Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Criză

Cristian Tudor Popescu -

-Ce mai nou?

-Prost, monșer... Este o criză, mă`nțelegi, care poți pentru ca să zici că nu se poate mai oribilă... S`a isprăvit... E ceva care poți pentru ca...

-Lasă, Nae, că se mai și exagerează...

-Ce se exagerează, nene? Este o criză, care ascultă-mă pe mine, că dumneavoastră nu știți, care, mă`nțelegi, Statul cum a devenit acuma, eu după cum văz ce se petrece, că nu sunt prost, înțeleg și eu atâta lucru, fincă nu mai merge cu sistema asta, care când te gândești, te apucă groaza, monșer, groaza!...

Nae, foarte afectat, bea paharul lui de bere până`n fund, apoi, după ce oftează adânc:

-Eu pot pentru ca să-ți spui pe parola mea de onoare că-mi pare foarte rău! dar știi?... foarte rău!! foarte rău!!! Pentru ca să ajungem să vedem țara mea, care era peste putință ca să prevază cineva o situațiune foarte tristă fiindcă le-am spus și dumnealor...

 -Cari dumnealor?...

-Dumnealor cu cari am fost; zic: pot pentru ca să spui că nu se poate ceva mai trist, ca să vie un moment orișicât ai zice, când vezi că bate falimentul la ușă și nu mai e niciun patriotism... care știi dumneata de câte ori am spus eu, că o să se`nfunde odată cu cheltuielile nebunești, care pot pentru ca să zic că nicio țară nu s`a mai întâmplat, pentru ca să vie și să zică la un moment: nu mai am drept ca să mă împrumut fără voia dumitale! care atunci însemnează că nu mai ești independentă nici la tine acasă, după ce ți-ai vărsat sângele ca să ajungem pentru ca să aibă fortificații și să poți zice la un moment dat: până aici! nu permit!

-În sfârșit, guvernul o să...

Nae mă`ntrerupe:

-Las` că și guvernul… Dumnezeu îl știe și pe el, care toate gazetele urlă în fiecare zi despre criză ministerială, pentru că nu se`mpacă, și numai intrigi, în loc să facă un guvern de coaliție, cu toți bărbații de Stat; care să le zică regele, mă`nțelegi, serios: vă ordon pentru ca să limpeziți situațiunea, fincă așa nu poate pentru ca să meargă, ca dumneata să tragi încolo, și dumnealui încoace, fincă niciodată nu s`a`ntâmplat în alte țări, nici pe vremea fanarioților, putem pentru ca să zicem, nici înainte de independență, în detrimentul prestigiului care trebue toți să lupte, dacă e vorba să aibă pretenții de oameni politici... Dumneata nu vezi?

-Ba văz!

-Apoi, dacă vezi, ce mai umbli cu mofturi?

-Ba nu umblu deloc cu mofturi; e o chestie destul de grea.

- Știi ce-ar trebui la noi? mai zice Nae.

-Ce?

- O tiranie ca în Rusia... Nu mai merge, mă`nțelegi, Constituția, care aceea ce vezi că se petrece, nu poți pentru ca…

Zic:

-Nae! Scuză-mă: e așa de târziu, care nu pot pentru ca să mai merg…

-Îmi pare rău…

-Mi-e așa de somn, care trebue negreșit pentru ca să mă culc. La revedere.

(Caragiale – Situațiunea (colaj) )

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult