Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristina, pericol public

Cristina Dumitra

Când am citit prima data investigația “Lagărele Cristinei”, am crezut că mi-am format o părere clară despre cum e Cristina Dumitra. Însă, în tot acest timp, am trăit cu impresia că ea era persoana fără conștiință care conducea azilul Cora din Voluntari și că oamenii din subordinea ei făceau toate cele pe care jurnaliștii și, ulterior, autoritățile le-au arătat public. Astăzi, în schimb, mi-am dat seama că acea Cristina de la “lagărul” din Ilfov e un real pericol social. Așa însărcinată cum e. 

O filmare apărută astăzi în spațiul public arată, live, comportamentul pe care îl aveau cei care au torturat bătrâni în azilele groazei. Iar Cristina Dumitra a demonstrat, fără dubiu, că ea însăși e un pericol social imediat pentru toți cei care ar deranja-o cu ceva.

Ca să rezum povestea, activistul Marian Ceaușescu a făcut ce face el de obicei atunci când nume importante ajung la judecată, așa că s-a dus la Curtea de Apel București, unde instanța urmează să se pronunțe pe contestația DIICOT prin care cere ca toți cei 10 inculpați să primească măsura arestului preventiv. Și, așa cum îi stă în fire, Marian Ceaușescu filmează inculpații și le strigă diverse lucruri. În cazul Cristina Dumitra, acesta s-a rezumat la: “Criminalo!”

Vizibil deranjată de faptul că era filmată și că i se spuneau lucruri neplăcute, Cristina Dumitra și-a început prestația cu un dans energic, în ciuda faptului că e însărcinată și tocmai asta a scutit-o de a vedea cum e în arest. Apoi a început să alerge după cel care filma, s-a oprit, a ridicat ceva de jos, presupunem că era o sticlă de plastic, și merge la mașină. Filmată în continuare și vizibil deranjată, aceasta începe să-l lovească, într-o descărcare isterică, pe Marian Ceaușescu. Intervenția polițiștilor a calmat-o, însă, și a urcat în mașină. Din mașină a început să arate, tot într-o manieră isterică, semne obscene, în timp ce râdea. 


Momentul mi s-a părut halucinant. Să vezi un om acuzat de unele dintre cele mai grave infracțiuni posibile că iese de la Curtea de Apel și începe să lovească un om care o filmează, că dansează și arată semne obscene, în loc să meargă discret și cu fruntea plecată către mașină este șocant. Pentru că, dacă nu e vorba de vreun dezechilibru mintal apărut sub presiunea ultimelor evenimente, atunci tot comportamentul acela indică o formă de sociopatie care tinde spre extrem.

Pe fața Cristinei Dumitra, sub conducerea căreia s-au torturat, înfometat și bătut oameni bătrâni, nu se vede o umbră de regret. Femeia dansează și râde. Dincolo de deranjul provocat de Marian Ceaușescu, care ar fi putut în cel mai normal scenariu s-o enerveze suficient încât să riposteze verbal, știindu-se filmată, Cristina Dumitru pare împăcată cu sine. Fața ei nu trădează o secundă de teamă sau de regret. Și, însărcinată fiind, aleargă ca o gazelă după un bărbat care o filmează și o numește “criminală”. Ca să-l lovească!

Sunt două variante de interpretare a acestui comportament și niciuna nu e bună pentru autoritățile care i-au dat voie să aibă în grijă oameni cu dizabilități și persoane de vârsta a treia. Prima ar fi aceea că Cristina Dumitra are niște probleme de sănătate mintală, care o determină să se comporte aberant chiar în ziua în care Curtea de Apel rămâne în pronunțare pe libertatea ei temporară. Dacă așa stau lucrurile și Cristina Dumitra nu e un o persoană sănătoasă din punct de vedere psihic, atunci întrebarea e: “Ce fel de testare i s-a făcut ei, în calitate de patron al unui azil, de către cei care i-au permis să desfășoare o astfel de activitate?” Pentru că înțelegem că politicienilor nu li se fac testări psihologice, pentru că ei fură, nu dau în cap. Dar celor care pot să dea în cap de ce nu li se fac testări serioase? 

A doua variantă ar fi că realmente avem de-a face cu o infractoare extrem de periculoasă. Pentru că această Cristina Dumitru, care e un pericol social evident, pentru că nici n-a ieșit bine din sediul Curții de Apel și lovește un bărbat, a plecat liniștită acasă la ea cu mașina. Practic, o persoană care poate face rău și a demonstrat-o cu vârf și îndesat pleacă fără cătușe la mâini liniștită acasă. Pentru că e, firește, însărcinată. Fapt care, însă, n-o împiedică să alerge și să lovească oameni pe stradă.

Au apărut, după această filmare, întrebări legitime în societate. Dacă Cristina Dumitra va spune instanței că suferă de un dezechilibru mintal, scena de azi fiind o strategie în acest sens, mai execută ea o eventuală condamnare? Ei bine, am discutat subiectul cu un avocat imediat după ce am văzut filmarea. Se pare că nu. Dacă ea va invoca probleme de sănătate psihică, pe care le-ar fi avut și la data comiterii faptelor, atunci e posibil să scape cu o internare.

În oricare dintre cele două variante, pumnii Cristinei fentează legea…

Nu știu ce e strategic și ce e imprevizibil în comportamentul Cristinei Dumitra. Am, însă, o certitudine: că văzând cum se comportă în fața unui bărbat care se poate apăra, e clar ca lumina zilei că vulnerabilii din lagărul Cristinei au văzut, zile în șir, tot spectrul de manifestări ale unei bestii cu chip de om. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    Criminali ordinari!
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    pentru o femeie firava si insarcinata care oricand se poate impedica de cineva si sa piarda sarcina sau sa fie lovita de o masina cat sa i se fractureze picioarele are cam mult tupeu. cand justitia nu e corecta trebuie sa o facem noi
    • Like 0
  • Din foto reiese ca are un avocat care stie ce trebuie sa o invete sa faca. Vezi si filmarea pe Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=1BBn-pWp3E4
    • Like 0
  • Ultimele cuvinte ale articolului sunt cele mai adecvate: “bestie cu chip de om”. O definiție care poate fi aplicată tuturor celor care făceau și celor care știau dar tăceau. Din relatare se desprinde impresia că femeia asta e narcisistă - incapabilă să iubească pe alții, dar se iubește pe sine exagerat de mult. Narcisiști nu suportă să fie contraziși, criticați, dojeniți; când se întâmplă, devin agresivi. Din păcate, narcisismul poate fi și boală, dar poate fi și o structură de personalitate aberantă (o dragoste întoarsă dinspre alții spre sine). Din perspectivă penală este greu să tragi linia între normal și patologic; se poate apela la experți, dar și pentru ei este greu. Nu este exclus să scape de condamnare, dacă aduce dovezi că lua pastile, că se afla in evidența unui medic psihiatru etc. În cazul ăsta, răspunderea penală ar trebui să treacă de la ea la cel care a angajat-o.
    • Like 2
  • Inlaturarea caracterului penal al faptelor acestei persoane, pentru alienatie, se va putea realiza doar dupa ce diagnosticul privind acest aspect va fi pus de catre o comisie medicala, in urma unei internari, voluntare, la o clinica de specialitate. Medicina legala va avea de stabilit daca alienatia exista la data comiterii faptelor. Inlaturarea caracterului penal al faptei nu scuteste persoana care a savarsit o infractiune de la luarea unei sanctiuni penale, de siguranta, constand in internarea medicala. Eu nu cred ca persoana in cauza este capabila sa simuleze alienatia sau o face in modul grotesc care tocmai s-a consumat. Este posibil sa i se fi sugerat ca alienatia mintala inlatura caracterul penal al unei infractiuni sau sa fi citit pe undeva acest lucru si atunci sa incerce sa faca acest lucru. "Dansul" grotesc, in contextul de manifestare, poate sugera o alienatie insa, actele de violenta reprezinta o trasatura de caracter . Infect si repetitiv. Sa speram ca o vom auzi de acest personaj ca a participat la Cupa penitenciarelor la MMA. Sper ca instanta sa- i faciliteze acest lucru.
    • Like 2
  • Inca o dovada ca suntem "condusi" de fosile comuniste. In comunism daca erai gravida sau mama, preferabil de la 2-3 copii in sus, iti puteai permite, la nesfarsit, aproape orice. Puteai lipsi de la serviciu, puteai fi aroganta, mahalagioaica, violenta chiar cu sefii sau colegii. Nu ma contraziceti, stiu foarte bine ce spun. Daca se incercau masudi disciplinare fugea repede la "partid" care o apara fiind mama, poate chiar eroina. E drept, asta mergea mai mult cu cele de la tesa, la "clasa muncitoare" conta a carui nevasta, fiica, nepoata, nora esti, cine te-a adus, cine te sustine. Era valabil si in cazul celor de la tesa. Daca e gravida o femeie isi poate permite orice fara repercusiuni, cel putin imediate si se manifesta clementa. Este o discriminare fata de celelalte femei. Ca i s-a permis unei asemenea femele sa aiba pe mana batrani, persoane cu dizabilitati, in romania este o normalitate. Nu degeaba planeaza invinuiri asupra javrelor pandele-firea. In mod deosebit psd favorizeaza si promoveaza numai borfasi dubiosi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult