Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Guzganul grijuliu

F.N.

În bestiarul politic românesc, guzganul grijuliu este cea mai abjectă creatură.

Guzganul grijuliu este un prădător vorace deghizat în mielul lui Dumnezeu, un lup în blană de oaie. Iubește oamenii cum lupul iubește mieii. Afișează tot timpul grija față de oameni, plânge pe umerii bătrânilor, pe care-i numește „seniori”, vorbește convingător despre „omul de rând” sau „omul obișnuit” ale cărui nevoi spune că le simte, face băi de mulțime și nu de puține ori îl vedem cu câte un copil în brațe. Foamea lui de oameni este insațiabilă.

Spre deosebire de guzganul rozaliu, animal nocturn, solitar, iubitor de cotloane întunecoase de unde țese intrigi - descoperit acum 2 decenii de CTP în persoana hrebenciucului - guzganul grijuliu este mereu la vedere, se scaldă în lumina televiziunilor, cere atenție pentru că vrea ca noi toți să știm că este alături de oameni, împreună cu ei.

Guzganul grijuliu sare din baie când e rost de oportunități de imagine. Își etalează bunătatea sa proverbială, generozitatea și dragostea față de aproapele ori de câte ori apare vreo cameră de filmat sau vreun aparat de fotografiat.

Îi place să-i miluiască pe nevoiași, să le arunce copeici țâncilor, să le pună un blid de ciorbă necăjiților. Nu pretinde nimic în schimb decât să i se pupe mâna.

Face politici pentru oameni, guvernează pentru oameni, face pelerinaje pentru oameni, face azile pentru oameni…

Când televiziunile pleacă, încep să cadă straturile de fard gros. Grija creștinească a guzganului grijuliu este doar vanitate. Iubirea de oameni e un calcul politic profitabil. Oamenii care i-au ciugulit din palmă sunt noi suflete deposedate de demnitatea de a trăi omenește.

Abjecția vine din diferența dintre ce pretinde că e și ce e în realitate. Când i se pune oglinda înainte, guzganul grijuliu își dă arama pe față: este crud, lacom, egoist, arogant, lipsit de empatie sau de orice urmă de umanitate. Când se simte încolțit, scuipă venin, încearcă să-și scape pielea, sare la piept și la coaie, ca șobolanul din romanul lui Marin Preda.

Ca un popă căruia ochiul Dracului îi clipește des, guzganul grijuliu iubește banii și puterea. Este miere cu cei puternici, fiere cu cei slabi. Și-a construit averea și puterea profitând de cei slabi, pe care-i tratează ca pe niște sclavi cu drept de vot.

Guzganul grijuliu nu este doar unul singur, deși poate unii dintre dvs. au identificat în preajma lor un exemplar cu astfel de caracteristici. De 25 de ani de când studiez clasa politică, am văzut o grămadă, bărbați și femei deopotrivă. Își spun patrioți și creștini, când de fapt sunt populiști, găunoși, fățarnici și corupți moral. În ultimul timp se înmulțesc ca pesta: cu cât oamenii sunt mai necăjiți, cu atât mai mulți rozători pe care-i freacă grija față de popor.

PS1. Se spune că atunci când cineva îți dă ceva gratuit, de regulă tu ești produsul. Grețoși până la moarte sunt politicienii care „dau”, pentru că de fapt nu dau, ci iau. Iau captivi oameni fără apărare, fără speranță, fără viitor. Îi suie în autocare ca pe vite. Îi încolonează înspre cabinele de vot. Iar când ajung să nu le mai folosească, deposedați de ultima suflare de demnitate, „seniorii” sunt aruncați la câinii partidului, să se distreze cu ei prin azile ale groazei.

PS2. Aproape 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, potrivit datelor furnizate de Statistică. Din perspectiva migrației, este cel mai negru an din ultimele trei decenii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă ar fi numai guzganii grijulii și rozalii... dar mai sunt grămezi de sub-specii care rod tot ce se mai poate roade în țara asta. Câteva exemple, de ieri și de azi, pe care vă las să le identificați:
  - guzganul băgat la răcoare (ex. E. U.)
  - guzganul bâlbâit (ex. N. C.)
  - guzganul cu 6 case (ex. A. N.)
  - guzganul cu ghinion (ex. I. I.)
  - guzganul de mare (ex. T. B.)
  - guzganul rusofil (ex. D. I. Ș.)
  - guzganul impertinent (ex. V. P.)
  - guzganul izmenar (ex. G. O.)
  - guzganul încremenit pe post (ex. M. I.)
  - guzganul lacrimogen (ex. C. D. D.)
  - guzganul meditator (ex. K. W. I.)
  - guzganul parvenit (ex. M. C.)
  - guzganul scos de la răcoare (ex. N. L. D.)
  - guzganul semianalfabet (ex. V. D.)
  • Like 0
 • Ce este si mai misto , ca grijuliul face pomeni pe banii nostri.
  • Like 0
 • Un articol excelent, felictări autorului, mare dreptate are! Ăștia suntem - neamul prost în acțiune! Statistic vorbind, deci cu excepțiile de rigoare care nu fac decât să confirme regula!
  • Like 0
 • Cine contribuie la propagarea, la formarea guzganului? Cine ajută cu sârg la formarea mitului guzganului , numit evident, omul providențial , marele om politic, „elita„ acestei țări? Cine vorbește cu ostentație despre „omul de rând” - adică plebea, în raport cu acești guzgani - numiți și alintați, desigur altfel?? un exemplu printre altele ”blonda de la Cotroceni” și mai nou marea preoteasă a PSD, un fel de geniu al administrației publice. și alături o cohortă de alți, mulți, foarte mulți guzgani. Eu știu răspunsul, Dumneavoastră dragă domnule Ngruțiu îl știți sau îl intuiți.?
  • Like 2
 • Ovidiu check icon
  Diversitatea guzganilor din politica românească e largă, și rozaliii d-lui Popescu, și grijuliii d-lui Negruțiu și alte câteva subspecii încă nenumite sau neindificate, rod împreună, că doar sunt rozătoare, nu?, din naivitatea alegătorului român, care-i alege, realege și iar îi realege, mandate în șir, într-o incontinență tembelă.
  Dacă Hrebenciuc, rozaliul, și Pandele, grijuliul, sunt guzganii masculi, cum ar trebui numită prea pioasa Firea, evlavioasa creștină, soție și mamă devotată a "familiei tradiționale" Pandele-Firea? Poate "năpârca blondă" sau "scorpia fățarnică" pentru că "guzganul" nu are feminin în dex-ul limbii române.
  PS: Mă rog, ar mai fi și Ciolacu, guzganul cu bărbuță, tot din subspecia "grijuliilor".
  • Like 5
 • Cristian check icon
  Interesant. Dupa descrire si actiune, pare a fi o forma de narcisism.
  • Like 0
 • Daniel00 check icon
  Guzganu' grijuliu stie ca il apara guzganu' rozaliu, care e mai sus decat el in lantul trofic si care l-a randul lui are un guzgan rozaliu pozitionat mai sus undeva pe undeva si de aceea nu-si face probleme... nu pot el sa omoare cati batrani neajutorati sunt in tara asta a guzganilor.
  • Like 0
 • Exceptional! Sigur ca-s mai multi, dar unul e matca lor, regina: Piedone, primarele! Doar ca, in ontogenie, spre deosebire de albina, care si le-a pierdut, el are pastrate buzunarele de polen.
  • Like 3
 • Nume check icon
  Cam putini 50,000. De fapt foarte putini. Ar trebui sa plecam cu milioanele in asa fel incat in tara sa ramana numai guzganii rozalii si cei grijulii.
  • Like 3
 • DanT check icon
  Din pacate suntem in epoca guzganilor grijulii si rozalii deopotriva. Abjectia primului neamt al tarii, cel care are in fisa postului sa vegheze la sustenabilitatea democratiei, dorinta lui de a avea un final de mandat fara griji, a facut ca tocmai democratia asta subtire sa dispara incet-incet. Cand incurajezi o coalitie intre cele doua partide mari ale tarii, ambele puse pe furt, perfect incompetente si care nu mai prostesc pe nimeni, nu face altceva decat sa arunce societatea civila intr-o extrema sau in alta. De unde vedem cresterea fara precedent a cifrelor de emigratie si a celor care voteaza cu partidul extremist. Si cele doua nu se exclud, in sensul in care partidul extremist are cifre ametitoare in diaspora. Si mai avem un partid de visatori agitati si ultra narcisisti care, in loc sa profite de haos si sa genereze o forta politica matura, echilibrata, cu un proiect de tara, cu oameni decenti si implicati, ramane dupa atata ani o chestie atomizata si dezlanata, orbita de orgolii individuale sau de gasca. Bravos natiune, halal sa-ti fie!
  • Like 4


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult