Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Criză

Cristian Tudor Popescu -

-Ce mai nou?

-Prost, monșer... Este o criză, mă`nțelegi, care poți pentru ca să zici că nu se poate mai oribilă... S`a isprăvit... E ceva care poți pentru ca...

-Lasă, Nae, că se mai și exagerează...

-Ce se exagerează, nene? Este o criză, care ascultă-mă pe mine, că dumneavoastră nu știți, care, mă`nțelegi, Statul cum a devenit acuma, eu după cum văz ce se petrece, că nu sunt prost, înțeleg și eu atâta lucru, fincă nu mai merge cu sistema asta, care când te gândești, te apucă groaza, monșer, groaza!...

Nae, foarte afectat, bea paharul lui de bere până`n fund, apoi, după ce oftează adânc:

-Eu pot pentru ca să-ți spui pe parola mea de onoare că-mi pare foarte rău! dar știi?... foarte rău!! foarte rău!!! Pentru ca să ajungem să vedem țara mea, care era peste putință ca să prevază cineva o situațiune foarte tristă fiindcă le-am spus și dumnealor...

 -Cari dumnealor?...

-Dumnealor cu cari am fost; zic: pot pentru ca să spui că nu se poate ceva mai trist, ca să vie un moment orișicât ai zice, când vezi că bate falimentul la ușă și nu mai e niciun patriotism... care știi dumneata de câte ori am spus eu, că o să se`nfunde odată cu cheltuielile nebunești, care pot pentru ca să zic că nicio țară nu s`a mai întâmplat, pentru ca să vie și să zică la un moment: nu mai am drept ca să mă împrumut fără voia dumitale! care atunci însemnează că nu mai ești independentă nici la tine acasă, după ce ți-ai vărsat sângele ca să ajungem pentru ca să aibă fortificații și să poți zice la un moment dat: până aici! nu permit!

-În sfârșit, guvernul o să...

Nae mă`ntrerupe:

-Las` că și guvernul… Dumnezeu îl știe și pe el, care toate gazetele urlă în fiecare zi despre criză ministerială, pentru că nu se`mpacă, și numai intrigi, în loc să facă un guvern de coaliție, cu toți bărbații de Stat; care să le zică regele, mă`nțelegi, serios: vă ordon pentru ca să limpeziți situațiunea, fincă așa nu poate pentru ca să meargă, ca dumneata să tragi încolo, și dumnealui încoace, fincă niciodată nu s`a`ntâmplat în alte țări, nici pe vremea fanarioților, putem pentru ca să zicem, nici înainte de independență, în detrimentul prestigiului care trebue toți să lupte, dacă e vorba să aibă pretenții de oameni politici... Dumneata nu vezi?

-Ba văz!

-Apoi, dacă vezi, ce mai umbli cu mofturi?

-Ba nu umblu deloc cu mofturi; e o chestie destul de grea.

- Știi ce-ar trebui la noi? mai zice Nae.

-Ce?

- O tiranie ca în Rusia... Nu mai merge, mă`nțelegi, Constituția, care aceea ce vezi că se petrece, nu poți pentru ca…

Zic:

-Nae! Scuză-mă: e așa de târziu, care nu pot pentru ca să mai merg…

-Îmi pare rău…

-Mi-e așa de somn, care trebue negreșit pentru ca să mă culc. La revedere.

(Caragiale – Situațiunea (colaj) )

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult