ne face de mizerie in lume, mai bine du-te si te spovedeste, Doamne iarta-ne !!
   • Like 3
  • @ Cristescu P. Radu
   Scuteste-ma de ''bunul samaritean'', astea mai sunt vremuri in care sa fii bland si dragut? Sau poate ai vreun interes, bunaoara un ban cinstit din postaceala!
   • Like 0
  • @ Cristescu P. Radu
   Corina check icon
   Mie mi se pare trufașă ca atitudine, trufia celui care are (bani, putere) și e convins că asta înseamnă tot. Îi merge, pentru că așa sunt foarte mulți dintre noi, de fapt. Ceea ce numiți tenacitate ar putea fi numai încăpățânarea surdă a cuiva cumplit de limitat, care știe un singur lucru: că trebuie să rămână pe poziții fiindcă așa vrea cel care o sprijină și controlează tot.
   • Like 0
 • Chestia aia cu 30.000 de bucurestenii pe care o vehiculeaza domnul Cristian Tudor Popescu nu mi se pare reala,nu prea cred ca ereau asa de patrioti bucurestenii.Vedem azi cum zeci de mii de bucuresteni tremura de frig si n-au apa calda si prefera sa se incalzeasca la frigider (care poate fi reglat la o grade) si nu ies in strada sa-si ceara dreptuul la o viata mai buna in vreme ce doamna primar general a dat sute de milioane de euro pentru catedrala mantuirii neamului in loc sa reabiliteze instalatiile radet asa cum ar fi fost normal daca o interesa confortul celor care au votato.Dumnezeu e mai prezent intr-o chilie de calugar decat intro ditamai catedrala,pe dumnezeu il ai in sufletul tau,corpul tau e un templu daca ai credinta.
  • Like 3
  • @ Gheorghe Cortel
   Pe de alta parte cine te opreste sa pui tu mana pe cartile si documentele istorice si sa afli tu singur daca chestia cu 30,000 e adevarata sau nu. La istorie nu merge cu "datul cu parerea" ca in economie sau fotbal. Fara documentare prealabila nu poti sa spui "Chestia [..] nu mi se pare reala"
   • Like 1
 • Eu nu înțeleg de ce ne mai plângem, de vreme ce nu suntem capabili să facem nimic în a îndrepta situația!
  • Like 4
  • @ Laurentiu Dumitru
   - de aia, ca daca tacem, moare pana si speranta, iar uriasa armata de interlopi oficiali vor putea face orice, orice, iar vesticii aproape ca nici nu vor reactiona pentru noi, ci numai pentru interesele lor, socotind ca noua ne convine situatia ....... oricum, ne-au primit in UE nu pt. ca meritam, ci din motive comerciale si strategice .......
   • Like 1
  • @ Stan Colton
   Dle Stan Colton, nu statele vestice ne-au cerut ci noi am cerut sa mergem alaturi de ei. Si nu numai noi am cerut ci si celelalte state est europene comuniste. Deci nu Vestul ne-a cauzat raul. Schimbarea oranduirii sociale din fostele tari comuniste europene n-a facut-o Vestul ci Estul. Cu credeti dvs. ca se putea baga Vestul peste KGB care controla tarile comuniste ? Pai aia de la KGB credeti ca erau niste terchea-berchea ca putea Vestul sa-si faca mendrele in tarile comuniste ? Nu mai aruncati pe Vest vina de toate relele cum faceau bolsevicii comunisti.
   • Like 1
  • @ Stan Colton
   Se pare că trebuie spusă „pe șleau”, că degeaba „bat șaua”. Ce-ar fi să mai și facem naibii ceva și să nu ne mai miorlăim continuu? Ba că „Estu”, ba că „Vestu”, ba că extratereștrii.....Nu frate! Eu, tu..... noi suntem de vină! Prostia (și domnia) se plătește!
   • Like 4
  • @ Stan Colton
   Se pare că trebuie spusă „pe șleau”, că degeaba „bat șaua”. Ce-ari fi să mai și facem naibii ceva și să nu ne mai miorlăim continuu? Ba că „Estu”, ba că „Vestu”, ba că extratereștrii.....Nu frate! Eu, tu..... noi suntem de vină! Prostia (și domnia) se plătește!
   • Like 1
 • Domnilor, eu m-am săturat să mă amuz de idioțeniile, zilnice, cu fiecare contact extern, cu fiecare cuvântare. Nu mai este de râs. Cred că și parlamentarii ue, în mare majoritate, la început s-au distrat, era un soi de circ nou pentru ei, dar ar cam fi timpul să se pună capăt acestei mascarade. Avem circ cu dancila, cu daea, un senil dement, cu nicolai, toader, grapini, și câți or mai fi. Ne-am făcut, cu brio, de rad, ca să fiu civilizat. Ar cam fi timpul ca cei serioși, oare or fi!?, să părăsească lucrările și să ceară să se instaureze seriozitatea. De aceea, teoretic, sunt trimiși acolo, pe banii contribuabililor. României trebuie să i se ia "jucăria". Dar, oare nu sunt și ei identici cu ai noștri. Ue nu a reușit să demonstreze capacitatea de a gestiona vreo criză până acum. Tot ce se petrece acolo te face să devii tot mai eurosceptic. Cum să nu fie această instituție desconsiderată de unii când se pretează a tolera niște impostori alaturi de ei, ba chiar, temporar, la prezidenția consiliului ue? Nu văd un viitor roz acestei uniuni. Lucrurile rele se precipită in ultimul timp.
  • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Dle Zugravu, ce vina are UE ca noi avem prostii nostri ? Ce, UE ne face legile, UE ne conduce Ministerul Educatiei si Invatamantului (nu stiu daca i-o mai zice asa) ? UE ii invata pe copii nostri gramatica limbii romane, istoria Romaniei sau morala crestin-ortodoxa de la noi ? Vesticii sunt catolici si protestanti. Intai sa vedem barna din ochiul nostru si apoi paiul din ochiul Vestului.
   Daca sunteti nemultumit de Vest, de ce nu creati un partid care sa ne scoata din UE si sa ne bage in URSS care bastion al pacii e ?
   PS. Nici eu nu vad un viitor bun pentru noi al UE si NATO. Ca dovada este ca Rusia si tarile aliate nu ai intrat in UE cum ne-au bagat pe noi, fostele state comuniste(comuniste pe dracu, pentru ca nici socialismul nu au fost in stare sa-l edifice). Cea mai buna dovada ca UE este pe duca, o reprezinta faptul ca UK ne-a pleznit cu Brexit-ul. UK stie probabil ca Europa crestina este destinata pierzaniei. Si Trump a tot batut apropouri ca vrea sa retraga SUA din NATO. Si nu exista fum fara foc. Astfel ca Europa crestina a albilor se va trezi ca intr-o menghina cu Rusia bolsevica panslavista la Rasarit, anglo-americanii la Apus si musulmanii la Miazazi, de la Gibraltar pana la Bosfor si Dardanele. Europa crestina va fi facuta zob de aceste puteri mondiale. Cum au disparut in neant cele 4 milioane de "comunisti" romani, as cred ca vor disparea UE si NATO. Cu anglo-americanii nu te pui. Au zdrobit Europa continentala si in ww1 si in ww2 si o vor face probabil si in ww3 daca acesta se va declansa. Este o varianta, nu trebuie absolutizata.
   • Like 1
  • @ Cristescu P. Radu
   Europa continentala nu a fost zdrobita de anglo-americani, nu mai dezinformati. Tocmai, UK face o tampenie ca se intoarce impotriva UE, dorind sa iasa ca sa fie ce? Ca sa fie nimic, vor pierde pe toate fronturile, trump e o fantosa, nu este de incredere. Trump e chiar cel mai prost presedinte american din ultimii zeci de ani, sa lovesti in NATO doar asa, ca sa sperii, merge pe aceeasi tactica putinista, iata de ce si suspiciunile rezonabile ca s-a inteles cu putin.
   • Like 1
  • @ Cristescu P. Radu
   Delia MC Delia MC check icon
   UK s-au plesnit singuri
   • Like 0
 • Apai mai draga(Popescule), daca-i falsa din cap pana-n picioare(si este, nici macar coechipierii ei de politica nu zic nimic), si daca ea insasi este falsa, adica total nepotrivita pentru vreo functie oficiala, atunci de ce-i mai zici "doamna" ??? - mai exista si alte apelative oficiale - cetateana, de exemplu ....... parerea mea e ca daca mai activeaza mult prin politica, ajunge sa se exprime corect, si-atunci nu mai poate fi criticata, s-a saltat la nivelul majoritatii populatiei ...............
  • Like 2
  • @ Stan Colton
   cetateanca nu cetateana; cetateana se refera la cetatenie iar cetateanca la calitatea de a fi cetatean... noroc ca e Dancila de serviciu la injurat pentru umilit limba romana.
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   Delia MC Delia MC check icon
   Mie mi s-a reproșat că am scris Dragnea cu majusculă, am experiență... Dacă femeii de etnie rromă care vinde ilegal flori la colț de stradă i se face proces verbal, acolo sigur tot "doamnă" scrie. Echivalentul lui mrs, madame, Frau. Folosirea acestui cuvânt denotă respect pentru celălalt DAR mai ales pentru propria persoană, pentru convențiile sociale și pentru limbă.
   Noi spunem oricum "duamna" sau câteodată simplu, Veorica.
   Nu vă temeți, nu se va întâmpla (să vorbească corect). Lacunele sunt prea profunde la care se adaugă faptul că pur și simplu nu-i pasă! Poate "funcționa" și așa, oricum străinii nu-i aud toate greșelile, de traducerea corectă se ocupă translatorii.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult